03/03/2011 14:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βέμπερ: Τριετής αναστολή στην αποπληρωμή χρεών προβληματικών χωρών

Την αναστολή στην αποπληρωμή χρεών της χώρας που θα προσφεύγει στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM προτείνει ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Άξελ Βέμπερ, επισημαίνοντας πως έτσι θα επιμηκύνεται αυτόματα κατά τρία έτη η διάρκεια εξυπηρέτησης των χρεών της.

 

Με άρθρο του στη σημερινή Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Βέμπερ ισχυρίζεται πως η συμπλήρωση του μηχανισμού σταθερότητας με την αυτόματη τριετή επιμήκυνση ωφελεί τους πάντες, τις χώρες χορηγούς βοήθειας, την χρηματοοικονομική σταθερότητα, αλλά και τις χώρες-αποδέκτες της χρηματοπιστωτικής βοήθειας.

Επιπλέον, η αλλαγή αυτή είναι «νομικά εφικτή, διαφανής, η επιμήκυνση δεν αποτελεί πιστοληπτικό γεγονός για να επιβαρύνεται με αρνητικά επακόλουθα, ενώ απαντά σε όλα τα επίκαιρα προβλήματα που σχετίζονται με τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πλαισίου ενισχύοντας τη σταθερότητα της ΟΝΕ» επισημαίνει ο κ. Βέμπερ .

Συγχρόνως, ο κεντρικός τραπεζίτης απορρίπτει τις πολυάριθμες αξιώσεις (βλ αγορά ομολόγων προβληματικών χωρών από τον ESM, αισθητή μείωση επιτοκίων, παραίτηση από προτεραιότητα εξυπηρέτησης των πιστώσεων βοήθειας, ομοφωνία των πιστωτριών χωρών σε σημαντικές αποφάσεις) που προτείνονται τελευταία γιατί θα μετέβαλαν σημαντικά τον χαρακτήρα των βασικών αποφάσεων του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σημειώνεται πως κατά τη FAZ, το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο χαιρέτισε την πρόταση Βέμπερ δηλώνοντας ανοιχτό σε προτάσεις που στηρίζουν τις διαπραγματεύσεις με τις άλλες χώρες. Βασικός στόχος είναι να προσαρμοστούν οι προϋποθέσεις πιστώσεων που θα ισχύουν από τον Ιούνιο του 2013 σε όσα προβλέπει ήδη το βρετανικό και αμερικανικό δίκαιο.

(Ελευθεροτυπία)

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 03/03/2011 14:31:29

  Στου κουφου την πορτα το σαπουνι σου χαλας... μεγαλε.

  ΠΠ

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 03/03/2011 16:11:03

  κατάλαβες... αντί να παζαρεύουμε ΕΜΕΙΣ τους όρους που μας συμφέρουν μας τους παζαρεύουν άλλοι. Κάτι θα ζητήσουν για την εξυπηρέτηση. Λέω να πάψω να σχολίαζω στα Ελληνικά και να πιάσω τα Γερμανικά..

 3. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 03/03/2011 17:22:14

  Άντε, πενταετή. Γιατί όχι και δεκαετή - χωρίς κανένα τόκο ! Και στο κάτω κάτω, δέν θα ήταν άσχημη και μιά ξεγυρισμένη διαγραφή : εσύ μας χρωστάς, φίλε, όχι εμείς !

  Και μετά ;

 4. kiki avatar
  kiki 03/03/2011 17:28:06

  Απο το να μην παρουν τιποτα που δεν θα παρουν, αρχισαν και το σκεφτονται, οι γερμανοι.
  Επαχθες και απεχθες χρεος,

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.