Αυτά είναι τα νέα μέτρα για να χαλαρώσουν τα capital controls
10/09/2015 13:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυτά είναι τα νέα μέτρα για να χαλαρώσουν τα capital controls

Νέο γύρο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλουν τα capital controls σε πολίτες και επιχειρήσεις, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και κατόπιν συνεννόησης του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ΦΕΚ με νέα υπουργική απόφαση που θα ανοίγει το δρόμο σε χιλιάδες επιχειρήσεις να προχωρούν σε συναλλαγές με το εξωτερικό χωρίς προβλήματα, για συγκεκριμένα ποσά και προϊόντα. Θα χαλαρώσουν ουσιαστικά οι ασφυκτικοί περιορισμοί για αγορές αγαθών που έχουν «στραγγαλίσει» κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις που επιβιώνουν οριακά.

Ωστόσο, πληροφορίες από τον Ελεύθερο Τύπο κάνουν λόγο και για ένα άλλο επίσης σημαντικό μέτρο προκειμένου να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες. Εξετάζεται το σενάριο οι πολίτες και επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα κρατούν μετρητά εκτός τραπεζών και αποφασίσουν να τα επιστρέψουν στο γκισέ να μπορούν να τα αποσύρουν όποια στιγμή θέλουν.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υφίστανται τον περιορισμό του ημερήσιου ορίου ανάληψης των 60 ευρώ ή των 420 ευρώ σωρευτικά την εβδομάδα, αλλά θα μπορούν να «σηκώσουν» όποιο ποσό από τα χρήματα αυτά ανά πάσα στιγμή. Αν για παράδειγμα κάποιος επιστρέψει στον λογαριασμό του 5.000 ή 10.000 ή 50.000 ευρώ, θα μπορεί όποτε επιθυμεί να κάνει ανάληψη μέρος ή το σύνολο αυτό του ποσού.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί κάποιος να άρει τα εμπόδια που υπάρχουν μέχρι σήμερα, αρκεί να μπορεί να ξαναεμπιστευτεί τις τράπεζες θεωρώντας ότι δεν δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για «κούρεμα» στις καταθέσεις του ή για νέο «μπλόκο». Να ξανα-αυστηροποιηθούν δηλαδή κάποια στιγμή οι κανόνες και να «εγκλωβιστούν» τα χρήματα που επέστρεψε στις τράπεζες.

Το σενάριο αυτό, πάντως, διέψευσαν κατηγορηματικά κύκλοι της ΤτΕ επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε χαλάρωση προϋποθέτει αίτημα της ΤτΕ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έγκριση από αρμόδια επιτροπή και στη συνέχεια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, ισχύουν οι... χαλαροί κανόνες για όσους φέρουν τα λεφτά τους από το εξωτερικό και τα βάλουν σε ελληνικές τράπεζες.

Οι επιχειρήσεις

Σε πρώτη φάση τα αιτήματα επιχειρήσεων και επαγγελματιών για εισαγωγές αξίας έως 5.000 ευρώ θα μπορούν να διεκπεραιώνονται απευθείας από τα τραπεζικά καταστήματα και όχι κεντρικά, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Παράλληλα, όπως γράφουν τα ΝΕΑ, σχεδιάζεται η δυνατότητα ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών εντός Ελλάδας από φοιτητές εσωτερικού και στρατευμένους προκειμένου να μεταφέρουν σε αυτούς κάθε μήνα ποσό εώς 2.000 ευρώ.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναμένεται σήμερα θα προβλέπει, σύμφωνα με την Καθημερινή, τον διπλασιασμό - από τα 7 στα 14 εκατ. ευρώ - του ημερήσιου ορίου που δικαιούται κάθε τράπεζα για την έγκριση αιτημάτων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών για πληρωμές στο εξωτερικό παρέχοντας περαιτέρω διευκολύνσεις ενόψει των αυξημένων αναγκών για εισαγωγές το φθινόπωρο. Το ποσό, μάλιστα, θα μπορεί μάλιστα να αθροίζεται σε εβδομαδιαία βάση ανά τράπεζα.

Σε μια προσπάθεια παροχής κινήτρων για επιστροφή χρημάτων στις τράπεζες κατά πληροφορίες στο ΦΕΚ που θα δημοσιευθεί θα αναφέρεται ότι οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν μετρητά στους καταθετικούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου, τρεχούμενων ή όψεως τα οποία θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να τα "σηκώσουν" χωρίς, δηλαδή, τους περιορισμούς των 420 ευρώ ανά εβδομάδα.

