Βόμβα από FT: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία
13/04/2015 21:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βόμβα από FT: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τα τέλη Απριλίου, η Ελλάδα προετοιμάζεται να κάνει ένα δραματικό βήμα διακηρύσσοντας στάση πληρωμών, γράφουν οι Financial Times.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τα τέλη Απριλίου, η Ελλάδα προετοιμάζεται να κάνει ένα δραματικό βήμα διακηρύσσοντας στάση πληρωμών, γράφουν οι Financial Times. «Έχουμε φτάσει στο τέλος του δρόμου... Αν οι Ευρωπαίοι δεν απελευθερώσουν ρευστό από το πακέτο βοήθειας, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική [από την χρεοκοπία]» δήλωσε στην εφημερίδα κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση η οποία ξεμένει ραγδαία από ρευστότητα, προκειμένου να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, έχει αποφασίσει να παρακρατήσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για πληρωμές δόσεων στο ΔΝΤ το Μάιο και τον Ιούνιο, αν δεν υπάρξει συμφωνία. «Μια ελληνική χρεοκοπία θα αποτελούσε ένα άνευ προηγουμένου σοκ για την Ευρωζώνη που μετρά 16 χρόνια ζωής, μόλις πέντε χρόνια αφότου η Ελλάδα έλαβε το πρώτο από τα δύο πακέτα διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ, που ανέρχονται σε 245 δισ. ευρώ» γράφει η εφημερίδα.

«Η προειδοποίηση για χρεοκοπία», σχολιάζει το δημοσίευμα, «θα μπορούσε να είναι μια διαπραγματευτική τακτική, αντανακλώντας τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης να κερδίσει τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους από τους πιστωτές της χώρας, ωστόσο υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο κρατικός κορβανάς αδειάζει ταχύτατα από ρευστότητα». Η κήρυξη χρεοκοπίας από την ελληνική κυβέρνηση είναι μια προοπτική που οδηγεί άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταστρώνουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης, καθώς είναι ενοχλημένες από αυτό που θεωρούν ως αντιεπαγγελματική διαπραγματευτική τακτική και συγκρουσιακή ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, μια χρεοκοπία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αναστολή της έκτακτης παροχής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ρευστότητα για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα, στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, στον έλεγχο κεφαλαίων και σε ευρύτερη οικονομική αστάθεια. Αν και μια τέτοια επιλογή, δεν μπορεί να αναγκάσει αυτομάτως την Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, μια χρεοκοπία θα καθιστούσε πολύ πιο δύσκολο για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, ένα στόχο που ήταν μέρος των διακηρύξεων με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

«Η Γερμανία και άλλοι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη, δηλώνουν πεπεισμένοι ότι η κοινή νομισματική ένωση είναι αρκετά ισχυρή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς το άγνωστο» γράφει η εφημερίδα.

ft.com

Απάντηση κυβέρνησης σε FT

Η Ελλάδα, θα τους απογοητεύσουμε για μια ακόμα φορά, δεν προετοιμάζεται για καμιά χρεοκοπία -το ίδιο ισχύει και για τους δανειστές. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς με στόχο μια αμοιβαία επωφελή λύση, υπογραμμίζουν κυβερνητικοί κύκλοι απαντώντας στο άρθρο των Financial Times.

Η 24η Απριλίου θα αποδειχθεί μια ακόμα ημερομηνία που δεν θα συμβεί το «τέλος του κόσμου» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνοντας ότι έχουν προηγηθεί η ημερομηνία των εκλογών της 25η Ιανουαρίου, η 28η Φεβρουαρίου η οποία ήταν η ημερομηνία λήξης της συμφωνίας Σαμαρά και η 9η Απριλίου η οποία ήταν η ημερομηνία αποπληρωμής δόσης προς το ΔΝΤ.

Αυτό που φαίνεται να ενοχλεί είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας βάζοντας ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ζήτημα της ανάπτυξης, αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι περιμένουν με ενδιαφέρον το άρθρο των FT της 25ης Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. οδυσσεύς Κ. avatar
  οδυσσεύς Κ. 13/04/2015 21:56:15

  Mάλλον αυτή τη φορά οι F.T. λένε αλήθεια. και το εσπευσμένο ταξίδι του Τσίπρα στη Μόσχα ακριβώς γι αυτό έγινε. Ωστε η μετάβασή μας στη δραχμή να είναι ολιγώτερο οδυνηρή απο εκείνην της Αργεντινής. Καμμία χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει σε μια Ενωση οταν ΟΛΟΙ οι εταίροι της την μισούν και ψάχνουν τρόπους να την πετάξουν έξω, πόσο μάλλον οταν είναι χρεωκοπημένη σαν την Ελλάδα. Πόσο άλλωστε θα ανέχονται οι πλούσιοι τό ψωρόσκυλο στην αυλή τους? Άλλωστε τη θέση μας θα πάρει αμμέσως η Ουκρανία ή η Ρουμανία, ακόμα και η Τουρκία, ώστε να μην υπάρχει κενό...

