Βαρύς ο λογαριασμός: Τι φόρους θα πληρώσουν 6 εκατ. Ελληνες μετά τις διακοπές
26/07/2015 12:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βαρύς ο λογαριασμός: Τι φόρους θα πληρώσουν 6 εκατ. Ελληνες μετά τις διακοπές

Η ώρα της πληρωμής του λογαριασμού της εφορίας έφθασε. Περισσότεροι από έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται από το τέλος του μήνα να πληρώνουν φόρους κάθε μήνα για τα εισοδήματά τους, την ακίνητη περιουσία τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Η αρχή γίνεται με την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος για τους φορολογούμενους που υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 19 Ιουλίου. Για όσους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν χρεωστικό, δηλαδή προκύπτει πληρωμή φόρου, θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη διμηνιαία δόση μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 31 Ιουλίου. Όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν τον φόρο εφάπαξ θα έχουν έκπτωση 2%. Οι επόμενες δύο διμηνιαίες δόσεις θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και το τέλος Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 26 Αυγούστου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο φόρος θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι τις 31 Αυγούστου, η δεύτερη μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου.

Οι φορολογικές υποχρεώσεις δεν σταματούν εδώ αλλά συνεχίζονται. Πιο συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν:

1. Τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Στα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα αποτυπωθεί η αύξηση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τους έχοντες αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.ε, πισίνες, αεροσκάφη, ενώ για πρώτη φορά θα πληρώσουν τον φόρο και οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής άνω των 5 μέτρων. Η αύξηση του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13% εφαρμόζεται για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη 2014 και εφεξής, τα οποία δηλώνονται με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται τα φορολογικά έτη 2015 και μετά, άρα από τις φετινές δηλώσεις. Δηλαδή όσοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη τη δήλωσή τους, θα δουν στο εκκαθαριστικό τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Για τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα επαναπροσδιοριστεί και ως εκ τούτου, η Φορολογική Διοίκηση θα εκδώσει εκ νέου πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, ενώ η διαφορά που θα προκύψει θα μπορεί να καταβληθεί μέσα στις προβλεπόμενες δόσεις του φόρου εισοδήματος.

Ειδικότερα με τις νέες διατάξεις:

• Επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης με συντελεστή 13% και στο ποσό του τεκμηρίου διαβίωσης που προκύπτει από την κυριότητα ή κατοχή σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων. Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τύπων τρεχαντήρι, βαρκαλάς, πέραμα, τσερνίκι, λίμπερτι, τα οποία προέρχονται από ελληνική ναυτική παράδοση.

• Αυξάνεται από 10% σε 13% ο συντελεστής φόρου πολυτελούς διαβίωσης για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών, για αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, καθώς και για δεξαμενές κολύμβησης (εσωτερικές και εξωτερικές). Ο φόρος υπολογίζεται πλέον ως το γινόμενο της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης (τεκμηρίου διαβίωσης) που προκύπτει από την κατοχή ή κυριότητα επί συντελεστή 13%.

2. Τον ΕΝΦΙΑ του 2015 και τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων. Μετά τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ πάνω από 6 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν και φέτος 2,65 δισ. ευρώ συνολικά για την ακίνητη περιουσία τους. Η διαδικασία βεβαίωσης του φόρου θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, αφού μέχρι τις 26 Αυγούστου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλουν το έντυπο Ε9 και να προσθέσουν ακίνητα ή να διορθώσουν την περιουσιακή τους εικόνα. Για να ενταχθεί ολόκληρο το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2015 θα πρέπει η χρονική περίοδος καταβολής του ΕΝΦΙΑ να διαρκέσει το πολύ πέντε μήνες, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016. Συνεπώς, οι μηνιαίες δόσεις στις οποίες θα κληθούν να καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ του 2015 περίπου 6 εκατομμύρια υπόχρεοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα περιοριστούν στις πέντε, ενώ η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2014 ολοκληρώθηκε σε έξι μηνιαίες δόσεις. Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως συνέπεια εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά μηνιαίων δόσεων ΕΝΦΙΑ από αυτά τα οποία κατέβαλαν για το 2014. Αν συνυπολογιστεί και το ότι σίγουρα σε πολλές περιπτώσεις φορολογούμενων ο υπολογισμός και η εκκαθάριση του φόρου θα γίνουν με λανθασμένο τρόπο, είναι βέβαιο ότι για ένα μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην οριστική βεβαίωση του φόρου, οπότε η εξόφληση του φόρου θα απαιτηθεί να γίνει σε 2 ή 3 μηνιαίες δόσεις.

3. Τα τέλη κυκλοφορίας του 2016. Μέχρι το τέλος του έτους περίπου 5 εκατομμύρια κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων θα πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ τα τέλη κυκλοφορίας για το επόμενο έτος. Το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται στην παρούσα φάση να εξετάζει αλλαγές στα τέλη, αφού το σχέδιο με τις τροποποιήσεις που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση στη φορολογία των αυτοκινήτων έχει «παγώσει». Έτσι οι κάτοχοι οχημάτων θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας που κυμαίνονται από 22 έως 1.320 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό του κινητήρα κάθε οχήματος.

