Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος ενός συμβιβασμού με τους εταίρους
09/04/2015 19:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος ενός συμβιβασμού με τους εταίρους

«Τα προβλήματα της Ελλάδας οφείλονται στην αρχιτεκτονική του ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας σε διεθνές συνέδριο οικονομολόγων με τίτλο "Νέα οικονομική σχέση" που πραγματοποιείται στην έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι συνομιλητές με τον υπουργό ήταν ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος και ο οικονομολόγος Τζ. Στίγκλιτς. Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του κ. Βαρουφάκη σχετικά με το τι άλλαξε με τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στα χρόνια του μνημονίου. Οπως είπε: Οι «μεταρρυθμίσεις» στην Ελλάδα είχαν τόση επιτυχία όσο η... επιστροφή της δημοκρατίας στο Ιράκ.

Ο Έλληνας υπουργός συμμετείχε σε πάνελ του συνεδρίου με κεντρικό τίτλο «Πολιτική με άλλα μέσα; Θεσμοί της ευρωζώνης και Εθνική Κυριαρχία στις Διαπραγματεύσεις για τη Διάσωση Τραπεζών» και όπως τόνισε “οι ηθικολόγοι που κουνούν το δάχτυλο δεν βοηθούν ούτε στην αντιμετώπιση της κρίσης, ούτε στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης”.

Στην πρώτη του παρέμβαση στο συνέδριο ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι είναι λάθος η διάσωση των τραπεζών σε ένα κράτος όπως η Ελλάδα όπου η παραγωγική βάση δεν είναι ισχυρή.

Κατά το διάλογο που είχε, πάντως, με το γνωστό οικονομολόγο Τ. Στίγκλιτζ στο συνέδριο του Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη, ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία πρέπει να λάβουν άλλη μορφή από αυτή που εισηγούνται και επέβαλαν οι δανειστές το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η αγορά εργασίας δεν χρειάζεται απορρύθμιση αλλά ρύθμιση, φέρνοντας ως παράδειγμα την ενεργοποίηση των συλλογικών συμβάσεων, που ως γνωστόν έχουν μπει στο στόχαστρο των εταίρων.

Σύμφωνα με το Γ. Βαρουφάκη, μόνο εάν εφαρμοστούν κανόνες, θα ανταμειφθούν οι εργοδότες που λειτουργούν ως τώρα by the book και θα χτυπηθεί η "μαύρη" εργασία, η οποία πλήττει τα Ταμεία, τα φορολογικά έσοδα αλλά τα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών.

Όσον αφορά, δε, στο άλλο μέτωπο, των ιδιωτικοποιήσεων, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μπορεί να παραχωρείται το management σε ιδιώτες αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ήτοι τη δέσμευση των ιδιωτών ότι θα προχωρούν σε επενδύσεις, τη διατήρηση μεριδίου από το Δημόσιο έτσι ώστε να χρηματοδοτείται το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς και την προστασία των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις που θα ιδιωτικοποιούνται.

Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε λέγοντας χαρακτηριστικά πως “είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία μέχρι τις 24 Απριλίου”.Είπε επίσης, τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος, που συνεπάγεται ένας συμβιβασμός με τους εταίρους.

Επέκρινε ακόμη τους Ευρωπαίους, σημειώνοντας ότι δεν δέχονται ακόμη και σήμερα να κάνουν αυτοκριτική για τα λάθη τους, ενώ δεν έχει αποδώσει η στρατηγική τους για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα με τα μνημόνια.

Αναφερόμενος στη συζήτηση περί εξόδου κάποιας χώρας από την ΕΕ σημείωσε ότι «το γεγονός ότι καμία χώρα δεν θα έπρεπε να ενταχθεί στην ΕΕ όπως σχεδιάστηκε δεν σημαίνει ότι πρέπει και να αποχωρήσει, αλλά αντίθετα θα πρέπει να υπάρξει ανασχεδιασμός (σ.σ. της ΕΕ)».

Για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα τόνισε: «Όταν οι Έλληνες ακούν την λέξη "μεταρρύθμιση" σκέφτονται τα ακόλουθα: "Θα μου κόψουν τη σύνταξη, Θα αυξήσουν τους φόρους μου"» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Οπως είπε, στην Ελλάδα σημείωσε ότι «υπήρχε μια μακρά περίοδος μεγάλων αλλαγών ή καλύτερα παράλογου πλουτισμού».

«Το μεγάλο ερώτημα είναι αν υπό αυτό το πλαίσιο μπορούμε να πούμε ότι πήραμε το μάθημά μας οικονομικής ιστορίας και μπορούμε να αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα. Μπορώ να απαντήσω αμέσως: Οχι δεν πήραμε το μάθημά μας. Εχουμε ακόμα πολλή δουλειά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης. Για να βγούμε από την κρίση χρειαζόμαστε επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ένα αξιόπιστο επενδυτικό πρόγραμμα και μία ουσιαστική συζήτηση για το θέμα του χρέους, τόνισε και επανέλαβε: «Δεν μας ενδιαφέρει μόνο η επόμενη δόση του δανείου».

Απατώντας σε ερώτηση του Τζ. Στίγκλιτς για το κατά πόσο η δομή της Ευρωζώνης είναι λανθασμένη, όχι λόγω κρίσης, αλλά εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο έχει δημιουργηθεί ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν υπήρξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης δεν θα είμαστε εδώ. Δεν θα υπήρχε η κρίση. Πιστεύω ότι πολλοί Ευρωπαίοι θα ήθελαν να ζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης. Δυστυχώς ο τρόπος που σχεδιάσαμε την Ευρωζώνη «ζητούσε» μία κρίση σαν αυτή. Οι ιδρυτές της Ευρωζώνης – Φ. Μιτεράν, Χ. Κολ – δεν είχαν την πρόθεση να δημιουργήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης αλλά να δημιουργήσουν μία οικονομική ένωση. Είχαν την ιδέα να φέρουν πιο κοντά τις χώρες της Ευρωζώνης σε όλα τα επίπεδα και ευελπιστούσαν ότι οι διάδοχοί τους θα είχαν την πολιτική θέληση να προχωρήσουν σε μία ουσιαστική πολιτική ένωση. Όμως οι πολιτικές που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή δεν προωθούν το ενδεχόμενο δημιουργίας Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

Νωρίτερα, ο κ. Βαρουφάκης είχε πρόγευμα με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ανχέλ Γκουρία.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Panos avatar
    Panos 10/04/2015 03:07:09

    "Για να βγούμε από την κρίση χρειαζόμαστε επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ένα αξιόπιστο επενδυτικό πρόγραμμα και μία ουσιαστική συζήτηση για το θέμα του χρέους, τόνισε και επανέλαβε: «Δεν μας ενδιαφέρει μόνο η επόμενη δόση του δανείου»." Ο κ. Βαρουφακης παραγνωριζει τουλαχιστον δυο βασικα θεματα¨, 1. Η Ελλαδα χρειαζεται λιτο και αποτεσματικο Δημοσιο τομεα. 2. Συνολικες θεσμικες αλλαγες που θα στηριζουν και προωθουν την επιχειρηματικοτητα και το παραγωγικο ηθος. Χωρις εργοδοσια δεν προκειται να μειωθει η ανεργια!

  2. George N avatar
    George N 10/04/2015 17:09:39

    Εδώ έβαλε το νερό στο αυλάκι, γιατί λοιπόν δεν πάει να βρει την Μέρκελ και τον Ολάντ να τους εξηγήσει τι πρέπει να γίνει για να πάει μπροστά η Ευρώπη?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.