Ας αφήσουν τα περί νέων μέτρων το ΔΝΤ και η Λαγκαρντ κι ας βοηθήσουν περισσότερο την Ελλάδα
31/05/2014 10:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ας αφήσουν τα περί νέων μέτρων το ΔΝΤ και η Λαγκαρντ κι ας βοηθήσουν περισσότερο την Ελλάδα

Λίγα μόλις 24ωρα μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι αποτέλεσμα της ανάλγητης πολιτικής των δανειστών, το ΔΝΤ της κ. Λαγκάρντ αποφάσισε να βάλει και πάλι φωτιά στα τόπια

Προτού καλά – καλά πούμε δόξα το Θεό που έφυγε η τρόικα και δεν ακούμε για δημοσιονομικά κενά και μαύρες τρύπες. Λίγα μόλις 24ωρα μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι αποτέλεσμα της ανάλγητης πολιτικής των δανειστών, και το ΔΝΤ της κ. Λαγκάρντ αποφάσισε να βάλει και πάλι φωτιά στα τόπια. Μπορεί να ενέκρινε τη δόση των 3,4 δις ευρώ αλλά ταυτόχρονα άρχισε να κατηγορεί την Ελλάδα ότι έχει αρκετά προβλήματα που πρέπει να λύσει.

Και το χειρότερο; Κάποιοι στο ΔΝΤ επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα κατά της κυβέρνησης και της προσπάθειας που κάνει ο ελληνικός λαός. Ανακάλυψε λοιπόν τρύπα 7 δις ευρώ για το 2015-2016, μια πρόβλεψη που είχε ξανακάνει πριν μερικούς μήνες, όμως, ποιος να πιστέψει το ταμείο που κάνει πάντα λάθη; Ο κ. Στουρνάρας διέψευσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο διότι γνωρίζει ότι δεν υπάρχει τρύπα κι ότι αν υπάρξει μπορεί ν καλυφθεί.

Τα παπαγαλάκια στα media τσίμπησαν και άρχισαν να μιλάνε για σκληρά μέτρα, που θα αναγκαστεί να πάρει η κυβέρνηση. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί σε 7 σημεία:

Υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσει η Ελλάδα πριν σταθεροποιηθεί. Είναι αναγκαία η πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή προκειμένου να είναι διαχειρίσιμη η βιωσιμότητα του χρέους, μέσω ισχυρών μέτρων υψηλής ποιότητας, ενισχύοντας, παράλληλα, τον δείκτη προστασίας για τους ασθενέστερους

Είναι κομβικής σημασίας η βελτίωση της συλλογής φόρων, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών

Πρέπει να επιταχυνθούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση

Είναι αναγκαίο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την άρση εμποδίων στον ανταγωνισμό

Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να αναζωογονήσουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και να βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίματος

Υψηλής προτεραιότητας παραμένει η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Αν και δεν υπάρχει κίνδυνος σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος είναι κρίσιμο για την ανάκαμψή τους οι τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν αναγνωρίζοντας απώλειες βάσει ρεαλιστικών παραδοχών για τα δάνεια

Δεν πρέπει να πειραχθεί το «μαξιλαράκι» του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για όσο διαρκεί το πρόγραμμα

Αυτά σημαίνουν νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων, συνέχιση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, κυνηγητό στους φοροφυγάδες κ.λπ. Δηλαδή ζητά το ΔΝΤ συνέχιση της λιτότητας σε μια χώρα που δεν έχει γελάσει επί έξι χρόνια. Κι έτσι πιστεύει ότι θα καλυφθεί η τρύπα.

Παραβλέπει εσκεμμένα το γεγονός ότι έχει αρχίσει συζήτηση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, κάτι που θα δώσει 4-5 δις ευρώ λιγότερα τοκοχρεολύσια. Για να μην μιλήσουμε για τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα αρχίσει να εμφανίζει η κυβέρνηση. Επομένως καμιά μαύρη τρύπα δεν υπάρχει και κανένα μέτρο δεν πρόκειται να επιβληθεί.

Τα ξέρει αυτά ο Τόμσεν και η Λαγκάρντ αλλά θέλουν να παίξουν ενεργό ρόλο στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου. Δεν ενδιαφέρονται αν είναι ο Σαμαράς ή ο Τσίπρας, αλλά θέλουν μόνο την εξουσία που τους προσδίδει το κύρος τους και ο παράς τους σε μια φτωχοποιημένη χώρα.

