#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/05/2012 19:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βρετανική εταιρεία ετοιμάζεται να τυπώσει ... δραχμές

Όλοι προετοιμάζονται για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ 

"Με τη χρεοκοπία της Ελλάδας τα ελληνικά ευρώ που θα έχουμε στις τσέπες μας θα μετατραπούν σε ελληνικό νόμισμα", γράφει η γερμανική Bild. Σύμφωνα με την ίδια σε περίπτωση εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη τα ελληνικά ευρώ θα μετατραπούν αυτομάτως σε εθνικό νόμισμα της Ελλάδας και αξία τους θα είναι μηδενική για όσους Ευρωπαίους κατέχουν τέτοια ευρώ.

Στο μεταξύ, η βρετανική αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών Dixons, εδώ και καιρό προμηθεύεται μεγάλη ποσότητα από στόρια ασφαλείας, προκειμένου να προστατέψει τα εκατό περίπου καταστήματά της στην Ελλάδα, σε περίπτωση ταραχών. Όπως λέει ο επικεφαλής της Sebastian James, μπορεί να ακούγεται κινδυνολογικό, αλλά των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν…

Σε αυτό συμφωνούν και οι υπεύθυνοι πολλών επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Την ώρα που η κρίση στην Ελλάδα θεριεύει, οι εταιρίες ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο, από κοινωνικές αναταραχές, έως μια πλήρη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

Στις προετοιμασίες τους συμπεριλαμβάνεται και η εξαγωγή του ρευστού τους από την Ελλάδα κάθε βράδυ, η μείωση των δανείων, το ξεσκαρτάρισμα των κακοπληρωτών πελατών, και ο σχεδιασμός αντιμετώπισης μιας ελληνικής επιστροφής στη δραχμή.

Η Dixons, που είναι η 2η μεγαλύτερη στον τομέα της στην Ευρώπη, ελέγχει στην Ελλάδα την κορυφαία της αγοράς αλυσίδα Κωτσόβολος, που όμως σημειώνει απώλειες, και έχει το 25% του μεριδίου πώλησης φορητών Η/Υ και iPads, καθώς και λευκών συσκευών.

Όπως λέει ο James, η εταιρία του έχει προετοιμαστεί για να σφραγίσει με στόρια όλα τα καταστήματά της στην Ελλάδα, αλλά και να τα κλείσει για λίγο, σε περίπτωση που η απειλή της δραχμής προκαλέσει διαδηλώσεις και φασαρίες στους δρόμους. Η Ελλάδα αντιστοιχεί στο 3% των συνολικών ετήσιων πωλήσεων της εταιρίας, που είναι περίπου 8.2 εκατ. λίρες.

Η Dixons εκμεταλλεύεται την εμπειρία της από τις περσινές διαδηλώσεις του Λονδίνου, όπου ο Νο1 στόχος του πλιάτσικού ήταν οι μεγάλες επίπεδες τηλεοράσεις, και για αυτό συνεργάζεται με την ελληνική αστυνομία, και εταιρίες ασφάλειας, για να είναι έτοιμη.

Ο όμιλος είδε τις πωλήσεις του να μειώνονται κατά 9% στην Ιταλία, την Ελλάδα, και την Τουρκία. Οι τρεις αυτές χώρες αντιστοιχούν στο 7% των συνολικών ετήσιων πωλήσεων του ομίλου.

Η εταιρία οινοπνευματωδών Diageo, που διανέμει μεταξύ άλλων  το Johnnie Walker, και την Smirnoff, αντέδρασε κόβοντας τις δαπάνες της στην Ελλάδα, μειώνοντας το στοκ της, και βγάζοντας το ρευστό της από την χώρα, αφού είδε τις πωλήσεις της να πέφτουν στο μισό τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο υπεύθυνος μάρκετινγκ της εταιρίας Andy Fennell λέει πως οι πωλήσεις στην Ελλάδα βρίσκονται σε συνεχή πτώση. Όπως τονίζει, αν η χώρα βγει απ το ευρώ, αυτοί οι τομείς που θα θιγούν ιδιαίτερα είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι τουριστικοί οργανισμοί, και οι  φαρμακευτικές εταιρίες.

Ο όμιλος BMW ανακοίνωσε πως προετοιμάζεται για τα χειρότερα, αφού μέχρι στιγμής έκλεισαν το ¼ των αντιπροσωπειών στην Ελλάδα από το 2008, ενώ τα αυτοκίνητα που εξήγαγε στην χώρα μειώθηκαν κατά τα 2/3, από τις 7.000 τον χρόνο που ήταν κάποτε.

Ο τουριστικός οργανισμός TUI AG πήρε τα μέτρα του από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ζήτησε από τους Έλληνες ξενοδόχους να υπογράψουν τα νέα συμβόλαια σε δραχμές, σε περίπτωση που η χώρα θα επέστρεφε στο εθνικό της νόμισμα, και στην ισοτιμία που θα οριστεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα, η TUI AG έχει κάνει εναλλακτικά σχέδια για μετακίνηση των τουριστών σε άλλους προορισμούς, σε περίπτωση ταραχών, όπως έκανε και στο παρελθόν στην περίπτωση της αραβικής άνοιξης.

Μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, όπως η βρετανική GlaxoSmithKline, και η ελβετική Roche, συνεργάζονται με τις ευρωπαϊκές αρχές, φροντίζοντας να μπορούν να συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ελλάδα με τα αναγκαία φάρμακα, σε περίπτωση εξόδου της από το ευρώ. Ξέρουν πως αν δεν το κάνουν, αυτό θα δημιουργήσει σοβαρές αντιδράσεις, και θα θίξει την φήμη τους, αφού ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ηθική τους υποχρέωση την συνέχιση της παράδοσης των φαρμάκων στην Ελλάδα.

