Αυθημερόν και ηλεκτρονικά θα γίνεται η αδειοδότηση των επιχειρήσεων
17/02/2014 13:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυθημερόν και ηλεκτρονικά θα γίνεται η αδειοδότηση των επιχειρήσεων

Αυθημερόν και ηλεκτρονικά θα γίνεται η αδειοδότηση των επιχειρήσεων, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων και σημείωσε ότι ο σχετικός νόμος θα έχει ψηφιστεί μέχρι αρχές Απριλίου 2014.

«Με λίγα λόγια και πολλές πράξεις εναρμονιζόμαστε όλοι για να έρθει η ανάπτυξη μέσω των επιχειρήσεων ώστε να αποκτήσουμε μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί σε ορισμένους μήνες να έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο και να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα και ήδη τα υπουργεία ετοιμάζουν αυτό το δευτερογενές κανονιστικό πλαίσιο. «Η μείωση της ανεργίας δεν γίνεται με ευχές. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι βασική προϋπόθεση για αύξηση της απασχόλησης», τόνισε ο ίδιος.

Το νέο πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις θα αφορά σε κάθε τύπο άδειας όπως εγκαταστάσεως, λειτουργίας, ιδρύσεως επιχειρήσεων, περιβαλλοντικές άδειες, αλλά και σε μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων (βιομηχανικές, εξορυκτικές, υδατοκαλλιέργειες, λιμενικές υποδομές, τουριστικές εγκαταστάσεις, κ.α.).

Εισάγεται ένα καινοτόμο σύστημα «δήλωσης συμμόρφωσης» των επιχειρήσεων, με το οποίο θα τεκμαίρεται αυτομάτως η συμμόρφωση μιας επιχείρησης με τις γενικές προδιαγραφές που θέτει ο νόμος.

Για πρώτη φορά, είπε ο πρωθυπουργός, η εξέταση του συνόλου των αδειών θα γίνεται από ένα «μικρό κατάστημα».

Ο επιχειρηματίας θα ξεκινάει με μία υπεύθυνη δήλωση αναλαμβάνοντας την ευθύνη της νομιμότητας και της υπευθυνότητας της διαδικασίας. Οι έλεγχοι δεν θα γίνονται στην παροχή της άδειας αλλά στη λειτουργία της επιχείρησης και πιστοποιημένοι φορείς του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα θα ελέγχουν τις επιχειρήσεις και θα αδειοδοτούν. Η κεντρική διοίκηση θα ελέγχει τους ελεγκτές.

Οι άδειες θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά και αυθημερόν είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι αποποινικοποιείται η επιχειρηματικότητα και μειώνεται το κόστος ίδρυσης επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 17/02/2014 18:50:31

  Σημαντικό βήμα. Περιμένουμε κι άλλα όμως ιδιως στον έλεγχο της αισχροκέρδιας. Οι τιμές έπρεπε να έχουν πέσει κι άλλο ειδικά στα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα. Δεν είναι δυνατόν 1 κιλό φέτα να πωλείται μετά από 40% απώλεια εισοδημάτων στα 8 ευρώ, όσο είχε προ της κρίσης, ενώ σρτο εξωτερικό να εξάγεται και να πωλείται με επιπλέον έξοδα μεταφοράς και επιπλέον 1 μεσάζοντα στα 6 ευρώ (Γερμανία).

