#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/05/2013 10:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βαρύ το…μάρμαρο για τα χωράφιαΥψηλούς φόρους σε όσους κατέχουν αγροτεμάχια και λοιπές εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων, ακόμη και στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά και σε όσα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις κατέχουν ακίνητα μεγάλης αξίας, σχεδιάζει να επιβάλει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το 2014 με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να εξασφαλίσει και το επόμενο έτος την είσπραξη εσόδων τουλάχιστον ίσων με αυτά που θα εισπραχθούν φέτος από την ταυτόχρονη επιβολή του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το έτος 2013, δηλαδή να διασφαλίσει ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία και το 2014 τουλάχιστον 3-3,2 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα αντικαταστήσει από το 2014 το ΕΕΤΑ και τον ΦΑΠ και θα επιβληθεί στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φυσικού και νομικού προσώπου. Από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων δεν θα εξαιρεθεί κανένα ακίνητο, ούτε τα αγροτεμάχια που ανήκουν στους κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Το «κενό»

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η προσπάθεια να καταρτισθεί ένα αξιόπιστο σχέδιο για την εφαρμογή του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων εξελίσσεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση. Με τα σενάρια που είχαν εκπονηθεί μέχρι τώρα από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τη διακομματική επιτροπή για τη φορολογία ακινήτων προκύπτει ένα «κενό» περίπου 1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα σχέδια που είχαν επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών κατέληγαν σε δημοσιονομικό αποτέλεσμα της τάξεως των 2-2,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 500 με 700 εκατ. ευρώ από τις εκτάσεις γης που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεων, 1 δισ. ευρώ εκτιμάτο ότι θα προέρχονταν από τη φορολόγηση των αστικών ακινήτων και 500 εκατ. ευρώ από τα ακίνητα των επιχειρήσεων και της Εκκλησίας.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν πλέον ότι το «κενό» του 1 δισ. ευρώ θα επιδιωχθεί αυτή τη στιγμή να καλυφθεί αναγκαστικά και από τις τρεις παραπάνω κατηγορίες ακινήτων.

Στο… τραπέζι

Σύμφωνα με τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων:

* Για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης, δηλαδή για τα αγροτεμάχια, τους αγρούς, τους βοσκοτόπους κ.λπ. προβλέπεται ο διαχωρισμός σε «αγροτική» και μη «αγροτική χρήση». Για τις εκτάσεις «αγροτικής χρήσης» εξετάζεται η εφαρμογή ενός μικρού αφορολόγητου της τάξης των 30.000 ευρώ και η φορολόγηση της επιπλέον αξίας με ξεχωριστή κλίμακα. Συνεπώς, θα πληρώνουν φόρο και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που κατέχουν εκμεταλλεύσιμες εκτάσεις συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 30.000 ευρώ. Οι φορολογητέες αξίες των εκτάσεων «μη αγροτικής χρήσης» θα προστίθενται στις φορολογητέες αξίες των υπολοίπων κατηγοριών ακινήτων που κατέχει ο φορολογούμενος (των κτισμάτων και των οικοπέδων) και θα φορολογούνται αθροιστικά με βάση την κλίμακα που θα εφαρμοστεί.

Για να οριστούν οι συντελεστές φορολόγησης κατά τέτοιο τρόπο, ώστε τα έσοδα που θα προκύψουν από την επιβολή του νέου φόρου και στις εκτάσεις εκτός σχεδίου να είναι τα προσδοκώμενα, η διακομματική επιτροπή έχει ζητήσει στοιχεία για τις καλλιεργήσιμες αγροτικές εκτάσεις γης. Η επιτροπή θα έχει τα στοιχεία στα χέρια της μετά το Πάσχα και θα τα εξετάσει σε νέα σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 13 Μαΐου.

* Περισσότεροι φόροι θα προκύψουν και για τους φορολογούμενους που έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Οι συντελεστές της κλίμακας του νέου Ενιαίου Φόρου θα διαμορφωθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών αυτών να είναι σημαντικά αυξημένες.

* Για τα ακίνητα των νομικών προσώπων, οι φορολογικοί συντελεστές θα διαφοροποιούνται ανάλογα με τη φύση των ακινήτων. Για τα ακίνητα των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο που θα αποτελείται από τέσσερις συντελεστές 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) καθώς και για τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία. Για τα ακίνητα αυτά, η πρόταση που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την εφαρμογή των χαμηλών συντελεστών 0,1%, 0,2% και 0,3%.

Παράταση για Ε9

Τα παραπάνω σενάρια πρόσθετων επιβαρύνσεων θα αποτυπωθούν στην τελική ρύθμιση για την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο το οποίο θα επιδιωχθεί να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή τον Ιούνιο. Ωστόσο, καλύτερη εικόνα για την αποδοτικότητα του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων εκτιμάται ότι θα έχει διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής όλων των εκτάσεων γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

Η διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε τη Μ. Τρίτη διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος προκειμένου να σχεδιαστεί το νέο έντυπο Ε9 και ειδικά ο «πίνακας 2» για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία υποβολής του από τις 30 Ιουνίου στις 31 Αυγούστου 2013!

Σημαντική παράμετρος για τον ακριβή υπολογισμό των εσόδων που θα αποδώσει ο νέος φόρος θεωρούνται και οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που θα προκύψουν τον Ιούλιο μετά από τις επικείμενες αναπροσαρμογές. Εκτός από τη μείωση των αντικειμενικών τιμών ζώνης στις περιοχές όπου οι εμπορικές αξίες έχουν υποχωρήσει σημαντικά τα τελευταία 4 χρόνια, θα πρέπει να αναμένονται και αυξήσεις τιμών ζώνης εκεί όπου οι εμπορικές τιμές παραμένουν υψηλότερες.

