#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/07/2012 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυστηρό «πόθεν έσχες» για όλους και για όλαΤην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων από το 2013, τη σύνδεση των φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά κριτήρια, την παροχή ισχυρών κινήτρων προς τους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επιτηδευματιών, την καταβολή επιδόματος θέρμανσης και την εφαρμογή συνοπτικής διαδικασίας φορολογικού ελέγχου για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2011 προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, σε συνέντευξή του

Ο μηχανισμός

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο νέο σύστημα ελέγχου των εισοδημάτων και της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων, το οποίο θα επιδιωχθεί να εφαρμοσθεί από το επόμενο έτος μέσω της κατάρτισης του «περιουσιολογίου», ενός ηλεκτρονικού αρχείου στο οποίο θα περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για όλα τα ακίνητα και τα κινητά περιουσιακά στοιχεία κάθε πολίτη, καθώς επίσης και για όλες τις αποταμιεύσεις του, δηλαδή τις καταθέσεις του και τις επενδύσεις του σε ομόλογα, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα διευκρίνισε ο κ. Μαυραγάνης για τον τρόπο λειτουργίας του «περιουσιολογίου»:

* Το ισχύον σήμερα σύστημα που προβλέπει τον τεκμαρτό προσδιορισμό των εισοδημάτων των πολιτών με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα καταργηθεί «από τη στιγμή που θα είναι συμπληρωμένο και εφαρμόσιμο το περιουσιολόγιο». Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός: «Οταν έχεις περιουσιολόγιο, μπορείς να συγκρίνεις εισόδημα και περιουσία, οπότε δεν χρειάζεσαι τεκμήρια. Από τη στιγμή που θα έχουμε την πλήρη εικόνα της αύξησης της περιουσίας και του ύψους των εισοδημάτων του κάθε φορολογουμένου δεν θα έχουν κανένα λόγο ύπαρξης τα τεκμήρια. Τα τεκμήρια είχαν λογική ύπαρξης που είναι ξεπερασμένη».

* Στο περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνονται όλα τα δεδομένα για τα ακίνητα, τα κινητά περιουσιακά στοιχεία, τις επενδύσεις και τις καταθέσεις κάθε φορολογούμενου. Θα υπάρχει υποχρέωση να δηλώνεται ολόκληρο το ποσό των καταθέσεων που έχει ο κάθε πολίτης σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή.

* Η δημιουργία και η εφαρμογή του «περιουσιολογίου» θα επιδιωχθεί να γίνει μέσα στο 2013. Ταυτόχρονα με την υποβολή των δηλώσεων αυτών οι φορολογούμενοι θα κληθούν να υποβάλουν κι ένα ξεχωριστό έντυπο, στο οποίο θα δηλώσουν τα στοιχεία που είναι αναγκαία για το περιουσιολόγιο. Δεν θα κληθούν οι πολίτες να ξαναγράψουν στοιχεία που έχουν ήδη δηλώσει, όπως για παράδειγμα τα ακίνητα που έχουν συμπεριλάβει στα έντυπα Ε9 των προηγούμενων ετών. Οσοι όμως έχουν λάθη στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να τα διορθώσουν εγκαίρως.

* Τα στοιχεία που θα καταχωριστούν στο περιουσιολόγιο θα αξιοποιούνται για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων.

* Στους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει κεφάλαια ή περιουσιακά στοιχεία τους στην εφορία θα δοθεί η ευκαιρία να τα δηλώσουν και να τα συμπεριλάβουν στο «περιουσιολόγιο» πληρώνοντας ένα ποσοστό φόρου όχι πολύ μεγάλο. Στο πλαίσιο αυτό, όσοι φυγάδευσαν αδήλωτα κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού θα μπορούν να τα επανεισάγουν στη χώρα και να τα εντάξουν στο «περιουσιολόγιο» εκμεταλλευόμενοι το κίνητρο που θα τους παρασχεθεί.

