«Βομβαρδίστε τα νοικοκυριά με μετρητά»
27/11/2014 10:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Βομβαρδίστε τα νοικοκυριά με μετρητά»

Το νέο ταμείο του Γιούνκερ θα συμβάλει ελάχιστα στο να αποκατασταθεί η χαμένη δεκαετία της Ευρώπης, όπως θα συμφωνούσαν ο Φρίντμαν και ο Κέινς, σχολιάζει ο Simon Jenkins.

Αφήστε τα ελικόπτερα. Χρησιμοποιήστε βομβαρδιστικά. Βομβαρδίστε την Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, το σύνολο της ευρωζώνης. Βομβαρδίστε τους με χαρτονομίσματα, μετρητά, τα πάντα για να τονωθεί η ζήτηση. Τα χρήματα πρέπει να πάνε κατ 'ευθείαν στα νοικοκυριά, όχι στις τράπεζες. Οι τράπεζες είχαν την ευκαιρία τους και απέτυχαν παταγωδώς. Από τώρα και στο εξής δεν θα παίρνουν τίποτα.

Πέντε χρόνια μετά το οικονομικό κραχ, είναι σχεδόν απίστευτο το γεγονός ότι άρχοντες και κυβερνήτες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν τώρα την ανανεωμένη ύφεση. Φαίνονται αδρανείς πριν από τον αποπληθωρισμό, τον υποπληθωρισμό, τον χαμηλό πληθωρισμό ή ό,τι τους επιτρέπει να αποφεύγουν τη λέξη «σκάνδαλο». Η όλο και πιο κυρίαρχη Γερμανία μένει ασυγκίνητη. Ο υπουργός Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βρίσκεται στο «black zero» ή έναν ισορροπημένο γερμανικό προϋπολογισμό.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μουρμουρίζει κάτι για «ποσοτική χαλάρωση», αλλά έχει να αντιμετωπίσει τις έξαλλες διαμαρτυρίες της Γερμανίας. Δέκα τοις εκατό του εργατικού δυναμικού της ευρωζώνης είναι άνεργοι και ένας στους πέντε από τους νέους της. Η Ελλάδα έχει χάσει το ένα τέταρτο του εθνικού προϊόντος της. Η σπατάλη των πόρων είναι συγκλονιστική.

Στο επίκεντρο αυτής της τραγωδίας βρίσκεται η παράλογη μορφή του νέου προέδρου της ΕΕ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ιμπρεσάριου της εξωφρενικής όασης φοροδιαφυγής του Λουξεμβούργου. Χθες ο ίδιος πρότεινε ένα ευρωπαϊκό ταμείο 21 δις ευρώ, που ισχυρίστηκε αβάσιμα ότι θα προσελκύσει ιδιωτικές για να επενδύσουν «μέχρι και» 15 φορές το ποσό. Ποιος θα επενδύσει όταν δεν υπάρχει ζήτηση; Ο Πάπας δικαίως αποκάλεσε την ΕΕ «ηλικιωμένη και καταβεβλημένη», μη έμπιστη, αναίσθητη και γραφειοκρατική. Αμφιβάλλω αν Γιούνκερ συγκινήθηκε καθόλου.

Η ευρωζώνη οδεύει προς αυτό που ακόμα και οι φιλοευρωπαίοι οικονομολόγοι αποκαλούν «χαμένη δεκαετία της Ευρώπης». Από τότε που άρχισε η πιστωτική κρίση, η ήπειρος υποφέρει από αυτό που ο Κέινς αποκαλεί κλασική παγίδα ρευστότητας. Υπάρχουν πάρα πολύ λίγα χρήματα τριγύρω και ως αποτέλεσμα μια χρόνια έλλειψη ζήτησης. Οι άνθρωποι έχουν πολύ λίγα χρήματα, πράγμα που σημαίνει ότι μαγαζιά κλείνουν, οι προμήθειες τελειώνουν και κανείς δεν επενδύει.

