Αυτοί είναι οι νέοι φόροι
29/04/2015 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυτοί είναι οι νέοι φόροι

Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ - Παραμένουν οι «κόκκινες» γραμμές σε εργασιακό -ασφαλιστικό

Χωρίς παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά αλλά με νέους φόρους, υποχρεωτική χρήση του «πλαστικού χρήματος» και αυστηρότερες ποινές για φοροδιαφυγή παρουσιάζεται σήμερα στο Brussels Group και το Euroworking-Group το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Στόχος να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και να «ξεκλειδώσει» κάποια υποδόση από τα 7,2 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση όπως όλα δείχνουν θα διατηρήσει και φέτος τον ΕΝΦΙΑ, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο οποίος στην τηλεοπτική συνέντευξή του στο Star τόνισε ότι «η διατήρηση ή η κατάργηση του φόρου αυτού θα εξαρτηθεί από το εάν θα επιτευχθούν ο φετινός δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ και ο στόχος για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,4%».

Την ίδια ώρα, αν και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης διαψεύδει σενάρια για επιβολή έκτακτης εισφοράς στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα ωστόσο το μέτρο βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς ως εφεδρεία.

Αυτοί είναι οι νέοι φόροι - Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ - Παραμένουν οι «κόκκινες» γραμμές σε εργασιακό-ασφαλιστικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μορφή της έκτακτης εισφοράς δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν είτε διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης αυξημένης για τα εισοδήματα από ένα όριο και πάνω (30.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ) ή επιβολή έκτακτου φόρου στη συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία πάνω από ένα ορισμένο ύψος.

Στα κυβερνητικά σχέδια περιλαμβάνεται και η επιβολή φόρου πολυτελούς διανυκτέρευσης σε τουριστικά καταλύματα που βρίσκονται κυρίως σε κοσμοπολίτικα νησιά. Το νομοσχέδιο-«σκούπα», που αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και να πάρει σύντομα τον δρόμο για τη Βουλή, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

Αύξηση του φόρου πολυτελείας
Οι συντελεστές του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και τις πισίνες θα αυξηθούν από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Στόχος του μέτρου αυτού είναι να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους 20 εκατ. ευρώ εντός του 2015.

Τέλος στα μετρητά
Υποχρεωτική χρήση του «πλαστικού χρήματος» για τις πληρωμές προκειμένου να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή του ΦΠΑ. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει στους θεσμούς οι συναλλαγές στα νησιά που υπερβαίνουν τα 50 ή 70 ευρώ να γίνονται υποχρεωτικά με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες.

Πληρωμές μέσω τραπεζών
Όλες οι πληρωμές φόρων, προστίμων και τελών και προς ΔΕΚΟ θα γίνονται μέσω τραπεζών.

Ηλεκτρονικές κατασχέσεις
Σταδιακή επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικών κατασχέσεων για μισθούς (υψηλότερους από ένα επίπεδο), ενώ θα επανεξεταστεί το νομοθετικό πλαίσιο για τις θυρίδες των τραπεζών.

Μπόνους σε συνεπείς φορολογούμενους
Οι φορολογούμενοι που θα πληρώνουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος θα έχουν έκπτωση φόρου 5% -10%.

Τηλεοπτικές διαφημίσεις
Είσπραξη του φόρου 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων εντός του έτους.

Επιπλέον, εξετάζεται η επέκταση του φόρου και στις διαφημίσεις που προβάλλονται από τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Από την εφαρμογή του μέτρου αναμένονται έσοδα ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Περαίωση περίπου 64.000 φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια
Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν το σύνολο των καταλογισθέντων φόρων καθώς και τα επιβληθέντα ποσά προσαυξήσεων και προστίμων με εκπτώσεις από 33% έως και 50% για να κλείσουν τις υποθέσεις χωρίς συνέχιση των ένδικων ενεργειών.

Από τη ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα 100 έως 200 εκατ. ευρώ εντός του 2015.

• Ηλεκτρονική παρακολούθηση κυκλωμάτων φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ με την χρησιμοποίηση ενός ειδικού «λογισμικού ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων», μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες.

• Αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας, ώστε η απόκρυψη μεγάλου εισοδήματος και η μη καταβολή ΦΠΑ να ακυρώνει τα φορολογικά πρόστιμα και να ενεργοποιεί απευθείας ποινικές κυρώσεις.

Λοταρία για αποδείξεις
Εφαρμογή ενός συστήματος «λοταρίας» για την επιβράβευση με δώρα των φορολογουμένων που μαζεύουν αποδείξεις για τις αγορές τους.

Θα θεσπιστεί αυτόματη διαδικασία με την οποία οι αποδείξεις που εκδίδονται από τις επιχειρήσεις και συλλέγονται από τους πελάτες-καταναλωτές θα μπαίνουν σε «λοταρία».

