#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/07/2011 16:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βαρύ το τίμημα της νέας στήριξης για το δημόσιο χρέοςΑναφορικά με την πέμπτη δόση των 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 8,7 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από τους εταίρους της ευρωζώνης και 3,3 δισ. από το ΔΝΤ, η απόφαση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Άλλωστε το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος που ζητούσαν οι εταίροι και ο διεθνής οργανισμός εγκρίθηκαν από τη Βουλή. Το παραπάνω ποσό θα εκταμιευθεί στα μέσα Ιουλίου και θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα στο θέμα της νέας στήριξης, όπου η χώρα μας, εξαιτίας της διαπραγματευτικής ανυπαρξίας της κυβέρνησης, μπορεί να επιβαρυνθεί με μεγάλο οικονομικό κόστος.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης ενέκριναν κατ’ αρχήν τη νέα στήριξη της Ελλάδας, στη διάρκεια της τελευταίας Συνόδου Κορυφής (23-24 Ιουνίου) δίνοντας εντολή στους υπουργούς Οικονομικών να προσδιορίσουν αυτή τη βοήθεια στις αρχές Ιουλίου.

Η νέα στήριξη, που μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 90 και 120 δισ. ευρώ, θα καλύψει όλες τις δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι το τέλος του 2014. Οι πηγές της χρηματοδότησης είναι τέσσερις: οι χώρες της ευρωζώνης, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ΔΝΤ, οι ιδιώτες επενδυτές κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων.

Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη νέα στήριξη απαιτεί εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς, διότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι εάν αυτή η συμμετοχή δεν είναι εθελοντική αλλά αποτελεί προϊόν πολιτικών πιέσεων από τις κυβερνήσεις, τότε θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπημένης χώρας, ανοίγοντας τον ασκό τους Αιόλου για τη χώρα μας και το σύνολο της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις μεταξύ των κεντρικών τραπεζών και των υπουργείων Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης από τη μία πλευρά και των εκπροσώπων των μεγάλων τραπεζών κατόχων ομολόγων από την άλλη έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Ωστόσο, οι συζητήσεις γίνονται με βάση μια γαλλική πρόταση δύο εναλλακτικών σεναρίων, η οποία μπορεί να αποδειχθεί πολύ ακριβή για τη χώρα μας εάν δεν βελτιωθεί.

Το πρώτο γαλλικό σενάριο προβλέπει την επανεπένδυση για 30 χρόνια του 70% της αξίας των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές και λήγουν μέχρι το τέλος του 2014. Το 50% θα επανεπενδυθεί σε νέες ελληνικές εκδόσεις και το 20% σε ένα ειδικό χρηματοδοτικό όχημα μηδενικού επιτοκίου, που έχει ρόλο εγγύησης για τους επενδυτές σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος.

Αναφορικά με το 50% της αξίας των ομολόγων που θα επανεπενδυθεί στην Ελλάδα προτείνεται ένα σταθερό επιτόκιο 5,5%,το οποίο θα αυξάνεται με βάση την εξέλιξη του ελληνικού ΑΕΠ, που σημαίνει ότι με μια μέση αύξηση κατά 2% με 2,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια το τελικό επιτόκιο θα πλησιάζει το 8%. Πρόκειται για ένα ποσοστό σημαντικά ψηλότερο από το 5,5% κατά μέσο όρο των ομολόγων που λήγουν μέχρι το τέλος του 2014.

Επιπλέον, για το 20%, που θα τοποθετηθούν σε ένα χρηματοδοτικό όχημα μηδενικού επιτοκίου, η Ελλάδα θα επιβαρύνεται με το οικονομικό κόστος.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την επανεπένδυση του 90% της αξίας των ομολόγων αλλά μόνο για πέντε χρόνια με σταθερό επιτόκιο 5,5%.

Συνολικά η γαλλική πρόταση προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2014 θα λήξουν ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές συνολικής αξίας περίπου 60 δισ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι, χωρίς μείωση του επιτοκίου, η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών θα είναι εξαιρετικά επιζήμια για τη χώρα μας, αφού αντί να δώσει ανάσα θα επιβαρύνει περαιτέρω το δημόσιο χρέος. Ενδεικτικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα δάνεια των εταίρων και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα δίνονται με επιτόκιο κάτω του 4%.

Η γαλλική πρόταση, που την αποδέχονται ως βάση συζήτησης και οι γερμανικές τράπεζες, θα εξεταστεί στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ με στόχο να ληφθεί απόφαση. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, τότε η απόφαση θα μετατεθεί για την επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 11 Ιουλίου.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ για τον Τύπο της Κυριακή

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/07/2011 16:08:17

  Μας αντιγραφει και ο ΕΤ τωρα !!!
  Θα μας πει και τι θελει απ τη ζωη μας η θα κανει διαπιστωσεις ?
  Το κομμα τι λεει γι αυτα ??

  ΠΠ

 2. drider avatar
  drider 02/07/2011 16:14:07

  Τα 3,3 δισ. από το ΔΝΤ δεν είναι καθόλου δεδομένα.

  Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα στις λεπτομέρειες του 2ου πακέτου διάσωσης, για αυτό και το eurogroup θα γίνει με τηλεδιάσκεψη.
  h**p://online.wsj.com/article/SB10001424052702304584004576419333140968712.html?mod=WSJEUROPE_hpp_LEFTTopWhatNews

  Χωρίς την αποκρυστάλλωση αυτής της συμφωνίας δεν θα έχει πλέον συμμετοχή το ΔΝΤ, όσο δηλαδή δεν θα διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του τρέχοντος προγράμματος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.