Αλλά γιατί μέτρα μιλάμε. Υπάρχει έστω η παραμικρή σκέψη να φέρει η κυβέρνηση μέτρα στη Βουλή; Θα πέσουν και τα τσιμέντα στο κτίριο. Ας τα αφήσει λοιπόν αυτά η Λαγκάρντ κι ας βοηθήσει καλύτερα την χώρα να βγει από την κρίση

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΝΤ αναφέρει:

«Την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία με την επίτευξη πλεονασμάτων που θέτουν τη βάση για επενδύσεις και ανάπτυξη, επισημαίνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που συζητήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της έγκρισης της δόσης των 3,5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η εξυγίανση στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακή για τα παγκόσμια δεδομένα και αντανακλά την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση το συντομότερο δυνατόν.

Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των άλλων εταίρων αλλά και της Κυβέρνησης ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης (μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης) και σε αύξηση της απασχόλησης.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια με την βοήθεια του σαφώς βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα που επέτρεψε την πρόσφατη έξοδο στις αγορές και που θα οδηγήσει στην όλο και αυξανόμενη παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Προϋπόθεση για την πραγματοποίηση αυτών των προβλέψεων είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα την ανάγκη να συνεχιστεί η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών που έχει επιταχυνθεί από την Κυβέρνηση επειδή θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα προσελκύσει επενδύσεις, οδηγώντας στην δημιουργία πάνω από 100.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από το 2015 και μετά.

Ταυτόχρονα, αναφέρει ρητά ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι σε καλό δρόμο και ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα, όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση.

Τέλος, η έκθεση καλεί του Ευρωπαίους εταίρους τα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Jason avatar
  Jason 31/05/2014 13:11:56

  Oλα αυτά τα ξέρει ο Σαμαράς (όπως και εμείς άλλωστε) εδώ και 6 μήνες τουλάχιστο. Μάλιστα το ΔΝΤ είναι επιεικέστερο της κομισιόν η οποία ανεβάζει το δημοσιονομικό κενό στα 11-12 δις. Οπότε υποθέτω θα ξέρει και την απάντηση, τώρα που δήλωσε οτι η κυβέρνηση συνεχίζει την τήρηση των υποσχεθέντων...

 2. ADASK avatar
  ADASK 31/05/2014 16:58:20

  Μα καλά, δεν γνωρίζουμε όλοι ότι το ΔΝΤ απλά υπηρετεί μια συγκεκριμένη οικονομική θεωρία και όλα τα συμφέροντα που αυτή η θεωρία εκφράζει και εξυπηρετεί? την θεωρία του άγριου καπιταλισμού και της θεοποιησης του κέρδους. Δυστυχώς ζούμε στην εποχή της ιδεολογίας του τόκου, της κερδοφορίας όχι απο την παραγωγή αγαθών αλλά απο τους τόκους. Χρήμα απο το χρήμα. Άυλα προϊόντα ειναι αυτά που καθορίζουν τη ζωή μας. Τι ενδιαφέρει το ΔΝΤ αν η Ελλάδα εχει καταρρεύσει? αν τα ομόλογα της εισπραχθούν στη λήξη τους εχει σημασία. Ομόλογα που εκδωσαμε για να αγοράσουμε υπερτιμολογημενα υποβρύχια, τραίνα, άρματα κλπ. Απο ποιους? απο τους ιθύνοντες νοες του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος. Απο τις τερατώδεις σε μέγεθος πολυεθνικές. Προσέξτε, το πραγματικό κοστος των προϊόντων και υπηρεσιών (C4I...χαχαχα) ειναι πολυ πολυ μικρότερο του συνολικού οικονομικού μεγέθους που πληρώσαμε και θα πληρώνουμε μάλλον εσαεί. Τόκοι, πανωτόκια, επιμήκυνση, spreads και ότι στο διάολο έχουν εφεύρει το κοράκια της ιδεολογίας του τόκου. Γνώμη μου ειναι ότι το ΔΝΤ όπως και όλοι οι μοχλοι του συστήματος δεν έχουν τίποτα εναντίον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Απλά εδραιώνουν την εφαρμογή του συστήματος που τους εξυπηρετεί. Αν αντιληφθούν ότι ο κάθε ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τους εξυπηρετήσει ευκολότερα και ταχύτερα, μην έχετε καμμιά αμφιβολία ότι Σαμαρας δεν θα υπάρχει σε χρόνο dt. Απο την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, η μεσαία τάξη (δηλαδή ο στυλοβάτης της κοινωνίας ως σήμερα) εχει γονατίσει. Αν αντιληφθούν ότι με Σταθάκη αντί Στουρνάρα και με Μηλιό αντί Θεοχαρη την εξαφανίσουν εντελώς, άμεσα, τότε ΣΥΡΙΖΑ και πάλι ΣΥΡΙΖΑ. Nothing personal λοιπόν. Έν κατακλείδι, οι εκκλήσεις να βοηθήσουν περισσότερο την Ελλάδα απευθύνονται σε ώτα μη ακουόντων. Το ΔΝΤ θα βοηθήσει και θα στηρίξει τον Σόρος, την Fairfax, τα funds, τους διεθνείς τζογαδόρους των ζωών μας.... Και κάτι τελευταίο. Στην ιδεολογία του τόκου, η έννοια ΠΑΤΡΙΔΑ δεν υπάρχει. Έτσι μου ήρθε τώρα στο μυαλό, ενθυμούμενος τους αγώνες του Αντώνη (και) για το Σκοπιανό.