Γιώργος Παλαιτσάκης, στον "Ελεύθερο Τύπο"

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tak avatar
  tak 02/05/2013 10:18:22

  Ναι, να φορολογηθούν τα ... παλιοχώραφα στον Πύργο της Κόνιτσας, για να πληρωθούν τα "μαζί τα φάγαμε"!
  Τουλάχιστον να πήγαινε φυλακή και κανένας από τους "μαζί τα φάγαμε", θα ξεγελιόνταν κι ο λαός!
  Να ήξεραν εκεί στην ιδιότυπη κομμουνιστική κυβέρνηση, τι έγκλημα επιχειρούν σε βάρος της χώρας!
  Να ήξεραν!!!!

  • Σπορέας avatar
   Σπορέας @ tak 02/05/2013 13:36:07

   Το ξέρουν...

 2. fe avatar
  fe 02/05/2013 11:20:40

  Εχει χαθει η λογικη εντελως.Κοιταξτε τον εκλογικο χαρτη λιγο.Αγροτες και γεροντια ψηφησαν την νδ.Οι δευτεροι τελειωσαν.Τωρα πατε να χασετε και τους αγροτες.

  Καλη ανασταση.

  • GK avatar
   GK @ fe 02/05/2013 13:39:59

   Διακρίνω μια παλαιοκομματικη νοοτροπία ή μου φαίνεται. Άλλωστε η θέση είναι " ευρώ πάση θυσία " ......

   • Afroditi P. avatar
    Afroditi P. @ GK 03/05/2013 15:39:44

    ''Άλλωστε η θέση είναι ” ευρώ πάση θυσία ” ……''

    Καί, μέσα στα πλαίσια του ''ευρώ πάση θυσία'', περιλαμβάνεται και το ''απαξίωση και δήμευση ακίνητης περιουσίας πάση θυσία''!

    Και, με τούτα και με κείνα, ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ στις τελικές ανακοινώσεις, ακόμα και οι ελάχιστοι που μπορεί να σκέφτονταν να αγοράσουν κάτι σε ακίνητο, τρομάζουνε....
    Γιατί έχουμε και τις ανακοινώσεις/φήμες περί ΑΥΞΗΣΗΣ αντικειμενικών, όταν αποφασίσει η Τρόϊκα....

    ''Ποιές θά είναι αύριο οι αντικειμενικές?

    Λές, αν αγοράσω κάποιο ακίνητο, να βρεθώ με καμμιά αντικειμενική 50-60% παραπάνω και να με τρελανουν στους φόρους? ''

    Στο μεταξύ, ΔΕΝ γίνεται καμμιά αγοραπωλησία ( άρα δεν υπαρχουν και φόροι μεταβίβασης).

    -Εχω μιά απορία , αν μπορεί κανείς να μου απαντήσει...

    Οι ξένοι που αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα, προφανώς ΔΕΝ θα πληρώνουν ΕΝΙΑΙΟ φόρο ακινήτων, εφ'όσον η φορολογική τους έδρα είναι σε άλλη χώρα, δεν είναι έτσι?

 3. Κυθήριος Τ. avatar
  Κυθήριος Τ. 02/05/2013 12:38:46

  Γιατί δέν τελειώνουν τήν κατάρτιση τοῦ Ἐθνικοῦ Κτηματολογίου,ἀντί νά καταγράφουν ἀπό τήν ἀρχή τίς ἐκτός σχεδίου ἐκτάσεις γῆς;

  • Φελίζα avatar
   Φελίζα @ Κυθήριος Τ. 03/05/2013 07:34:14

   Γιατί Κυθήριε το κτηματολόγιο μας προέκυψε...πανάκριβες μεταξωτές κορδέλες. Μια χαρά οι λογιστές τους φτιάχνουν "βάσεις δεδομένων". Ας φορτωθούν και αυτό, αμισθί βεβαίως.
   Καλή Ανάσταση σε σένα και την οικογένειά σου.

   • Κυθήριος Τ. avatar
    Κυθήριος Τ. @ Φελίζα 03/05/2013 12:54:30

    Kαλή Ἀνάσταση,νά χαίρεσαι τήν οἰκογένειά σου Φελίζα μου!

 4. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 02/05/2013 12:49:45

  Δε μου αρέσουν τέτοιου είδους ειδήσεις τόσο νωρίς και με τόσες φήμες. Καλύτερα να περιμένουμε να δούμε αριθμούς και κριτήρια και αφορολόγητα όρια πριν κρίνουμε.

  • kat avatar
   kat @ Γεώργιος Τ. 02/05/2013 14:31:37

   Γιατί αυτά που είδαμε με το προσωρινό =μόνιμο χαρατσι στα ακίνητα μας ενθουσίασε.Και δεν ήταν φήμες.

 5. Nik avatar
  Nik 02/05/2013 14:33:55

  Κουλό δεν είναι να φορολογείς την παραγωγική βάση του αγρότη αλλά όχι του βιοτέχνη; Μάλλον είναι και αντισυνταγματικό, λόγω παραβίασης της αρχής της ισονομίας, και σαφώς καταρακώνει και όποια ανταγωνιστικότητα παραμένει στον Ελληνα αγρότη αφού τέτοιος φόρος δεν επιβάλλεται σε αγρότες ανταγωνιστικών χωρών.

  Αν δεν είναι ράδιο αρβύλα είναι βλακεία ολκής.

  Κάτι τέτοια σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι κάποιοι θέλουν να φύγεις από τη χώρα.

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ Nik 02/05/2013 21:45:14

   Που υπάρχει ισονομία σε αυτή τη χώρα;!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.