 2. ένας avatar
  ένας 17/02/2014 18:50:35

  Αν δεν κάνουν το ίδιο εύκολη (με υπεύθυνη δήλωση και αυθημερόν) την διακοπή επιχείρησης δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Όσο υπάρχουν εγκλωβισμένοι σε ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕΕ) και ΤΣΜΕΔΕ χωρίς δικαίωμα να διακόψουν την ασφάλισή τους και να κλείσουν φορολογικά τις επιχειρήσεις τους επειδή δεν έχουν έσοδα για να πληρώσουν τις οφειλές τους και συνεχίζουν να τρώνε στο κεφάλι εισφορές και πρόστιμα, ό,τι και να υποσχεθούν προεκλογικά οι πολιτικοί θα είναι δώρον άδωρον. Όσο υπάρχουν πάγια έξοδα (τέλος επιτηδεύματος 600, λογιστής 40-50x12 μήνες και ΤΕΒΕ/ΤΣΜΕΔΕ) που τρέχουν ανεξαρτήτως εσόδων της όποιας επιχείρησης και χωρίς δυνατότητα άμεσης διακοπής της λειτουργίας της και του χρόνου και του παραχρόνου τα ίδια θα λέμε (και η ανεργία δεν θα πέφτει με τίποτα). Καλά τα ευχολόγια και η σύσταση επχειρήσεων με υπηρεσίες μίας στάσης, αλλά η αγορά θέλει πραγματικές αλλαγές και όχι απλώς μερικούς ακόμα εγκλωβισμένους.

 3. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 17/02/2014 19:01:11

  Νομιζω ανεκαθεν το προβλημα ηταν οτι αργουσαν οι Δημοι και τα συμβουλια να συνεδριασουν.Ο επιχειρηματιας φυσικα δεν μπορουσε να τους περιμενει και ξεκινουσε να λειτουργει παρανομα

 4. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 18/02/2014 17:47:20

  Ωραία, τώρα (ας πούμε πως) έχουμε άνοιγμα αστραπή. Όμως τώρα πιά, για κάθε επιχείρηση που ανοίγει, πέντε κλείνουν. Προχθές στην Ελευσίνα με έπιασε η ψυχή μου: Τέσσερα στα πέντε μαγαζιά με "ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ", δίπλα στον Αρχαιολογικό χώρο, μέσα στην πόλη! Ας μην απαισιοδοξώ. Δεν μένει παρά να βρω ποιό αντικείμενο επιχειρήσεως θα αποδώσει στην Ελλάδα της ύφεσης. Το βρήκα! Ενεχυροδανειστήριο! ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ !!!!

  • George N avatar
   George N @ ΠΗΛΕΑΣ 18/02/2014 19:01:43

   Προσπάθησε να είσαι Ελλάδα αλλά να δουλεύεις στο εξωτερικό. Η τεχνολογία βοηθά. Μειονέκτημα τα συχνά ταξίδια και οι πολλές ώρες μπροστά στον Η/Υ. Ανοίγεις/κλείνεις επιχείρηση με το που το σκέφτεσαι και οι φόροι είναι λογικοί. Θα πάρεις σύνταξη και δεν χρειάζεσαι να συζητάς με φοροτεχνικούς για το τι εννούσε ο ποιητής. Το extra είναι μια ιδιωτική ιατροφαρμακευτική ασφάλιση για σένα και την οικογένειά σου. Την κατάλληλη στιγμή πουλάς το σπίτι σου και νοικιάζεις.

   • Θρίαμβος avatar
    Θρίαμβος @ George N 21/02/2014 23:55:34

    Το ενδεχόμενο να είσαι εξωτερικό και να δουλεύεις εξωτερικό, ίσως είναι ακόμα καλύτερο.

 5. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 26/02/2014 17:57:53

  "...Οι άδειες θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά και αυθημερόν είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι αποποινικοποιείται η επιχειρηματικότητα και μειώνεται το κόστος ίδρυσης επιχειρήσεων.". Μήπως απαιτείται με μέριμνα του Πρωθυπουργού να γίνει κάτι αντίστοιχο και για το "κλείσιμο" όσων δεν δραστηριοποιήθηκαν και δεν έχουν παρουσιάσει εργασίες και κέρδη , (τουλάχιστον γι΄αρχή ), και ενδεχομένως να είναι όμηροι μη " συνεργάσιμων (ως προς τις υποχρεώτικές ενέργειές του) λογιστών "αλλά με αυξημένες οικονομικες απαιτήσεις για την ανωτέρω παροχή υπηρεσιών ; ... Μήπως θα έπρεπε;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.