«Βόμβα» από την τρόικα: Ζητά από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις και για τα «κόκκινα» δάνεια
08/11/2014 10:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Βόμβα» από την τρόικα: Ζητά από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις και για τα «κόκκινα» δάνεια

Οι δανειστές, αν και είχαν συμφωνήσει για τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια αλλά και την πληρωμή οφειλών έως 100 δόσεις τώρα ζητά από την κυβέρνηση να τα πάρει όλα πίσω

Μπροστά σε μια ακόμη εξωφρενική απαίτηση της τρόικας βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση και απειλείται να τιναχθεί στον αέρα η όποια διαπραγμάτευση γίνεται. Οι δανειστές, αν και είχαν συμφωνήσει για τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια αλλά και την πληρωμή οφειλών έως 100 δόσεις τώρα ζητά από την κυβέρνηση να τα πάρει όλα πίσω. Με γραπτή επιστολή τους οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 2015. Το ποσό αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο από την τρόικα -ήδη υπάρχον- δημοσιονομικό 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και είναι αδύνατο να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Η τρόικα αναφέρεται στον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στη ρύθμιση Δένδια για τα «κόκκινα» δάνεια, στην οποία προβλέπεται περαιτέρω διαγραφή των προσαυξήσεων από οφειλές στο Δημόσιο για όσους θελήσουν να διευθετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες. Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι αν και οι ρυθμίσεις έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, κατατέθηκαν στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Υπενθυμίζεται ότι οι πιστωτές είχαν συμφωνήσει για τις πολύ σημαντικές αυτές ρυθμίσεις και μάλιστα μετά από αλλαγές που είχαν απαιτήσει οι ίδιοι. Αυτό το ιδιαίτερα φιλολαϊκό μέτρο ήταν ατού στα χέρια της κυβέρνησης ώστε να αλλάξει το κλίμα, να ξεμπλοκάρει την οικονομία και να αρχίσουν να εισπράττονται κάποια από τα 90 δισ. ευρώ που είναι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ηταν μέτρα που διαφημίστηκαν από την κυβέρνηση, που ανακοινώθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τώρα τινάζονται στον αέρα. Πιθανότατα να είναι ένα σκληρό χαρτί που ρίχνει η τρόικα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να απαιτήσει άλλα. Δηλαδή να συμφωνήσει με την κυβέρνηση σε κάποιο άλλο σκληρό μέτρο ώστε να αφήσει τη ρύθμιση για τα χρέη να προχωρήσει.

Ακόμη κι έτσι να είναι όμως, τίθεται μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση η οποία ίσως να μην έχει άλλη λύση από την σύγκρουση και τις μονομερείς ενέργειες.

Οι πιέσεις είναι ασφυκτικές και βάζουν θηλειά στο λαιμό του κυβερνητικού συνασπισμού. Παράλληλα, δίνουν εκλογικό μπόνους στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δυναμώνει με τα καμώματα της τρόικας. Σε κάθε περίπτωση η εξωφρενική αυτή απαίτηση έχει προκαλέσει μεγάλη ταραχή στην Αθήνα και μια πολύ δύσκολη κατάσταση για την κυβέρνηση πρέπει να επιλυθεί σύντομα γιατί αλλιώς θα δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Ηδη κανείς οφειλέτης δεν πληρώνει περιμένοντας τη ρύθμιση με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, εκτός από την αξιοπιστία της κυβέρνησης και ο προϋπολογισμός.

Μητσοτάκης: Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις έχει ψηφιστεί και πρέπει να εφαρμοσθεί

Η ρύθμιση για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μέχρι και 100 δόσεις έχει ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή και πρέπει να εφαρμοσθεί, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι η στάση της Τρόικας ενδεχομένως να εντάσσεται στις γνωστές πιέσεις που ασκούνται παραμονές της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Δεν επιβεβαιώνει το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο, οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν με γραπτή επιστολή τους από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η τρόικα λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup το βράδυ της Πέμπτης έριξε «βόμβα μεγατόνων» ζητώντας από τον υπουργό να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 2015.

Βάσει του δημοσιεύματος, το ποσό αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο από την τρόικα -ήδη υπάρχον- δημοσιονομικό κενό του 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και είναι αδύνατο να καλυφθεί με νέα μέτρα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 08/11/2014 11:54:00

  Έχει αρχίσει να μου περνάει από το μυαλό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι αρκετά σκληρή στις διαπραγματεύσεις.
  Αν δεν μπορεί να κάνει την δουλειά της, να κάνει μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό και να φρενάρει παράλογες απαιτήσεις της τρόικας, ας φύγει μιά ώρα αρχύτερα να έλθει κάποιος λιγότερο "κουρασμένος" που θα έλεγε και ο καραμανλής. Έχω βαρεθεί αυτά τα κλαψουρίσματα. Η ανοχή και η ψήφος κανενός δεν είναι δεδομένη.

  • karenin avatar
   karenin @ Άπαντα Επιστάμενος 08/11/2014 13:30:42

   Αν θέλει η κυβέρνηση μπορει να απαντήσει και να ψιλοεκβιάσει με τον πτωχευτικό κωδικα απλουστευοντας τις διαδικασιας πτωχευσης ιδιωτων και μικρων επιχειρησεων.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Άπαντα Επιστάμενος 08/11/2014 15:40:21

   Γιατί βιάζεσαι πέρα του ότι έχεις κοντή μνήμη; Η τρόικα πέρυσι ΔΕΝ είχε σμφωνήσει ούτε με το 13% ΦΠΑ στην εστίασημ ούτε με τα 34λ/λίτρο στο επίδομα θέρμανσης. Και τα 2 πέρασαν από τη Βουλή και ΔΕΝ τα πήρε πίσω, και το σπουδαιότερο απέδωσαν. Φέτος, έριξε το φόρο στο περτρέλαιο θέρμανσης 10λ και πέρασε ήδη με νόμο τις 100 δόσεις προτού συμφωνήσει η τρόικα. Λες να τον ακυρώσει; Αν πέρυσι δεν υπέκυψε που ήταν μπροστά ή έστω ισιοπαλία στα γκάλοπ, λες να κάνει τώρα πίσω; Για σκέψου το λίγο...

