Αυτά είναι τα μέτρα - φωτιά για να «ξεκλειδώσουν» τα ταμεία της ΕΕ
24/03/2015 13:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυτά είναι τα μέτρα - φωτιά για να «ξεκλειδώσουν» τα ταμεία της ΕΕ

Οι προτάσεις στο Eurogroup

Το καλό κλίμα στις Βρυξέλλες και η προσπάθεια προσέγγισης Ελλάδας και Γερμανίας είναι πλέον παρελθόν και η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει την ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση του Eurogroup. Εκεί δηλαδή που μας παρέπεμψε και η Αγκ. Μέρκελ, εκεί απ' όπου θα «ξεκλειδώσει» το ταμείο και θα υπάρξουν αποφάσεις για επαναφορά της ομαλότητας σε ότι αφορά τη ρευστότητα των τραπεζών καθώς και εκταμίευση των δόσεων.

Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Μάριο Ντράγκι μίλησαν ξεκάθαρα για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, δεσμεύσεις που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση κι ενώ η χώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Η δραματική επιστολή Τσίπρα προς την κ. Μέρκελ και τα σενάρια ότι τα ταμεία αδειάζουν από τις 9 Απριλίου κάνουν περισσότερο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία στην Ευρωομάδα. Αυτό προϋποθέτει την κατάθεση της λίστα με τα μέτρα που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση και θα παρουσιάσει ο Γ. Βαρουφάκης. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η λίστα θα είναι έτοιμη μέχρι τη Δευτέρα, ωστόσο, σίγουρα στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός για το ποια θα γίνουν αποδεκτά από τους θεσμούς αλλά και ποια θα μπορούσαν να περάσουν από την ελληνική Βουλή.

Ουσιαστικά η προσπάθεια που θα γίνει είναι να δοθεί στους θεσμούς μια πρώτη «γεύση» των ελληνικών προθέσεων ώστε η μεγάλη διαπραγμάτευση να ξεκινήσει αμέσως μόλις επιλυθεί το πρόβλημα ρευστότητας, γύρω δηλαδή στον Ιούνιο, οπότε και τελειώνει η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος.

Το κλειδί της τύχης της Ελλάδας κρατούν από κοινού πλέον οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά και ο Μάριο Ντράγκι και σ' αυτούς θα πρέπει να απευθυνθεί η κυβέρνηση.

Τα μέτρα συζητήθηκαν και στο χθεσινό δείπνο χωρίς να γίνει γνωστό αν τελικά η κ. Μέρκελ συμφώνησε ή αν απαίτησε κι άλλες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα μέτρα που σκέφτεται να προτείνει το οικονομικό επιτελείο είναι:

 • Αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ. Τις σκέψεις για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά από 6% σε 13% επιβεβαίωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. «Υπάρχουν σκέψεις για τα νησιά. Δεν έχουμε καταλήξει. Όμως αν παραδείγματος χάρη Μύκονος και Σαντορίνη πάνε στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη, δεν θα πάθουν κάτι. Αυτό που πρέπει να προστατευθεί είναι η άγονη γραμμή», υπογράμμισε η Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στον AΝΤ1.
 • Αυξήσεις στους φόρους τσιγάρων και ποτών. Η κ. Βαλαβάνη είπε ότι τα τσιγάρα είναι πρόβλημα, καθώς οι ειδικοί φόροι είναι ήδη στο 88%.
 • Νέος φόρος στα ακίνητα. Ουσιαστικά οι σκέψεις είναι να προχωρήσει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το Μάιο και από τον Ιούνιο να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος φόρος ο οποίος δεν θα είναι σημαντικά διαφοροποιημένος από τον ΕΝΦΙΑ. Θα αλλάξει βεβαίως όνομα, θα υπάρξουν κάποιες ελαφρύνσεις, όμως, η κυβέρνηση δε μπορεί από φέτος να καταργήσει ένα πολύ επιτυχημένο (εισπρακτικά) φόρο ο οποίος δίνει περί τα 2,6 δις ευρώ στα κρατικά ταμεία. Σε κάθε περίπτωση, αναζητούνται αποτελεσματικά ισοδύναμα, με ώστε να μην υπάρξει νέα μαύρη τρύπα στις εισπράξεις.
 • Η κυρία Βαλαβάνη απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί η φορολόγηση του πετρελαίου, τονίζοντας ότι η υπερβολική αύξηση των φόρων οδήγησε ήδη σε περιβαλλοντική καταστροφή. Καταλήγοντας, μίλησε για το άδικο του υπάρχοντος φορολογικού συστήματος, το οποίο επιβαρύνει τους φτωχότερους, επισημαίνοντας πως «το φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο και είναι και ταξικό. Αν δεν το αλλάξουμε δεν έχουμε λόγο ύπαρξης ως κυβέρνηση».
 • Υποσχέσεις για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα. Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές σε ότι αφορά την πρόωρη συνταξιοδότηση. Η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει ουσιαστικά τέλος στις πρόωρες συντάξεις, με ισχυρά αντικίνητρα, που θα αποθαρρύνουν όσους σκέπτονται να αποχωρήσουν νωρίτερα από την εργασία τους, ενώ θα προχωρήσουν οι διοικητικές ενοποιήσεις Ταμείων.
 • Όσον αφορά στο Δημόσιο, στόχος είναι η καθολική εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου και ο εξορθολογισμός του, αφού ακόμα και σήμερα υπάρχουν αποδοχές πολλών ταχυτήτων, για υπαλλήλους ανάλογων προσόντων.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 24/03/2015 15:16:53

