14/06/2010 08:52
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αύξηση ρεκόρ των κινεζικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ

Η άνοδος των κινεζικών εξαγωγών έχει εξοργίσει τους Αμερικανούς, και πολλοί είναι αυτοί που πιέζουν το κογκρέσο να προχωρήσει επιτέλους σε αυστηρή νομοθεσία, με σκοπό να περιοριστούν οι εισαγωγές από τη Κίνα, έτσι ώστε να ισοσταθμιστεί η σχέση των νομισμάτων των δυο χωρών. Οι πιέσεις προς τη Κίνα είναι έντονες προκειμένου αυτή να αυξήσει την ισοτιμία του νομίσματός της απέναντι στο αμερικανικό δολάριο.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως οι κινεζικές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 48.5% τον περασμένο Μάιο, ποσοστό που ξεπέρασε τις προβλέψεις όλων των αναλυτών. Προχθές, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Tim Geithner, προειδοποίησε το Πεκίνο, πως τυχόν θέσπιση νομοθεσίας από πλευράς κογκρέσου, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών. Αν και οι αμερικανικές πιέσεις προς τη Κίνα υπήρξαν έντονες, εντούτοις καμία προσπάθεια δεν έχει γίνει από πλευράς Πεκίνου προκειμένου να ενισχυθεί το νόμισμά της.

Στις αρχές της χρονιάς, πολλοί επενδυτές ανέμεναν πως το κινεζικό νόμισμα θα κινείτο προς επάνω έναντι του δολαρίου έως τον Ιούνιο, όμως αυτό δεν συνέβη, καθώς τόσο η ελληνική κρίση όσο και η πτώση του ευρώ έχουν κάνει τη Κίνα διστακτική απέναντι στην ενίσχυση του νομίσματός της σε σχέση με τις δυο κυριότερες αγορές, την αμερικανική και την ευρωπαϊκή.

Η αύξηση των κινεζικών εξαγωγών που ανακοινώθηκε τη περασμένη Πέμπτη, σημαίνει πως η Κίνα σημείωσε ρεκόρ στο εμπορικό της πλεόνασμα τον Μάιο ($20 δισ.), σε σχέση με όλους τους προηγούμενους μήνες. Τα αμερικανικά στοιχεία για τον ίδιο μήνα δείχνουν εμπορικό έλλειμμα ύψους $40 δισ., παρόμοιο με αυτό του Απριλίου και του Μαρτίου. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως  αυτά τα νούμερα ρεκόρ, θα επιτρέψουν στο Πεκίνο να έχει τη πολιτική κάλυψη που χρειάζεται, ώστε να ξεκινήσει επιτέλους την απαραίτητη  αναθεώρηση της κινεζικής νομισματικής πολιτικής.

The Financial Times

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.