  • kritwn avatar
   kritwn @ Άπαντα Επιστάμενος 08/11/2014 20:33:47

   Οι μεταρρυθμίσεις που δεν γίνονται. Τι ωραίο παραμύθι. Λες και ζούμε σε άλλη χώρα. Να δούμε μια διαχρονική μεταρρύθμιση ας πούμε που είναι στο πρώτο πιάτο της Τρόικας. Συνταξιοδοτικό. Κανείς δεν θα παίρνει σύνταξη πριν συμπληρώσει τα 67. Υπάρχει κοινωνία στην Ελλάδα που θα στηρίξει ένα τέτοιο μέτρο; Με το που θα έρθει ένα τέτοιο προσχέδιο στη Βουλή θα πέσει η κυβέρνηση. Έτσι απλά. Αλλά ας πούμε ότι ο Σαμαράς κοιτάζει αποκλειστικά το συμφέρον της χώρας κι αποφασίζει να περάσει κάτι τέτοιο. Με τους υπόλοιπους που έχουν πάρει σύνταξη από τα 55 τι θα γίνει; Θα τους τις κόψουμε; Θα τις μειώσουμε στο 50%; Γιατί κάτι πρέπει να γίνει. Όταν έχεις μια χώρα όπου οι συνταξιούχοι πλησιάζουν τα τρία εκατομμύρια είναι προφανές ότι κάτι πάει πολύ στραβά με τη νοοτροπία των ανθρώπων εκεί έξω. Η κάθε κυβέρνηση είναι όμηρος αυτών που την εκλέγουν.

   • George N avatar
    George N @ kritwn 08/11/2014 22:27:54

    Σύνταξη από 67 δεν υπάρχει. Αλλά ούτε και γήρατος στα 40/50. Το πρόβλημα αφορά κυρίως αυτούς που παίρνουν σύνταξη. Αν καταρρεύσει το σύστημα αυτοί θα βρεθούν με συντάξεις των 20$ όπως βρέθηκαν κάποιοι άλλοι στις σοβιετίες που έσκασαν. Και χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν μια και δουλειά στα 60 δεν βρίσκεις. Αν εξηγηθεί το πρόβλημα και προταθεί μια λύση που κάνει το ασφαλιστικό βιώσιμο είναι προς το συμφέρον τους να την υποστηρίξουν. Αν όχι θα έχουν μόνο τους εαυτούς τους να κατηγορούν. Να τους εξηγείς όμως κατόπιν εορτής γιατί το ασφαλιστικό έσκασε χωρίς να τους έχεις δώσει μια επιλογή ή έστω ενημέρωση πριν είναι ανεύθυνο.

    • kritwn avatar
     kritwn @ George N 08/11/2014 23:14:50

     Η πρόταση που θα κάνει το ασφαλιστικό βιώσιμο είναι αυτή που απορρίπτετε από την πρώτη κιόλας πρόταση. Σύνταξη στα 67. Αυτό το νούμερο δεν το έβγαλε κάποιος από την κοιλιά του. Είναι προϊόν μελετών. Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Πρέπει να μειωθεί δραματικά ο αριθμός των υπαρχόντων συνταξιούχων. Κι ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό, είναι οι κάτω των 60 να σταματήσουν να συνταξιοδοτούνται. Διαφορετικά πλησιάζεις ολοταχώς σε μια αναλογία εργαζόμενων προς συνταξιούχους που είναι κοντά στο 1:1, τη στιγμή που θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 3:1. Να εξηγηθεί το πρόβλημα, λέτε. Σε ποιον; Σε μια κοινωνία που δεν δίνει δεκάρα για τα προβλήματα του τόπου; Εδώ πάνε και ψηφίζουν τον Σύριζα που υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια. Πιστεύετε πως μια ορθολογική κοινωνία που της αρέσουν τα ξεκάθαρα λόγια θα ψήφιζε λαϊκιστές; Όχι βέβαια. Ο κόσμος δεν θέλει να ακούει τις αλήθειες. Θέλουν να συνεχίσουν να ζουν σε μια ουτοπία. Και παρακαλώ, μην λέτε ότι δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις λες κι απευθυνόμαστε σε δωδεκάχρονους. Όλοι ξέρουν ότι το ασφαλιστικό στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Αλλά δεν ενδιαφέρονται.

     • Γιάννης Κιαπέκος avatar
      Γιάννης Κιαπέκος @ kritwn 09/11/2014 07:54:20

      «Όλοι ξέρουν ότι το ασφαλιστικό στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.» Κάνεις τεράστιο λάθος. Το ασφαλιστικό έγινε μη βιώσιμο την τελευταία τετραετία λόγω του 30 % των ανέργων , μειώσεως των μισθών και last but not least του εγκληματικού PSI. Όσο αφορά την πρότασή σου για συνταξιοδότηση στα 67, θυμίζει την διαβόητη ρήση του Λοβέρδου «Και δεν πεθαίνουν κιόλας» (οι συνταξιούχοι). Ένας και μοναδικός τρόπος υπάρχει για να σωθεί το ασφαλιστικό : η δραστική μείωση της ανεργίας.

     • Geros avatar
      Geros @ Γιάννης Κιαπέκος 09/11/2014 09:25:13

      Γιάννη , αν και δεν συμφωνώ πως με μείωση της ανεργίας λύνεται το πρόβλημα του ασφαλιστικού , έχεις όμως ένα σοβαρό επιχείρημα. Είναι λογικό και αναμενόμενο ότι η μείωση της ανεργίας θα φέρει μια ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία (πολύ μικρή κατά την γνώμη μου για να ανατρέψει την πορεία προς την καταστροφή) Από την άλλη αυτό που λες για το PSI δεν είναι σοβαρό, είναι μια αρλούμπα που λέει συνήθως η αντιπολίτευση όταν προσπαθεί να βάλει το τεράστιο για το έθνος πρόβλημα του ασφαλιστικού κάτω από το χαλί, μαζί με την αρλούμπα για τα δομημένα ομόλογα. Λέγονται συνήθως σε μια φράση "τα ταμεία τα φαλίρισαν τα δομημένα και ΤΑ (πληθυντικός για να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και αλλα?) PSI". Τα ασφαλιστικά ταμεία χρηματοδοτούνταν και εξακολουθούν να χρηματοδοτούνται με ποσά άνω των δέκα δισεκατομμυριων τον χρόνο από το κράτος , σε μια δεκαετία έχουν πάρει από τον προϋπολογισμό πάνω από 150 δις! Άρα δεν τα κατέστρεψε το κράτος όταν τους προκάλεσε απώλειες 6-7 δις (αποθεματικών που το ίδιο το κράτος τους είχε δώσει , δεν ήταν λεφτά των ασφαλισμένων) . Από το PSI μέχρι σήμερα όχι μόνο τους έχει δώσει πίσω αυτά που τους πήρε από το PSI αλλά τους έχει δώσει και πολλά επιπλέον δισεκατομμύρια.