  Το φπα στα νησιά πρέπει να αυξηθεί και να γίνει ίδιο με την υπόλοιπη χώρα. Δεν μπορεί οι Κυκλάδες να έχουν χαμηλότερο φπα από τα σύνορα. Οποιοσδήποτε νέος φόρος σε ανελαστικά προϊόντα όπως τσιγάρα, ποτά, καύσιμα απαγορεύεται. Ο ενφια είναι η μεγαλύτερη κλεψιά που έχουν σκεφτεί, η εφαρμογή του από την πρώτη κατοικία μας κάνει ουσιαστικά όλους ένοικους του κράτους. Πρέπει να καταργηθεί άμεσα. Όπως απαράδεκτο είναι και το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να πάρει πρόωρη σύνταξη. Είναι απαράδεκτο κάποιοι να φεύγουν από τα 45-50 και να πρέπει οι εργαζόμενοι να πληρώνουν τις συντάξεις τους. Δεν θέλει αντικίνητρα, πρέπει να μην υπάρχει η επιλογή. Ο μισθός στο δημόσιο πρέπει να κατέβει και να είναι πάντοτε στο ίδιο επίπεδο με τον κατώτατο μισθό. Δεν γίνεται κάποιος να έχει και την σιγουριά της θέσης και να αμείβεται παραπάνω.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Κωνσταντίνος 24/03/2015 19:10:36

   Το χαμηλό ΦΠΑ στα νησιά υποτίθεται ότι καθιστά προσιτότερο το τουριστικό προϊόν της χώρας, στην διεθνή αγορά με τον έντονο ανταγωνισμό. Από την άλλη, γιατί τα τσιγάρα θεωρούνται «ανελαστικό προϊόν», λες και χρειάζεσαι το τσιγάρο όπως το φαγητό; Και γιατί ο καπνιστής είναι καλύτερος από τον συνταξιοδοτούμενο στα 45 και 50, όταν με αναγκάζει εμένα τον μη καπνιστή να πληρώνω με φόρους τον καρκίνο του και τα σωληνάκια του; Για κάνε τους λογαριασμούς να δεις ποιός κοστίζει περισσότερο, άμα το πάμε έτσι. Ο εξορθολογισμός των φόρων και των εξόδων σε άλλα σημεία είναι ορθολογικός λοιπόν και σε άλλα τέρμα ανορθολογικός.

   • Κωνσταντίνος avatar
    Κωνσταντίνος @ ΚΜ 25/03/2015 03:03:59

    Με την ίδια λογική να βάλουμε φόρο και στα λιπαρά φαγητά, στα κόκκινα κρέατα και στα γλυκά γιατί προκαλούν παθήσεις και αυτοί που κάνουν υπερκατανάλωση χρήζουν ιατρικής βοήθειας και μας κοστίζει. Τελικά τα κουπόνια δεν είναι και άσχημη ιδέα.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Κωνσταντίνος 25/03/2015 03:50:45

     Τραβηγμένος από τα μαλλιά ο παραλληλισμός που επιχειρείς. Τα κρέατα, σε μια φυσιολογική διατροφή, χωρίς υπερβολές κάνουν καλό - και μάλιστα δεν γίνεται να λείψουν τελείως από μια φυσιολογική διατροφή. Αντιθέτως, το τσιγάρο μόνο κακό κάνεις και μπορείς να το αποφύγεις χωρίς καμία βλάβη στην υγεία σου (και χωρίς κόστος στο ΕΣΥ). Άρα και ο τυχόν φόρος που θα πληρώσεις γι'αυτό, προαιρετικός είναι. ΥΓ: Άν τυχόν τρολλάρεις, με συγχωρείς που σου απάντησα σοβαρά.

