Βοτανικός: Από την Διπλή Ανάπλαση στην εξαθλίωση
08/08/2015 12:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βοτανικός: Από την Διπλή Ανάπλαση στην εξαθλίωση

Η ανάπτυξη ήρθε…

Πριν από μερικά χρόνια ένας επιχειρηματίας αγοράζει μια έκταση για να κτίσει εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό. Δίπλα ακριβώς μεγάλη έκταση είχε και ο δήμος της Αθήνας και όλο μαζί το «πακέτο» προέβλεπε ένα μεγάλο mall, δημαρχιακό μέγαρο που θα κατασκευαζόταν από τον επιχειρηματία, ανάπλαση όλης της περιοχής η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η χαβούζα της Αθήνας.

Εκεί όπου υπάρχουν δεκάδες παράνομες επιχειρήσεις, χρήσεις επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και γενικά μια εικόνα ντροπής για μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα (τρομάρα μας) ένας επιχειρηματίας μαζί με το δήμο ήθελαν να φτιάξουν κάτι άλλο. Προφανώς ο πρώτος ήθελε να βγάλει κέρδος και ο δεύτερος να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να βγάλει κι αυτός λεφτά αλλά και να αναπλάσει τζάμπα μια άθλια περιοχή.

Μην ξεχάσουμε φυσικά ότι στην ίδια έκταση θα έβρισκε έδρα και ο Παναθηναϊκός που θα έφτιαχνε ένα σύγχρονο γήπεδο και θα γκρεμιζόταν το σάπιο στάδιο της Λ. Αλεξάνδρας. Εκεί, με λεφτά που υπήρχαν θα γινόταν η ανάπλαση της περιοχής με πολύ πράσινο και γενικά μια εικόνα αναβάθμισης θα αντικαθιστούσε την ντροπή.

Ήταν το γνωστό σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης που εδώ και μια δεκαετία υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Στην αρχή ήταν οι αντιδράσεις οικολόγων αλλά κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ με την παράταξη «Ανοικτή Πόλη» στο δήμο της Αθήνας. «Μα θα φύγουν οι κορμοράνοι από τον Βοτανικό για χάρη του Βωβού;», έλεγαν τότε οι ευαίσθητοι αριστερούληδες. Σιγά να μην κάνουμε το χατίρι κάποιου επιχειρηματία, εκπροσώπου του κεφαλαίου ο οποίος εκτός του ότι θα είχε κέρδος θα έδινε παράλληλα και δουλειά σε μερικές χιλιάδες Έλληνες, αλλά σιγά μην ασχοληθούμε με την ανεργία όταν υπάρχουν οι κορμοράνοι.

Στην περιοχή είχε κτιστεί ένα μέρος του κέντρου, σχεδόν το 80% του φέροντος οργανισμού, το οποίο έχει μείνει εκεί ένας σκελετός, ένα γιαπί για να δείχνει ότι κάτι πήγαινε να συμβεί εκεί. Τα χρόνια πέρασαν, η κρίση διέλυσε τα πάντα, ο επιχειρηματίας χρεοκόπησε, ο Παναθηναϊκός δεν έχει ούτε για μεταγραφές, ο δήμος δεν μπορεί να συντηρήσει ούτε παλαιά κτίρια, πόσο μάλλον να κτίσει καινούργια. Ο Βοτανικός παρέμεινε η χαβούζα της Αθήνας και η ζωή στον πλανήτη Ελλάδα συνεχίστηκε. Οι οικολόγοι, που τώρα έχουν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί φυσικά με τους Συριζαίους νίκησαν το ανάλγητο κεφάλαιο που θέλει να φτιάξει εμπορικά κέντρα. Και φυσικά οι κορμοράνοι ζουν και βασιλεύουν και θα μπορούσαν να γίνουν το επόμενο σήμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Από εκείνη την εποχή πέρασαν αρκετά χρόνια και τους τελευταίους μήνες υπήρξαν φήμες ότι το εμπορικό θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει με κάποιον ξένο επενδυτή ο οποίος θα έριχνε χρήματα τα οποία θα εισέπραττε το κράτος λόγω οφειλών του Βωβού. Ήρθε η λαίλαπα του δημοψηφίσματος και των capital controls και πάγωσε κι αυτό το σχέδιο. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε αυτή τη φορά όχι για τους κορμοράνους. Σ’ εκείνη την περιοχή που θα μπορούσε από το 2006 - 2009 να έχει αναπλαστεί, να έχει γίνει ένα εμπορικό κέντρο, πολύ πράσινο, δημαρχιακό μέγαρο και το γήπεδο του ΠΑΟ, δημιουργείται «προσωρινός» οικισμός προσφύγων. Στήθηκαν τα κοντέινερ και οι σκηνές για να μεταφερθεί η ντροπή του Πεδίου του Άρεως στον Βοτανικό. Όποιος λέει ότι εκεί προσωρινά θα μένουν οι μετανάστες είναι ψεύτης. Χωρίς υποδομές σε όλη την Ελλάδα και με 50.000 ξένους να εισέρχονται στη χώρα μας, ουσιαστικά αυτό που στήθηκε στον Βοτανικό είναι ένα «διαμετακομιστικό κέντρο μεταναστών», όπως είπε και η κυρά Τασία και δεν ντρέπεται να το λέει αυτό. Εκεί θα υπάρχει για τα επόμενα χρόνια ένα χωριό που θα μένουν και θα φεύγουν αλλοδαποί, θα τους σιτίζει το κράτος, θα κτιστεί ίσως κι ένα άγαλμα του Αλέξη και της κυρά Τασίας.