     • Γιάννης Κιαπέκος avatar
      Γιάννης Κιαπέκος @ Geros 09/11/2014 11:07:38

      Δε μπορώ να καταλάβω γιατί επιμένεις ότι το κράτος αποζημίωσε τα ταμεία για το PSI. Τίποτα παραπάνω δεν έδωσε από αυτά που είχε υποχρέωση βάσει νόμου. Ξέχασες τον βαρύγδουπο τίτλο περί των τριών πυλώνων του ασφαλιστικού κράτος - εργαζόμενοι - εργοδότες ; Αν δεν σου άρεσε ο νόμος είναι άλλης τάξεως ζήτημα πάντως το κράτος έχει υποχρέωση να συμμετέχει στην χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων. Όσον αφορά το πόσο αρλούμπα υπήρξε το κούρεμα των αποθεματικών, μόνο στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. (το ταμείο μου) η απώλεια ήταν της τάξεως των 2,3 δισεκατομμυρίων οπότε φαντάσου τι έγινε στο σύνολο των ταμείων. (θα το ψάξω και θα σου δώσω το ακριβές ποσό που μας στοίχισε η παπαριά των Βενιζέλου - Παπαδήμου - Προβόπουλου)

     • Geros avatar
      Geros @ Γιάννης Κιαπέκος 09/11/2014 11:55:09

      Βρε Γιάννη οι πυλώνες του ασφαλιστικού είναι χαζομάρες δημαγωγών πολιτικών , δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Από την μια είσαι απέναντι από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αλλά στην ουσία την επιστροφή στον λαϊκισμό που πούλαγαν ζητάς μέσω ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς οι Συριζαίοι είσαστε οι εκπρόσωποι του παρελθόντος τελικά. Δεν υπάρχουν τρεις πυλώνες στο ασφαλιστικό , υπάρχουν μόνο δύο πηγές χρηματοδότησης , οι εισφορές των εργαζομενων και η φορολογία. Εισφορές των εργοδοτών δεν υπάρχουν , όπως έχω αναφέρει πολλές φορές εδώ μέσα οι εργοδότες απλά αποδίδουν στο κράτος ένα κομμάτι της εισφοράς του εργαζομενου και δεν πληρώνουν από την τσέπη τους καμία εισφορά. Από την άλλη συμμετοχη στο ασφαλιστικό του κράτους δεν υπάρχει όπως δεν υπάρχει συμμετοχή της καρεκλας , της πολυθρόνας , του τοίχου και γενικά όλων των άψυχων πραγμάτων. Το κράτος διαχειρίζεται ΦΟΡΟΥΣ , άρα η συμμετοχη δεν είναι του κράτους , είναι των ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ. Άρα το ασφαλιστικό το χρηματοδοτούν οι εργαζόμενοι και οι φορολογούμενοι , κάθε ελάφρυνση από την μια πλευρά επιβαρύνει περισσότερο την άλλη , χωρίς όμως να είναι τα όρια ευδιάκριτα μιας και οι εργαζόμενοι είναι και φορολογούμενοι, αλλά φορολογούμενοι είναι και οι εργοδότες , οι άνεργοι , οι συνταξιούχοι .... Η αριστερά πάντα αναφέρεται στο κράτος σαν να είναι κάτι ανεξάρτητο , άσχετο με εμάς που πληρώνει από την τσέπη του. Δεν έχει όμως τσέπη το κράτος αγαπητέ , οι πολίτες έχουν τσέπες! Το κράτος άρα δεν έχει αναλάβει καμια υποχρέωση να πληρώνει τα ελλείμματα των ταμείων , οι πολίτες έχουν αναλάβει την υποχρέωση αυτή. Αν είσαι διατεθειμένος να πληρώνεις περισσότερους φόρους για να καλύπτονται ελλείμματα ταμείων να μας το πεις , αλλα μην μου λες ότι "έχει αναλάβει την υποχρέωση το κράτος" γιατί απλά κοροϊδεύεις τον εαυτό σου, το κράτος ή θα τα πάρει από εσένα ή από τους εξωγήινους , και επειδή ακόμα δεν έχουν βρεθεί εξωγήινοι σε βλέπω να ξηλώνεσαι! Τέλος αν νομίζεις ότι είναι εύκολο και "παπαριά" να κουρεύεις 150 δις χρέους θα ήθελα να σε δω να το κάνεις καλύτερα. Η κάθε εξαίρεση ταμείου ή μικροομολογιούχων θα έδινε στους ιδιώτες επενδυτες το δικαίωμα να απαιτήσουν την ίδια μεταχείριση. Ελληναράδικες εύκολες κουβέντες για "παπαριές" έχει γεμίσει ο τόπος , οι έξυπνες βιώσιμες λύσεις όμως είναι λίγες. Οι απώλειες των ταμείων ήταν απόλυτα δικαιολογημένη απώλεια για το μέγεθος του οφέλους του PSI, μερικά δις που έτσι και αλλιώς το κράτος (οι φορολογούμενοι δηλαδή) αναλαμβάνει την υποχρέωση να τους τα γυρίσει μέσω της συμμετοχής του , σιγά τα αβγά.

