#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/01/2013 20:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυξήσεις πάνω από 25% στα τιμολόγια της ΔΕΗ 

 

 

 

 

 

 

 

(Ανανεωμένο) Εφιαλτικές αυξήσεις που ξεπερνούν ακόμη και το δυσθεώρητο 25% στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος Χαμηλής Τάσης ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι αναδρομικές από 1ης Ιανουαρίου 2013 αυτές αυξήσεις είναι μόνο για το πρώτο 4μηνο του έτους, καθώς θα ακολουθήσουν δύο ακόμη αυξήσεις: Μία από 1ης Μαΐου και ακόμη μία από 1ης Ιουλίου 2013! Μάλιστα, για τις δύο επόμενες αυξήσεις το υπουργείο δεν έδωσε την παραμικρή ενημέρωση.

Από την άλλη, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνει αύξηση στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), το υπουργείο ανακοίνωσε νέες αυξημένες κατά 37,6% (!!!) τιμές σε σχέση με το 2012. Αντίθετα, μειωμένο κατά 24,6% είναι για το 2013 το τιμολόγιο πολυτέκνων.

Αν και το ΥΠΕΚΑ κάνει λόγο για μεσοσταθμικές αυξήσεις στα τιμολόγια Χαμηλής Τάσης της τάξης του 3%(!) για τους οικιακούς καταναλωτές, η μεσοσταθμική αύξηση είναι της τάξης του 16,6%.

Στις αυξήσεις αυτές δεν περιλαμβάνεται η αύξηση κατά 5% που θα επιβληθεί στα τιμολόγια Χαμηλής Τάσης για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής αερίων ρύπων από τη ΔΕΗ, αλλά και η αύξηση κατά 24% στο Ειδικό Τέλος για τη Μείωση των Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) - πρώην τέλος ΑΠΕ.

Έχει σημασία να τονιστεί, εξάλλου, ότι τα κλιμάκια κατανάλωσης από 7 που ήταν πέρυσι από 1ης Ιανουαρίου γίνονται 5 για να καταλήξουν από 1ης/7/2013 μόλις σε δύο: ενιαίο κλιμάκιο 0 έως 2.000 kWh ανά τετράμηνο και από 2.000 kWh και άνω.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ είχε ζητήσει μεσοσταθμικές αυξήσεις που κυμαίνονται από 14,5% έως 48,7% για το 2013 για τα τιμολόγια Χαμηλής Τάσης (νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις), ενώ για το ΚΟΤ πρότεινε μηδενική αύξηση. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας περιόρισε στο 13% τις μεσοσταθμικές αυξήσεις που ζητούσε η ΔΕΗ.

Στη χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ τονίζεται ότι «η μέγιστη προσπάθεια της κυβέρνησης οδήγησε στις χαμηλότερες δυνατές αναπροσαρμογές στα ρυθμιζόμενα τιμολόγια της ΔΕΗ λαμβάνοντας υπόψη:

•Τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο οι οικιακοί καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις.

•Τη δυνατότητα περαιτέρω μειώσεων των λειτουργικών δαπανών των δραστηριοτήτων παραγωγής-εμπορίας της ΔΕΗ. Το ΥΠΕΚΑ καθόρισε με Υπουργική Απόφαση στο ποσό των 2.890 εκατομμυρίων ευρώ τις προς ανάκτηση δαπάνες της ΔΕΗ για το έτος 2013, που αφορούν τους πελάτες Χαμηλής Τάσης. Περιέκοψε δηλαδή επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ από το αντίστοιχο ποσό στην εισήγηση της ΡΑΕ.

•Την υποχρέωση της χώρας μας για τη σύνδεση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με το κόστος της παραγωγής και διάθεσης και την απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας στη Χαμηλή Τάση, όπως προβλέπει και η Ευρωπαϊκή Οδηγία στο δεύτερο εξάμηνο του 2013.

•Καθώς και το γεγονός ότι από το 2013 και μετά η ΔΕΗ υποχρεούται από Ευρωπαϊκή Οδηγία να αγοράζει το σύνολο των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων ρύπων (βάσει των €270 εκατομμυρίων για διοξείδιο του άνθρακα (CO2), σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ, η μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων στη Χαμηλή Τάση λόγω CO2 ανέρχεται στο 5%).