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν αυτήν την πρόκληση με την «εκτύπωση χρήματος», με την ποσοτική χαλάρωση (QE). Αυτό ήταν ένα τέχνασμα εμπιστοσύνης. Ισχυρίζεται ότι απελευθερώνει χρήματα «στην οικονομία» για την τόνωση του δανεισμού και ως εκ τούτου των δαπανών. Το μόνο που έκανε ήταν να διοχετεύσει δισεκατομμύρια σε θησαυροφυλάκια τραπεζών και να αυξήσει τα αποθεματικά. Αυτά που «έριξε» στην οικονομία πήγαν στον πληθωρισμό της χρηματιστηριακής αγοράς και σε προκλητικά μπόνους. Στη Βρετανία πήγαν επίσης στον τρελό κόσμο των ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου. Κατά τ’ άλλα, η ζήτηση παρέμεινε υποτονικά επικίνδυνη.

Αυτό που έσωσε τη Βρετανία ήταν ότι ο Τζορτζ Όσμπορν δεν έκανε πράξη αυτά που κήρυττε. Δανείστηκε και ξόδεψε σαν ένας τρελός καγκελάριος των Εργατικών. Ο δανεισμός έχει αυξηθεί – δεν έχει πέσει- και φέτος είναι 10% υψηλότερος από πέρυσι. Οι δημόσιες δαπάνες εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από ό,τι το 2010, οι παροχές κοινωνικής πρόνοιας έχουν αυξηθεί, τα μεγάλα έργα ανθούν. Μόνο η μισητή τοπική αυτοδιοίκηση έχει μειωθεί. Για τον Όσμπορν, η λιτότητα είναι για τους μικρούς - και τα αφελή μέσα ενημέρωσης.

Η ευρωζώνη δεν έχει καμία τέτοια τύχη. Η Γερμανία συνεχίζει να αψηφά τα δύο μεγάλα μυαλά της οικονομίας του 20ου αιώνα, τον Κέινς και τον Φρίντμαν. Συγκρούστηκαν σε πολλά, αλλά συμφώνησαν στην ανάγκη «χαλάρωσης» της προσφοράς χρήματος για να αποτραπεί η ύφεση. Ο Κέινς τα έθαψε και έβαλε τους φτωχούς να τα ξεθάψουν. Ο Φρίντμαν, πιο γενναιόδωρα, τα έριχνε από ελικόπτερα.

Τέτοιες μέθοδοι έχουν εδώ και καιρό γελοιοποιηθεί ως χυδαίες από τους συμβατικούς οικονομολόγους και τους πολιτικούς. Για αυτούς, τα οικονομικά είναι ένας κλάδος της ηθικής. Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να τιμωρήσει τους φτωχούς για τις υπερβολές τους σε εποχές άνθησης, και όχι να «ανταμείβει» τους ανάξιους. Οποιαδήποτε χρήματα ρέουν θα πρέπει να διοχετεύονται μέσω του κράτους πρόνοιας ή στις μεγάλες και καλές τράπεζες. Ωστόσο, εκδοχές της άποψης του «ελικοπτέρου ρευστότητας» (Ηelicopter Μoney- δηλαδή εκτύπωσης χρήματος και διανομής τους στα νοικοκυριά με σκοπό την τόνωση της ζήτησης) αναδύονται τώρα στη δημόσια συζήτηση. Η ουσία του HM δεν είναι να ενισχύσει τις κρατικές δαπάνες - και να προσβάλει έτσι τη «δημοσιονομική λιτότητα» - αλλά να τυπώσει χρήμα εκτός προϋπολογισμού για να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό. Είναι σαν να δίνουμε αίμα σε ένα κατεστραμμένο σώμα: χωρίς αυτό, όλες οι άλλες θεραπείες είναι χάσιμο χρόνου.

