#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/05/2012 11:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βρυξέλλες: Παράθυρο για τροποποιήσεις στο ΜνημόνοΟι χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να συζητήσουν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση κάποιες αλλαγές στο νέο Μνημόνιο αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση, δήλωσε χθες υψηλός αξιωματούχους του Γιούρογκρουπ.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η χώρα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα ρευστότητας μέχρι το τέλος Ιουνίου και πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις και το σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, τη Δευτέρα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα γίνει μια πολιτική συζήτηση για την Ελλάδα, αλλά δεν πρόκειται να εξεταστούν τεχνικές πτυχές της νέας δανειακής σύμβασης.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με τις δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, υπεραμύνθηκε του περιεχομένου της δανειακής συμφωνίας, τονίζοντας ότι έχει ένα διπλό στόχο, αφενός μεν τη μείωση των ελλειμμάτων μέσω της δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων και την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη.

Οπως είπε, πρόκειται για μια συμφωνία που καθορίζει με κάθε λεπτομέρεια όλα τα στάδια για την επίτευξη των στόχων, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι εταίροι είναι ανοικτοί να συζητήσουν κάποιες αλλαγές εάν αυτό ζητηθεί από τη νέα κυβέρνηση, όταν αυτή σχηματιστεί. «Ποτέ δεν είπαμε πως δεν μπορεί να αλλάξει ούτε κόμμα από τη νέα δανειακή συμφωνία, εκείνο, όμως, που δεν μπορεί να γίνει είναι μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση, τόνισε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει το σημερινό πολιτικό κενό στην Ελλάδα σε σχέση με τη λειτουργία του κράτους, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα ρευστότητας μέχρι το τέλος Ιουνίου, μετά και τη χθεσινή αποδέσμευση των 4,2 δισ. ευρώ, που αποτελούν και το τελευταίο τμήμα της πρώτης δόσης των 39,4 δισ. ευρώ. Απομένει 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα εκταμιευθεί μέχρι τον Ιούνιο, χωρίς να απαιτείται νέα απόφαση του Γιούρογκρουπ, διευκρίνισε.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από το εάν σχηματιστεί η όχι κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα θέμα που εξαρτάται από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Γιούρογκρουπ η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δεν επιβάλλει ενίσχυση των ελέγχων της Τρόικας, πέραν των προβλεπόμενων από το Μνημόνιο.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί πιθανή την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, απάντησε ότι δεν βλέπει τέτοια πρόθεση ούτε από ελληνικής πλευράς ούτε τους εταίρους να τη σπρώχνουν στην έξοδο, επισήμανε ωστόσο ότι υπάρχουν πολλές εικασίες, για τις οποίες δεν είναι να απορεί κανείς εάν ακούσει τις δηλώσεις του δεύτερου ελληνικού κόμματος.

Δηλώσεις για τις εξελίξεις στην Ελλάδα έκανε χθες και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, η οποία επανέλαβε ότι η θέση των Βρυξελλών παραμένει σταθερή, αναμένει, όπως είπε, από την επόμενη ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Αλλος εκπρόσωπος της Κομισιόν παραδέχθηκε χθες ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη χορήγηση των 4,2 δισ. ευρώ ήταν διαφορετική από εκείνη του Γιούγκρουπ, η οποία προέβλεπε τη χορήγηση 5,2 δισ. ευρώ. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως δεν είναι ασυνήθιστο αυτό που συνέβη, δηλαδή να καλύπτονται μόνο οι ανάγκες που έχει κάποια χώρα, ενώ διαβεβαίωσε και αυτός ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κάλυψης των αναγκών για τη λειτουργία του ελληνικού κράτους.

Ωστόσο, η προσωρινή παρακράτηση του 1 δισ. ευρώ έγινε μετά από σχετική απαίτηση ορισμένων χωρών, άλλωστε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετέχουν εκπρόσωποι και των 17 χωρών της ευρωζώνης. Προκειμένου να αυξήσουν την πίεση προς τα ελληνικά πολιτικά κόμματα Γερμανοί, Φινλανδοί και Ολλανδοί απαίτησαν να κατατεθούν στο δεσμευμένο λογαριασμό μόνο οι άμεσες ανάγκες.

Του Νίκου Μπέλλου για τον "Ελεύθερο Τύπο"

ΣΧΟΛΙΑ

  1. franc avatar
    franc 11/05/2012 19:13:45

    Με τον Τσίπρα δεύτερο και 17% δέχονται επαναδιαπραγμάτευση και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αν στις εκλογές πάει πρώτος με 30% προφανώς θα δεχτούν νέο κούρεμα του χρέους (τό επαχθές), μείωση επιτοκίου κοντά στο 2-3% ,σίγουρα 2-5 χρόνια επιμήκυνση και τουλάχιστο ενα σχέδιο Μάρσαλ ώστε από του χρ'όνου να έχουμε ανάκαμψη +2% τουλάχιστο.
    Μάλλον προχωράει καλά ο μικρός. Οι μεγάλοι φοβούνται τις αναταραχές και πληρώνουν. Εχουν λεφτά. κι αν χρειαστεί τυπώνουν κι άλλα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.