Βόμβα Reuters: Λεφτά τέλος στις 9 Απριλίου
02/04/2015 18:41
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βόμβα Reuters: Λεφτά τέλος στις 9 Απριλίου

Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει το δημοσίευμα

Η Ελλάδα ενημέρωσε τους δανειστές της ότι θα στερέψει από μετρητά στις 9 Απριλίου, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή, οι δανειστές αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας βοήθειας πριν επιτευχθεί συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που είναι πλέον κρίσιμο να γίνει πριν από το επόμενο Eurogroup στις 24 Απριλίου.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά το ανώνυμο δημοσίευμα του πρακτορείου για θέματα που υποτίθεται ότι συζητήθηκαν στη διάρκεια του Euro Working Group, την 1η Απριλίου.

«Τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση είπε στους δανειστές ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας θα εξαντληθούν στις 9 Απριλίου, ζητώντας αποδέσμευση νέας βοήθειας πριν υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και εφαρμογή αυτών, ωστόσο, το αίτημα αυτό απορρίφθηκε, ανέφεραν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης.

Το ελληνικό αίτημα υποβλήθηκε στην τηλεδιάσκεψη των υφυπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της Τετάρτης για την αξιολόγηση της προόδου σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των όρων για την εκταμίευση των δανείων που εκκρεμούν.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Reuters σε τηλεγράφημά του, η ελληνική πλευρά είπε στην τηλεδιάσκεψη ότι η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να έρθει «μετά θάνατον» για τη χώρα, αφού «δεν υπάρχει τρόπος να τα βγάλουμε πέρα μετά τις 9 Απριλίου».

Ωστόσο, τόσο η Γερμανία όσο και άλλοι, αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας εκταμίευσης, επαναλαμβάνοντας ότι προϋπόθεση για τη χορήγηση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα είναι η συμφωνία και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ζητούν και ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθούν χρήματα στις 9 Απριλίου.

Μάλιστα, όπως λέει το Reuters, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επισήμαναν ότι η Ελλάδα μπορεί να λύσει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει «δανειζόμενη» κεφάλαια από οργανισμούς της γενικής κυβέρνησης και δημόσιες επιχειρήσεις, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσει νόμους για να το κάνει.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά φαίνεται να υποστήριξε ότι ακόμη και με αυτόν τον τρόπο είναι αδύνατο να πληρώσει και τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ και μισθούς και συντάξεις τον Απρίλιο.

Το αίτημα αυτό απηχεί τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση την Τετάρτη ότι η χώρα θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην αποπληρωμή 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου και στην καταβολή μισθών και συντάξεων. Ο κ. Βούτσης είπε ότι η κυβέρνηση θα επέλεγε το δεύτερο, κάτι που διέψευσε αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ.

Μη ικανοποιητική η λίστα των μεταρρυθμίσεων

Η νέα, πιο λεπτομερής λίστα που κατατέθηκε στους θεσμούς αποτελεί έργο σε εξέλιξη και απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιητική, ανέφεραν στην τηλεδιάσκεψη εκπρόσωποι των θεσμών.

Στις 8 και 9 Απριλίου η συνεδρίαση του Euro Working Group

Το Euro Working Group θα συνεδριάσει το απόγευμα της 8ης Απριλίου και το πρωί της 9ης Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπροσωπεία της Γερμανίας στις Βρυξέλλες, καθώς ο χρόνος εξαντλείται σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση για να επιτύχει την εκταμίευση νέων δόσεων του δανείου της.

Το Euro Working Group, στο οποίο συμμετέχουν συνήθως οι υφυπουργοί Οικονομικών, προετοιμάζει τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που είναι σε θέση να αποφασίσουν την εκταμίευση χρημάτων για την Ελλάδα.

Η αντιπροσωπεία της Γερμανίας απέφυγε να αναφέρει ρητώς ότι το θέμα που θα συζητηθεί το EWG θα είναι η λίστα των μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας.

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει μακρύς δρόμος, αλλά και βελτίωση-Ούτε την άλλη εβδομάδα ΕUROGROUP

Νέα αναφορά στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και τις νέες μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Αθήνα έκανε από τη Χάγη ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «υπάρχει μακρύς δρόμος για μία συμφωνία για τις ελληνικές προτάσεις», λίγες ώρες αφότου η Αθήνα ανταποκρίθηκε στο αίτημα των εταίρων για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη λίστα, έτσι ώστε να δοθεί ένα τέλος στο αδιέξοδο.

«Υπάρχει συνεχής βελτίωση στη διαδικασία. Πράγματι, μας έδωσαν περισσότερες προτάσεις που ήταν πιο λεπτομερείς. Σε κάποια σημεία, σίγουρα θα φτάσουμε σε μία συμφωνία», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.

«Θα πρέπει να είναι ένα καλό πακέτο, το οποίο θα πρέπει να γίνει πράξη τους επόμενους τέσσερις μήνες. Το ρολόι συνεχίζει να μετρά αντίστροφα. Ετσι ελπίζω ότι σύντομα θα φτάσουμε σε μία συμφωνία στα βασικά ζητήματα, τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε στο Eurogroup», πρόσθεσε.

Ο Ντάισελμπλουμ είπε ακόμη ότι δεν αναμένει κάποια συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα. «Γνώμη μου είναι ότι χρειάζεται ακόμη χρόνο. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά και ίσως να προχωρήσει πιο γρήγορα», υπογράμμισε ο Ολλανδός Υπ. Οικονομικών.

Την ίδια ώρα αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν στο Reuters, ότι η Ελλάδα είπε στους δανειστές της πως ξεμένει από ρευστό στις 9 Απριλίου, ενώ από την πλευρά τους οι εταίροι απορρίπτουν οποιαδήποτε ελληνική έκκληση για νέα βοήθεια πριν επιτευχθεί συμφωνία στη λίστα των μεταρυθμίσεων.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η νέα λίστα της Αθήνας έχει μία πρόοδο, αλλά δεν κρίνεται ακόμη ικανοποιητική και το επόμενο Eurogroup που θα κριθεί η συμφωνία θα γίνει στις 24 Απριλίου.

Πηγή: imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.