Αυτός ο «νεο-μονεταρισμός» παρουσιάζεται από τον Μάρτιν Γουλφ των Financial Times σε μία νέα και διεξοδική μελέτη του για την πιστωτική κρίση, με τίτλο Shifts and Shocks. Προτείνει «μόνιμο ελικόπτερο ρευστότητας», με τα δημόσια ελλείμματα απλώς να καλύπτονται από τα πιεστήρια, εκτός εάν και έως ότου επιστρέψει ο πληθωρισμός. Έχει συζητηθεί με συμπάθεια από τον Τιμ Κόνγκτον, από τους Αμερικανούς Μαρκ Μπλάιθ και Έρικ Λόνεργκαν στο περιοδικό Foreign Affairs, και από την πρώην πρόεδρο του City Λόρδο Τάρνερ. Όλοι αμφισβητούν τη συμβατική σοφία της αναθέρμανσης της οικονομίας υπό την ηγεσία των τραπεζών.

Ο Τζον Μιουελμπάουερ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υπερασπίζεται την «ποσοτική χαλάρωση για τους ανθρώπους». Επισημαίνει ότι, καθώς οι υφιστάμενες πολιτικές για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη έχουν πέσει στο κενό, «οι προτάσεις για τη διανομή χρημάτων απευθείας σε πολίτες κερδίζουν σιγά-σιγά έδαφος ανάμεσα στους επικριτές των ορθόδοξων κεντρικών τραπεζών». Ο σχολιαστής Ανατόλ Καλέτσκι επισημαίνει ότι αν τα 375 δις λίρες της ποσοτικής χαλάρωσης είχαν πάει σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, αντί για να αγοράζουν ομόλογα από τις τράπεζες, αυτό θα σήμαινε 24.000 λίρες για κάθε βρετανική οικογένεια –κάτι που θα είχε μετατρέψει την οικονομία της ζήτησης.

Το να καταθέτει η κυβέρνηση μετρητά σε ΑΤΜ ή να μοιράζει κουπόνια δαπανών στα ταχυδρομεία μπορεί να φαίνεται εκκεντρικό. Αλλά αυτό έχει γίνει στην Ιαπωνία, την Κίνα, το Βιετνάμ και την Ταϊβάν, όπου τα μετρητά και τα κουπόνια έχουν αποδώσει ταχεία κύματα δαπανών. Το HM έχει υιοθετηθεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως το Give Directly in Africa, μερικές φορές σε σχέση με την σχολική φοίτηση. Η Βραζιλία και το Μεξικό έχουν επίσης «ρίξει» μετρητά στις φτωχές κοινότητες. Όλα αυτά τα σχέδια στέφθηκαν με εξαιρετική επιτυχία. Το σύντομο φλερτ της Δύσης με το HM μέσω προγραμμάτων απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων θεωρείται ότι έσωσε την αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ.

Γιατί οι πολιτικές που θεωρούνται κατάλληλες για τις αναπτυσσόμενες κοινωνίες να μην σχετίζονται με την Ευρώπη; Η απάντηση, πιστεύω, δεν είναι πνευματική ή πολιτική, αλλά μάλλον ένα θέμα τάξης. Το να εκτυπώσεις απλά χρήμα και να το μοιράσεις στους ανθρώπους, τους κάνει ευάλωτους σε «ηθικούς κινδύνους». Οι άνθρωποι δεν πρέπει να πάρουν μετρητά που δεν τους αξίζουν. Εάν η ζήτηση τονωθεί με μετρητά, θα πρέπει να είναι μέσω κάποιου υπεύθυνου, όπως ένας τραπεζίτης. Αν ο τραπεζίτης «κλέψει» τα χρήματα, κρίμα.