 3. Jimakos avatar
  Jimakos 31/05/2014 17:46:52

  Τι σημασία έχει τι λένε ΔΝΤ και λοιποί, αφου ο κυρίαρχος λαός θα βγάλει Τσίπρα που θα τα διαγράψει ολα.

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 01/06/2014 16:51:05

  “Δεν υπάρχει καμία προσθετική για ένα ακρωτηριασμένο πνεύμα.” ~Αντισυνταγματάρχης Φρανκ Σλέϊντ (Αλ Πατσίνο, στο “Άρωμα Γυναίκας”) “There is no prosthetic for an amputated spirit.”
  ~Lt Col Frank Slade (Al Pacino, "Scent of a Woman”)

 5. roadrunner avatar
  roadrunner 01/06/2014 17:20:30

  "Η έκθεση αναφέρει ότι ...σαφώς βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα που επέτρεψε την πρόσφατη έξοδο στις αγορές και που θα οδηγήσει στην όλο και αυξανόμενη παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία." Ποιός ήταν αυτός που έλεγε στην προεκλογική του καμπάνια, ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ήταν στημένη από την ελληνική κυβέρνηση για προεκλογικούς λόγους ; Μήπως ήταν ο Τσίπρας ; Μήπως η έκθεση του ΔΝΤ εκτός των άλλων αποδεικνύει οτι ο Σύριζα έλεγε τα ψέματα περί στημένης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, και τα έλεγε ο Σύριζα τα ψέματα στο λαό προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους ; Τί θα μας πούν άραγε τώρα οι κύριοι του Σύριζα για τον τρόπο που παραπλάνησαν τους ψηφοφόρους και που παρόλα αυτά, ούτε τα ποσοστά τους, του 2012 δεν έπιασαν ;

