#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/10/2011 14:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ασφαλιστικά Ταμεία ζητούν πίσω από την ΤτΕ τα χρήματά τουςΤο κούρεμα του ελληνικού χρέους (κατά 50% αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής) έχει προκαλέσει, τον τελευταίο καιρό, προβληματισμό σε μια σειρά από Aσφαλιστικά Tαμεία τα οποία ζητούν από την Τράπεζα της Ελλάδος επιστροφή των καταθέσεών τους.

Πρόκειται για τα Ταμεία των δικηγόρων, των γιατρών, των μηχανικών,  τα Ταμεία Πρόνοιας και Επικούρισης του ιδιωτικού τομέα και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ που είχαν σχεδόν 10 δισ. ευρώ από τα συνολικά 14 δισ. ευρώ το 2010 στην ΤτΕ. Μέρος ή ακόμη και το σύνολο των διαθεσίμων τους μετατράπηκαν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία θα υποστούν κούρεμα 50%, χωρίς τη συγκατάθεση των διοικητικών συμβουλίων τους και τώρα διεκδικούν, με επιστολές τους στην ΤτΕ  τα διαθέσιμά τους σε... ρευστό.

Με το ψαλίδι για το «κούρεμα» να κρέμεται πάνω από την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, το Υπουργείο Εργασίας και οι διοικητές υποστηρίζουν ότι η αιτία του κακού για τη δυσπραγία των ταμείων είναι η ύφεση στην αγορά και η εισφοροδιαφυγή.

Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος θα κριθεί από την ένταση της ανεργίας και τη μείωση των μισθών και όχι τόσο από τη ζημιά που θα προέλθει από ένα ενδεχόμενο κούρεμα των ομολόγων κατά 50%.

Σήμερα τα ταμεία κατέχουν ομόλογα αξίας 22 δισ. επομένως η απώλεια από το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου θα φτάσει έως και 11 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας. Η μεγαλύτερη απειλή σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ κ.

Ροβέρτο Σπυρόπουλου, είναι η εισφοροδιαφυγή που φέτος θα πλησιάσει τα 5 δισ. ευρώ, η μαύρη εργασία και η κακοδιαχείριση.

Δηλαδή από το κούρεμα θα χάσουν 11 δισ. ευρώ και από την άλλη θα χάσουν από εισφορές 4,5 δισ. το 2011, εξαιτίας της ανεργίας που υπολογίζεται στο 17% και 5 δισ. για το 2012 με την ανεργία να σκαρφαλώνει στο 21%. Έτσι την επόμενη διετία οι συνολικές απώλειες υπολογίζονται σε 9,5 δισ. Λόγω της παρατεταμένης ύφεσης τουλάχιστον 300.000 επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα και στα έσοδα του ΟΑΕΕ. Αν επιβεβαιωθούν οι αριθμοί ανοίγει ο δρόμος για νέες περικοπές στις συντάξεις κάτι που δεν απέκλεισε και η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας

Η ουσία είναι ότι με δεδομένη την αδυναμία των ταμείων, το κούρεμα 50% θα τους δώσει τη χαριστική βολή. Τα ταμεία που κινδυνεύουν περισσότερο γιατί στο χαρτοφυλάκιο τους έχουν τα περισσότερα ομόλογα είναι το ταμείο των επιστημόνων (γιατροί, νομικοί, μηχανικοί) το οποίο έχει ομόλογα αξίας 5 δισ. το ΙΚΑ με 2,1 δισ. ο ΟΓΑ με κρατικά ομόλογα ύψους 1,12 δισ., και το ΤΕΑΔΥ, με 1,23 δισ. ευρώ.

Μικρότερο πλήγμα θα υποστούν τα επικουρικά ταμεία αφού τα ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους είναι μικρότερης αξίας. Πάντως παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς υποστηρίζουν ότι το κούρεμα της περιουσίας θα εμποδίσει τα ταμεία να χρησιμοποιούν ως εγγύηση τα ομόλογά τους για να εξασφαλίσουν ρευστότητα για την καταβολή των συντάξεων, τη στιγμή που η τρόικα έχει απαγορεύσει την έξτρα κρατική χρηματοδότηση.

(Από το Πρώτο Θέμα και το Βήμα)

ΣΧΟΛΙΑ

  1. anonymous avatar
    anonymous 27/10/2011 15:01:42

    Η ανάρτηση είναι λίγο συγκεχυμένη. Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ ταμείων μισθωτών και ταμείων αυτοαπασχολούμενων. Οι εισφορές των μισθωτών καθορίζονται ως ποσοστό του μισθού και δεν καταβάλλονται αν ο μισθωτός μείνει άνεργος.
    Ο αυτοαπασχολούμενος καταβάλλει πάντοτε τις εισφορές του είτε έχει είτε δεν έχει δουλειά. Οπότε η ανεργία δεν επηρεάζει αυτά τα ταμεία. Οι εισφορές του αυτοαπασχολούμενου είναι πάνω από 2000 το χρόνο και είναι υπεραρκετές για να πάρει μια σύνταξη 1500 Ευρώ για 15 χρόνια. Οι συντάξεις που δίνουν τα ταμεία των αυτοαπασχολούμενων είναι μικρές. Γι αυτό τα ταμεία αυτά έχουν μια στοιχειώδη υγεία.

    Έχει κυκλοφορήσει η φήμη ότι τα ταμεία των αυτοαπασχολουμένων θα τα συγχωνεύσουν με τα ταμεία μισθωτών κι έτσι θα τους φάνε τα πλεονάσματα. Με τα πλεονάσματα αυτά θα καλύψουν τα ελλείμματα των ταμείων μισθωτών που έχουν σχετικά χαμηλές εισφορές, πληρώνουν μεγάλες συντάξεις σε σύγκριση με τις εισφορές και υφίστανται μείωση των εισφορών από την ανεργία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.