Τεκμήρια τέλος

Από τα όσα ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης σχετικά με το «περιουσιολόγιο» προκύπτει σαφώς ότι τα εισοδήματα των φορολογουμένων θα προσδιορίζονται πλέον με βάση τις πραγματικές δαπάνες τους κι όχι με βάση συγκεκριμένα ποσά «τεκμηρίων» ή «αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης», όπως γίνεται σήμερα, με συνέπεια να προκαλούνται στρεβλώσεις και αδικίες σε βάρος πολιτών ειλικρινών απέναντι στην εφορία. Επιβεβαιώνεται επίσης ότι το νέο αυστηρότερο σύστημα ελέγχου του «πόθεν έσχες» θα ισχύει για όλη ανεξαιρέτως την περιουσία και τις αποταμιεύσεις κάθε φορολογουμένου, δηλαδή ακόμη και για την πρώτη κατοικία, τις καταθέσεις, τις μετοχές, τα ομόλογα και τα αμοιβαία κεφάλαια που σήμερα εξαιρούνται από το «πόθεν έσχες» της εφορίας, δηλαδή από τα «τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων».

Επίδομα θέρμανσης

Ο υφυπουργός Οικονομικών προανήγγειλε, επίσης:

* Την καταβολή επιδόματος θέρμανσης από το φθινόπωρο σε όσους πολίτες έχουν χαμηλά εισοδήματα και κατοικούν σε περιοχές στις οποίες επικρατούν πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα.

* Την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2011 με την εφαρμογή μιας συνοπτικής διαδικασίας φορολογικών ελέγχων, σύμφωνα με την οποία οι προς έλεγχο υποθέσεις θα επιλεγούν με συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια και οι ελεγκτικές επαληθεύσεις θα γίνονται σε συγκεκριμένα φορολογικά αντικείμενα δειγματοληπτικά.

Κίνητρα για κάρτες

Τέλος, ο υφυπουργός επιβεβαίωσε ότι στη φορολογία εισοδήματος των εταιρειών θα επιδιωχθεί να εφαρμοστεί ένας ενιαίος συντελεστής καθώς επίσης κι ότι εξετάζονται κίνητρα για τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις πληρωμές καταναλωτικών δαπανών, ώστε οι δαπάνες αυτές να καταγράφονται στο σύνολό τους και να διασταυρώνονται με τους τζίρους των επιχειρήσεων. Στα κίνητρα που εξετάζεται να δοθούν σε όσους πραγματοποιούν τις αγορές τους με κάρτες περιλαμβάνονται, όπως είπε, και η αυτόματη συμμετοχή των καταναλωτών σε κληρώσεις που θα γίνονται στο τέλος κάθε μήνα!

Φοροαπαλλαγές μόνο  για τα χαμηλά εισοδήματα

Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε και στα σχέδια για την περικοπή των φοροαπαλλαγών διευκρινίζοντας, ουσιαστικά, ότι οι συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις θα επανεξετασθούν για να διαπιστωθεί εάν εξυπηρετούν κοινωνικούς σκοπούς. «Δεν μπορεί η Πολιτεία να βοηθά τους ευκατάστατους…, αυτοί που δεν έχουν ανάγκη δεν νομίζω ότι πρέπει να επιδοτούνται», τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι: «Πρέπει να δούμε αν μερικές από τις απαλλαγές δεν έχουν πράγματι κοινωνικό χαρακτήρα, γιατί αν δεν διευρύνουμε τη φορολογική βάση, δεν μπορούμε να κατεβάσουμε τους συντελεστές». Ουσιαστικά, με τις δηλώσεις του αυτές, ο κ. Μαυραγάνης επιβεβαίωσε ότι οι φοροαπαλλαγές θα πάψουν να παρέχονται σε όσους πολίτες έχουν υψηλά εισοδήματα, θα περικοπούν για όσους έχουν μεσαία εισοδήματα και θα διατηρηθούν μόνο για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα. Επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες που έχει αποκαλύψει ήδη ο «Ε.Τ.» ότι η κυβέρνηση, ευρισκόμενη υπό την αυστηρή επιτήρηση της Τρόικας, είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει κατά προτεραιότητα στην περικοπή των φοροαπαλλαγών και μετά στη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. vildanden avatar
  vildanden 23/07/2012 12:25:40

  "Στα κίνητρα που εξετάζεται να δοθούν σε όσους πραγματοποιούν τις αγορές τους με κάρτες περιλαμβάνονται, όπως είπε, και η αυτόματη συμμετοχή των καταναλωτών σε κληρώσεις που θα γίνονται στο τέλος κάθε μήνα!"