     • Γιάννης Κιαπέκος avatar
      Γιάννης Κιαπέκος @ Geros 09/11/2014 13:03:19

      Παίζεις με τις λέξεις ! άκου τον εαυτό σου «δεν είναι το κράτος που χρηματοδοτεί τα ταμεία αλλά η φορολογία» δηλαδή σαν να μας λες ότι και η φορολογία είναι κάτι διαφορετικό και ανεξάρτητο από το κράτος. «οι εργοδότες απλά αποδίδουν στο κράτος ένα κομμάτι της εισφοράς του εργαζομενου» Αυτό είναι για νάναι ! ούτε ο Πρωταγόρας (ο διασημότερος σοφιστής της αρχαιότητας) δεν θα το διατύπωνε έτσι. Αν είναι έτσι (που δεν είναι) τότε πρώτον γιατί την παρακράτηση να μην την κάνει το κράτος απευθείας (όπως συνέβαινε πάντοτε) και δεύτερον γιατί η εργοδοσία (αν δεν πληρώνει από την τσέπη της) είχε «λυσσάξει» να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές. «Εσείς οι Συριζαίοι» η σειρά μου για έναν νοητικό ακροβατισμό.Δεν είμαι ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αλλά θα τον ψηφίσω επειδή πιστεύω ότι η ακολουθούμενη πολιτική δεν οδηγεί πουθενά , εκτός από ένα αργό θάνατο, και θέλω να αλλάξει. Δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο Τσίπρας , ο Λαφαζάνης , Σταθάκης κ.λ.π. διότι δεν πιστεύω πλέον τους πολιτικούς. Αν και ο Τσίπρας είναι μια από τα ίδια ... C'est la vie ... τις επόμενες εκλογές θα ψηφίσω κάποιον άλλο. Υ.Γ. δε μου λες το μικρό σου όνομα γιατί δεν μου αρέσει να σου απευθύνομαι ως γέρο (γερέ ;)

     • Geros avatar
      Geros @ Γιάννης Κιαπέκος 09/11/2014 18:54:12

      Αγαπητέ δεν παίζω εγώ με τις λέξεις , κάποιοι άλλοι παίζουν με τις λέξεις και εσύ έχεις καταπιεί την απάτη αμάσητη. Η έκφραση "να πληρώσει το κράτος" που ακούγεται συνεχώς δεκαετίες τώρα , είναι παιχνίδι με τις λέξεις , αυτό προσπαθώ να σου πω. Ποιο κράτος να πληρώσει δηλαδή? Τι είναι το κράτος για να πληρώσει? Η έκφραση αυτή είναι ΑΠΑΤΗ για να αποπροσανατολιστούν οι ψηφοφόροι , η σωστή έκφραση είναι "να πληρώσουν οι φορολογούμενοι" , μιας και οι φορολογούμενοι είναι η μοναδική πηγή εσόδων του κράτους. Δεξιοί και αριστεροί πολιτικοί λένε την ηλιθιότητα "να πληρώσει το κράτος" για να αποπροσανατολίσουν τον φορολογούμενο πολίτη , για να μην καταλάβει ότι αυτός πληρώνει την κάθε χάζη τους ιδέα. Επίσης η φράση "εργοδοτικές εισφορές" είναι απάτη. Ο εργοδότης από που παίρνει τα λεφτά που δίνει στο ΙΚΑ? Μα από την εργασία του εργαζομένου φυσικά. Αν είχες εσύ μια δουλειά και έπρεπε να προσλάβεις έναν εργαζόμενο βάση ποιού κόστους θα υπολόγιζες αν σε συμφέρει να τον προσλάβεις ή όχι? Βάση του κόστους του καθαρού μισθού του? Όχι φυσικά, ο κάθε εργοδότης κάνει μια σούμα όλα τα κόστη που συνεπάγεται ένας εργαζόμενος και λέει , μου κοστίζει χίλια , μου αποδίδει χίλια εκατό άρα με συμφέρει να τον προσλάβω. Οι αποκαλούμενες ως εργοδοτικές εισφορές είναι ένα κομμάτι των εισφορών του εργαζομενου (εδώ υπάρχει ένα ακόμα παιχνίδι με τις λέξεις που δεν αναφέραμε , δεν υπάρχουν εισφορές , η σωστή λέξη είναι ΦΟΡΟΣ.) που αποδίδει στα ταμεία αντί για τον εργαζόμενο ο εργοδότης. Οι εργοδότες έχουν συμφέρον να αποδίδουν αυτοί ένα κομμάτι των εισφορών γιατί εκμεταλλεύονται τα χρήματα του εργαζόμενου στο διάστημα μέχρι να τα αποδώσουν και έχουν λυσσάξει όπως λες να μειωθούν οι εισφορές γιατί έτσι μειώνονται τα λεφτά που τους κοστίζει ο κάθε εργαζόμενος. Μείωση των δήθεν εργοδοτικών εισφορών είναι μείωση των συνολικών αποδοχών του εργαζομενου , γιατί να μην λυσσάξουν να κερδίζεις στην τελική εσύ ο υπάλληλος λιγότερα? "Εσείς η ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ" , μπορώ να λέω? Θα ψηφίσεις ΣΥΡΙΖΑ και θέλεις να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ , δεν ξέρω τι θα ψηφίσεις στις μεθεπόμενες εκλογές και δεν με ενδιαφέρει αν πας τον Λαφαζάνη ή τον Σταθάκη. Αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κάνει σκ...α έχω δικαίωμα να λέω ότι εσύ τα έκανες σκ...α , σωστά? Ή μήπως είσαι ο "σοφός λαός" που στο τέλος όμως δεν φταίει για τίποτα και για καμία του επιλογή? Τέλος όλοι εδώ με το nick τους είναι , δεν ξέρω γιατί εγώ να διαφέρω. Εσύ είσαι εξαίρεση και μαγκιά σου.

     • Γιάννης Κιαπέκος avatar
      Γιάννης Κιαπέκος @ Geros 10/11/2014 08:57:56

      Οφείλω να παραδεχτώ ότι έχεις απάντηση για το κάθε τι άσχετα αν πολλές φορές θεωρείς ότι απευθύνεσαι σε λωτοφάγους. Και επειδή εμένα δεν μου αρέσουν οι λωτοί έχουμε και λέμε : Έχεις ακούσει την έκφραση το κράτος είναι μπαταχτσής διότι δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του ; στη προκειμένη περίπτωση δεν σε ενοχλεί η έκφραση μιας και δεν θα μπορούσες να πεις «οι φορολογούμενοι» είναι μπαταχτσήδες. Είναι γνωστό ότι τα έσοδα του κράτους προέρχονται από την φορολογία , όχι όμως αποκλειστικά όπως λανθασμένα έγραψες, και αυτό το γνωρίζει ο κάθε πολίτης χωρίς να υπάρχει κίνδυνος προσανατολισμού. Απλώς χρησιμοποιούμε τον όρο κράτος , και για τα καλά και για τα κακά,για λόγους συντομίας. «Ο εργοδότης από που παίρνει τα λεφτά που δίνει στο ΙΚΑ? Μα από την εργασία του εργαζομένου φυσικά.» Άρα και τα λεφτά που δίνει για να αγοράσει γούνα στην γκόμενα από την εργασία του εργαζομένου τα παίρνει. Λίγο μαρξιστικό μου ακούγεται. Επίσης πρόσφατα όταν μειώθηκε η εργοδοτική εισφορά (γιατί τέτοια είναι) δεν θα έπρεπε να αυξηθεί ο μισθός του εργαζόμενου αφού η «παρακράτηση», όπως την λες εσύ, θα ήταν λιγότερη. «... έχω δικαίωμα να λέω ότι εσύ τα έκανες σκ...α , σωστά?» Φυσικά και το έχεις , σε δημοκρατία ζούμε, όμως οφείλεις να μου αναγνωρίσεις ότι εγώ δεν σε κατηγορώ ότι τα έκανες σκατά που ψήφισες τους σημερινούς. «Τέλος όλοι εδώ με το nick τους είναι» τουλάχιστον επίτρεψέ ☺ μου να σε λέω Μίλτο ☺☺☺

