14/09/2010 16:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βοήθεια, το πλαφόν …τρελάθηκε!

Αν μόλις την Δευτέρα το πρωί είχατε περάσει μπροστά από, είχατε δει τιμή στα 1,44 ευρώ αλλά δεν αποφασίσατε να περιμένετε στην ουρά που είχε προκληθεί από τις κινητοποιήσεις των φορτηγατζήδων και είπατε “θα περάσω αύριο”, απλώς …χάσατε!

Κι αυτό γιατί το ίδιο βενζινάδικο μπορεί να πουλάει πλέον σήμερα ακριβότερα την αμόλυβδη εξαιτίας του …ίδιου του πλαφόν που επιβλήθηκε για να αποφευχθεί η αισχροκέρδεια.

Κι αυτό γιατί, όπως θα δείτε, το πλαφόν …τρελάθηκε και ίσως αυτός να είναι ένας από τους λόγους που από την συνάντηση των πρατηριούχων με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου κ. Στέφανο Κομνηνό το κλίμα που βγαίνει, τουλάχιστον σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των βενζινοπωλών κ. Κιούση, παραπέμπει σε επανεξέταση.
Κι αυτό γιατί, σε αρκετές περιοχές οι τιμές που ορίστηκαν είναι υψηλότερες από την μέση τιμή που προκύπτει από τις δηλώσεις των ίδιων των πρατηριούχων στο Παρατηρητήριο Τιμών έως και κατά 5,5 λεπτά ανά λίτρο!
Ας τα πάρουμε με τη σειρά…

Στο 1,473 ευρώ το λίτρο καθορίστηκε η ανώτατη τιμή για την αμόλυβδη στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη για 7 ημέρες.

Με βάση τις τιμές που δηλώνουν οι πρατηριούχοι στο Παρατηρητήριο Τιμών (www.fuelprices.gr), οι μέσες τιμές στην Αθήνα είναι 1,472, στον Πειραιά 1,596, στην Ανατολική Αττική 1,474, στη Δυτική Αττική 1,482 και στην Θεσσαλονίκη 1,467 ευρώ ανά λίτρο, πάντα για την αμόλυβδη.

Άρα οι πρατηριούχοι της Θεσσαλονίκης παρακινούνται να πουλήσουν ακριβότερα!

Η τιμή της αμόλυβδης στην Α’ Ζώνη, τώρα, που περιλαμβάνει τους νομούς Βοιωτίας, Aρκαδίας, Λάρισας, Πέλλας, Φθιώτιδας, Λακωνίας, Καρδίτσας, Ημαθίας, Φωκίδας, Μεσσηνίας, Τρικάλων, Χαλκιδικής, Αιτ/νίας, Ηλείας, Πιερίας, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Αχαΐας, Γρεβενών, Σερρών, Ευβοίας, Άρτας, Κοζάνης, Καβάλας, Κορίνθου, Πρεβέζης, Καστοριάς, Δράμας, Αργολίδας, Μαγνησίας, Φλώρινας και τον Αργοσαρωνικό καθορίστηκε στα 1,496 το λίτρο.

Για 10, όμως, από τους συγκεκριμένους νομούς, η μέση τιμή στα πρατήρια είναι χαμηλότερη από έως και κατά δύο λεπτά το λίτρο! Ο λόγος για Πέλλα, Φθιώτιδα, Καρδίτσα, Ημαθία, Πιερία, Κιλκίς, Καβάλα, Δράμα, Αργολίδα και Μαγνησία και, προφανώς, σε αυτές τις περιοχές οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι πιο εντατικοί.

Στη Β΄ Ζώνη που περιλαμβάνει τους νομούς Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Ροδόπης, Λευκάδας, Ιωαννίνων, Λασιθίου, Έβρου, Κεφαλονιάς, Χανίων, Ξάνθης, Κέρκυρας, Ζακύνθου και Ρεθύμνης, η τιμή της αμόλυβδης καθορίστηκε στα 1,545 το λίτρο.

Σε αυτήν την Ζώνη, σε επτά περιοχές και, συγκεκριμένα, σε Θεσπρωτία, Ροδόπη, Λευκάδα, Ιωάννινα, Έβρο, Ζάκυνθο και Ξάνθη, η μέση τιμή είναι χαμηλότερα του πλαφόν που ορίστηκε και, ειδικά για την Ξάνθη, η διαφορά αυτή φτάνει τα 5,5 λεπτά ανά λίτρο!

Τέλος, στη Γ΄ Ζώνη που περιλαμβάνει τις παρακάτω περιοχές με Φ.Π.Α. 16%, Ν. Δωδεκανήσου, Ν. Λέσβου, Ν. Χίου, Ν. Σάμου, Ν. Κυκλάδων, Βόρειες Σποράδες, Λήμνος, Θάσος, Σαμοθράκη και Σκύρος, το πλαφόν στην αμόλυβδη καθορίστηκε στα 1,561 ευρώ το λίτρο, αλλά σε Λέσβο, Χίο και Δωδεκάνησα οι μέσες τιμές είναι χαμηλότερες.

Τι θα μπορούσε να γίνει για να λειτουργήσει καλύτερα το σύστημα; Μα, στο Παρατηρητήριο Τιμών δηλώνουν στοιχεία το ένα στα δύο πρατήρια της χώρας και οι μέσες τιμές που διαμορφώνονται ανά νομό είναι, σαφώς, αντιπροσωπευτικότατες.
Τι πιο λογικό, λοιπόν, από το να οριστεί ως πλαφόν η μέση τιμή ανά νομό…

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=80906

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kkonstan avatar
  kkonstan 14/09/2010 18:35:05

  1.545 το λίτρο πλαφόν στην Ξάνθη; 10 λεπτά πάνω είναι το πλαφόν!

  Ξεκινάει από 1.419 και στα περισσότερα (>15) μεγάλα, γνωστά βενζινάδικα κάνει κάτω από 1.44!

  Για να πληρώσεις παραπάνω πρέπει να πας σε φαρμακείο η σε κανένα ορεινό απομακρυσμένο!

  http://www.xanthi.gr/index.php?tmp=2&path=1134_1337

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.