  Τι θα κερδίζουμε στις κληρώσεις; Κανά πακέτο μακαρόνια για να τρώμε;

 2. Jimakos avatar
  Jimakos 23/07/2012 12:26:49

  Με το περιουσιολόγιο θα έχει την ευχέρεια ο κάθε φορομπήχτης υπουργός να βάζει έκτακτες εισφορές και να ζητάει να βάλει χέρι σε καταθέσεις, ακίνητα. Ποιος εμπιστεύεται αυτό το κράτος;

  • anonymous avatar
   anonymous @ Jimakos 23/07/2012 12:36:33

   Ο έλεγχος των κεφαλαίων και της ροής τους τους ενδιαφέρει. Είναι αντισυνταγματικές αυτές οι ρυθμίσεις διότι ξεπερνάνε το όριο. Απλά ο κόσμος, όσοι έχουν τις επαφές, τα προσόντα και μιλάνε μια ξένη γλώσσα, θα βγάλει και θα επενδύσει τα λεφτά του έξω.
   Ξεφτέρια είναι, μακάρι να συνεχίσουν έτσι.

   • Jimakos avatar
    Jimakos @ anonymous 23/07/2012 12:50:24

    Και φυσικά έτσι θα γίνει, άσε που θα ξεφυτρώσουν γραφεία που θα κάνουν αυτή τη δουλειά. Όσοι δεν ξέρουν ή δεν μπορούν θα τα έχουν κομπόδεμα στο σπίτι.

  • Hacienda avatar
   Hacienda @ Jimakos 23/07/2012 13:06:56

   Συμφωνώ και επαυξάνω. Αν αυτός που έχει αποκτήσει περιουσία παράνομα έχει μια φόρο λόγο να την κρύβει από το Κράτος, τότε αυτός που έχει αποκτήσει περιουσία νόμιμα έχει δέκα (10) φορές λόγο. Δε μοχθήσαμε εμείς και οι πρόγονοί μας ώστε μέσα από κόπο και στερήσεις να δημιουργήσουμε περιουσία, για να έρθει εν μία νυκτί κάποιος πολιτικός να στη δημεύσει. Διότι πολύ απλά, αυτός που παρανόμησε θα βρει τρόπο να ξαναπαρανομήσει και να αντισταθμίσει τυχόν απώλειες, ενώ ο νόμιμος θα θέλει μια ζωή για να τα ξαναβγάλει.

   Στην Ελλάδα το πρόβλημα ήταν και παραμένει το πολιτικό μας σύστημα και όχι τόσο οι πολίτες. Πώς να εμπιστευθεί το Κράτος ένας κατά τα άλλα έντιμος πολίτης, όταν παρ’ ότι δεν τα φάγανε μαζί κλήθηκε να πληρώσει τη νύφη (χαράτσι, Φ.Α.Π.) επειδή το Κράτος γνώριζε την ακίνητη περιουσία του; Τώρα το Κράτος θέλει να γνωρίζει το σύνολο της περιουσίας των πολιτών με το πρόσχημα της πάταξης της φοροδιαφυγής και της φορολογικής δικαιοσύνης. Και τι θα γίνει αν αύριο επανέλθει ο σοσιαλισμός στη χώρα δια του ΣΥΡΙΖΑ και αρχίσει η άμεση ή έμμεση δήμευση περιουσιών;

   Προσωπικά, θέλω να πιστεύω πως οι πολίτες στην πλειοψηφία τους θέλουν να είναι συνεπείς και ειλικρινείς απέναντι στο Κράτος ώστε να κοιμούνται ήσυχοι το βράδυ. Δυστυχώς όμως, επειδή το Κράτος μας έχει αποδειχθεί ιστορικά αναξιόπιστο, οι πολίτες δικαίως αντιμετωπίζουν με καχυποψία και σκεπτικισμό μέτρα όπως το περιουσιολόγιο, πόσο μάλλον αν είναι ήδη καμένοι. Άλλωστε, είμαι βέβαιος πως αν ρωτήσεις off the record τους εμπνευστές του νέου περιουσιολογίου θα σου πουν να δηλώσεις το 60% ή 70% των όσων έχεις για να μπορείς να κινείσαι και τα υπόλοιπα να τα κρύψεις γιατί ποτέ δεν ξέρεις.