     • Τρελό νερό avatar
      Τρελό νερό @ Γιάννης Κιαπέκος 10/11/2014 10:15:28

      Έχει πολλά ονόματα ο φραφικός παππούς. Με ποιό απ΄όλα προτιμά να του απευθύνεστε τον ρωτάτε; :) Πείτε τον Λερναίο Ύδρο. Είναι πιο ταιριαστό και με την πολυπρόσωπη φύση του....

     • Γιάννης Κιαπέκος avatar
      Γιάννης Κιαπέκος @ Geros 09/11/2014 14:00:39

      α!!! το ξέχασα.΄ «Η κάθε εξαίρεση ταμείου ή μικροομολογιούχων θα έδινε στους ιδιώτες επενδυτες το δικαίωμα να απαιτήσουν την ίδια μεταχείριση» το θέμα είναι πολύ απλό. Δεν είχε κανένα λόγο ο Προβόπουλος να μετατρέψει τα αποθεματικά των ταμείων σε ομόλογα πόσο μάλλον που το έκανε χωρίς τη συγκατάθεσΉ τους πρώτον, και δεύτερον όταν γνώριζε ότι επέκειτο «κούρεμα».

     • Geros avatar
      Geros @ Γιάννης Κιαπέκος 09/11/2014 20:22:14

      Το να μετατρέπουν υποχρεωτικά τα ταμεία κάποια διαθέσιμα τους σε ομόλογα του Ελληνικού δημοσιου μέσο της Τραπέζης της Ελλάδος ήταν νόμος του Ελληνικού κράτους που ψηφίστηκε με την σύμφωνη γνώμη όλως των παρατάξεων για να αποτραπεί από τα λεγόμενα τότε golden boys να "παίζουν με τον ιδρώτα του Έλληνα εργαζομενου". Ήταν ΝΟΜΟΣ του Ελληνικού κοινοβουλίου και όχι ιδέα του Προβόπουλου. Το να εξαιρεθεί το λεγόμενο Κοινό Κεφάλαιο από το PSI ήταν αδύνατον , για αυτό άλλωστε όσο και αν έσκουξαν μερικοί ο Προβόπουλος βγήκε εντελώς καθαρός από αυτή την διαδικασία (πράγμα που δεν μπορώ να πω για την υπόθεση της Proton , για να σε προλάβω) Μια και μιλάμε για παιχνίδια με τις λέξεις , ένα άλλο παιχνίδι με τις λέξεις ειναι η λέξη "αποθεματικά" , έκανε τον μέσο Έλληνα να πιστεύει ότι τα ταμεία έχουν .... καραβιές λεφτά κάπου παρκαρισμένα την στιγμή που ζουν από σήμερα για αύριο δεκαετίες τώρα. Η αλήθεια ήταν πως εκεί τοποθετούσαν τα ταμεία μέρος της ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ και όχι τα λεφτά των ασφαλισμένων.

     • Γιάννης Κιαπέκος avatar
      Γιάννης Κιαπέκος @ Geros 10/11/2014 09:08:36

      Τον νόμο τον γνωρίζω αλλά πιστεύω ότι αν ήθελαν (Βενιζέλος - Προβόπουλος) θα μπορούσαν να βρούν τρόπο να προστατέψουν τα ταμεία. «... ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ... » α !!! ώστε είναι κρατική επιχορήγηση και όχι λεφτά των φορολογουμένων ! αποφάσισε επιτέλους τι είναι ☻☻☻

     • kritwn avatar
      kritwn @ Γιάννης Κιαπέκος 09/11/2014 16:26:36

      Συγγνώμη αλλά το «δραστική μείωση της ανεργίας» εσάς σας φαίνεται ρεαλιστική προσέγγιση; Πως θα γίνει δηλαδή να δημιουργηθούν σχετικά άμεσα ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας; Ας πούμε εντός πενταετίας. Και 4% ανάπτυξη να έχουμε το πολύ-πολύ να υπάρχουν 100.000 νέες θέσεις εργασίας ανά έτος. Εδώ έχουμε ενάμιση εκατομμύριο ανέργους. Αν υποθέσουμε πως οι 500.000 είναι διαχρονική ανεργία τι γίνεται με το υπόλοιπο εκατομμύριο; Επομένως η μοναδική ρεαλιστική λύση είναι η αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων και κάποιου είδους τιμωρία για όσους παίρνουν σύνταξη από τα 50 και τα 55. Κι όταν μετά από καμιά δεκαριά χρόνια εξομαλυνθεί η οικονομία μπορούμε να μιλήσουμε για μείωση ορίων.

     • Γιάννης Κιαπέκος avatar
      Γιάννης Κιαπέκος @ kritwn 09/11/2014 18:20:41

      Εγώ μίλησα για μόνιμη και διαρκή λύση του ασφαλιστικού προβλήματος. Αυτά που αναφέρεις είναι μπαλώματα και θα τα δεχόμουν υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν ακριβείς και έντιμες αναλογιστικές μελέτες και όχι κρωξίματα παπαγάλων του τύπου «βουλιάζει το ασφαλιστικό» - «βουλιάζει το ασφαλιστικό».

