22/02/2010 21:17
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ασφυξία στα δημόσια ταμεία

Στην ουρά βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι του δημοσίου οι οποίοι περιμένουν να λάβουν το εφάπαξ, την ώρα που το Ταμείο Προνείας βρίσκεται ένα βήμα πριν τη στάση πληρωμών.

Τα έντονα προβλήματα είχαν αρχίσει να φαίνονται από το 2007. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι σήμερα το Ταμείο υπολείπεται κατά 800 εκατομμύρια ευρώ για τις 18.000 αιτήσεις που βρίσκονται στο συρτάρι, ενώ μόνο μέχρι το τέλος του έτους θα χρειαστούν για την καταβολή του εφάπαξ στους ασφαλισμένους 1.600.000 ευρώ. Και για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, οι εισφορές προς το Ταμείο είναι μόλις 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Και όλα αυτά την ώρα που το Ταμείο αναμένεται να επιβαρυνθεί ακόμα πιο πολύ από το γεγονός ότι οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί μετά το θόρυβο που προκλήθηκε για αλλαγή στο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας στις γυναίκες.

Πέρυσι οι αιτήσεις ήταν 11.000, ενώ φέτος -σύμφωνα με στοιχεία- θα κυμανθούν από 15.000 -18.000, την ώρα που το Ταμείο μπορεί να καλύψει μέχρι 6.500 αιτήσεις το χρόνο.

Το Ταμείο Πρόνοιας έφτασε στο σημείο να αδυνατεί να καταβάλει το εφάπαξ λόγω νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες ίσχυαν έως το 2003 και επιβάρυναν το Ταμείο κατά 760 εκατομμύρια ευρώ. Πολλοί εργαζόμενοι, όπως νοσοκομειακοί, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και δικαστικοί, εντάχθηκαν στο Ταμείο χωρίς να καταβάλουν τις απαιτούμενες ανταποδοτικές εισφορές.

Για την τόνωση του Ταμείου στις σκέψεις του υπουργείου Εργασίας είναι η επιβολή μίας επιπλέον εισφοράς της τάξης του 2% επί των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.