Δεν ξέρουμε αν έμειναν οι κορμοράνοι ή έφυγαν κι αυτοί. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι στη χαβούζα της Αθήνας, εκεί που θα μπορούσε να υπάρχει ζωή και ανάπτυξη, πολύ σύντομα θα δείτε τι θα υπάρχει. Είναι μια εικόνα για το πώς σκέφτεται διαχρονικά ο ΣΥΡΙΖΑ για τις επενδύσεις, την ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας, τις αναπλάσεις και φυσικά τους μετανάστες.

Είναι η ώρα και για άλλες περιοχές να έχουν την ίδια τύχη. Το Ελληνικό π.χ. θα μπορούσε στα 6.000 στρέμματα να φιλοξενήσει μια ολόκληρη πόλη μεταναστών. Εντάξει, μπορεί να μην έχουμε κορμοράνους στην Αττική, αλλά θα έχουμε αλλοδαπούς. Η ανάπτυξη ήρθε…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΑΡΤΙΟΣ avatar
  ΜΑΡΤΙΟΣ 08/08/2015 19:38:28

  Και επειδή ΝΔ-ιδίως μετά την μεσαιοχωρίτικη στροφή-απλώς δεν υπάρχει,ελάχιστες εναλλακτικές απομένουν για να ξεβρωμίσει ο τόπος.

 2. Λυκόπουλο avatar
  Λυκόπουλο 08/08/2015 23:10:57

  Η ΝΔ πρέπει να παραδεχθεί οτι έκανε λάθος που εξέθρεψε τους κομουνιστές επι 40 έτη και να ξαναγίνει παtριωτικό κεντροδεξιο κόμμα. Με ευχές δε θα φύγει ο Τσίπρας και η παρέα του.

 3. Pier avatar
  Pier 09/08/2015 13:34:49

  Όλως τυχαίως, οι λαθρομετανάστες μεταφέρθηκαν και θα δημιουργήσουν έναν αποκλειστικά δικό τους οικισμό, στην περιοχή όπου θα χτιστεί το φαραωνικό τζαμί, όπως πρόσφατα αποφασίστηκε και μάλιστα λίγο καιρό μετά την ψήφιση του νόμου περί ιθαγένειας...Ρε κοίτα κάτι συμπτώσεις...Στη Συγγρού όλα καλά;;;Τα μπάνια πως πάνε;;;Τι ζούμε Θεέ μου...

 4. λαέρτης avatar
  λαέρτης 10/08/2015 00:47:45

  ΝΔ ΑΚΟΥΣ ????? ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΣ ΤΟΥΣ ΕΓΕΡΘΗΤΟΥΣ!!!!! ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ ΓΙΑΤΙ...

 5. Αριστοθέα Λαζαρίδου avatar
  Αριστοθέα Λαζαρίδου 11/08/2015 18:27:49

  Αλήθεια θυμάται κανείς τί υπήρχε σε αυτήν την περιοχή; Θυμάται κανείς τα εργοστάσια ΕΤΜΑ ΠΟΛΥΕΤΜΑ ΕΛΛΑΤΕΞ; Τρία εργοστάσια παραγωγής ρεγιόν, νάιλον και πολυεστερικών νημάτων που επί 80 χρόνια προσέφεραν εργασία σε γενιές εργαζομένων και φυσικά και στην Ελληνική οικονομία αφού το 75% της παραγωγής διατίθετο για εξαγωγές σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Οι προστάτες των... κορμοράνων αλλά και οι λάτρεις της... απο-βιομηχανοποίησης της χώρας "χτύπησαν" πολλές φορές τα εργοστάσια (διαδηλώσεις κ.λπ), αλλά η αγάπη των εργαζομένων (και δεν υπερβάλλω καθόλου) προς τον Όμιλο ΕΤΜΑ και οι μεγάλες προσπάθειες της Διοίκησης κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανά τα εργοστάσια μέχρι το 2006. Σήμερα βλέπω στη θέση της μονάδας παραγωγής ατμού (ηλ/κής ενέργειας), στη θέση των κλωστοποιητικών μηχανών, στο χώρο παραγωγής Βισκόζης και Πολυεστέρα να υπάρχει μία χαβούζα(;!). Κρίμα....... Α. Λαζαρίδου, Χημ. Μηχανικός M.Sc. Ch.E, Μηχανικός Ασφαλείας Ομίλου ΕΤΜΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.