     • George N avatar
      George N @ kritwn 09/11/2014 22:36:21

      Υπολογίζετε στους συνταξιούχους, αγρότες και τους κάτω των 62. Ανθρώπους που δεν έχουν πληρώσει καθόλου ή ελάχιστες εισφορές. Γι αυτό φτάνετε σε αυτήν την τρελή αναλογία. Στην πραγματικότητα ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν είναι συνταξιούχοι αλλά άνθρωποι που στον υπόλοιπο κόσμο θα τους κάλυπτε η πρόνοια σε μηδενικό, μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Το δεύτερο θέμα είναι η αναλογία σύνταξης με εισφορές που για πολλές ειδικές ομάδες δεν έχουν καμία σχέση. Το τρίτο θέμα και το πιο επικίνδυνο είναι η κατανόηση από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ότι δεν θα πάρουν σύνταξη τουλάχιστον ίση με τις εισφορές τους. Αυτό οδηγεί στο να μην πληρώνουν εισφορές είτε μέσω μαύρης εργασίας είτε να τις μεταθέτουν στην δευτέρα παρουσία μέσω συνεχών ρυθμίσεων. Ήδη το ασφαλιστικό σύστημα υπολογίζει πόσα θα εισπράξει από τις ρυθμίσεις για να καλύψει τις δαπάνες. Κυνηγάει την ουρά του δλδ σε εντεινόμενο βαθμό. Η λογική λέει ότι απλά θα χτισθούν νέα ληξιπρόθεσμα σε αναζήτηση νέας ρύθμισης. Δεν θα πληρωθούν ούτε τα τρέχοντα δλδ. Κλασικό αεροπλανάκι. Το δεύτερο και το τρίτο θέμα επιλύονται από τον υπολογισμό της σύνταξης βάσει συνολικών εισφορών και χρόνου συνταξιοδότησης. Δεν χρειάζεται να είναι 67. Απλά στα 62 θα πάρει μικρότερη σύνταξη από ότι στα 67. Μπορεί δλδ το σύστημα να γίνει αρχικά, αναδιανεμητικό αλλά με κεφαλοποιητικά χαρακτηριστικά στον υπολογισμό της σύνταξης και στην συνέχεια να γίνει η μετάβαση σε μικτό. Το πρώτο με την μεταφορά των μη συνταξιούχων από το ασφαλιστικό σύστημα στην πρόνοια με κοινούς κανόνες για όλο τον πληθυσμό που έχει μικρά εισοδήματα. Προφανώς εκεί πρέπει να κατευθυνθεί και η "κρατική συμμετοχή" στο ασφαλιστικό.

 2. franck avatar
  franck 08/11/2014 12:30:20

  Eίναι προφανές οτι οι έντιμοι δανειστές των Τσοχατζόπουλων και "ισότιμοι εταίροι" μας, κουράστηκαν να μας σκοτώνουν σιγά σιγά με το βασανιστήριο της σταγόνας και αποφάσισαν να μας τελειώσουν μια κι έξω.

 3. GregA avatar
  GregA 08/11/2014 13:04:01

  Σε ποιά γλώσσα συνεννούνται και άλλα καταλαβαίνει ο ένας και άλλα ο άλλος; Εαν αυτές οι "παρανοήσεις" έχουν κάποια εξήγηση, αυτή είναι ότι κάποιοι έχουν προεξοφλήσει την ταχύτατη ανάληψη της εξουσίας από τον τσίριζα και προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, ώστε να τον αποδομήσουν το ταχύτερον δυνατόν και με αυτόν τον τρόπο να παραδειγματισθούν όλες οι αιρετκές φωνές στην Ευρώπη (βλέπε Ρέντσι αλλά και το προελάυνον PODEMOS στην Ισπανία). Έτσι κι αλλιώς η χώρα μας είναι εξαιρετικό πεδίον παραδειγματισμού των άλλων λόγω του μικρού της οικονομικά μεγέθους και λόγω της λανθασμένης προσέγγισης των προβλημάτων, αλλά κυρίως των διαπραγματεύσεων από τους πολιτικούς. Διαπραγμάτευση σημαίνει ότι εκτιμώ τη θέση μου και αντίστοιχα τη θέση της άλλης πλευράς, προβάλλω τα στοιχεία μου και κρατώ κάποιες κόκκινες γραμμές. Εδώ φοβούμαι ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν διαμορφωθεί σε πλήρη αποδοχή των όρων της άλλης πλευράς και παράλληλα προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης των επιβαλλόμενων μέτρων. Δηλαδή ο μόνος που διαπραγματεύεται είναι ο Έλληνας πολίτης με τα περιθώρια ανοχής του που εκτιμά η κυβέρνηση. Με αυτό τον τρόπο ενώ απέναντι στη τρόϊκά εμφανίζονται να αποδέχονται τους επιβαλλόμενους όρους στη συνέχεια εμφανίζουν άλλη εικόνα προς τους πολίτες και έτσι τη κρίαιμη στιγμή "χάνεται η μπάλλα" διότι άλλα ισχυρίζονται στους μεν και άλλα στους δε. Αυτό όμως οφείλεται και σε ένα χαρακτηριστικό της σημερινής πολιτικής κατάστασης με τη περιθωριοποίηση του κοινοβουλίου που παίζει πλέον μόνο το ρόλο της μηχανής ψήφισης μέτρων κάθε είδους, αντί να παράγει πολιτική. Αυτή η εξέλιξη στη σχέση με τη τρόϊκα είναι μια ευκαιρία αλαλγής κατεύθυνσης της κυβερνητικής πολιτικής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και να δοθεί 'εμφαση στην ανάπτυξη σαν μοναδική εθνική προοπτική.

 4. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 08/11/2014 13:08:39

  Μόνη λύση είναι οι εκλογές. Δεν μπορεί κάποιος να απαιτεί την μη εφαρμογή νόμου. Είναι άλλο πράγμα η διαπραγμάτευση η συμφωνία το μνημόνιο ή όπως θέλει ο καθένας να το λέει και άλλο η εφαρμογή των νόμων, γιατί διαφορετικά το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση δεν έχει λόγο ύπαρξης. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι κυβερνήσεις της χώρας έχουν ξεχάσει το ρόλο τους και τις υποχρεώσεις τους.... ...και για να μην μπερδεύονται ορισμένοι, είναι διαφορετικό πράγμα η διάκριση των εξουσιών, η άσκηση της εξουσίας και η διαπραγμάτευση. Δεν μπορεί δε να είμαστε αποικία που οι νόμοι εφαρμόζονται κατά τη βούληση οποιασδήποτε ...τρόικας