   Το Κράτος μας και το πολιτικό μας σύστημα δεν θα αλλάξουν εν μία νυκτί. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και πολύ προσπάθεια από όλους και σίγουρα ένας κούκος (φορολογικό νομοσχέδιο) δε θα φέρει την άνοιξη.

 3. anonymous avatar
  anonymous 23/07/2012 12:33:02

  Εγώ εδώ και χρόνια δε θυμάμαι να έχει βγει ένα πολιτικός ο οποίος να μην απειλεί και να μην εκβιάζει τους πολίτες. Στη Γερμανία που έχω ζήσει αυτή τη σχιζοφρενική κατάσταση που βιώνουμε στην Ελλάδα δεν την έχω βιώσει. Ποτέ πολιτικός δε βγήκε να απειλεί τους πολίτες.

  Οι προτάσεις της ΝΔ έχουν εκφύγει του μέτρου. Ειδικά η πρόταση για δήλωση σε ΕΛΛΗΝΙΚΟ περιουσιολόγιο ακόμη και περιουσιακών στοιχείων στην αλλοδαπή θυμίζει ρουφιάνο που θέλει να ελέγξει τα κεφάλαια για να ξέρει ποιον θα εκτελέσει οικονομικά. Ευχαριστώ δε θα πάρω.

  Εγώ δεν έχω μία. Χρωστάω τους φετινούς φόρους και δεν έχω να τους δώσω διότι δεν είχα εισόδημα. Είναι πλασματικοί φόροι του Βενιζέλου. Αν όμως υπάρχουν άτομα που έχουν φοροδιαφύγει σε μεγάλη έκταση να πάνε να τα πιάσουν. Όπως βρήκαν τα κλεμμένα του Άκη να πάνε να βρουν και τα υπόλοιπα κλεμμένα. Όχι να απειλούν τους πολίτες. Είναι ντροπή.

 4. κύριος Χ avatar
  κύριος Χ 23/07/2012 12:57:34

  ''Στα κίνητρα που εξετάζεται να δοθούν σε όσους πραγματοποιούν τις αγορές τους με κάρτες περιλαμβάνονται, όπως είπε, και η αυτόματη συμμετοχή των καταναλωτών σε κληρώσεις που θα γίνονται στο τέλος κάθε μήνα!''

  Τι ακούμε πάλι Θεέ μου. Ποια κίνητρα και ποιες κληρώσεις, ποιον δουλεύουν πάλι. Πέρασα ματά από καιρό 2 μέρες στο δημοφιλέστερο μέρος διακοπών της Β. Ελλάδος το σαββατοκύριακο. Τα ίδια παντελάκη μου τα ίδια και χειρότερα παντελή μου. Στα δωμάτια ενοικιαζόμενα απόδειξη ούτε για δείγμα για ενοίκιο 50+ τη βραδιά, μαύρα όλα. Στα εστιατόρια και καφέ, μπιτσ μπαρ καλύτερα τα πράγματα, αλλά όχι και καλά ε? Επίσης στο ίδιο θέμα οι περισσότερες καταναλώσεις σε φαγητό γίνονται από ξενους που δεν ξέρουν, δεν ενδιαφέρονται τι είναι απόδειξη. Το όργιο συνεχίζεται στη νύχτα. Καμία απόδειξη στην εισόδο, ελάχιστες στα μπαρ σε μαγαζιά με άνω των 1500 ατόμων μέσαμ μιλάμε για τζίρους εκατοντάδων χιλιάδων κάθε βράδυ, μαύρα όλα. Πόσο δύσκολο ήταν να βάλουν έναν, ΕΝΑΝ υπάλληλο εφορίας σε κάθε ένα από τα 10 μεγάλα μαγαζιά για τις ώρες 11-4 το πρωί μόνο Παρασκευή και Σάββατο να ελέγχει αν κόβονται αποδείξεις, πόσο θα κόστιζαν αυτές οι υπερωρίες του σε σχέση με το εισόδημα που θα έπιανε το μαύρο??? Εννοείται φορολογικούς ελέγχους δεν συνάντησα πουθενά όλο το ΣΚ.
  Ποιες κληρώσεις και ποια πράσινα άλογα? Δεν θέλουν οι άνθρωποι, δεν μπορούν, πιστεύουν όλοι ότι όπως κορόιδευαν το κράτος τόσα χρόνια τώρα μαζί με το κράτος θα κοροιδέψουμε τους 'ξένους' και θα περνάμε ζωή και κότα. Δεν είναι συμπεριφορές κράτους υπό κατάρρευση με μάυρη οικονομία στο 30% αυτές, για αυτό και δεν υπάρχει σωτηρία.