Φαντάζομαι ότι ακόμα και αν ο Φρίντμαν και ο Κέινς χτυπούσαν μαζί την πόρτα της ΕΕ ή της ΕΚΤ, θα τους έδιωχναν κλοτσηδόν. Τα ιδρύματα αυτά βρίσκονται σε μια γραμμή καθόδου από εκείνους που σφράγισαν τη μοίρα της Ευρώπης με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών το 1919, τη Μεγάλη Ύφεση και την πιστωτική κρίση του 2008. Φαίνονται ευχαριστημένα που επιβάλουν στην Ευρώπη μια «χαμένη δεκαετία». Εν τω μεταξύ, οι βομβιστές είναι σε κατάσταση αναμονής. Τα πιεστήρια μπορούν να ξεκινήσουν και η Ευρώπη μπορεί να σωθεί. Αλλά ποιος θα πατήσει το κουμπί;

www.theguardian.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 27/11/2014 12:34:51

  Δυστυχώς η Οικονομία στη παρούσα φάση ...εξουσιάζεται από στυγνούς τεχνοκράτες (και μάλιστα υπό εντελώς στενή έννοια). Ακόμα και οι πλέον ανίδεοι περί τα οικονομικά έχουν τουλάχιστο τη διαίσθηση ότι για να υπάρξει απασχόληση θα πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις, για να υπάρξουν όμως επενδύσεις θα πρέπει κάποιοι να ζητούν να αγοράσουν, για να μπορέσουν όμως να αγοράσουν χρειάζεται να έχουν χρήματα. Που να βρεθούν όμως τα χρήματα όταν γίνονται παράλογες ως αιματηρές περικοπές! Να λοιπόν ποιο είναι το δράμα της Ελλάδας, που έχει μλεχθεί σ΄αυτόν τον φαύλο κύκλο , να λοιπόν γιατί έχουμε μπει σε ατέρμονη δύνη που κατά πάσα βεβαιότητα οδηγούμεθα στη καταστροφή!

 2. Απονενοημένος Διάβημας avatar
  Απονενοημένος Διάβημας 27/11/2014 12:49:38

  Κάτι απ' το "Τσοβόλα δώστα όλα" μου θυμίζει ρε παιδιά...

  • Να΄χαμε να λέγαμε avatar
   Να΄χαμε να λέγαμε @ Απονενοημένος Διάβημας 27/11/2014 13:37:12

   Εσύ, όλο παρελθοντολόγες ...θύμησες είσαι.

   • Απονενοημένος Διάβημας avatar
    Απονενοημένος Διάβημας @ Να΄χαμε να λέγαμε 27/11/2014 18:04:30

    Τι να κάνω ,η ηλικία βλέπεις. Αλλα όποιος δε διδάσκεται απο την ιστορία , είναι καταδικασμένος να την επαναλάβει. Και η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα...

  • Άπαντα Επιστάμενος avatar
   Άπαντα Επιστάμενος @ Απονενοημένος Διάβημας 27/11/2014 14:44:49

   H διαφορά είναι πως όταν είπε ο αλήστου μνήμης "τσοβόλα δώστα όλα", δεν υπήρχε καμία επιτακτική ανάγκη για κάτι τέτοιο. Δεν υπήρχαν άστεγοι, 26% άνεργοι, μία οικονομία σε απόγνωση, μία αγορά στεγνή. Δεν υπήρχαν συσσίτια, δεν υπήρχε απόγνωση. Τότε ηταν η σωστή ώρα για σύνεση και αποταμίευση. Τώρα περισσότερα λεφτά στους πολίτες είναι κάτι το απόλυτα αναγκαίο, για κάποιους από αυτούς, προκειμένου απλά να μην πεθάνουν. Βέβαια, όλες οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών συνιστόυν περισσότερα λεφτά στους πολίτες για τις χώρες που "έχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια". Αυτό όμως αφήνει απέξω τις χώρες εκείνες που χρειάζονται αυτήν την λύση περισσότερο.

   • Απονενοημένος Διάβημας avatar
    Απονενοημένος Διάβημας @ Άπαντα Επιστάμενος 27/11/2014 18:09:55

    Και για χώρες που ΔΕΝ "έχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια" ? Δανεικά? Γιατί τα...όλα που έδινε ο Τσοβόλας ,ηταν δανεικά και μάλιστα... τα χρέωνε στη δική μας πιστωτική κάρτα. Τώρα ,απλά ήρθε ο λογαριασμός! (Η αναφορά στον Τσοβόλα ρητορική , με την έννοια του πολιτικού Συστήματος. Ο ίδιος ο Τσοβόλας φαίνεται πως ήταν έντιμος άνθρωπος.)

