Αυστηρό μήνυμα ΕΚΤ: «Η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Κλείστε τη συμφωνία με τους δανειστές»
22/04/2015 12:12
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυστηρό μήνυμα ΕΚΤ: «Η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Κλείστε τη συμφωνία με τους δανειστές»

Μήνυμα στην Αθήνα ότι είναι στο χέρι της να κλείσει τη συμφωνία και να παραμείνει στο ευρώ, στέλνει το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ.

Μάλιστα απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι η ΕΚΤ είναι αυτή που «κινεί τα νήματα» και χρησιμοποιεί τη ρευστότητα ως μέσο εκβιασμού της Ελλάδας.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή» ο κ. Κερέ επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε υποθέσεις για ένα σενάριο εξόδου από το ευρώ». «Η ζώνη του Ευρώ χρειάζεται την Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ. Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές της είναι σύμφωνες με αυτές τις σαφείς προτιμήσεις».

Ο κ. Κερέ επισημαίνει ακόμη ότι «η σημερινή κατάσταση σαφώς δεν είναι βιώσιμη» και καλεί την κυβέρνηση «να αναλάβει άμεση και αποφασιστική δράση προκειμένου να την ανατρέψει». Παράλληλα, με αφορμή τη συζήτηση για το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να υπάρξει συνολική συμφωνία τον Ιούνιο, τονίζει ότι «ένα νέο πρόγραμμα θα απαιτούσε κατ’ ελάχιστο την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και συνεπώς της τρέχουσας αξιολόγησης».

Υπογραμμίζει ακόμη ότι η ΕΚΤ «είμαστε η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας και έχουμε επιτελέσει στο ακέραιο τον ρόλο μας για τη στήριξη του τραπεζικού της συστήματος και συνεπώς της ικανότητάς του να χρηματοδοτεί την οικονομία». Προσθέτει ότι η κινητήρια δύναμη που οδηγεί στην ανάπτυξη είναι η ικανότητα για καινοτομίες και αποδοτική κατανομή του κεφαλαίου και της εργασίας, κάτι που εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις που αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις και καθιστά σαφές ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ λαμβάνονται με γνώμονα τους ισχύοντες κανόνες και όχι τις πολιτικές σκοπιμότητες».
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί τονίζει: «Από τη στιγμή που εξαγγέλθηκαν οι εκλογές η αυξημένη αβεβαιότητα επηρεάζει καθοδικά την οικονομική δραστηριότητα, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να επηρεάσει και την ευρωστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η σημερινή κατάσταση σαφώς δεν είναι βιώσιμη και οι ελληνικές αρχές πρέπει να αναλάβουν άμεση και αποφασιστική δράση προκειμένου να την αναστρέψουν. Τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί απτή πρόοδος ως προς την ποιότητα των διαβουλεύσεων με τους τρεις θεσμούς –ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ– και η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί. Ωστόσο, παραμένουν σημαντικές διαφορές επί της ουσίας και απαιτείται σημαντική περαιτέρω εργασία.

Επιθυμούμε την επιτυχή ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων. Στις 20 Φεβρουαρίου το Eurogroup αποφάσισε την παράταση του τρέχοντος προγράμματος με ρητό σκοπό να επιτευχθεί πρόοδος ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το πρόγραμμα λήγει στις 30 Ιουνίου και το Eurogroup κατέστησε επίσης σαφές ότι ένα νέο πρόγραμμα θα απαιτούσε κατ’ ελάχιστο την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και συνεπώς της τρέχουσας αξιολόγησης. Σε αυτό ακριβώς το θέμα θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να επικεντρώσει όλη την ενέργειά της. Τα ζητήματα που αφορούν την πιθανή σύναψη νέας συμφωνίας μπορούν να εξεταστούν αργότερα».

Στην ερώτηση για τις επιπτώσεις από μια στάση πληρωμών στο ΔΝΤ αναφέρει ότι είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλες τις συνέπειες, άμεσες και έμμεσες, που θα προέκυπταν από τη μη έγκαιρη αποπληρωμή του χρέους για την οικονομία και την κοινωνία.

Να σας αναφέρω μόνο μια πολύ σημαντική συνέπεια που θα ήταν ο περιορισμός της ικανότητας των τραπεζών να στηρίζουν την οικονομία. Αν η ελληνική κυβέρνηση αθετούσε την αποπληρωμή του χρέους της, τότε προφανώς η αξία των κρατικών ομολόγων θα επηρεαζόταν αρνητικά. Αυτό θα καθιστούσε πιο δύσκολη την άντληση ρευστότητας για τις τράπεζες, καθώς επί του παρόντος εξαρτώνται γι’ αυτήν από τα κρατικά ομόλογα που χρησιμοποιούν ως ασφάλεια τόσο στις αγορές όσο και στο Ευρωσύστημα.

Αυτό με τη σειρά του θα περιόριζε την ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν πιστώσεις, κάτι που θα ήταν επιβλαβές για τον ελληνικό λαό γενικότερα. Σε κάθε περίπτωση όμως, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ρητώς ότι προτίθεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι όλων των πιστωτών της, οπότε δεν επιθυμώ να κάνω υποθέσεις για άλλα, δυσμενέστερα σενάρια.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.