#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/04/2011 21:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αύξηση βασικού επιτοκίου EKT-η πρώτη από το 2008O επικεφαλής της Ευρωπαίκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ανακοίνωσε την Πέμπτη την αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,25%, διαμορφώνοντάς το κατ' αυτόν τον τρόπο στο 1,25%.Ήταν η πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ από το 2008, όταν η Ευρώπη μπήκε στην περίοδο της οικονομικής ύφεσης.
Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ, που γίνεται η πρώτη μεγάλη τράπεζα παγκοσμίως που αυξάνει τα επιτόκιά της από την περίοδο που άρχισε η κρίση, ερμηνεύεται  ως μια «απάντηση» στις διαρκώς αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, που ενίσχυσαν τις πληθωριστικές πιέσεις, σε μια περίοδο που οι διεθνείς οικονομίες προσπαθούν ακόμα να ανακάμψουν.Τις τελευταίες ώρες πριν την ανακοίνωση πάντως, είχαν πολλαπλασιαστεί οι φωνές εκείνων που αντιδρούσαν στην προοπτική της αύξησης των επιτοκίων και μάλιστα καλούσαν τον Ζαν Κλοντ Τρισέ και τα υπόλοιπα στελέχη της ΕΚΤ να αναθεωρήσουν τις προθέσεις τους!

Εστιάζοντας τις αντιρρήσεις τους τόσο στο γεγονός πως η αύξηση των ευρωεπιτοκίων θα σημάνει ακόμα ένα πλήγμα στις ήδη ταλανιζόμενες και σχεδόν εξουθενωμένες οικονομίες των χωρών που σήμερα είναι «διασωληνωμένες» στον μηχανισμό στήριξης, όσο και στο ότι θα προκληθούν τριγμοί στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο που εν πολλοίς εξαρτάται (στις περιπτώσεις Ελλάδας και Ιρλανδίας σχεδόν αποκλειστικά) στις γραμμές ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας και δη με προνομιακό κόστος έναντι των «ανοικτών αγορών». Ως παράδειγμα για τα δυνητικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η δρομολογούμενη αύξηση στο κόστος του χρήματος στην Ευρωζώνη φέρνουν τα πρόσφατα stress tests στις ιρλανδικές τράπεζες, που αποκάλυψαν ότι αυτές χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια 24 δισ. ευρώ. Η Πορτογαλία σήμερα δανείστηκε 6μηνα και 12μηνα έντοκα με «αιματηρό κόστος». Και άντλησε 1 δις, όχι 24!

«Θιασώτες» της άποψης ότι το timing για αύξηση των ευρωεπιτοκίων είναι λανθασμένο είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς παράγοντες των αγορών: μόνο το τελευταίο 24ωρο καταφέρθηκαν εναντίον αυτής της προοπτικής ο γνωστός και μη εξαιρετέος Νουριέλ Ρουμπινί, ο κ. Gerard Lyons, επικεφαλής αναλυτής της Standard Chartered και ο Andrew Balls, επικεφαλής διαχείρισης του ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου της Pimco.
Ο μεν Ρουμπινί δηλώνει χαρακτηριστικά: «Με την αύξηση η ΕΚΤ θα διογκώσει τα αναπτυξιακά, δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα της περιφέρειας». Ο κύριος Lyons της Standard Chartered, σε συνέντευξή του στους Financial Times δηλώνει ευθέως πως η πολιτική της ΕΚΤ «ένα μέγεθος για όλους» δεν ταιριάζει στην ίδια τη δομή μιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης όπως η ΟΝΕ και πάντως είναι «λάθος στρατηγική, για λάθος αιτίες, σε λάθος στιγμή», ενώ το στέλεχος της Pimco τόνισε ότι μια αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η συνεπακόλουθη ενίσχυση του ευρώ είναι «το τελευταίο πράγμα που θέλουν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία».
Στον αντίποδα υπάρχουν και αυτοί που δεν συμμερίζονται την άποψη πως η ΕΚΤ οδεύει προς το να γίνει από μια «τράπεζα της Ευρώπης σε μια τράπεζα της Γερμανίας». Διόλου παράξενο βέβαια το ότι αυτοί είναι Γερμανοί … Με τελευταίον χρονικά το στέλεχος της Commerzbank κύριο Jörg Krämer ο οποίος όχι μόνο επιχαίρει για τη διαφαινόμενη αύξηση των επιτοκίων (από το 1% στο 1,25%), αλλά δηλώνει πως η αύξηση αυτή είναι ήδη καθυστερημένη για τη Γερμανία. Καταλήγει δε λέγοντας: «Η Bundesbank θα είχε αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα και περισσότερο».

 

Eurogroup και Ecofin στη Βουδαπέστη

 

Οι πολιτικοί «υπεύθυνοι» της ευρωπαϊκής οικονομίας συνεδριάζουν επί τριήμερο - από σήμερα Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο 9 Απριλίου – στη Βουδαπέστη. Αυτές οι συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς καλούνται οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να δώσουν πολλές απαντήσεις.

 

Επισήμως στο πρόγραμμα των συμβουλίων περιλαμβάνεται η εξέταση των πρόσφατων εξελίξεων σε συνδυασμό με την ανάγκη για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης και η προετοιμασία ων εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ομάδας G20 τον Απρίλιο στην Ουάσινγκτον. Αυτά επισήμως. Γιατί στην πραγματικότητα στο τραπέζι θα τεθούν πιεστικά προβλήματα, όπως η προσφυγή της Πορτογαλίας στο  μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και  του ΔΝΤ που επιβεβαίωσε το βράδυ της Τετάρτης ο ίδιος ο απερχόμενος  πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες.

