Βουλιάζουν τα ταμεία
11/08/2014 09:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βουλιάζουν τα ταμεία

Δυστυχώς όλο και πιο κοντά βρισκόμαστε στην κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι συγκλονιστικά...

Κάποτε οι εργαζόμενοι έλεγαν ότι θα δουλέψουν 30-35 χρόνια και μετά θα ξεκουραστούν και θα απολαύσουν τους καρπούς των κόπων τους. Θα πάρουν τη σύνταξή τους, θα έχουν τους γιατρούς στα γεράματα και θα περάσουν καλά μέχρι να πεθάνουν.

Τώρα, οι σημερινοί εργαζόμενοι σε τι έχουν να πιστέψουν και να στηριχθούν; Θα δουλέψουν αλλά θα πάρουν ποτέ σύνταξη; Θα έχουν φάρμακα και γιατρούς για τα οποία δούλευαν μια ζωή; Θα έχουν ταμεία να τους προστατέψουν;

Δυστυχώς όλο και πιο κοντά βρισκόμαστε στην κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι συγκλονιστικά.

Στα 10,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν μετά τη δημιουργία, πριν από λίγους μήνες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Στο Κ.Ε.Α.Ο., έχουν μεταφερθεί, έως σήμερα, οι οφειλές 213.234 οφειλετών συνολικού ύψους 10.472.769.238,72 ευρώ. Και για να μη βιαστεί κάποιος να πει ότι η κρίση, η ανέχεια, η οικονομική στενότητα των επιχειρήσεων τους έχει αναγκάσει σε στάση πληρωμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 83% των οφειλών, δημιουργήθηκε από το 2009 και παλαιότερα, ενώ το 17% δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές από το 2009 και μετά.

Δηλαδή σχεδόν 9 δις ευρώ είναι παλιές οφειλές, τότε που στην Ελλάδα γεννούσαν και τα κοκόρια, τότε που δένανε με λουκάνικα τα σκυλιά. Ποια είναι αυτά τα λαμόγια που δεν πληρώνουν ενώ οι εργαζόμενοι κανονικά καταβάλλουν τις εισφορές τους; Και τι έχει κάνει το κράτος για να τους τσακίσει; Διότι δεν πρόκειται για θύματα της κρίσης. Κοινοί κλέφτες είναι που εκμεταλλεύονται το μπάχαλο που επικρατεί στη χώρα και δεν πληρώνουν. Κοινοί μπαταχτσήδες είναι.

Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών, αφορά μεγαλοοφειλέτες αφού μόλις 833 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 26,46% των οφειλών. Αντίθετα, το 66% περίπου των οφειλετών οφείλουν ποσά έως 20.000 ευρώ ο καθένας.

Μικρό είναι πάντως το ενδιαφέρον των οφειλετών να υπαχθούν σε ρύθμιση. Το συνολικό ποσό οφειλής που έχει ρυθμιστεί, αντιστοιχεί σε 586.613.275 ευρώ και αφορά 16.084 αποφάσεις. Αντίστοιχα, τα ποσά που έχουν εισπραχθεί από την έναρξη της λειτουργίας του ΚΕΑΟ δεν ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν ορισμένοι εργοδότες για να αποφύγουν την καταβολή των εισφορών, εκμεταλλευόμενοι αδυναμίες του συστήματος. Πρόκειται για μεθόδους που έχουν εντοπισθεί κατά καιρούς, από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Εργασίας.

Συνηθισμένη μέθοδος είναι η δημιουργία εικονικών θυγατρικών επιχειρήσεων, μέσω των οποίων μπορούν να μεταφέρουν το προσωπικό μεταξύ των επιχειρήσεων, τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις σε επιχειρήσεις χωρίς περιουσία, όπως, επίσης, και να ασφαλίζουν εικονικά τα μέλη διοίκησης ή πρόσωπα της οικογενείας τους ή του περιβάλλοντός τους.

Συχνά, επίσης, ορίζονται σαν υπεύθυνοι των επιχειρήσεων «αχυράνθρωποι» υπερήλικες, χωρίς περιουσιακά στοιχεία, που σε ορισμένες περιπτώσεις λαμβάνουν και Ε.Κ.Α.Σ. και αλλοδαποί.

Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν συστηματικά τέτοιες μεθόδους, έχουν εντοπισθεί στους κλάδους εστίασης, του καθαρισμού, του αμμοβολισμού μετάλλων και στα κέντρα παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, το ύψος της εισφοροαποφυγής ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή κινδυνεύουν οι συντάξεις του κοσμάκη για ορισμένα λαμόγια που τσέπωσαν τις ασφαλιστικές εισφορές και τώρα δεν μπαίνουν ούτε σε ρυθμίσεις. Αυτό είναι το τραγικό της ελληνικής κοινωνίας. Η πληγή των ασφαλιστικών ταμείων είναι τόσο μεγάλη αλλά κανείς δεν της δίνει σημασία. Μόνο που όταν σκάσει δεν θα γλιτώσει κανείς.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Naruto avatar
  Naruto 11/08/2014 11:09:21

  Το ασφαλιστικό είναι μια ωρολογιακή βόμβα που ο χρόνος μέχρι την έκρηξη κάθε τόσο παίρνει παράταση και η έκρηξη αναβάλεται .Η λύση όμως είναι να απασφαλιστεί η βόμβα ,πως θα γίνει αυτό ? 1)Όλοι οι έλληνες σε ένα εθνικό ασφαλιστικό οργανισμό . 2)Κάθε πολίτης δικαιούται μια σύνταξη . 3)Απεξάρτηση επαγγελματικής δραστηριότητας και σύνταξης . 4)Δυνατότητα αυξομείωσης ασφαλίστρων αναλόγως εισοδήματος . 5)Ποσό σύνταξης ανάλογα με τις εισφορές 6)κανένας στη σύνταξη πριν τα 60. 7)Τα χρήματα θα τα διαχειρίζεται επενδυτική τράπεζα το Δ.Σ της οποίας θα εκλέγεται απο τους ίδιους τους ασφαλισμένους . Μπορεί φυσικά να προστεθούν και άλλα πολλά η ευκαιρία ειναι εδώ τόλμη χρειάζεται

  • Seagull avatar
   Seagull @ Naruto 11/08/2014 11:39:13

   Τώρα σωθήκαμε, μιλάω για το επτά (7) ότι τα χρήματα θα τα διαχειρίζεται επενδυτική τράπεζα αλλά το ΔΣ θα εκλέγεται από τους ασφαλισμένους!!!! Είδαμε τις επιλογές των ψηφοφόρων - ασφαλισμένων και στις εθνικές και τοπικές εκλογές και βγάζουμε τα συμπεράσματά μας. Για τα άλλα βέβαια συμφωνώ.

  • Jimakos avatar
   Jimakos @ Naruto 11/08/2014 12:11:47

   Και τα κεκτημένα; Βρές μου πολιτικό από άκρα αριστερά μέχρι άκρα δεξιά, που να υποστηρίζει το ένα τρίτο απο αυτά κι εγω θα τον ψηφίσω.

   • Seagull avatar
    Seagull @ Jimakos 11/08/2014 12:35:42

    Δεν μπορώ να σου βρω με τίποτα..... γι αυτό, ενδεχομένως στις επόμενες εκλογές να πάμε για μπάνιο ή για κυνήγι - ανάλογα με την εποχή - είναι απολύτως ανοιχτό.

    • Naruto avatar
     Naruto @ Seagull 11/08/2014 12:55:57

     Αρα συμφωνούμε οτι λύσεις υπάρχουν , αλλά ποιός θα τις εφαρμόσει και ποιός θα τις αποδεχτεί ?

  • Άπαντα Επιστάμενος avatar
   Άπαντα Επιστάμενος @ Naruto 11/08/2014 17:36:44

   Naruto, Σωστός!

 2. Ισόνομος πολίτης avatar
  Ισόνομος πολίτης 11/08/2014 11:32:59

  Μεγαλοφειλέτες λαμόγια του “κερατά” που “πάρκαραν” κανονικά τα "ώνια της αμαρτίας" (παρακρατηθείσες και μη αποδοθείσες ασφαλιστικές εισφορές) σε ασφαλείς φορολογικούς παραδείσους.. Ο πόλεμος εναντίων αυτών πρέπει να ξεκινήσει ΤΩΡΑ και να σταματήσει η καραμέλα του φόβου της "δήθεν αποεπένδυσης" Διερωτώμαι αν μέσα στους οφειλέτες αυτούς, συμπεριλαμβάνονται η Κεντρική Διοίκηση, διάφοροι Δήμοι και οι του πάλαι ποτέ δημοτικές εκείνες επιχειρήσεις ..του...κω... Κοινή πρέπει να είναι η αντιμετώπιση....όλων…

 3. my way avatar
  my way 11/08/2014 11:47:05

  Λάβετε υπόψη και τη σημερινή είδηση: "Ζημιές ύψους 5 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ, αλλά και 7,8 εκατ. στο Δημόσιο εκτιμάται ότι προκλήθηκε από τη δράση του κυκλώματος εικονικής ασφάλισης εργαζομένων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία μετά την ολοκλήρωση της προδικαστικής έρευνας για την υπόθεση".

 4. George N avatar
  George N 11/08/2014 13:29:18

  "Κάποτε οι εργαζόμενοι έλεγαν ότι θα δουλέψουν 30-35 χρόνια και μετά θα ξεκουραστούν και θα απολαύσουν τους καρπούς των κόπων" των παιδιών και των εγγονιών τους φεσώνοντάς τα. Έπαιζε και παίζει το 15-25 χρόνια. Μεταξύ ηλικιακών "κατεργαρέων".....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.