 5. Jimakos avatar
  Jimakos 23/07/2012 13:51:48

  Οταν από τη μία μας λένε οτι πασχίζουν να γυρίσουν τα χρήματα των καταθέσεων και από την άλλη ετοιμάζουν σοβιετικά περιουσιολόγια, έχουν την εντύπωση οτι θα καταφέρουν κάτι; Μπροστά στο φόβο νέων χαρατσιων θα φύγουν περισσότερα χρήματα έξω...

 6. Nik avatar
  Nik 23/07/2012 18:19:06

  Κάπου αναδύεται και το θέμα των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, που στην περίπτωση μας είναι σημαντικό λόγω πολλών μεταναστών (Ελλήνων) που έζησαν και απέκτησαν νόμιμη περιουσία στο εξωτερικό. Σε αυτό προσθέστε τις πολλές περιπτώσεις διπλής υπηκόοτητας.

  Πως θα αντιμετωπίσουμε τον παλλινοστούντα εξ Αμερικής που έχει καταθέσεις, ακίνητα και μετοχές στις ΗΠΑ, και στην Ελλάδα, ενώ έχει φορολογηθεί εκεί και εδώ, και έχει αμερικανική και ελληνική υπηκόοτητα; Συχνό φαινόμενο, κάθε οικογένεια έχει έναν τέτοιο.

  Και πως αντιμετωπίζεται ο εξ Ευρώπης αλλοδαπός που έρχεται εδώ για δουλειά; Θα τον βάλουν και αυτόν να συμπληρώσει περιουσιολόγιο; Αν όχι τότε αυτό δεν είναι διάκριση εναντίον των Ελλήνων πολιτών; Αν ναι τι εξουσιοδότηση έχει η ελληνική εφορία να ελέγξει την περιουσία ξένου υπηκόου στην πατρίδα του;

  Η εποχή της μονοδιάστατης, ομοιογενούς κοινωνίας όπου ο αμόρφωτος δημόσιος υπάλληλος μπορούσε και έκανε ότι ήθελε μάλλον έχει περάσει. Τα πράματα έχουν γίνει περίπλοκα.

  Κάτι δεν κολλάει στην υπόθεση.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Nik 23/07/2012 18:31:15

   Νικ και το θέμα των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολόγησης αναδεικνύεται και το θέμα της παραβίασης της ελευθερίας διακίνησης κεφαλαίων εντός της ΕΕ. Αυτά τα πράγματα είναι παράνομα. Φαντάσου κάποιον να έχει περιουσία σε 10 ευρωπαϊκές χώρες και να πρέπει να δηλώνει σε κάθε χώρα το σύνολο της περιουσίας που έχει σε όλες τις χώρες. Φαντάσου μια εταιρία. Θα παλαβώσει.

 7. Nik avatar
  Nik 23/07/2012 18:28:30

  Στα παραπάνω ερωτήματα να προσθέσω και μερικά για τους λεγόμενους nominee directors και τα καταπιστεύματα που λειτουργούν σε υπεράκτιες εταιρείες, αλλά και σε ευρωπαϊκές. Είναι απόλυτα δυνατο και νόμιμο να έχεις μετοχές σε τέτοιες εταιρείες χωρίς όμως να είσαι καταχωρημένος σε κανένα μητρώο. Εκεί φαίνεται ο nominee director. Αν η εταιρεία κατέχει σημαντικό αριθμό μετοχών σε ξένες εταιρείες ούτε εκεί φαίνεται κανένα όνομα πλην της υπεράκτιας εταιρείας.

  Καλύτερα δεν μένουν στο Ε9 μπας και το φτιάξουν πριν πάνε στα περίπλοκα!

 8. The Saint avatar
  The Saint 23/07/2012 19:17:08

  "...εξετάζονται κίνητρα για τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις πληρωμές καταναλωτικών δαπανών..."

