#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/07/2011 11:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αρνητικοί οι οίκοι αξιολόγησης στην επανεπένδυση ελληνικών ομολόγων

Περιμένουν το Eurogroup  με το δάκτυλο στη σκανδάλη
Στην εκτίμηση ότι το Γιούρογκρουπ θα καθορίσει την προσεχή Δευτέρα το περίγραμμα της νέας στήριξης της Ελλάδας, χωρίς όμως οριστική συμφωνία, προέβη χθες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν. Πάντως, η αρνητική στάση των οίκων αξιολόγησης στη γαλλική πρόταση για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών προβληματίζει τους κοινοτικούς.

«Σε κάθε συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ κάνουμε βήματα προόδου στο θέμα της νέας στήριξης της Ελλάδας και αυτό αναμένουν να γίνει και στις 11 Ιουλίου», δήλωσε ο Αμαντέο Αλταφάιγ, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά και του Βερολίνου, το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με τις οποίες οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο.

Το περίγραμμα

Ο εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι σε σχέση με τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας που θα καθορίζουν τον τρόπο και το ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για την επίτευξη συμφωνίας. Ωστόσο, όπως είπε, στη συνεδρίαση της Δευτέρας μπορεί να έχουμε μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το περίγραμμα του νέου μηχανισμού. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στο θέμα αυτό υπάρχει ξεκάθαρη σύγκλιση απόψεων μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Για το πολύ υψηλό επιτόκιο που θα επιβαρύνει την Ελλάδα εάν υιοθετηθεί η γαλλική πρόταση, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη οι όροι και ότι στο «τραπέζι» βρίσκονται και συζητούνται αρκετές επιλογές.

Τέλος, αρνήθηκε να σχολιάσει τη συνέντευξη του Γιούνκερ σε γερμανικό περιοδικό, όπου μιλάει για σημαντικό περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας με αφορμή τη νέα στήριξη. Ανέφερε, πάντως, ότι οι χώρες της ευρωζώνης που υλοποιούν προγράμματα προσαρμογής με ευρωπαϊκή στήριξη έχουν περιορισμένα περιθώρια στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής. Φυσικά, η δήλωση του κ. Γιούνκερ ήταν πολύ πιο προχωρημένη από αυτήν του εκπροσώπου του Ολι Ρεν.

«Επιλεκτική χρεοκοπία»

Πάντως, η προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης S&P, σύμφωνα με την οποία η γαλλική πρόταση με τα δύο εναλλακτικά σενάρια για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη νέα στήριξη μπορεί να χαρακτηριστεί «επιλεκτική χρεοκοπία», έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες και τις πρωτεύουσες της ευρωζώνης. Κι αυτό γιατί όλες οι κινήσεις μέχρι τώρα είχαν γίνει με μεγάλη προσοχή, ώστε να αποφευχθεί η υποβάθμιση της Ελλάδας.

Μάλιστα, το πρόβλημα με τους οίκους αξιολόγησης είναι γενικότερο, γιατί και οι άλλοι δύο, δηλαδή Fitch και Moody’s, είχαν προειδοποιήσει την προηγουμένη ότι τα περιθώρια για την αποφυγή της υποβάθμισης είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Η αρνητική αυτή εξέλιξη αναμένεται να οδηγήσει σε τροποποίηση της γαλλικής πρότασης των δύο σεναρίων και συνέχιση των διαβουλεύσεων τόσο με τις τράπεζες όσο και με τους οίκους αξιολόγησης.

Το πρώτο σενάριο της γαλλικής πρότασης προβλέπει την επανεπένδυση από την πλευρά των ιδιωτών επενδυτών του 70% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους και λήγουν μέχρι το τέλος του 2014. Το 50% θα επανεπενδυθεί σε νέες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων διάρκειας 30 ετών και το 20% σε ένα ειδικό όχημα μηδενικού επιτοκίου, το οποίο θα έχει μορφή εγγύησης για τους ιδιώτες επενδυτές ότι θα πάρουν πίσω τα κεφάλαιά τους σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος. Το επιτόκιο δανεισμού είναι 5,5% προσαυξανόμενο ανάλογα με την εξέλιξη του ελληνικού ΑΕΠ, αλλά δεν θα μπορεί να ξεπεράσει το 8%.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την επανεπένδυση για 5 χρόνια τουλάχιστον του 90% των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι το τέλος του 2014, επίσης με επιτόκιο 5,5% αλλά χωρίς καμία προσθήκη.

 

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ, για τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sawas avatar
  sawas 05/07/2011 11:37:42

  Χαχαχαχα.....οι ανήθ-Οίκοι αξιολόγησης είναι φίλοι μας!!!!!

  Και τίθεται το ερώτημα. Ποιος κυβερνάει αυτόν τον Πλανήτη?????

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 05/07/2011 11:52:11

  ΟΧΙ ρε παιδια τι λετε !!!
  ΣΟΒΑΡΑ ????

  ΤΙ ΠΗΡΑΜΕ θα μου πει ΕΝΑΣ ?? τι ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΑΝ ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ???

  και δεν εχει δωσει rating ακομη η FITCH...!! περιμενετε μεχρι 15-18 Ιουλιου !

  η FITCH θα χτυπησει το πεναλτυ σε αδειο τερμα !

  ΠΠ

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 05/07/2011 13:07:17

  Πολύ τους σέβεστε φίλοι δεξιοί ...
  Έχουν γίνει το άλλοθί σας.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 05/07/2011 13:10:05

  Το έχετε ποτέ σκεφτεί σοβαρά, τι Αμερικανιά είναι ο τόοοοσος πιά σεβασμός προς τους "οίκους" ;

 5. madprof avatar
  madprof 05/07/2011 14:29:09

  Αυτοί μας φταίνε ?

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ madprof 05/07/2011 15:35:42

   Φυσικά, φταίνε και αυτοί (μαζί με άλλους).
   ΓΙα τη "Μητέρα Τερέζα" τους περάσατε;

 6. Αντρίκος avatar
  Αντρίκος 05/07/2011 15:32:02

  Κρεμάλες θα έρθουν και γι'αυτούς

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 05/07/2011 15:41:54

  Οι "οίκοι" αντιπολιτεύονται και την FED. Όχι μόνον την ΕΚΤ.
  Γι αυτούς (και όσους είναι πίσω τους) κάθε πολιτική ρύθμιση στην οικονομία, από οποιονδήποτε, είναι ανεπιθύμητη.
  Τυχαίο ποιοί είναι βασικοί μέτοχοι στους "οίκους"; Στον ένα πάντως "οίκο", βασικότερος είναι ο περιβόητος "σοφός της Ομάχα", δηλαδή ο ένας από τους 3 του "τριγώνου της ακολασίας".
  "Οίκοι" είναι αυτοί ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.