Παράλληλα, οι φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων για να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα τη δόση προκειμένου να μην χάσουν τη ρύθμιση.

Αύξηση συντελεστών

«Ακριβότερη» η εισφορά αλληλεγγύης

Τις επόμενες ημέρες μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα διαπιστώσουν μεγαλύτερες αυξήσεις στις κρατήσεις φόρου καθώς ενεργοποιείται η αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων ξεκινά αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2015 και «πιάνει» τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, ως εξής:

• Από 30.001,00 έως 50.000,99: συντελεστής 2% επί ολόκληρου του ποσού.

• Από 50.001,00 έως 100.000,99: συντελεστής 4% επί ολόκληρου του ποσού.

• Από 100.001,00 έως 500.000,99: συντελεστής 6% επί ολόκληρου του ποσού.

• Από 500.001,00 και άνω: συντελεστής 8% επί ολόκληρου του ποσού.

Με την αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης:

• Μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 31.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 186 ευρώ ετησίως ή 13 ευρώ τον μήνα.

• Φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 240 ευρώ ετησίως ή 17 ευρώ τον μήνα.

• Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 300 ευρώ ετησίως ή 21 ευρώ τον μήνα.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 26/07/2015 13:24:39

  Για 3.000.000 Έλληνες τουλάχιστον πάντως, μάλλον τίθεται το ερώτημα : http://pasteboard.co/2ffRIztc.jpg

 2. ΝΙΚΟΣ Ζ. avatar
  ΝΙΚΟΣ Ζ. 26/07/2015 13:59:13

  Ο σωστός τίτλος του άρθρου ώφειλε να είναι: Τι φόρους θα πληρώσουν, όσοι έχουν ακόμη λεφτά, απο τα 6 εκατ. Ελληνες μετά τις διακοπές. Kαθότι έχουν ακόμα 100 δόσεις να ξεπληρώνουν τους περσινούς φόρους, ήτοι σε 8,5 χρόνια. Ακόμα κι αν καταργηθούν οι δόσεις, υπάρχει το "έναντι" και τέλος το "ουκ αν λάβοις παρά τω μη έχοντι". Γι αυτό ο Τσίπρας, υπέγραψε μεν οτι καλό θα ήταν να πληρωθούν οι δανειστές αλλά δεν το πιστεύει οτι θα γίνει σε καμμία περίπτωση, όπως διαπίστωσαν και οι ίδιοι, ήδη επι Σαμαρά, όταν οι κρατικές εισπράξεις σταμάτησαν... Και φυσικά αν επιμένουν στα μνημόνια, θα πρέπει εφ΄εξής να πληρώνουν απο δικά τους, ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΕΗ της Ελλάδας προς ΔΝΤ και ΕΚΤ για να την κρατήσουν στο Ευρώ...Και έρχονται το Φθινόπωρο, εκλογές στα PIIGS και σε 17 μήνες στη Γαλλία...

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ΝΙΚΟΣ Ζ. 26/07/2015 20:10:57

   Άν δεν πιστεύει ότι θα πληρωθούν, γιατί πήγε και τους έγραψε όλη την περιουσία του δημοσίου; Ελέω Τσίπρα, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, το υπέδαφος περιέρχονται στους Γερμανούς. Άλλοι τουφεκίστηκαν για μικρότερα εγκλήματα.

   • foros1 avatar
    foros1 @ ΚΜ 26/07/2015 20:20:46

    υποθέτω για να κερδίσει χρόνο, περιμένοντας "καταστάσεις" που θα κάνουν τους Γερμανούς να θεωρούν το πρόβλημά μας ασήμαντο...

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ foros1 27/07/2015 04:25:54

     Αυτό μπορούσε να το κάνει με λιγότερο από 1 δις τον Μάρτιο και χωρίς να υποθηκεύσει την κρατική περιουσία. Τώρα, μας φόρτωσε άλλα 30-50 δις χρέος ΚΑΙ υποθήκευσε όλη την κρατική περιουσία. Και «έκαψε» και το Ποντεμος, στην Ισπανία.

