28/08/2013 12:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ από τη συζήτηση για τα κρατικά λαχεία

Στη Βουλή προς άμεση κύρωση κατατέθηκε χθες το νομοσχέδιο για την πώληση των Κρατικών Λαχείων, η οποία ουσιαστικά ξεμπλοκάρει και τη διαδικασία παραχώρησης του ΟΠΑΠ. Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι το συνολικό όφελος του Δημοσίου θα είναι 524 εκατ. ευρώ, καθώς θα εισπραχθούν άμεσα 190 εκατ. συν 334 εκατ. που θα είναι η διαφορά από αυτά που θα έπαιρνε το Δημόσιο ως κρατικό όφελος από αυτά που παίρνει τώρα με τη σύμβαση.

Στην αιτιολογική έκθεση του ΥΠΟΙΚ που συνοδεύει το νομοσχέδιο αναφέρονται τα κύρια σημεία της σύμβασης. Αναλυτικά:

* Από τη σύμβαση εξαιρούνται ρητώς τα ηλεκτρονικά λαχεία τα οποία έχουν ανατεθεί στον ΟΠΑΠ και το αμοιβαίο λαχειοφόρο ιπποδρομιακό στοίχημα (sweepstake). Πέραν των λαχείων που βρίσκονται σε κυκλοφορία, επαναεισάγεται έπειτα από 10 χρόνια το Ξυστό.

* To ελληνικό δημόσιο κατά την διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης δεσμεύεται ότι δεν θα συστήσει με νόμο νέα λαχεία, ούτε ηλεκτρονικές εκδοχές των κρατικών λαχείων (μέσω διαδικτύου ή κινητών τηλεφώνων), ενώ ο παραχωρησιούχος θα ελέγχεται από την ΕΕΕΠ.

* Το ελάχιστο μέσο αποδιδόμενο ποσοστό κέρδους για κάθε κρατικό λαχείο ορίζεται με τη σύμβαση σε τουλάχιστον 60%. Εξαίρεση είναι το Πρωτοχρονιάτικο με αποδιδόμενο ποσοστό κέρδους 55%.

* Σε ό,τι αφορά το τίμημα, όπως αναφέρεται έχουν ήδη καταβληθεί 38 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό μεσεγγύησης και το εναπομένο ποσό των 152 εκατ.ευρώ θα καταβληθεί το αργότερο έως τις 31/12/2013.

* Ο παραχωρησιούχος θα αποδίδει στο Δημόσιο μηνιαίο ποσοστό 30% επί του μικτού κέρδους (GGR – το ποσό που απομένει εάν από τα έσοδα αφαιρεθούν οι πληρωμές κερδών), με ελάχιστο ετήσιο ποσό τα 30 εκατ.ευρώ για την πρώτη χρήση και 50 εκατ.ευρώ για τις επόμενες χρήσεις. Από τα μηνιαία αυτά ποσά, το Δημόσιο θα αποδίδει το 20% για κοινωνικές πολιτικές.

* Σε περίπτωση που το συνολικό εισπραχθέν ποσό, για ένα οικονομικό έτος, είναι μικρότερο από την ελάχιστη ετήσια αμοιβή, τότε ο παραχωρησιούχος θα πρέπει να καταβάλλει στο Δημόσιο τη διαφορά μεταξύ της ελάχιστης ετήσιας αμοιβής και του συνολικού ποσού που εισπράχθηκε από τις ετήσιες αμοιβές. Το ελάχιστο εγγυημένο έσοδο από την συμμετοχή στα μικτά κέρδη για το δημόσιο ανέρχεται σε τουλάχιστον 580 εκατ.ευρώ.

* Ορίζεται ότι η Σύμβαση Παραχώρησης θα διέπεται από το ελληνικό δίκαιο, ενώ τυχόν διαφορές θα λύνονται μέσω διαιτησίας που θα διεξαχθεί στην Αθήνα υπό τους κανόνες του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου στο Λονδίνο.

Ο νέος παραχωρησιούχος θα αρχίσει να λειτουργεί τα Κρατικά Λαχεία έξι μήνες αργότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σύμβασης Παραχώρησης για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο προκάλεσε ένταση στη Βουλή και την αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ λόγω της διαδικασίας του κατεπείγοντος

Η Βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δ. Χαραλαμπίδου τόνισε ότι με την σύμβαση για την πώληση των κρατικών λαχείων «θέλετε, παραβιάζοντας κάθε έννοια συνταγματικότητας και του Κανονισμού της Βουλής, να δώσετε χάρισμα σε 2 μεγάλες εταιρείες που τις έχετε υπό την προστασία σας και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».

«Διάβασα ότι ο πρόεδρός σας έκανε διακοπές στο σπίτι ενός επιχειρηματία» σχολίασε ο Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Δ. Χαραλαμπίδου που είπε ότι εμπλέκει άσχετα θέματα για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να αφήσει υπαινιγμούς κατά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ευκολία ότι κάποιοι θα λένε ότι εμείς είμαστε στον αέρα ενώ εσείς έχετε σχέσεις με επιχειρηματίες τελείωσε», επέμεινε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών, αμέσως μετά τις ομιλίες των εισηγητών της συμπολίτευσης και θα συζητηθεί αύριο στην ολομέλεια της Βουλής

ΣΧΟΛΙΑ

  1. feygw pali avatar
    feygw pali 29/08/2013 20:55:05

    κανένα σχόλιο μέχρι τώρα;;; δεν είναι λίγο περίεργο;;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.