Βόμβα: Οι Γερμανοί σχεδιάζουν κούρεμα καταθέσεων όπως στην Κύπρο!
14/03/2015 22:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βόμβα: Οι Γερμανοί σχεδιάζουν κούρεμα καταθέσεων όπως στην Κύπρο!

Το σχέδιο αυτό, το οποίο είχε γραφτεί και προεκλογικά ενώ κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν πρόβλημα να το λένε, επαναφέρει το περιοδικό Spiegel.

Θα γίνει η Ελλάδα… Κύπρος; Θα ζήσουμε σκηνές με ουρές στα ΑΤΜ και κούρεμα των καταθέσεων; Θα μπορούσε να είναι ένα σενάριο που θα ισχύσει και για την ελληνική οικονομία όσο η κυβέρνηση κάνει καθυστερήσεις και αδυνατεί να συνεννοηθεί στα βασικά με τους δανειστές.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο είχε γραφτεί και προεκλογικά ενώ κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν πρόβλημα να το λένε, επαναφέρει το περιοδικό Spiegel.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, Αγκ. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε, μεταξύ των… ανορθόδοξων λύσεων που σκέφτονται για την Ελλάδα ώστε να μη βγει από το ευρώ, είναι και το… μοντέλο Κύπρου, Δηλαδή κούρεμα καταθέσεων. Συγκεκριμένα το περιοδικό τονίζει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός Grexit και «μπορεί πολύ καλά να διανοηθεί μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα». Κάτι τέτοιο, όμως, δεν βρίσκει σύμφωνη την Άνγκελα Μέρκελ, που επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με το Spiegel, στη γερμανική κυβέρνηση σκέφτονται μήπως είναι λύση ένα ανάλογο κούρεμα των καταθέσεων στην Ελλάδα.

Λέει το περιοδικό: Η καγκελάριος είναι πλέον βέβαιη ότι ένα «Graccident,» ή έξοδος από ατύχημα, δεν είναι πλέον τόσο ένας κίνδυνος.

Οι σύμβουλοι της έχουν ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στην κρίση της Κύπρου, η οποία παρά τρίχα να φύγει από τη ζώνη του ευρώ πριν από δύο χρόνια.

Εκείνη την εποχή, η ΕΚΤ απείλησε να διακόψει την παροχή επείγουσας βοήθειας προς τις κυπριακές τράπεζες, διότι το κοινοβούλιο της χώρας αρνήθηκε να δεχτεί τις απαιτήσεις λιτότητας της ΕΕ.

Οι τράπεζες διέκοψαν τις αναλήψεις για αρκετές ημέρες και επέβαλλαν όρια για αναλήψεις και μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό. Αλλά ακόμη και σε μια τέτοια ακραία περίπτωση, υπήρχε ακόμα αρκετός χρόνος για την πολιτική διαδικασία για να συνεχίσει την πορεία της.

Στο τέλος, η κυπριακή κυβέρνηση ενέδωσε κατά τη διάρκεια μίας νυχτερινής δραματικής συνεδρίασης.

Ίσως, λένε κάποιοι στη γερμανική κυβέρνηση, η Ελλάδα χρειάζεται ακριβώς μια τέτοια «τελευταία προειδοποιητική βολή».

«Η Καγκελαρία είναι βέβαιη ότι ενδεχόμενο “ατύχημα” δεν αποτελεί πλέον μεγάλο κίνδυνο. Οι σύμβουλοι της Μέρκελ, βλέποντας το παράδειγμα της Κύπρου και το γεγονός ότι τελικά η Λευκωσία τότε αναγκάστηκε να υποχωρήσει απέναντι στα νέα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Ε.Ε., ίσως να συμμερίζονται στην άποψη ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια προειδοποιητική βολή», καταλήγει το άρθρο.

Το σενάριο αυτό του τρόμου έρχεται ακριβώς επειδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει 50 ημέρες σε ανέξοδες συζητήσεις και δημιουργικές ασάφειες. Προκαλεί βεβαίως τρόμο ένα τέτοιο γεγονός και είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε νέα εκροή καταθέσεων. Υπενθυμίζεται ότι προ κρίσης οι καταθέσεις ήταν 230-240 δισ. ευρώ και πλέον έχουν πέσει στα 135 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση και ο Τσίπρας με τις επιλογές τους οδηγούν σε κούρεμα όσων αποταμιεύσεων έμειναν και οι ξένοι δεν θα αργήσουν να το κάνουν. Κλείνοντας κάποια στιγμή τις κάνουλες τις ρευστότητας θα φέρουν ένα κούρεμα στις καταθέσεις για να πιεστεί η κυβέρνηση. Θα πληρώσουν δηλαδή οι Έλληνες τις ανοησίες και τα εγκληματικά λάθη των ερασιτεχνών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sender avatar
  sender 14/03/2015 23:45:14

  Εδώ έγινε κούρεμα ομολόγων και ισοδύναμα μέτρα με τρομερή φορολογία.Αλλά απ'αυτούς που κυβερνάνε όλα να τα περιμένει κανείς.Από τις λίστες..τίποτα;

 2. Ραβινος avatar
  Ραβινος 15/03/2015 00:06:03

  ''Θου Κύριε, φυλακή τω στόματι μου''

 3. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 15/03/2015 12:18:46

  Και φέτος νομίζω δηλώνουμε στο Ε1 το μετρητό που έχουμε,τυχαίο;

 4. airman avatar
  airman 15/03/2015 16:12:17

  "... η Ελλάδα χρειάζεται ακριβώς μια τέτοια «τελευταία προειδοποιητική βολή»" Με το κυβερνητικό συνοθύλευμα που έχει την ευθύνη αυτού του τόπου και φέρεται τόσο αλλόκοτα, η σπουδή τους μάλλον θα εξαντληθεί πως θα παρουσιάσουν ακόμα και αυτή την "προειδοποιητική βολή" σαν επιτυχία. Ίσως με το σκεπτικό τους, όταν η χώρα οδηγείται "στο απόσπασμα", μια "προειδοποιητική βολή" να μη συνιστά λόγο ανησυχίας. Μέχρι τη "χαριστική βολή" άλλωστε μεσολαβεί και άλλος χρόνος!

 5. Πολίτης avatar
  Πολίτης 05/07/2015 18:32:19

  Επείγουσα τροπολογία Με επείγουσα τροπολογία, πρέπει να επιβληθεί φόρος 10% σε όλα τα χρήματα που βγαίνουν εκτός Ελλάδας (και αναδρομικά σε αυτά που βγήκαν τα τελευταία 5 χρόνια). Η χρέωση να γίνει αυτόματα από το taxisnetμε τα τραπεζικά στοιχεία (όπως γίνεται με τους τόκους). Επίσης, να μπορούν να γλιτώσουν τον φόρο του 10% όσοι επαναπατρίσουν τα χρήματα. Με αυτόν τον τρόπο, και οι τράπεζες θα ανοίξουν και θα δυναμώσουν από τα χρήματα που θα επαναπατριστούν και από την επιβράδυνση της διαρροής κεφαλαίων προς το εξωτερικό, και το κράτος θα μαζέψει γρήγορα χρήματα για τις άμεσες ανάγκες του. Θα είναι πολύ μεγάλη αδικία να τιμωρηθούν με κούρεμα αυτοί που εμπιστεύτηκαν τις τράπεζες και να μείνουν ατιμώρητοι αυτοί που γονάτισαν τις τράπεζες με την μεταφορά των χρημάτων τους στο εξωτερικό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.