Από το «Grexit» στο… «Graccident»
04/03/2015 13:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Από το «Grexit» στο… «Graccident»

Aτυχείς και επικίνδυνους για την ίδια και τους εταίρους της χειρισμούς επιρρίπτει στην ελληνική κυβέρνηση η Süddeutsche Zeitung.

Όπως σημειώνει στο σχόλιό της, στη λέξη «Grexit» ήρθε να προστεθεί το τελευταίο διάστημα και το «Graccident», που υπονοεί ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα συμβεί «λιγότερο η περισσότερο συντεταγμένα, αλλά ως αλυσιδωτή διαδοχή ατυχών γεγονότων, επειδή η κυβέρνηση Τσίπρα υπερεκτιμά την πολιτική της ισχύ».

Και προσθέτει: «Ισχύει μία απλή εξίσωση: Η Αθήνα δεν μπορεί να αναμένει πρόσθετη βοήθεια αν το πολιτικό τίμημα είναι αφόρητα υψηλό για τα άλλα κράτη της ευρωζώνης. Κάτι που σημαίνει ότι αν η Ελλάδα καταχραστεί την καλή θέληση των κυβερνήσεων των ευρωπαίων εταίρων με τέτοιο τρόπο ώστε το μόνο που θα προκύψει θα είναι να ενισχυθεί το Εθνικό Μέτωπο, η Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (σ.σ. AfD) ή το Podemos, τότε η φιλία θα τελειώσει. Η εξουσία της ελληνικής κυβέρνησης τελειώνει εκεί όπου θέτει σε κίνδυνο την εξουσία των άλλων κυβερνήσεων», τονίζει ο αρθρογράφος.

www.dw.de

ΣΧΟΛΙΑ

  1. η Dimi avatar
    η Dimi 05/03/2015 09:00:17

    Βαρουφάκης: «Υπάρχει εναλλακτική λύση αν δεν εκταμιευθεί η δόση» Η κυβέρνηση δεν θα δώσει νυν υπέρ πάντων αγώνα για μία δόση από την τρόϊκα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκης από το βήμα του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου χθες το βράδυ, ενώ σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δις ευρώ τον Μάρτιο «υπάρχει εναλλακτική λύση». Επίσης, ανέφερε ότι εφόσον υπάρχει πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο τότε η ΕΚΤ θα ξαναδεχτεί τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για να παράσχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει μεθόδευση για τρίτο δάνειο και πρόσθεσε ότι εμείς θέλουμε να ξεφύγουμε από το δανεισμό. Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν υπάρχει "ένας μαγικός αριθμός, αλλά τρεις" που θα καθορίσουν το τι θα γίνει: οι επενδύσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και οι αποπληρωμές του χρέους. Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου για τα 130 χρόνια του, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι θα παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup της Δευτέρας, ενώ υποστήριξε ότι τα μέτρα ανθρωπιστικής κρίσης θα χρηματοδοτηθούν από ισοδύναμες περικοπές δαπανών και από ευρωπαϊκά προγράμματα. Για τις αποκρατικοποιήσεις ο υπουργός δήλωσε πως «σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτές που έχουν μπει σε μια νομική διαδικασία και υπάρχουν εμπλεκόμενοι, αυτές που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον» είπε για τις ιδιωτικοποιήσεις περιγράφοντας ένα πλαίσιο «joint-venture» ειδικά στους τομείς που δεν μπορεί να επενδύσει το Δημόσιο. Αναφορικά με τη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, κυρίας Άνγκελα Μέρκελ, για «τρόϊκα» ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως η κυρία Μέρκελ το ανέφερε από αδράνεια και την χαρακτήρισε «σταθεροποιητικό παράγοντα στην Ευρώπη». Πρόσθεσε, δε, πώς «εμείς θεωρούμε ότι η τρόϊκα έχει τελειώσει, γιατί το μνημόνιο έχει τελειώσει», αν και παραδέχτηκε ότι ομόλογοί του στο Eurogroup την χρησιμοποιούν. Πέραν αυτών, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «δεν έχω συνηθίσει να υπόκειμαι στους κανόνες της διπλωματίας αλλά θα μου επιτρέψετε να συνεχίσω να πορεύομαι όπως πορεύομαι». http://bit.ly/1GWwPC7 MSN Ειδήσεις/9 ώρες πριν

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.