 5. Κίττυ avatar
  Κίττυ 08/11/2014 14:49:08

  Μήπως τελικά το ζητούμενο ΔΕΝ είναι οι μεταρυθμίσεις, αλλά η δήμευση των περιουσιών και συγκεκριμένα των ακινήτων;;; ...και ποίες είναι πιά αυτές οι τοοοσο σημαντικές μεταρυθμίσεις, που εξ ονόματός τους επιτρέπεται πάσης φύσεως εκβιασμός εκ μέρους των κατοχικών δυνάμεων;;; Τι είναι αυτά τα περί μαυραγορίτικης εξαγοράς των κόκκινων δανείων από ξένα funds, εν γνώσει μάλιστα του φίλου προέδρου της επιτροπής και ποιός ξέρει πόσων άλλων εγχώριων τραπεζικών κεφαλών και με βαρύτατες πάλι επιπτώσεις για τα νοικοκυριά...!!!!! Μήπως έχει ξεπεραστεί προ πολλού η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης, ή μήπως δεν ετέθει ποτέ σε ισχύ;;;!!!

  • KM avatar
   KM @ Κίττυ 08/11/2014 15:06:00

   Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, μόνο βαθύ πορτοκαλί...

  • franck avatar
   franck @ Κίττυ 08/11/2014 21:03:59

   Πολύ σωστά μαντεύεις αγαπητή Κίττυ! Δυστυχώς... Άλλωστε παντού όπου πέρασε το ΔΝΤ τα distress funds και τα vulture funds ξεκοκκάλισαν το θύμα μετά την αποχώρησή του.

  • kritwn avatar
   kritwn @ Κίττυ 08/11/2014 23:19:45

   "...και ποίες είναι πιά αυτές οι τοοοσο σημαντικές μεταρυθμίσεις, που εξ ονόματός τους επιτρέπεται πάσης φύσεως εκβιασμός εκ μέρους των κατοχικών δυνάμεων;;;" Συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό, απολύσεις στο δημόσιο τομέα, πάταξη της φοροδιαφυγής, καταπολέμηση λαθρεμπορίου καυσίμων, πάταξη μονοπωλίων, ενιαίο μισθολόγιο (ναι, ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί) κι άλλα πολλά. Αυτά θα μπορούσαν να λύσουν πολλά από τα προβλήματα της οικονομίας. Αλλά δεν τα ακουμπάμε γιατί ενοχλούν.

   • Κίττυ avatar
    Κίττυ @ kritwn 08/11/2014 23:54:38

    ....φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο καυσίμων, μονοπώλια... θα αρκούσαν από μόνα τους, για να μην υποστεί τέτοια καταράκωση η ευρύτερη κοινωνία! Πως να διωχθούν όμως εκείνοι, που στηρίζουν τις θέσεις των κατοχικών δυνάμεων; Από απολύσεις, έχουμε βαρεθεί να ακούμε...που να φτάσει η ανεργία πιά;; Η, είναι απαραίτητες για να δημιουργηθούν νέες θέσεις για ημέτερους....;;;; Τώρα για συνταξιοδοτικό ασφαλιστικό, μήπως ζητούν έναν εκσυγχρονισμένο Καιάδα;

 6. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 08/11/2014 15:46:59

  1) Ο νόμος με τις 100 δόσεις δεν θα ακυρωθεί ότι και να λέει η τρόικα. Και πέρυσι έγιναν πράγματα που δε τους άρεσαν αλλά το κατάπιαν αμάσητο (ΦΠΑ εστίασης και μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης). 2) Το υποτιθέμενα μεγαλύτερο δημοσιον. κενό είναι μια βλακεί και μισή. Τα ληξιπρόθεσμα μεγαλώνουν εδώ και 4 χρόνια επειδή δεν έχουν οι περισσότεροι να πληρώσουν. Αν δεν εφαρμοστούν οι δόσεις, ποιος θα πληρώσει λοιπόν; Ίσα-ίσα που με τη ρύθμιση το κράτος θα αρχίσει να παίρνει ρευστό έστω και λίγο-λίγο εκ των χρωστουμένων που είναι άπειρο περισσότερο από το καθόλου. Σύνοψη: μην πιστεύετε δημοσιεύματα αυτού του τύπου, με επιστολές που δεν βγαίνουν ποτέ στη δημοσιότητα. Το πιθανότερο είναι πως κάποιοι (πέραν του Ατλαντικού με συνεργάτες και από την ευρωπαϊκή πλευρά του) θέλουν να υπάρξει κόντρα με την τρόικα για να καθυστερήσει η αξιολόγηση και να μην προλάβουν να περάσουν από τα κοινοβούλια οι αποφάσεις για έξοδο από το μνημόνιο προ των Χριστουγέννων. Ας περιμένουμε λίγες μέρες να κάτσει η σκόνη λοιπόν...

 7. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 08/11/2014 17:15:54

  Υπάρχουν και οι απλοί πολίτες που δεν έχουν κόκκινα δάνεια ούτε χρωστούν στην εφορία, ούτε ποτέ φοροδιέφυγαν (είτε εκ πεποιθήσεως, είτε γιατί δεν μπορούσαν). Αυτοί γιατί πρέπει να τελούν υπο ομηρία, κύριε Μηττσοτάκη, κύριε Σαμαρά, κύρις Ντάισεμπλουμ, κύριε Σόιμπλε, κύριοι υπάλληλοι-ελεγκτές της τρόικας; Τελικά είμαστε όμηροι διάφορων μεγαλο"επιχειρηματιων" (συνήθως κρατικοδίαιτων) και μεγαλοφοροφυγάδων. Και την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ευθύνη γι αυτό την έχουν όλοι οι προαναφερθέντες. Και πολλοί άλλοι, δυστυχώς ....

  • franck avatar
   franck @ Uncle Stgm 08/11/2014 20:57:46

   Θείε, δεν γαζώνεις απλώς, αλλά κεντάς τώρα τελευταία...