  Kαλά....
  Βρείτε πρώτα τρόπο, να σταματήσουν οι τραπεζοΚΛΕΦΤΡΟΝΕΣ , να έχουν επιτόκια της τάξης 13-17% στις κάρτες, και μετά βλέπουμε....

 9. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 23/07/2012 20:50:22

  > εξετάζονται κίνητρα για τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών

  Η χρέωση 1,5-2-3% της τράπεζας που εκδίδει την πιστωτική κάρτα (συν το όποιο διαχεριστικό κόστος για την επιχείρηση) θα ανεβάζει την τιμή του προϊόντος σε όσους δεν αγοράζουν τοις μετρητοίς. Για να έχει νόημα η χρήση κάρτας θα πρέπει η φορολογική ελάφρυνση (π.χ. μειωμένος Φ.Π.Α.) να είναι μεγαλύτερη της παραπάνω χρέωσης. Αλλιώς το μέτρο δεν θα αποδώσει και θα αποσυρθεί όπως και η ατυχήσασα φοροκάρτα.

  Φυσικά επειδή η Ελλάδα είναι γεμάτη τουρίστες 5-6 μήνες το χρόνο και αλλοδαπούς 12 μήνες (οι οποίοι ούτε φοροκάρτα θα αποκτούσαν ποτέ, ούτε μπορούν να υποχρεωθούν να πληρώνουν με πιστωτική κάρτα), όποιος δεν ενδιαφέρεται να γνωρίζει η τράπεζα ή το κράτος τι προϊόντα και υπηρεσίες αγοράζει, θα προσποιείται τον τουρίστα και θα πληρώνει τοις μετρητοίς.

  Ας μην ξεχνάμε επίσης πως όσοι δεν έχουν εισοδήματα, ή είναι στιγματισμένοι στον Τειρεσία (λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή απλήρωτων επιταγών), ή είναι ανήλικοι, δεν μπορούν (ακόμη κι αν ήθελαν) να έχουν πιστωτική κάρτα στο όνομά τους. Άρα, πώς θα εξασκούν την οικονομική ελευθερία τους να αγοράζουν, αν η κάρτα είναι προϋπόθεση της αγοράς; Θα υποχρεώσει το κράτος να εκδίδουν οι τράπεζες πιστωτική κάρτα σε οποιονδήποτε; Σκέφτεστε τροφίμους σωφρονιστικών καταστημάτων, καταδικασμένων για απάτες και οικονομικά εγκλήματα, να κάνουν αίτηση για πιστωτική κάρτα ώστε να μπορούν να αγοράζουν σοκολάτες από το κυλικείο; Έχετε αγοράσει ποτέ σε πανηγύρι παγωτό ή μαλλί της γριάς για το παιδί σας με κάρτα;

  Το παραπάνω μέτρο βρωμάει τρόπο σκέψης γραφειοκράτη ορμώμενου από μουχλιασμένο και ανήλιαγο γραφείο (και δη αμερικανοσπουδασμένου). Σε ανοιχτή οικονομία με κοινό με άλλες χώρες νόμισμα και με ημιανοικτά σύνορα δεν μπορείς να γίνεις "πατερούλης", υποχρεώνοντας όλους τους καταναλωτές να συναλλάσσονται μέσω τράπεζας.

  Το χρήμα, ως μετρητό, εφευρέθηκε για να καλύπτει κάποια κοινωνική ανάγκη, λειτουργεί έτσι εδώ και αιώνες και δεν μπορεί να ανακοπεί η χρήση του με υπουργικές αποφάσεις. Αυτό ούτε οι προηγούμενοι, ούτε οι τρέχοντες κυβερνώντες το αντιλαμβάνονται. Και οι μάχες κατά ανεμομύλων συνεχίζονται.

  "Δον Κιχώτες (στην Καρ. Σερβίας) υπάρχουν ..."