Εκτός capital controls κατά τις ίδιες πληροφορίες θα βρεθούν και οι προθεσμιακές καταθέσεις πολιτών και επιχειρήσεων με την μοναδική προϋπόθεση ότι τα χρήματα που θα αποδεσμευθούν να χρησιμοποιηθούν για αγορά ακινήτου. Αντίστοιχη δυνατότητα για κατ’ εξαίρεση πρόωρη λήξη προθεσμιακής κατάθεσης θα δίνεται και για την κάλυψη εξόδων διαβίωσης με ανώτατο όριο τα 1800-2000 ευρώ το μήνα αρκεί ο δικαιούχος να μην έχει επαρκή διαθέσιμα σε καταθετικό λογαριασμό.

Υπολογίζεται ότι μέσα στο 2015 έφυγαν από τις τράπεζες σχεδόν 45 δισ. ευρώ και ο «επαναπατρισμός» τους θα συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία των τραπεζών και θα διευκολύνει και την ανακεφαλαιοποίηση.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δήμητρα Μ. avatar
    Δήμητρα Μ. 11/09/2015 20:56:08

    Capital Controls: Που σκόνταψε η χαλάρωση. Τι θα ισχύσει τελικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς. MSN Οικονομία | (c) News247 Μαρίνα Φούντα | 2 ώρες πριν http://tinyurl.com/nvbhqbq Φρένο στα σενάρια περί άμεσης, σημαντικής αλλά πολυεπίπεδης χαλάρωσης των capital controls, που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη, βάζει η Φρανκφούρτη, με πηγές της ΕΚΤ να διαμηνύουν πως δεν έχουν καμία γνώση για τα φερόμενα ως σχέδια των αρμόδιων ελληνικών αρχών. Να σημειωθεί εδώ πως η Ελληνική πλευρά - Τράπεζα της Ελλάδος και ΥΠΟΙΚ - δεν μπορούν να λάβουν καμία απόφαση για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στην κίνηση κεφαλαίων στις Ελληνικές Τράπεζες, εάν πρωτίστως δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα στην ΕΚΤ. Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά ζητήματα, αρμόδια να υποβάλλει το σχετικό αίτημα στην ΕΚΤ είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και εάν λάβει έγκριση από τους αξιωματούχους της Φρανκφούρτης, τότε με τη σειρά της δίνει τις απαραίτητες κατευθύνσεις στο υπουργείο Οικονομικών. Αξιωματούχοι από τη Φρανκφούρτη καθιστούν σαφές πως δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα από την ελληνική πλευρά για χαλάρωση των capital controls και επομένως, όπως είναι φυσικό, η ΕΚΤ δεν έχει δώσει την έγκρισή της για κανένα τέτοιο βήμα. Τα σενάρια για επικείμενη, μεγάλη χαλάρωση των capital controls, διαψεύδουν και κύκλοι της Τραπέζης Ελλάδος τονίζοντας και οι ίδιοι με τη σειρά τους πως δεν έχει υποβληθεί κανένα σχετικό αίτημα προς την ΕΚΤ. Οι πληροφορίες ωστόσο, θέλουν την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΥΠΟΙΚ να έχουν επεξεργασθεί σχέδια μερικής χαλάρωσης των capital controls, ωστόσο εντοπίζεται μεταξύ τους μια σημαντική διάσταση απόψεων ως προ το "νέο χρήμα", ήτοι τα μετρητά που αποφασίζουν οι καταθέτες να μεταφέρουν εκ νέου πίσω στις τράπεζες και τα οποία μέχρι πρότινος φυλάσσονταν στα σπίτια τους. Βάσει των σχεδιασμών, "το νέο χρήμα", θα εξαιρείται από τα capital controls, καθώς σχεδιαζόταν να επιτραπεί η πλήρης ελεύθερη κίνηση - χρήση των καταθέσεων που θα επιστρέφονταν στις τράπεζες. Δηλαδή, πολίτες και επιχειρήσεις θα μπορούσαν να "σηκώσουν" όποτε και όταν επιθυμούσαν το "νέο χρήμα", ανεξάρτητα από τα capital controls. H διάσταση απόψεων ως προς το θέμα αυτό, φαίνεται πως ήταν ο λόγος που δεν υποβλήθηκε σχετικό αίτημα προς έγκριση στην ΕΚΤ. Μέχρι στιγμής και μετά το θυελλώδες αυτό παρασκήνιο, καμία μεταβολή δεν αναμένεται να υπάρξει ως προς το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών των 420 ευρώ, καθώς το μηναίο ποσό των 1,800 ευρώ, ήτοι πολύ μεγαλύτερο του μέσου μισθού, ενώ δεν διατυπώνονται και ηχηρές αντιδράσεις επί του συγκεκριμένου περιορισμού. Ωστόσο, είναι γεγονός πως καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να χαλαρώνουν μέρα με τη μέρα οι περιορισμοί για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.