     • Κωνσταντίνος avatar
      Κωνσταντίνος @ ΚΜ 25/03/2015 16:12:26

      Φυσικά και αστειευόμουν στο προηγούμενο μήνυμα.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Κωνσταντίνος 24/03/2015 22:40:51

   Την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι άδικο να την υποστηρίζεις. Ήδη όλα τα προϊόντα,από καύσιμα,υλικά οικοδομών μέχρι υλικά αγαθά και τρόφιμα είναι αρκετά υψηλότερα από την υπόλοιπη Ελλάδα,αφού επιβαρύνονται με τα υψηλά μεταφορικά. Η αύξηση του ΦΠΑ δεν θα επιβαρύνει μόνο τις τουριστικές υπηρεσίες,αλλά θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τις ήδη επιβαρυμένες συνθήκες διαβίωσης στα νησιά μας.

   • Κωνσταντίνος avatar
    Κωνσταντίνος @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 25/03/2015 02:58:46

    Όλα τα νησιά δεν είναι το ίδιο. Η Μύκονος για παράδειγμα δεν είναι το ίδιο με την Σαμοθράκη. Και αν στα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζουν επιβαρυμένες συνθήκες και για αυτό είναι δίκαιο το χαμηλό φπα στην Δυτική Μακεδονία που χρειάζονται θέρμανση 6 μήνες και παραπάνω τον χρόνο πως θα χαρακτήριζες τις συνθήκες;

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Κωνσταντίνος 25/03/2015 05:57:46

     Ασφαλώς και όλα τα νησιά δεν είναι το ίδιο,άλλωστε εγώ σχολίασα έχοντας στο σκεπτικό μου τα μικρότερα,όπως το δικό μου.Δεν είναι άδικο λοιπόν,για πέντε-δέκα νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση,να την πληρώσουν και όλα τα υπόλοιπα που ο τουρισμός δεν είναι τόσο ανεπτυγμένος και τα έσοδα πολύ λιγότερα; Όσο για την θέρμανση στη Δυτ.Μακεδονία,τουλάχιστον εκεί υπάρχει η πρόνοια για ένα μικρό βοήθημα όπως είναι το επίδομα θέρμανσης,που βέβαια δεν εξαλείφει τις δυσκολίες,αλλά είναι κάτι,όπως το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά.

     • Κωνσταντίνος avatar
      Κωνσταντίνος @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 25/03/2015 16:10:37

      Συμφωνώ μαζί σου, και εγώ δεν λέω ότι πρέπει να καταργηθούν κάποια "προνόμια" από όλα τα νησιά, απλά θα πρέπει να μπουν κάποια κριτήρια, για παράδειγμα το κατά κεφαλήν εισόδημα ή και η απόσταση από την ενδοχώρα.

 2. emily avatar
  emily 25/03/2015 09:40:32

  Μονίμως αναφέρεται το χαμηλό ΦΠΑ γενικά στα νησιά.Δεν έχουν όλα τα νησιά χαμηλό ΦΠΑ,παρά μόνο αυτά στο Αιγαίο.Γιατί δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει αυτή η εξαίρεση:Δεν έχουν όλα τα νησιά τα ίδια προβλήματα;Δεν είμαστε όλοι ίσοι σύμφωνα με το Σύνταγμα:Συμφωνώ να προστατευτούν τα νησιά της άγονης γραμμής,αλλά όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στο Ιόνιο και στα άλλα πελάγη!Δεν βρίσκω καθόλου κακό να αυξηθεί το ΦΠΑ στα λεγόμενα κοσμοπολίτικα νησιά λοιπόν!

 3. οδυσσεας Κ. avatar
  οδυσσεας Κ. 25/03/2015 14:00:41

  Άρα ο Τσίπρας τελικά θα πάρει τα λεφτά που χρειάζεται και πάει για ολοκλήρωση της τετραετίας... Μήπως γι αυτό τελικά οι Γερμανοί φάγανε τον Σαμαρά?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.