   • ΝΙΚΟΣ Ζ. avatar
    ΝΙΚΟΣ Ζ. @ ΚΜ 26/07/2015 22:41:51

    Δηλαδή εσύ πιστεύεις οτι οι Γερμανοί θα επενδύσουν 50 δις στην Ελλάδα? Διότι αν αγοράσουν περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, θα πρέπει να την αξιοποιήσουν, αλλοιώς θα χάσουν άλλα 50 δις. Εγώ πιστεύω οτι αυτά τα "περί Ελληνικών εγγυήσεων σε είδος" είναι πολιτιοεποικοινωνιακά τρύκ για να περάσουν τα νομοσχέδια στα κοινοβούλιά τους χωρίς να καταλάβουν οι ψηφοφόροι τους την μπλόφα. Όπως έκαναν και με το δάνειο των 240 δις στην ήδη χρεωκοπημένη Ελλάδα, δήθεν απο αγάπη για τους Έλληνες, ενώ τα λεφτά πήγαν στις τράπεζες... Άλλοι τουφεκίστηκαν, όπως π.χ. ο Παπακωνσταντίνου που ζημίωσε τουλάχιστο με 7 δίς το κράτος εν μέσω χρεωκοπίας? Πάντως για το τουφέκισμα θα πανηγυρίσω μαζί σου μόλις ακούσω τα μπάμ!...

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ ΝΙΚΟΣ Ζ. 27/07/2015 00:28:47

     Δεν θα επενδύσουν τίποτα λέμε και θα τα πάρουν δωρεάν, μόλις μείνει απλήρωτη η πρώτη δόση. Τί δεν καταλαβαίνεις; Η ζημιά από τα δανεικά θα είναι γι'αυτούς λογιστική και μόνο ενώ η περιουσία του δημοσίου πραγματικής αξίας, και μεγαλύτερης από την σκοτωμένη αξία που θα έχει στα χαρτιά. Ο αρχιεγκληματίας Παπακωνσταντίνου έκανε πταίσματα μπροστά στον Τσίπρα σου, που ζημίωσε την Ελλάδα 30 ως 50 δις με την «σκιτζήδικη» διαπραγμάτευση που έκανε. ΥΓ: Άν τυχόν ακούσεις τουφεκιά τρέξε κι εσύ κοντά, μπας και σε πάρουν κι εσένα τίποτα σκάγια. Τα δικαιούσαι.

    • Magic Carpet avatar
     Magic Carpet @ ΝΙΚΟΣ Ζ. 27/07/2015 14:10:30

     Άστο Νίκο Ζ. και δεν το σώζεις με τίποτε. Αυτό δεν είναι πρώτη φορά ...αριστερά, είναι ακραία ύποπτη πανωλεθρία.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ ΝΙΚΟΣ Ζ. 27/07/2015 00:16:30

   Μα κι όσοι έχουν ακόμη λεφτά, βλέπουν χαλαρά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις... η ψυχολογία λόγω Σύριζα στην κυβέρνηση είναι ακόμη στο "Δεν πληρώνω". Η μετάθεση της προθεσμίας των δηλώσεων φόρου εισοδήματος για το τέλος καλοκαιριού "κακομαθαίνει" ακόμη και τους παραδοσιακά, συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

 3. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 03/08/2015 20:57:20

  Νέο ψαλίδι στις συντάξεις από Σεπτέμβριο 2015 http://tinyurl.com/o9z27jz MSN Χρήμα Οικονομία|Copyright: capital.gr| 4 ώρες πριν Το σήμα νέων μειώσεων στις Κύριες και Επικουρικές Συντάξεις έδωσε το ΙΚΑ σήμερα. Με εγκύκλιο που έδωσε η Διοίκηση του εν λόγω Ταμείου, προβλέπεται η αύξηση της παρακράτησης στις Κύριες Συντάξεις του υπέρ ΕΟΠΥΥ στο 6% από 4% μέχρι πρότινος. Συνεπώς, τα 1,2 εκατομμύρια Συνταξιούχων του ΙΚΑ θα δουν από τη 1η Σεπτεμβρίου 2015, όπως προβλέπει η σχετική εγκύκλιος, τις αποδοχές τους να είναι μειωμένες κατά 2%. Επειδή όμως η σχετική διάταξη, την οποία θα εφαρμόσει το ΙΚΑ άπό την 1η Σεπτεμβρίου 2015, έχει Αναδρομική Ισχύ από 1ης Ιουλίου (βάσει του Νόμου που ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου 2015), η μείωση την οποία θα υποστούν οι Συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα ενσωματώνει και την αύξηση της παρακράτησης για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2015. Ανάλογες Εγκύκλιοι αναμένονται να εκδοθούν και από τα άλλα Ταμεία Κύριας Ασφάλισης, όπως π.χ. ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ, ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ και του Δημοσίου. Εξάλλου τα Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης και πρώτα από όλα το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), αναμένεται να εκδώσουν ανάλογες Εγκυκλίους οι οποίες θα προβλέπουν την εισαγωγή παρακράτησης 6% στις Επικουρικές Συντάξεις. Αθροιστικά, δηλαδή, το σύνολο των 2,7 εκατομμυρίων Συνταξιούχων της χώρας θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται έμμεσα, ως 8% εξ αιτίας της αύξησης της παρακράτησης (από 4% σε 6%) υπέρ της Υγειονομικής Περίθαλψης πάνω στις Κύριες Συντάξεις και της εισαγωγής παρακράτησης 6% επί των Επικουρικών Συντάξεων. Δημήτρης Κατσαγάνης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.