  • Tessa avatar
   Tessa @ οδυσσεύς Κ. 14/04/2015 14:50:03

   Η Ρουμανία είναι στην ΕΕ από το 2007,

   • οδυσσεύς Κ. avatar
    οδυσσεύς Κ. @ Tessa 14/04/2015 20:44:07

    Δεν είναι όμως στην Ε.Ζ. όπως η Ελλάδα.

  • πΔπ avatar
   πΔπ @ οδυσσεύς Κ. 14/04/2015 20:10:26

   Από βερμπαλιστικές πομφόλυγες μας χόρτασες παλικάρι μου. 'Έχεις να παρουσιάσεις ονόματα Πρωθυπουργών και Προέδρων Κρατών των ΕΤΑΙΡΩΝ μας, που μας μισούν σαν "ψωρόσκυλο"? Γιατί εγώ έχω να σου πω πολλά ονόματα ΠΑΣΟΚοσκυλαίων τα οποία είναι μεγαλοστελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία εμφάνισαν και δυσφήμησαν την Ελλάδα ως "ψωρόσκυλο" όπως γράφεις. Μηδέ εξαιρουμένου του Πρωθυπουργού, του έχοντα CheapRush για εξουσία, ο οποίος και δυσφημιστικά αναφέρθηκε πολλές φορές αλλά και ως τριτοκοσμικός μάθαινε στους Ευρωπαίους Εταίρους την Ελληνική παροιμία για την Ρόδο και το Πήδημα. Με την γλώσσα του σώματος να λέει πολλά για το... πήδημα. Έγραψες κι αλλού, "να μην γίνουμε Ρουμανία". Πες, του Τσιπρέσκου τότε, να προσέχει! Από εδώ πέρασε ο "Κάποιος", ο "misha", άντε και ο "τιραμόλας"! Δεν θα φτουρίσεις!

   • Turms avatar
    Turms @ πΔπ 14/04/2015 20:29:13

    μας μισουν επειδη οταν εμεις ειχαμε Ακροπολη αυτοι τργωναε βελανιδια και ζουσανε πανω στα δεντρα. Βεβαια μετα κατεβηκανε απο τα δεντρα, φτιαξανε κρατη, δομες, υγεια, παιδεια, δρομους και εργοστασια...ενω εμεις μειναμε ακομα στην Ακροπολη..(καλα που υπαρχει και αυτη) Σημερα μας μισουν επειδη εμεις εχουμε ηλιο και θαλασσα και πινουμε φραπεδιες ενω αυτοι δεν ξερουν πως να φτιαξουν ενα σωστο φραπε... ΥΓ τρολλαρωωωωω

   • οδυσσεύς Κ. avatar
    οδυσσεύς Κ. @ πΔπ 14/04/2015 20:43:36

    . Παλληκάρι πΔπ, εγώ κατ΄αρχήν δεν έχω κομματική ταυτότητα ούτε δέσμευση ιδεολογική ή προτιμησιακή αν θέλεις προς κάποιο κόμμα στην Ελλάδα. Το οτι ΟΛΟΙ οι 18 πρωθυπουργοί των "εταίρων" μας μισούν σαν ψωρόσκυλο και θέλουν να μας συντρίψουν ολοκληρωτικά, ΔΕΝ το είπα εγώ, αλλά ο τέως ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ κ. Τίμοθυ Γκάιτνερ, που το εγραψε κιόλας στο βιβλίο του όταν απεσύρθη και δεν είχε κανέναν λόγο να γράψει ψέμματα. Άλλωστε δεν χρειαζόταν να μας το πεί αυτός. Το νοιώθουμε στο πετσί μας όσοι τουλάχιστον δεν το έχουμε χοντρό...

    • CC avatar
     CC @ οδυσσεύς Κ. 14/04/2015 21:45:30

     "Παλληκάρι πΔπ, εγώ κατ΄αρχήν δεν έχω κομματική ταυτότητα ούτε δέσμευση ιδεολογική ή προτιμησιακή αν θέλεις προς κάποιο κόμμα στην Ελλάδα." Έχεις και παραέχεις. Έχεις εμφανιστεί μπόλικες φορές εδώ στο αντινιούζ με διάφορα ονόματα, μένεις για κανα δυό μήνες, πετάς αέρα και μετά εξαφανίζεσαι για να ξανάρθεις με άλλο όνομα. Η φρασεολογία σου σε προδίδει. Δεν βαρέθηκες ρε σύ? Μάλλον όχι. Όσο για τον Geithner άλλα είπε άλλα λες. Το Ιούλιο του 2012 ο Schauble τα είχε πάρει στο κρανίο με μας γιατί τους φεσώσαμε και τους είπαμε ψέματα. Και ήταν πολλοί Ευρωπαίοι που ήθελαν να μας πετάξουν έξω για να δυναμώσουν την ένωση και όχι ΟΛΟΙ οι 18 που μας λες. Ξέρεις ήταν 16 τότε, Latvia και Lithuania μπήκαν το 2014 και 2015. Αλλά τι να λέμε τώρα... Καλό τρολλάρισμα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.