Διευρύνεται το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Στον αντίποδα των αυξήσεων στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι προχωρά στη διεύρυνση και ενίσχυση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, το οποίο -όπως αναφέρει το υπουργείο- επιφέρει σημαντική ανακούφιση στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι οικονομικά ασθενείς, άνεργοι, τρίτεκνοι, ΑμεΑ, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας που εξαρτώνται από μηχανική υποστήριξη.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, είναι να αξιοποιήσουν τις ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις του νέου ΚΟΤ όλοι όσοι είναι δικαιούχοι. Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη ενημερώσει το σύνολο των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας για τη διεύρυνση του ΚΟΤ, προκειμένου να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες για την ενημέρωση των πελατών τους και έχει ήδη λάβει θετική ανταπόκριση.

Μιχάλης Μυγιάκης, στον Ελεύθερο Τύπο

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ρύκιος avatar
  Ρύκιος 13/01/2013 16:52:34

  Ούφ! ...ευτυχώς που η αύξηση ΔΕΝ είναι 48% που μας έλεγαν οι "διαρροές" των εισηγήσεων. Είχε τρομοκρατηθεί ο κόσμος, τώρα όμως με τόσο μικρή αύξηση θα υπάρξει ανακούφιση!...

  (συγγνώμη για το σαρκαστικό, αλλά ειλικρινά δε βλέπω άλλο τρόπο αντιμετώπισης)

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Ρύκιος 14/01/2013 02:56:57

   Υπάρχει, αλλά είναι για γερά νεύρα. Λέγεται «απάρνηση του πολιτισμού της ηλεκτρικής ενέργειας». Λάμπες πετρελαίου, γκαζιέρες, κεριά και τα γνωστά αμφιβόλου ποιότητας καύσιμα υλικά στα τζάκια. Κλειστή τηλεόραση και ο υπολογιστής να ανοίγει για μία ώρα κάθε βράδυ για τα νέα της ημέρας. Για ένα μήνα. Μόνο το ψυγείο να δουλεύει και το πλυντήριο (δυο φορές την εβδομάδα, τις νύχτες). Τι θα γινόταν άραγε;

 2. ERASMUS avatar
  ERASMUS 14/01/2013 07:33:47

  θα φαλιριζαν ολοι οι ιδιώτες παραγωγοι ηλεκτρικής ενέργειας .. αυτό θα γινόταν .........

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ ERASMUS 14/01/2013 11:12:28

   Διαβάζω ότι οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου λαμβάνουν οικονομικές ενισχύσεις. Αλλά, ούτως ή άλλως, αν η ΔΕΗ συνεχίσει το γαϊτανάκι των αυξήσεων, η κατανάλωση των νοικοκυριών θα περιοριστεί δραματικά - αν όχι για λόγους αντίδρασης, οπωσδήποτε για λόγους επιβίωσης. Ό,τι έγινε με το πετρέλαιο και την αντικατάσταση του καλοριφέρ με τζάκια που καίνε υφάσματα και λάστιχα, το ίδιο θα γίνει και με τον ηλεκτρισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα έσοδα των ιδιωτών παραγωγών. Ας το σκεφτεί αυτό καλά η ΔΕΗ. Φτάσαμε που φτάσαμε να ζούμε με όρους της δεκαετίας του ᾽50. Δεν είναι δύσκολο, αφού περάσει το αρχικό σοκ, να πάμε και λίγες ακόμα δεκαετίες πιο πίσω.

   Γνωρίζω οικογένειες που περνάνε όλο το βράδυ όλοι μαζί στο ίδιο δωμάτιο για να περιορίσουν την κατανάλωση. Χωρίζουν μόνο για τον ύπνο. Ξέρω ακόμα μία που μαγειρεύει με γκαζιέρα. Αγαπητή ΔΕΗ, δεν έχεις ιδέα τι σε περιμένει από το σωτήριο έτος 2013 και μετά.

 3. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 16/01/2013 10:57:52

  Πόσα χρωστούν στην ΔΕΗ το κράτος, οι δήμοι και τα κόμματα; Αν η ΔΕΗ εισέπραττε το ήμισυ εξ αυτών, μήπως δεν θα ήταν αναγκασμένη να κάνει αυξήσεις; Μήπως θα μπορούσε να κάνει υπομονή για κάποιους φουκαράδες που χρωστάνε 200 €;

  Να το θέσω κι αλλιώς: Αν η ΔΕΗ δεν ήταν κρατική, μήπως το κράτος, οι δήμοι και τα κόμματα δεν θα μπορούσαν να οφείλουν, διότι θα τους έκοβε το ρεύμα, ως όφειλε και τώρα να κάνει;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.