 6. η Dimi avatar
  η Dimi 03/06/2014 17:04:08

  Forbes: Αυτά είναι τα 8 πιό βλακώδη λάθη που κάνουν οι έξυπνοι άνθρωποι και καταστρέφουν τη καριέρα τους. (ΝewMoney/Διεθνή| Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2014 @16:01) Συμβαίνει και αυτό. Πετυχημένοι και ιδιαιτέρως ευφυείς επαγγελματίες είδαν την πολλά υποσχόμενη καριέρα τους να γκρεμίζεται από τη μία μέρα στην άλλη λόγω δικής τους ανοησίας. Μπορεί να ήταν “θεοί” στις πωλήσεις, ακριβοπληρωμένοι δικηγόροι ή υψηλόβαθμα στελέχη, με κοινό στοιχείο την “τρομακτική ευφυΐα”. Μπορεί να είχαν σπουδάσει στα πιό φημισμένα πανεπιστήμια και να έχουν θητεύσει στις καλύτερες εταιρείες. Κaι όμως, η καριέρα τους τελειώνει άδοξα και τις περισσότερες φορές εξαιτίας δικών τους ενεργειών. Εάν έχετε αναρωτηθεί ποτέ “πώς θα μπορούσε ποτέ ένα τέτοιο άτομο να κάνει μία τέτοια βλακεία”, ιδού τα 8 συνηθέστερα -ανόητα- λάθη που κάνουν οι έξυπνοι άνθρωποι και αυτοκαταστρέφονται, σύμφωνα με το Forbes: 1. Υποθέτουν ότι η επιτυχία του παρελθόντος θα τους ακολουθήσει στο μέλλον και στα νέα projects. Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι συνήθως και αλαζόνες. Επειδή έχουν νιώσει σταρ και έχουν ένα κύκλο θαυμαστών, πιστεύουν ότι όλη η ζωή τους πρόκειται να είναι μία ατελείωτη αλυσίδα από επιτυχίες. Αυτό οδηγεί σε μία υπερβολική εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική. 2. Σταματούν να δίνουν προσοχή σε λεπτομέρειες. Όταν κάποιος πετύχει γρήγορα, έχει συνήθως την πεποίθηση ότι αυτή η επιτυχία θα κρατήσει για πάντα και σταματάει να δίνει σημασία στις λεπτομέρειες, όπως έκανε στα πρώτα στάδια της επαγγελματικής του ζωής. Αρχίζει να αναθέτει περισσότερες αρμοδιότητες και αφήνει τις λεπτομέρειες στους άλλους, ξεχνώντας να τους ελέγξει αργότερα, λόγω φόρτου εργασίας. 3. Ξεχνούν ποιά είναι τα αδύναμα σημεία τους. Ακόμη και τα πιό πετυχημένα στελέχη έχουν αδυναμίες και βρίσκουν ένα τρόπο να συνεργαστούν με ανθρώπους που μπορούν να καλύψουν τα τρωτά σημεία τους. Όσοι ξεχνούν να το πράξουν αυτό, συχνά το μετανιώνουν. 4. Εξοστρακίζουν από τον κοντινό τους κύκλο όσους έχουν διαφορετική άποψη από αυτούς. Σε κανένα δεν αρέσει να του λένε ότι έχει άδικο. Στα πρώτα χρόνια της καριέρας μας, όταν το αφεντικό μάς λέει ότι έχουμε άδικο, το αποδεχόμαστε. Όταν, όμως, γινόμαστε εμείς αφεντικό και μάς λέει κάποιος ότι έχουμε άδικο, απλώς τον.. απολύουμε. Κατά καιρούς οι έξυπνοι άνθρωποι, που κάνουν ανόητα λάθη, είναι αυτοί οι οποίοι περιτριγυρίζονται από “yes-men”. 5. Ξεχνούν ότι μπορείς να πιάσεις περισσότερες μύγες με το μέλι παρά με το ξύδι. Εδώ ταιριάζει το ρητό που λέει “Να είσαι καλός με τους ανθρώπους που συναντάς όταν ανεβαίνεις γιατί μπορεί να τους συναντήσεις όταν αρχίσεις να πέφτεις”. Όσο πετυχημένος και να είναι κανείς, χρειάζεται συμμάχους και υποστηρικτές. Γι' αυτό δεν πρέπει να απομακρύνει τους άλλους, θεωρώντας τους υποδεέστερους. Ποτέ δεν ξέρει κανείς από ποιον θα χρειαστεί να ζητήσει εξυπηρέτηση στο μέλλον. 6. Αποφασίζουν να απομακρυνθούν από τον χώρο στον οποίο έχουν εξειδικευτεί. Σχεδόν σε όλες τις μεγάλες συγχωνεύσεις, που δεν ευοδώθηκαν, εμπλέκεται κάποιος CEO εταιρείας που αποφάσισε ότι είναι τόσο πετυχημένος που μπορεί να μεταπηδήσει σε μία νέα ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Jill Barad, η οποία παρέσυρε τη Mattel σε ένα πολύ κακό deal όταν αποφάσισε ότι η εταιρεία παιχνιδιών αναπτυσσόταν με πολύ αργούς ρυθμούς και θα έπρεπε να επεκταθεί στον ταχύτατο-κόσμο των CD-ROM's, αγοράζοντας την εταιρεία κατασκευής εκπαιδευτικού λογισμικού "The Learning Company" στα τέλη του '90. Ένα χρόνο μετά, η εξαγορά αυτή αποδείχθηκε μέγα λάθος, καθώς η εταιρεία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διαγραφή αξίας 3,6 δις δολλάρια. Aυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι μπορεί να είμαστε πετυχημένοι επειδή ξέρουμε τη δουλειά που κάνουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξέρουμε τα πάντα. 7. Δεν χτίζουν γέφυρες με άτομα σε ανώτερες θέσεις, που θα μπορούσαν να καθορίσουν την τύχη τους. Πολλές φορές οι έξυπνοι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα των ενεργειών τους μιλάνε από μόνα τους. Μόνο που δεν είναι έτσι. Η διπλωματία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανέλιξη σε οποιονδήποτε επαγγελματικό τομέα. Όλοι πρέπει να “πουλήσουν” τον εαυτό τους ώστε να διασφαλίσουν ότι θα γίνουν γνωστές η επιτυχία και οι ικανότητές τους. 8. Παίρνουν περιττά ρίσκα στη προσωπική ζωή τους. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βρίσκεται στην κορυφή επαγγελματικά, διατηρώντας κάποιο “βίτσιο” στην προσωπική του ζωή πλανάται οικτρά. Εάν έχει τάση για τζόγο, ναρκωτικά, αλκοόλ, ή κάτι ανάλογο, παίζει με τη φωτιά και δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να καεί. *** "Ποτέ μην επενδύσετε σε οποιαδήποτε ιδέα την οποία δεν μπορείτε ν’ απεικονίσετε μ’ ένα μολύβι." ~Peter Lynch (1944 - ) Αμερικανός επιχειρηματίας και ακρογωνιαίος λίθος του περίφημου “Αμοιβαίου Κεφαλαίου Magellan” “Never invest in any idea you can’t illustrate with a crayon.”

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.