  ΥΓ. Στα παραπάνω σκοπίμως (για να μην μακρηγορήσω) δεν αναφέρθηκα στα προβλήματα ιδιωτικότητας του παραπάνω μέτρου. Θέλουμε να γνωρίζει το κράτος σε ποια έντυπα είμαστε συνδρομητές (θυμηθείτε το προσεχτικό δίπλωμα της εφημερίδας στο περίπτερο κατά την αγορά της σε προηγούμενες εποχές υπό τον φόβο του ρουφιάνου) ή σε ποιας θρησκείας ενώσεις είμαστε μέλη; Προβλέπω δύσκολα να περνάει ένας τέτοιος ή παρόμοιος νόμος από τον έλεγχο των δικαστηρίων, στα οποία σίγουρα θα καταφύγουν αρκετοί...

  • anonymous avatar
   anonymous @ Αντίθεσις 23/07/2012 21:23:35

   Ενδιαφέρονται να καταργήσουν το μετρητό και να το κάνουν πλαστικό χρήμα. Ανακάλυψαν ότι εκτός τραπεζών κυκλοφορούν κάποια δις και τώρα που έχουν σφύξεις ψάχνουν να μαντρώσουν και αυτό το χρήμα μαζί με το χρήμα των παρακτίων.

   • Αντίθεσις avatar
    Αντίθεσις @ anonymous 23/07/2012 22:16:10

    Αυτό το μέτρο (χρήση καρτών) και κάτι άλλα φαιδρά περί καταγραφής της περιουσίας στο εξωτερικό όσων είναι φορολογικά υποκείμενα στη χώρα μας (σκεφθείτε την αντίστοιχη φορολογική δήλωση τραπεζών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας με ακίνητα από Γαλλία μέχρι Ινδοκίνα και από Πορτογαλία μέχρι Βραζιλία, για να καταλάβετε το μέγεθος της ανοησίας των συντακτών της σχετικής πρότασης), αποτελούν ουσιστικώς μέτρα ελέγχου της κυκλοφορίας του νομίσματος και της ελευθερίας εγκατάστασης των επιχειρήσεων και βάλλουν ευθέως κατά του πυρήνα των αξιών στις οποίες υποτίθεται ότι στηρίζεται το οικοδόμημα της ενωμένης ευρώπης.

    Τέτοια μέτρα δεν πρόκειται να έχουν καμμία τύχη (εντός ευρώ, εννοείται). Όταν γυρίσουμε σε δραχμές, ας έλθει το υπ. οικονομικών να ελέγξει πλούτο ή συναλλαγές (π.χ. αγοραπωλησίες) σε άλλη χώρα και σε άλλο νόμισμα, ακόμη και μεταξύ φορολογικών υποκειμένων που έχουν έδρα στη χώρα μας. Με σιγουριά 99,99% τα συστήματα του υπ. οικονομικών δεν μπορούν να υποστηρίξουν περιουσία σε ξένο νόμισμα ή να κρατάνε καν λογαριασμούς σε πολλαπλά νομίσματα (όπως και να σβήνουν αυτόματα άχρηστα μηδενικά σε όλα τα εκκρεμή υπόλοιπα κάποιες εντελώς "ιδαίτερες" νύκτες Παρασκευής...)

    Τώρα που το σκέπτομαι, οι προγραμματιστές θα παρακαλάνε να γίνει αλλαγή νομίσματος: Θα έχουν εξασφαλισμένη δουλειά για μια δεκαετία... Σκεφθείτε: λογιστικά προγράμματα, μισθοδοσία, τράπεζες, ασφαλιστικοί οργανισμοί, αποκοπή δεκαδικών ψηφίων από τα ποσά (και στρογγυλοποιήσεις), αναβάθμιση σε αυτόματα μηχανήματα πληρωμών κι έκδοσης εισιτηρίων, πίνακες αναγγελίας ισοτιμιών. Μήπως πρέπει αύριο να αγοράσουμε μαζικά μετοχές εταιρειών πληροφορικής;

    Αντιθέτως, θα το απεύχονται οι υπάλληλοι κάποιων υπουργείων: διοικητικές αποφάσεις για μετατροπή όλων των παραβόλων, προστίμων, ποινών, διαφόρων ορίων για κατάταξη σε κατηγορίες κλπ. στο νέο νόμισμα (και με συχνές ίσως αναθεωρήσεις των παραπάνω).

    • anonymous avatar
     anonymous @ Αντίθεσις 23/07/2012 23:27:13

     Συμφωνούμε, τα ίδια γράφω δυο-τρία μηνύματα πιο πάνω ως απάντηση στο σχολιαστή Νικ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.