Αυστηρό μήνυμα Ντράγκι : «Τηρήστε το πρόγραμμα για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση στις τράπεζες»
08/01/2015 12:55
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυστηρό μήνυμα Ντράγκι : «Τηρήστε το πρόγραμμα για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση στις τράπεζες»

«Η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα πρέπει να βρει άμεσα μετά τις εκλογές ένα… modus viventi προκειμένου να αρχίσουν να τρέχουν οι δόσεις και να μπορούμε να αποπληρώσουμε τα τοκοχρεολύσια».

Την αυστηρή αυτή προειδοποίηση απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τα πολιτικά κόμματα κατά τη διάρκεια της χθεσινής κλειστής συνεδρίασης στην Φρανκφούρτη στην οποία συμμετείχε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ζήτησε από τον κ. Στουρνάρα να μεταφέρει το μήνυμα προς την Αθήνα ότι οι εκλογές δεν πρέπει να εκτροχιάσουν την ελληνική οικονομία διότι σ' αυτή την περίπτωση θα υπάρξει πρόβλημα με την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Τα μηνύματα από τη χθεσινή συνεδρίαση είναι τα εξής:

1. Οσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα, βρίσκεται και υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Επιτροπής. Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚΤ και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Αν, όμως, η Ελλάδα τεθεί εκτός προγράμματος (και μετά το πέρας της δίμηνης παράτασης στα τέλη Φεβρουαρίου) τότε το μήνυμα που στέλνει η Φρανκφούρτη είναι ότι δεν διασφαλίζεται η ρευστότητα και θα αντιμετωπίσουν σημαντικό πρόβλημα οι τράπεζες.

2. Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν θα πρέπει να αποτελέσουν το σημείο τερματισμού των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Διότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο την Ελλάδα αφού δεν θα υπήρχε η ομπρέλα προστασίας της ΕΚΤ. Επομένως, είπαν οι τραπεζίτες στον κ. Στουρνάρα, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση που θα ορκιστεί θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες συμφωνίας με την τρόικα ώστε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου να βρεθεί μια λύση και να μην τεθεί η Ελλάδα εκτός προγράμματος.

3. Η ΕΚΤ δεν παίρνει καμιά θέση για την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα, κρατά πολιτική ίσων αποστάσεων αλλά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ελληνικό πρόγραμμα που πρέπει να συνεχιστεί, ανεξαρτήτως προσώπων. Κι αυτό γιατί είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η ρευστότητα στην Ελλάδα και ειδικά προς τις ελληνικές τράπεζες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκαν θέματα όπως η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και ειδικά οι επιπτώσεις που προκαλεί η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα. Ειδικά η απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες απασχολεί ιδιαίτερα και την ΕΚΤ, αν και μέχρι σήμερα έχουν αντιδράσει ψύχραιμα οι Ελληνες καταθέτες. Αν, ωστόσο, επιβεβαιωθεί από τα επίσημα στοιχεία ότι έχουν φύγει τις τελευταίες εβδομάδες περί τα 3 δις ευρώ από το σύστημα, αυτό ασφαλώς βάζει σε σκέψεις και την ΕΚΤ. Ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον κ. Ντράγκι για την ανθεκτικότητα των τραπεζών και ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα με τις καταθέσεις ενώ συζητήθηκε και το θέμα των κρατικών εγγυήσεων, οι οποίες θα πρέπει να αντικατασταθούν από τον προσεχή Μάρτιο, και η ΤτΕ παρουσίασε τα εναλλακτικά εργαλεία και τις εγγυήσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε οι ελληνικές τράπεζες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα χωρίς επιπτώσεις.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.