Είσπραξη «ξεχασμένων» τελών
Θα επιδιωχθεί η είσπραξη του τέλους επιτηδεύματος του έτους 2013, το οποίο έχουν αφήσει απλήρωτο χιλιάδες εταιρείες. Το ποσό που εκκρεμεί προς είσπραξη υπολογίζεται σε 190 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι το 70% του ποσού αυτού, δηλαδή 133 εκατ. ευρώ, είναι άμεσα εισπράξιμο.

Εφαρμογή μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων.

Προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις
Κοντά σε συμφωνία με τους πιστωτές φέρεται να είναι η ελληνική κυβέρνηση για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, όπως τουλάχιστον ανέφερε ο πρωθυπουργός στην προχθεσινή του συνέντευξη στο STAR.

Σύμφωνα με τα όσα είπε «οι αποκρατικοποιήσεις είναι ένα από τα ζητήματα που η κυβέρνηση κάνει πίσω από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία». Ωστόσο, σημείωσε με έμφαση, ότι η «υποχώρηση αυτή ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία». Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι πλέον βασική διαφορά με τους πιστωτές είναι το πού θα πάνε τα χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις. Η ελληνική πλευρά θέλει ένα σημαντικό μέρος τους να στηρίξουν το ασφαλιστικό, ενώ οι δανειστές επιμένουν να πάνε για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Σε ό,τι αφορά τα project που θα προχωρήσουν, σύμφωνα πάντα με τον πρωθυπουργό, θα υλοποιηθούν αυτά του Ελληνικού και του ΟΛΠ, αλλά με επαναδιαπραγμάτευση με τους ενδιαφερομένους, όπως επίσης και για τα Περιφερειακά Αεροδρόμια.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Cure avatar
  Cure 28/04/2015 20:13:07

  Αυτο πειράζει μόνος τους "λεφτάδες"...Δεν βλέπω τίποτα κακό

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Cure 28/04/2015 22:17:14

   Η έκτακτη εισφορά είναι μόνο για τους λεφτάδες;

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ Cure 28/04/2015 22:33:22

   Τα ψιλά γράμματα περίμενε.Για επικουρικές,εργασιακά,φορο στον τουρισμό και τον ''άλλον ένφια''.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Cure 29/04/2015 23:22:02

   Οι Έλληνες, που αποταμίευαν σε ακίνητα, που τώρα έχουν καταβαραθρωθεί, είτε σαν ενοικιαζόμενα, είτε σαν ιδιοκατοίκητα, τιμωρούνται με εσαεί φόρους, επειδή τόλμησαν να είναι "πρώην λεφτάδες". Όσοι τα σπατάλησαν άσκοπα έχουν, τουλάχιστον, αφορολόγητες τις ευχάριστες αναμνήσεις τους. Ελπίζω να βλέπεις το άδικο.

 2. Ποντομέδων avatar
  Ποντομέδων 28/04/2015 20:26:27

  Αν καταφύγουν στην έκτακτη εισφορά, την εύκολη λύση από τους ανάξιους να κυβερνήσουν, από τους φανφαρόνους της συμφοράς και δεν τους πάρουν με τις πέτρες αυτοί που εξαπατήθηκαν και τους ψήφισαν, τότε να πάνε να πνιγούνε! Αυτοί τους αξίζουν.

 3. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 29/04/2015 01:47:56

  Αν δεν πιαστουν οι φοροφυγαδες οσο μικροι και να ειναι, αν δεν φορολογηθουν οι αγροτες απο ενα εισοδημα και πανω, αν δεν σταματησουν οι εισφοροδιαφευγοντες, αν δεν σκοτωσουν τα μαιμου προιοντα και το παραεμποριο, αν δεν σταματησουν να δινουν συνταξεις στους 50ρηδες, αν δεν μειωθουν δραματικα οι μισθοι και τα επιδοματα στις ΔΕΚΟ, αν δεν αρχισει η αξιολογηση στο δημοσιο , αν δεν υπαρξει απλουστευση στην φορολογικη νομοθεσια ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΡΟΚΟΠΗ...

 4. George N avatar
  George N 29/04/2015 05:59:47

  Δεν περιμένει κανείς κάτι άλλο από τον ΣΥΡΙΖΑ από φόρους και είναι ο λόγος που θα κρατήσει την οικονομία στα βράχια αλλά και η αιτία της αποδόμησης του. Όταν ακούγεται παρανοϊκό -όπως και είναι- να ασχολείται το ΥΠΟΙΚ με τα κυβικά εκατοστά μηχανών εσωτερικής καύσης η χώρα θα έχει βγει από την κρίση. Μέχρι τότε θα βράζει στο ζουμί της.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.