Στην ατζέντα του Eurogroup θα βρεθεί και το ελληνικό θέμα, με τα σενάρια περί συνδυασμένης αναδιάρθρωσης των χρεών των «προβληματικών» Νοτίων να έχουν επανακάμψει στην επικαιρότητα (Σ.Σ: σήμερα η γερμανική έκδοση των FΤ σε αυτό αναφερόταν). Οι εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών περιλαμβάνουν στα «καυτά θέματα» που θα απασχολήσουν Eurogroup και Ecofin και την Ιρλανδία. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα των συναντήσεων

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=115385

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/04/2011 10:56:43

  Η επόμενη λογική κίνηση της ΕΚΤ, θα είναι ίσως κάτι για να φρενάρει την άνοδο του Ευρώ που πυροδοτεί η αύξηση επιτοκίων. Κανείς δεν θέλει το Ευρώ πάνω από τα 1,45 δολλάρια.
  Αλλά υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, η οποία πουλάει δολλάρια και αγοράζει ευρώ. Και για να μειώσει το ρίσκο (risk aversion), και για να κρατήσει χαμηλά το γιουάν. Πουλούν δολλάρια και οι Ιάπωνες και το μετατρέπουν σε ρευστό, γιατί λόγω του σεισμού είναι αναγκασμένοι να τονώσουν τη ρευστότητα και να κρατήσουν ψηλά το γιέν για να "τραβάει" κερδοσκοπικό χρήμα.
  Εν τω μεταξύ στις ΗΠΑ δεν μπορούν να βγάλουν προυπολογισμό: Τα 2 κόμματα έχουν μουλαρώσει.
  Άν προσθέσεις και τις πρώτες ύλες + φυγή επενδυτών από πυρηνικά με είσοδο στο πετρέλαιο, μπάχαλο είναι.
  Η κίνηση του Τρισέ είναι πολύ υψηλού ρίσκου. Είναι μόνον για αποφυγή του πληθωρισμού, ή διεκδικούν από το δολλάριο τη θέση του κατ' εξοχήν επενδυτικού νομίσματος; Νομίζω και τα 2 μαζί.
  Σημειωτέον ότι το ακριβό Ευρώ είναι επίσης το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν να δουν οι εξαγωγείς Γερμανοί.
  Χθές η Sueddeutsche Zeitung είχε τίτλο "Ο Τρισέ πάει γυρεύοντας τον καυγά" (Auf Krawall gebürstet).

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/04/2011 11:06:12

  Το Ευρώ πάει ολοταχώς για 1,45
  h**p://boersen.manager-magazin.de/spo_mmo/kurse_einzelkurs_uebersicht.htm?u=0&p=0&k=0&s=EUR&l=276&b=691&n=EUR%2FUSD%20SPOT&chartzeit=0
  Στις ΗΠΑ έχουν όλα παγώσει στο Κογκρέσσο, o O' Μπάμιας και οι Reps εχουν τραβήξει τα ρεβόλβερ.
  Με το νέο σεισμό στην Ιαπωνία έπαθε ζημιά και άλλο πυρηνικό εργοστάσιο και διαρρέει ραδιενεργό νερό.
  Έξω γένισε "μαύρους κύκνους". Πάμε για την "ώρα 0";
  A propos Commerzbank κάνει αύξηση κεφαλαίου και της την πέσανε οι τζογαδόροι με ανοιχτές πωλήσεις (- 7% χθές).
  h**p://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/0,1518,755775,00.html

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/04/2011 11:14:43

  Η "μονομαχία" για τον προυπολογισμό στις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικό πολιτικό γεγονός και δεν έχει προσεχθεί καθόλου.
  Τα ίδια ακριβώς είχαν γίνει το 1995 μεταξύ Newt Gingrich και Clinton, είχαν μείνει απλήρωτοι οι δημόσιοι υπάλληλοι για 3 μήνες, είχαν κλείσει πανεπιστήμια, μουσεία κτλ, για όσους θυμούνται ήταν πραγματικό "τσίρκο".

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 08/04/2011 15:54:41

   Θυμάμαι, το 1995 λόγω της παύσης πληρωμών είχαν κλείσει εκεί για αρκετές ημέρες οι Δημόσιες Υπηρεσίες. Αυτό το γεγονός είχε προκαλέσει πτώση του ΑΕΠ κατά 1 %.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/04/2011 16:49:23

  Δείτε και πόσο ανοδικό είναι το Ιαπωνικό γιέν σε σχέση με το δολλάριο μετά το σεισμό, το τσουνάμι και το πυρηνικό ατύχημα. Είναι εντυπωσιακό:
  h**p://www.x-rates.com/d/JPY/USD/graph30.html
  Σημειωτέον, το γιέν είναι το μόνο κύριο νόμισμα του πλανήτη που ανεβαίνει και σε σχέση με το ευρώ, ενώ όλα τα άλλα είναι πτωτικά ως προς το ευρώ.
  "Τραβάνε ξένο ρευστό" που επενδύεται στο ελκυστικό γιέν, για να αντέξουν στις συνέπειες της καταστροφής, στη διακοπή παραγωγής και να επανορθώσουν ότι καταστράφηκε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.