19/05/2011 16:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης

Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα στην ΕΚΤ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, καθώς η ευρωτράπεζα προειδοποιεί πως θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collateral εάν η χώρα προχωρήσει σε ήπια αναδιάρθρωση του χρέους.

Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times Deutschland, ο Jean Claude Trichet, προειδοποίησε πως η ΕΚΤ θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας εάν η Ελλάδα ζητήσει από τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν σε εθελούσια επιμήκυνση της λήξης του κρατικού χρέους

Σε παρόμοιες δηλώσεις προέβη και ο Juergen Stark, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, καθώς γίνεται ολοένα και πιο εμφανής η πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ ευρωτράπεζας και κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της ελληνικής.

«Αναδιάρθρωση κρατικού χρέους θα υπονόμευε την καταλληλότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων» δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ, αναφερόμενος σε δηλώσεις του Stark και συμπλήρωσε: «Η συνέχιση της παροχής ρευστότητας θα ήταν ανέφικτη»

Επισημαίνεται πως η ΕΚΤ αποδέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, ανεξαρτήτως της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης. Η ίδια πρακτική ακολουθείται και για τα ιρλανδικά ομόλογα.

Αντίθετος στην πρόταση ολοκληρωτικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού κρατικού χρέους δήλωσε ο Jean Claude Juncker, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα τονίζοντας ότι υπάρχουν όρια στην αλληλεγγύη που μπορεί να δείξουν οι ευρωπαίοι εταίροι στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι και η αλληλεγγύη έχει τα όριά της» δήλωσε ο κ. Juncker μιλώντας στην Stuttgarter Zeitung και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα έχει τώρα το βάρος να παράσχει αποδείξεις ως προς την αξιοπιστία της»

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Juncker επαναλαμβάνει την σημασία επίτευξης προόδου στο «μέτωπο» των μεταρρυθμίσεων και συμπλήρωσε πως η ήπια αναδιάρθρωση χρεών δεν θα είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά θα αποτελεί μέρος ενός συνολικού πακέτου με επίκεντρο τις μεταρρυθμίσεις

Κατά της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη τάσσεται ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, ενώ προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας θα προκαλούσε ντόμινο επιπτώσεων στην Ευρώπη.

Η ΕΕ δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η χώρα δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει το χρέος της, τονίζει ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ σε σχόλιο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

«Συνεχίζω να ακούω από κάποιους ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αφήσει το ευρώ  διαφορετικά θα χρεοκοπήσει. Κατανοώ αυτά τα συναισθήματα, αλλά ο κόσμος που τα εκφράζει δεν έχει δει όλες τις επιπτώσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Αντιθέτως, η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τονίζει ο Γιαν Κις ντε Γιάγκερ.

WALL STREET JOURNAL: Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΥΠΟΥ ΘΑΤΣΕΡ

Την ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, όπου όμως, επισημαίνονται και τα σημαντικά εμπόδια που παρεμβάλλονται σε αυτή την κρίσιμη προσπάθεια. «Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα, δεν είναι τίποτα άλλο από μία επανάσταση τύπου Θάτσερ» αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Η σύγκριση υπενθυμίζει ότι αυτά που έχουν υποσχεθεί είναι εφικτά – αρκεί όμως, η χώρα να βρει και μια Θάτσερ».

Η WSJ αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κρατικές επιχειρήσεις που αποτιμούνται στα 44 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Επισημαίνεται μάλιστα πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ακίνητη περιουσία που υπολογίζεται στα 200 δισ. ευρώ.

«Παρά τις δεσμεύσεις όμως… η Ελλάδα χρονοτριβεί, κυρίως λόγω του φόβου πυροδότησης νέου κύματος διαμαρτυριών» «Η πρόκληση τώρα είναι να βρεθούν οι επενδυτές που θα τοποθετηθούν στην Ελλάδα» αναφέρει το δημοσίευμα όπου επίσης γίνεται μνεία στο θολό τοπίο που επικρατεί ειδικότερα ως προς το θεσμικό πλαίσιο στην αγορά real estate.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. σίγουρος avatar
  σίγουρος 19/05/2011 17:26:11

  Κανένας ελιγμός δεν είναι επιτρεπτός απ' τους Έλληνες πρωτού τους τα πάρουμε όλα...

 2. tpe avatar
  tpe 19/05/2011 17:46:36

  Ας μη βλέπουμε φαντάσματα παντού...
  Ας γειώσουμε για λίγο καιρό τι λένε οι τυπάδες.

  Κι ας ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ όλοι όσο λίγο ή πολύ μας αναλογεί και θα τα καταφέρουμε. Ας ζητάμε αποδείξεις οι μισθωτοί. Ας κόβουν όλες τις αποδείξεις οι έμποροι, εταιρείες κλπ. Ας σταματήσουν να πληρώνουν με επιταγές. Ας μειώσουν τους αβάσταχτους φόρους και θα δείτε όλοι τι κέρδη θα έχουμε..

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/05/2011 17:48:36

  Η Πολωνία μάλλον δεν πολυθέλει να μπει στην Ευρωζώνη

  However, the Polish finance minister Jan Vincent-Rostowski on Tuesday illustrated some skepticism about Polish entry into the eurozone before 2019

  Stratfor

 4. mitsosms avatar
  mitsosms 19/05/2011 22:25:44

  Η Ευρώπη έχει προβλήματα, όμως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν έναν εφιάλτη που μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη για τον υπόλοιπο κόσμο. Αν θέλετε δείτε αυτό.

  "Ο εφιάλτης της χρεοκοπίας των ΗΠΑ"

  h**p://center24.blogspot.com/2011/05/blog-post_10.html#axzz1MjqLukKt

  Νομίζω ότι θα το βρειτε ενδιαφέρον.


  Με εκτίμηση,
  mitsosms

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 19/05/2011 23:22:55

  What a mess! Greece drives them crazy.
  Τhey don’t call it «Greek Tragedy» for nothing.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.