#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/08/2013 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί νέο κούρεμα»Θέμα χρόνου θεωρεί μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μαρσέλ Φράτσερ. Όπως σημειώνει, αυτή τη φορά θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι. Τα σενάρια περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, τα οποία διαψεύδει η γερμανική κυβέρνηση, επαναφέρει στο προσκήνιο ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ. Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), ο πρόεδρος του DIW εκτίμησε ότι «είναι σαφές πως η Ελλάδα θα χρειαστεί αργά ή γρήγορα μία νέα απομείωση χρέους.

Ο κ. Φράτσερ εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να εφαρμόσει πολλές από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει ως στόχο, παραπέμποντας ενδεικτικά στα πεδία των ιδιωτικοποιήσεων και της είσπραξης των φόρων. «Ορισμένοι από τους στόχους δεν θα επιτευχθούν» υπογράμμισε ο γερμανός ειδικός, εκτιμώντας ότι το θέμα θα τεθεί επί τάπητος το αργότερο μέχρι τέλους του έτους, με την εμφάνιση του επόμενου χρηματοδοτικού κενού.

Ο Φράτσερ προβαίνει μάλιστα στην εκτίμηση ότι αργά ή γρήγορα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα πρέπει να διαγραφεί έως και το μισό του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Όπως επισημαίνει, σε αντίθεση με το πρώτο «κούρεμα» απαιτήσεων των ιδιωτών πιστωτών το Μάρτιο του 2012, αυτή τη φορά θα μπορούσε να υποστεί απώλειες και ο επίσημος τομέας, καθώς, όπως λέει, «δεν υπάρχουν πλέον ιδιώτες πιστωτές».

Ο Φράτσερ διευκρίνισε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το οικονομικό βάρος που θα κληθεί να επωμιστεί ο γερμανός φορολογούμενος σε περίπτωση νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους. Μιλώντας ωστόσο τη Δευτέρα στη Λέσχη Οικονομικών Συντακτών στην Φρανκφούρτη (ICFW), σημείωσε ότι τα επόμενα χρόνια η Γερμανία θα κληθεί να καλύψει υποχρεώσεις που ανέρχονται σε διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων. Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη συμμετοχή της ΕΚΤ σε δεύτερο «κούρεμα», ο γερμανός οικονομολόγος εξήγησε ότι είναι περίπλοκο θέμα, καθώς το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα έχει καθεστώς προτιμητέου πιστωτή αλλά αυτό θα μπορούσε με βεβαιότητα να επιλυθεί όπως είπε, για παράδειγμα, με την μεταφορά τίτλων στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης ESM.

http://www.dw.de/%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%AC-%CE%AE-%CE%B3%CF%81%CE%AE%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B1-%CE%B8%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B1/a-1700291

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Hawk avatar
  Hawk 08/08/2013 10:42:10

  Ενα, ένα τα πουλάκια μου βγαίνουν και μιλάνε για τα αυτονόητα, φυσικά ούτε κουβέντα δεν γίνεται για το ότι το πρόγραμμα που εφάρμοσαν στην Ελλάδα ΔΝΤ & ΕΕ ήταν πλήρως αποτυχημένο και ξεκάθαρα έξω από τις δυνατότητες της χώρας.
  Πάντως τους τσούζει και τους κόβει μην τυχόν και κάνει την αποκοτιά και κλείσει πίσω της την πόρτα στην ΕΕ η Ελλάδα, αλλιώς τι λόγους θα είχαν να το συζητάνε...

 2. Spartal avatar
  Spartal 08/08/2013 11:07:26

  Σίγουρα πρέπει να γίνει νέο κούρεμα οι αριθμοί δεν βγαίνουν αλλιώς...
  Το καλύτερο θα ήταν να γίνει και σύντομα ώστε να ξεκαθαρίσει κάπως η κατάσταση.

 3. γιώργος πιπερόπουλος avatar
  γιώργος πιπερόπουλος 09/08/2013 09:11:45

  Το πρόβλημε είναι ότι το κούρεμα θα αφορά Δημόσιους και όχι ιδιωτικούς πόρους και καθώς οι 4 μεγάλες Τράπεζες ΑΛΦΑ, ΕΘΝΙΚΗ, EUROBANK και ΠΕΙΡΑΙΩΣ λόγω ΤΧΣ ανήουν στο ελληνικό Δημόσιο και σε αυτές βρίσκεται το 95% των καταθέσεων Ελλήνων ιδιωτών και επιχειρήσεων υπάρχει ένα ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ πρόβλημα που δεν ακουμπάει κανείς, δηλαδή λέτε το κούρεμα (όπως έγινε στην Κύπρο) να αφορά τις καταθέσεις μας;
  http://piperopoulos.blogspot.com/2013/08/blog-post_5.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.