Ο κολοσσός της κινητής τηλεφωνίας Vodafone ανακοίνωσε πως είναι έτοιμος σε περίπτωση που παγώσει το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, και προκληθούν ταραχές στους δρόμους. Η εμπειρία της εταιρίας  στην Αίγυπτο, την βοηθάει σε αυτό.

Τέλος, η βρετανική εταιρία εκτύπωσης χαρτονομισμάτων De La Rue, έχει ετοιμάσει ήδη ειδικά σχέδια εκτύπωσης δραχμών, σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η μεγαλύτερη εταιρία παροχής ασφάλειας στον κόσμο G4S, αναμένεται να είναι η υπεύθυνη της διανομής των νέων χαρτονομισμάτων σε ολόκληρη την χώρα.

Η De La Rue, είναι η μεγαλύτερη εταιρία στον κόσμο στην εκτύπωση τραπεζογραμματίων, και ήδη τυπώνει περισσότερα από 150 διαφορετικά χαρτονομίσματα. Αν και δεν σχολιάζει τις φήμες περί εκτύπωσης δραχμών, οι παγκόσμιοι αναλυτές θεωρούν πως η Αθήνα θα αναγκαστεί να στραφεί προς το εξωτερικό, λόγω της μεγάλης ποσότητας χαρτονομισμάτων που θα χρειαστούν.

http://www.reuters.com/article/2012/05/28/us-europe-greece-contingency-idUSBRE84R0AF20120528

ΣΧΟΛΙΑ

 1. aris2 avatar
  aris2 29/05/2012 19:20:13

  Eλα όμως που τους τα χάλασε χτές ο Νταλλάρας. Αυτοί θα έχουν δραχμές και εδώ οι τράπεζες 18 δις ευρώ μόνο μεσα σε μια μέρα. Κι αν δεν κάνω λάθος σε κανα δυό βδομάδες άλλα 30 δις .Και το χρηματιστήριο ανεβαίνει... Με τόσα λεφτα στις τράπεζες, τελικά έχει δίκιο ο Τσίπρας να λέι οτι υπάρχουν λεφτά...

 2. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 29/05/2012 20:17:23

  Το δε ειδικο μελανι για τα χαρτονομισματα σχεδον ολων των διαφορετικων νομισματων παραγεται απο την εταιρεια ΣΙΚΠΑ στην Λωζαννη οπου εργαζονται και....αρκετοι ελληνες !!!

 3. Κλεισθένης avatar
  Κλεισθένης 29/05/2012 20:49:57

  "Με τη χρεοκοπία της Ελλάδας τα ελληνικά ευρώ που θα έχουμε στις τσέπες μας θα μετατραπούν σε ελληνικό νόμισμα”, γράφει η γερμανική Bild. Σύμφωνα με την ίδια σε περίπτωση εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη τα ελληνικά ευρώ θα μετατραπούν αυτομάτως σε εθνικό νόμισμα της Ελλάδας και αξία τους θα είναι μηδενική για όσους Ευρωπαίους κατέχουν τέτοια ευρώ."

  Γιατί αναδημοσιεύετε κάτι που διαψεύστηκε;
  Δεν υπάρχουν ευρώ Ελληνικά, είναι μαύρη προπαγάνδα της Bild.

  • Ανώνυμος avatar
   Ανώνυμος @ Κλεισθένης 30/05/2012 12:19:32

   Το € είναι ενιαίο νόμισμα. Τα "ελληνικά" € πού τυπώνονται, στην Αθήνα;
   Η Bild είναι φυλλάδα, μα εντελώς φυλλάδα.

 4. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 29/05/2012 20:49:58

  Κι εγώ έχω βάλει έναν φίλο μου γραφίστα να σχεδιάσει τις νέες δραχμές. Μπορεί το κακό να έλθει ξαφνικά και να μην έχουμε χρήματα. Όλα τα χαρτονομίσματα έχουν πάνω την μορφή μου.

  • Θ avatar
   Θ @ Γιώργος Αχαιός 29/05/2012 23:20:14

   σε είκοσι χρόνια η “Δύση” θά ‘ναι Κινεζική αποικία, αν “χρεοκοπήσει” τώρα, μπορεί να γυρίσει την Κίνα είκοσι χρόνια πίσω. γιατί οι “Αμερικάνοι” να “τιμήσουν” τα χρέη τους προς την Κίνα; και γιατί να χρηματοδοτούν την την κατανάλωση κινεζικού εμπορεύματος, με κινεζικά δάνεια;

   • aris2 avatar
    aris2 @ Θ 30/05/2012 10:44:47

    Σε 20 χρόνια φίλε μου δεν θα υπάρχει Κίνα και ΕΕ.
    Θα υπάρχει Ομοσπονδιακή Ευρασία ή μόνο κατσαρίδες...

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 30/05/2012 19:11:13

  “Μόνον οι πολύ πλούσιοι στην Ελλάδα θέλουν την έξοδό της από το ευρώ, όμως αυτή τη χάρη δεν θέλουμε να τους την κάνουμε».
  Γκρέγκορ Γκίζι, ηγετική προσωπικότητα των Linke (Γερμανική Αριστερά).

  Ακόμη και οι δεξιοί Γερμανοί, θέλουν τον ...Γερμανό τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.