Αυστηρό μήνυμα Σόιμπλε στον Βαρουφάκη
04/03/2015 10:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυστηρό μήνυμα Σόιμπλε στον Βαρουφάκη

Εμμένει στη σκληρή του στάση έναντι της Ελλάδας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας σε γερμανική εφημερίδα ότι το βάρος της ευθύνης για την καταβολή των προβλεπόμενων κεφαλαίων βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης η οποία θα πρέπει να υλοποιήσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης.

«Προτού καταβληθούν περαιτέρω κεφάλαια, η Αθήνα θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει υλοποιήσει τους συμφωνημένους όρους», δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung. «Πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί η Ελλάδα για να εκπληρώσει τους όρους, αυτό εξαρτάται από την Αθήνα».

Ο Σόιμπλε προειδοποίησε επίσης τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη, ότι δεν θα πρέπει να αποπειραθεί να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας. «Εάν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δηλώσει ότι η συμφωνία του Γιούρογκρουπ με την Ελλάδα είναι ασαφής, θα σημαίνει ότι το κάνει γνωρίζοντας ότι είναι λάθος».

To νέο μήνυμα του κ. Σόιμπλε έρχεται λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του πακέτου μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει στο Γιούρογκρουπ ο Γ. Βαρουφάκης, κάτι που πιθανότατα να έχει σημασία για τη διαπραγμάτευση της Δευτέρας. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ χαρακτήρισε τις ελληνικές προτάσεις βήμα για διάλογο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει πάντως το γεγονός ότι στις μεταρρυθμίσεις δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης οι οποίες αποτελούσαν κόκκινο πανί για τους δανειστές. Οπως ο ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του που φαίνεται ότι πάει πιο πίσω μαζί με την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών. Ή ακόμη και τις ιδιωτικοποιήσεις π.χ. του ΟΣΕ που ο κ Βαρουφάκης είπε ότι μπορεί να πουληθεί. Παράλληλα, κόβεται από το αρχικό σχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές η πρόβλεψη για «κούρεμα» και της αρχικής οφειλής, γεγονός που είχε θεωρηθεί επιβράβευση του κακοπληρωτή. Με το πακέτο Βαρουφάκη η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να πείσει τους Ευρωπαίους να δώσουν μέρος των δόσεων ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με το χρηματοδοτικό κενό.

Οι έξι μεταρρυθμίσεις με τις οποίες ξεκινά η κυβέρνηση τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες είναι οι εξής:

1./2. Ανθρωπιστική Κρίση - Διοικητική Μεταρρύθμιση

Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης του τρίπτυχου της φτώχειας (σίτιση – στέγη - ενεργειακή επάρκεια) που θα συνδυαστεί με τη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη όλη η χώρα (π.χ. χρήση της έξυπνης Κάρτας του Πολίτη)

3. Νομοσχέδιο για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία

Απεγκλωβισμός και επανένταξη των εκατομμυρίων οφειλετών στην φοροδοτική διαδικασία με τρόπο, όμως, που να βοηθά στην δημιουργία φορολογικής συνείδησης, δεν «κουρεύει» το οφειλόμενο κεφάλαιο και επιβραβεύει τους συνεπείς.

4. Μεταρρύθμιση φορολογικής διοίκησης

5. Ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου

6. Δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Λιψ avatar
    Λιψ 04/03/2015 19:17:16

    Eίναι δυνατόν να περιλαμβάνονται μέτρα για την "αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης" στις μεταρρυθμίσεις που υποτίθεται σκοπό έχουν την εξοικονόμηση χρημάτων του δημοσίου; Είναι τρέλα να νομίζουμε ότι αυτό θα το χάψουν οι Ευρωπαίοι. Πόσο πια επιδιώκουμε τον σαρκασμό τους; Και την ώρα που τα νοσοκομεία δεν έχουν κουβέρτες για τους ασθενείς (κυριολεκτώ), δίνουν κουπόνια των 6 ευρώ ημερησίως στους εργαζόμενους της ΔΕΗ...Αυτά είναι τα μέτρα για την "ανθρωπιστική κρίση";

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.