 8. karenin avatar
  karenin 08/11/2014 18:56:50

  αυτο που δεν παταει στην λογική της απαίτησης των πιστωτων ειναι οτι με την ρυθμιση υπάρχουν ελπίδες να πληρωθουν τα χρωστουμενα, διαφορετικά απλα δεν θα πληρωθούν, εκτος αν προτιμουν και σχεδιαζουν να καθαρισουν τελειως την πιάτσα για καθαρό τραπέζι, μήπως πάλι κλωτσάνε γιατι οι δικοί μας πανε να ρυθμισουν χρεη σε εταιριες φτωχές με πολύ πλουσιους μετόχους;

 9. ΟΛΓΑ avatar
  ΟΛΓΑ 08/11/2014 20:23:59

  Τι είδους ''συμφωνίες'' μπορεί να κάνει κάποιος μ΄εκβιαστές; Η τακτική μας από την αρχή ήτανε λάθος. Τώρα, μας φέρονται σα να΄μαστε του χεριού τους και μας προσβάλουν. Δεν ακούω αντίδραση όμως κι ανησυχώ.... Κι αυτό θα το ανεχτούμε;

 10. Geros avatar
  Geros 09/11/2014 11:09:57

  Η ιστορία με το mail της τρόικας για τις ρυθμίσεις είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πως χρησιμοποιείται η λέξη "εκβιασμός". Η λεξη αυτή χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτό που έκανε η τρόικα , αλλά για να δούμε , είναι έτσι? Πως ακριβώς εκβιάζουν μπορεί να μου εξηγήσει κανεις? Το μόνο που κάνει η τρόικα στο συγκεκριμένο θέμα είναι να εκφράσει απορία , τίποτα άλλο. Απλά ρωτάει που θα βρεθούν τα λεφτά αν τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν αρνητική επίπτωση στον προϋπολογισμό. Δεν λέει καν ότι σώνει και καλά θα έχουν αρνητική επίπτωση , λέει ότι ΑΝ έχουν αρνητική επίπτωση και δεδομένου ότι οι πιστωτικές ροές είναι δεδομένες που στον διάτανο θα βρούμε τα λεφτά για να καλυφθεί η τρύπα. Είναι τόσο κακό? Ξέχασα φυσικά ότι αυτό είναι ανάλγητο και αντιλαϊκό, δεν πρέπει να κοιτάμε τα νούμερα , πρέπει να τα αγνοούμε μέχρι να μας πέσουν στο κεφάλι τα αποτελέσματα των πράξεων μας σαν κεραμίδα! Αυτό είναι φιλολαϊκό , αυτό έχει "κοινωνικό πρόσημο"! Μετά από τέσσερα χρονια κρίσης ο μέσος Έλληνας ακόμα πιστεύει ότι είναι εκβιασμός και παράλογη απαίτηση να σου θυμίσει κάποιος ότι δεν υπάρχει δέντρο που αντί για φύλα έχει λεφτά για να πας να κόψεις μερικά δις. Αυτό είναι το εντυπωσιακό της είδησης αυτής! Από την άλλη νομίζω ότι αυτή η κίνηση της τρόικας έχει μια διαφορετική σκοπιμότητα , στην ουσία λέει στην Ελληνική κυβέρνηση : "μήπως φτιάχνετε έναν προϋπολογισμό για το 2015 που δεν σας νοιάζει πως θα κλείσει γιατί δεν θα κληθείτε να τον κλείσετε εσείς?". Εκεί είναι το ζουμί , ο νόμος θα περάσει, απλά η τρόικα θέλει να έχει το κεφάλι της ήσυχο ότι το έχει πει , για αυτό έγινε και η διαρροή.

  • foros1 avatar
   foros1 @ Geros 09/11/2014 12:43:14

   φυσικά και είναι εκβιασμός! ξέρετε πόσες χιλιάδες τέτοια ΑΝ υπάρχουν, που αν τα βάζανε σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, θα έπρεπε να δανείζουν με ασφάλεια μόνο τους ...εξωγήινους;

  • warrior avatar
   warrior @ Geros 09/11/2014 13:18:52

   Απορία: ΑΝ ΔΕΝ γίνει η ρύθμιση και ΑΝ οι πολίτες ΔΕΝ πληρώσουν τις οφειλές τους, ποια είναι η τρύπα που θα δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό; Και πώς θα καλυφθεί; Είστε ηλίθιοι ορισμένοι που χρησιμοποιείτε ως προμετωπίδα τις "εύλογες" απορίες της τρόικας;

   • Η επόμενη κίνηση avatar
    Η επόμενη κίνηση @ warrior 09/11/2014 20:27:22

    Καλά τώρα... Εκτός από τον καγκελάριο, τον λεγεωνάριο, τον αρχάριο, τον προλετάριο, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τον πανταχού παρόντα σφουγγοκωλάριο της Τρόϊκας.

 11. Seagull avatar
  Seagull 10/11/2014 11:22:51

  Μα είναι φως φανάρι ότι δεν μας έχουν καμία εμπιστοσύνη, δεν πιστεύουν τίποτα από αυτά που τους λέμε. Και ο καθένας θα ήταν σε τελευταία ανάλυση επιφυλακτικός όταν: a) Εχουμε μία λίστα την λίστα Λαγκάρντ και ακόμη δεν έχουμε κατορθώσει να εισπράξουμε κάποια ποσά. b) Εχουμε ένα σωρό άλλες λίστες με χρήματα που βγήκαν στο εξωτερικό και δεν έχουμε ακόμη κατορθώσει να ελέγξουμε αν τα χρήματα αυτά είχαν φορολογηθεί ή όχι. c)Δεν έχουμε κατορθώσει ακόμη να πατάξουμε την φοροδιαφυγή γενικώτερα εντός της χώρας.... d) Δεν έχουμε κατορθώσει ακόμη να ελέγξουμε την παραοικονομία που υπολογίζεται σε ένα 25%.... e) Δεν ξεκαθαρίζουν έγκαιρα οι φορολογικές υποθέσεις στα αντίστοιχα δικαστήρια ..... f) Αρνούμαστε πεισματικά να ανοίξουμε το ασφαλιστικό ζήτημα ... g) Αρνούμαστε πεισματικά να ανοίξουμε το ζήτημα ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο ... h) Ο περιορισμός του δημόσιου τομέα προχωράει με ρυθμούς χελώνας.. i) Οι αποκρατικοποιήσεις προχωράνε και αυτές με ρυθμούς χελώνας. Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την πίεση που δέχονται τα μικρά εισοδήματα ή και τα καθόλου τώρα πλέον λόγω της βάναυσης φορολογίας που εφαρμόζει και που όπως αποδεικνύεται μόνο οι μικροί και ταπεινοί είναι αυτοί που ανταποκρίνονται αλλά ως πότε όμως? Και οι πηγές στερεύουν και τα αποθέματα ανοχής εξαντούνται.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.