  • Geros avatar
   Geros @ Απονενοημένος Διάβημας 27/11/2014 15:33:33

   Δεν σου θυμίζει το Τσοβόλα δώστα όλα , ΕΙΝΑΙ το Τσοβόλα σωστά όλα. Κανείς από τους δύο αυτούς οικονομολόγους δεν είπε ποτέ αυτό που υπονοεί το άρθρο. Ειδικά ο Friedman είπε πως ακόμα και αν πετούσαμε χρήματα με το ελικόπτερο σε βάθος χρόνου τίποτα δεν θα άλλαζε. Απλά θα αυξάναμε τον πληθωρισμό.

 3. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 27/11/2014 14:51:36

  Για τους ημιμαθείς που ρέπουν στην ...φιλομάθεια, καλό είναι να μελετάμε και τους κλασικούς Οικονομολόγους! Αλλά και να μη ξεχνάμε πως αντιμετωπίστηκε το Αμερικανικό Κράχ του ΄29, από όπου βγήκε και το σλόγκαν, "δουλειά, αρκεί να υπάρχει δουλειά, αρκεί οι μισοί να σκάβουν τρύπες και οι άλλοι μισοί να τις κλείνουν"!

  • Απονενοημένος Διάβημας avatar
   Απονενοημένος Διάβημας @ ΝΤΙΝΟΣ 27/11/2014 18:28:49

   Καμιά σύγκριση βρε Ντίνο ,η Αμερική είχε παραγωγή , βιομηχανική , αγροτική ,τα πάντα ,εμείς τι παράγουμε? Το Hoover Dam δεν πληρώθηκε με εξωτερικό δανεισμό! Ασε που ,παρ' ολα αυτά, στην πραγματικότητα , χρειάστηκε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος για να ξαναξεκινήσει πραγματικά η Αμερικάνικη οικονομία.

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 27/11/2014 18:17:27

  AΠE-ΜΠΕ: Καινοτόμο το 52,31% των Ελληνικών Επιχειρήσεων http://bit.ly/1tvK7wx {naftemporiki.gr}

 5. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 27/11/2014 19:14:40

  Κάποτε για να πάρει μπρος το αυτοκίνητο το "κερνούσαν" βενζίνη, δηλαδή έριχναν λίγη βενζίνη στο καρμπιρατέρ και έτσι "άναβε", αυτό υπονοεί και το άρθρο! Και οι ...σπουδαίοι Οικονομολόγοι ας μας πουν, πως μια Οικονομία σαν και της Ελλάδος μπορεί να πάρει "μπρος" χωρίς κινητήριο δύναμη. Και μην μου πει κάποιος ότι μπορεί με το να έρθουν μερικοί επενδυτές από έξω, γιατί άφθονοι τέτοιοι πήγαν και στο Μπαγκλαντές, στο Πακιστάν στη Βουλγαρία, τώρα και στην Αλβανία, θέλετε και άλλα, πήγαν και στη Νιγηρία και στο Κογκό και σε αρκετές άλλες χώρες οι οποίες όμως εξακολουθούν να παραμένουν πάμπτωχες και κατεστραμμένες. Αυτοί δε οι επενδυτές το μόνο που έκαναν ήταν να εκμεταλλευτούν το εξαθλιωμένο εργατικό δυναμικό αμείβοντάς το με μισθούς πείνας απορροφώντας κάθε εγχώριο πόρο προς ίδιον όφελος! Και επειδή αυτά ακούγονται ως αριστερίστικα, θέλω να διευκρινίσω ότι δεν είναι καθόλου κακό οι ξένες επενδύσεις, αρκεί να μην γίνονται με αποικιοκρατικούς όρους , τυλιγμενες με Λεόντιες Συμφωνίες!!

 6. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 27/11/2014 19:21:56

  Απενενοημένε, λες, "Άσε που ,παρ' όλα αυτά, στην πραγματικότητα , χρειάστηκε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος για να ξαναξεκινήσει πραγματικά η Αμερικάνικη οικονομία." Δηλαδή λες το ίδιο με άλλα λόγια και για να γίνω πιο κατανοητός, που βρήκε τα λεφτά η Αμερική να πλήρωση τους εργάτες να φτιάξουν Αεροπλάνα, πυρομαχικά και κανόνια; Απλούστατα "έκοψαν" νέο χρήμα, δηλ. κέρασαν τη μηχανή όπως λέω στο παραπάνω σχόλιο!

  • Απονενοημένος Διάβημας avatar
   Απονενοημένος Διάβημας @ ΝΤΙΝΟΣ 27/11/2014 20:29:13

   Το αντίθετο. Θα ήταν πολύ απλό να κόψουν νέο χρήμα , αλλα αντίθετα χρηματοδότησαν τον πόλεμο με τα "πολεμικά ομόλογα" (War bonds) , ακριβώς γιατί το κόψιμο νέου χρήματος θα τους κατέστρεφε την οικονομία λόγω πληθωρισμού.

 7. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 27/11/2014 22:26:01

  Δεν είναι ακριβώς έτσι, τα ομόλογα ήταν ελάχιστα και για στάχτη στα μάτια της αγοράς! Δεν χρήζει όμως και αμφισβήτησης ότι κάτι παρόμοιο έκανε προ καιρού και ο Πρόεδρος Ομπάμα, "κόβοντας" φρέσκο χρήμα 600 δις $, γεγονός που επαινέθει από τους Οικονομολόγους, χωρίς να καταστραφεί η Αμερικανική Οικονομία! Ή μήπως το αμφισβητείς και αυτό!

  • Απονενοημένος Διάβημας avatar
   Απονενοημένος Διάβημας @ ΝΤΙΝΟΣ 28/11/2014 11:59:33

   Συμφωνουμε πως διαφωνούμε. Το βασικό πρόβλημα στην οικονομία των ΗΠΑ είναι πως δεκαετίες τώρα ,το Δολάριο είναι στην πραγματικότητα ένα πληθωριστικό κουρελόχαρτο...under cover. Αλλα έτσι κι'αλλιώς δεν υπάρχει καμιά αναλογία με την Ελλάδα. Ναι να κεράσεις βενζίνη τη μηχανή να πάρει μπρός ,αλλα πρέπει πρώτα απ'ολα να έχεις μηχανή (οικονομία). Εμεις τι έχουμε ,τι παράγουμε? Που καταντήσαμε να εισάγουμε και ελαιόλαδο? Τι να πάρει μπρός η οικονομία ,και να αρχίσουμε πάλι πχ να πουλάμε ο ένας στον άλλον συνδρομές κινητής τηλεφωνίας? (ξένων εταιριών...)

  • Απονενοημένος Διάβημας avatar
   Απονενοημένος Διάβημας @ ΝΤΙΝΟΣ 28/11/2014 12:09:01

   YΓ ,καθαρά σαν ιστορική συζήτηση ,ο Β' π π κόστισε στις ΗΠΑ 340 δις ,και απο αυτά περίπου 200 δίς τα πήραν απο war bonds. Γι'αυτό έκαναν τα αδύνατα δυνατά να τα πουλήσουν. (βλέπε και Clint Eastwood "Flag of our fathers")

 8. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 28/11/2014 13:22:20

  Τα νούμερα αμφισβητούνται, αλλά δεν μας είπες τη γνώμη σου για τα πρόσφατα φρέσκα 600 δις $ του Ομπάμα. Ίσως αυτό δεν συμβιβάζεται απόλυτα με τα παραπάνω λεγόμενά σου!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.