#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/10/2011 14:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποφασίζουν ερήμην της κυβέρνησης για την χρεοκοπία(Ανανεωμένο) Πριν από περίπου έναν χρόνο, στις 18 Οκτωβρίου 2010, η Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί διακήρυσσαν ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα χρεοκοπήσει πριν από το 2013. Έναν χρόνο µετά, συναντώνται σήµερα στο Βερολίνο για να αποφασίσουν, ερήμην της Ελλάδας, αν θα προχωρήσουν σε έναν κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους, πράγμα πουν θα σημάνει "πιστωτικό γεγονός" και χρεοκοπία

Στην όγδοη διμερή γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής που διοργανώνεται τους τελευταίους 20 μήνες οι Μέρκελ και Σαρκοζί θα θέσουν επί τάπητος τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, για τον οποίο υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο και την πρόταση για "κούρεμα" του ελληνικού χρέους κατά 50%.

Η Μέρκελ θα προσπαθήσει να κάμψει τις αντιρρήσεις του Σαρκοζί, ο οποίος φοβάται ότι μια στάση πληρωμών από την Ελλάδα, θα θέσει σε κίνδυνο τις γαλλικές τράπεζες, που έχουν μεγάλη έκθεση στο ελληνικό χρέος. Η Γερμανία υποστηρίζει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να στραφούν σε ίδια μέσα και στη βοήθεια των κρατών τους για την ανακεφαλαιοποίησή τους προτού να ελπίζουν σε ευρωπαϊκή βοήθεια ενώ η Γαλλία τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού συντονισμού για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία επικαλείται χρηματοπιστωτικές πηγές, οι πέντε κύριες τράπεζες της Γαλλίας είναι έτοιμες να αποδεχθούν μια ανακεφαλαιοποίησή τους από το κράτος ύψους 10 ως 15 δισ. ευρώ. Η Γαλλία επιθυμεί εξάλλου η Deutsche Bank να συγκεντρώσει επίσης νέα κεφάλαια, σύμφωνα με την εφημερίδα

«Τις επόµενες εβδοµάδες θα διαµορφωθεί το πλαίσιο της τελικής λύσης» εκτιµά κορυφαίος τραπεζίτης. Σύµφωνα µε τον ίδιο, η λύση αυτή θα στηρίζεται σε τρεις άξονες: «Πρώτον, στη θωράκιση της Ιταλίας και της Ισπανίας, δεύτερον, στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και, τρίτον, στο “κούρεµα” του ελληνικού χρέους».

Τίθενται, όμως, ορισμένα σημαντικά ερωτήματα, όπως γράφουμε αλλού:

Πρώτον, θα είναι αρκετό ένα τέτοιο κούρεμα; Oυδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα στο ερώτημα αυτό και ούτε αποτελούν οδηγό ανάλογα ιστορικά παραδείγματα που κατά καιρούς κάποιοι επικαλούνται. Οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές. Αρα, θα πορευτούμε σε «terra incognita». Εκείνο πάντως που θεωρείται  μάλλον δεδομένο είναι ό,τι ακόμα και μ’ ένα κούρεμα της τάξεως του 50% το ελληνικό χρέος θα παραμείνει, έστω και οριακά, πάνω από το 100% του ΑΕΠ. Και αν παραταθεί η ύφεση της ελληνικής οικονομίας και συνεχίσουμε να παράγουμε πρωτογενή ελλείμματα, σύντομα θα βρεθούμε εκεί που ήμασταν!

Δεύτερον, τα μεγαλύτερα  «θύματα» αυτού του «κουρέματος», θα είναι οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά μας ταμεία, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν επενδεδυμένα τα αποθέματά τους, είτε σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, είτε σε μετοχές ελληνικών τραπεζών.  Οι άλλοι μεγάλοι κάτοχοι ομολόγων, κυρίως οι Γερμανικές τράπεζες, έχουν καταφέρει να «ξεφορτωθούν» μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων που είχαν υπό την κατοχή τους. Ενδεχομένως και για το λόγο αυτό να καθυστέρησε και η διαδικασία!

Τρίτον, θα ξεπεράσει η Ευρώπη την κρίση χρέους που την ταλανίζει το τελευταίο διάστημα; Κατά τη γνώμη μου, ακόμα και ένα κούρεμα αυτής της τάξεως, ίσως αποδειχθεί «too little and too late»!

Και τέλος και ίσως σημαντικότερο, με ποιους όρους θα καλύψουν οι ξένες κυβερνήσεις τις ζημιές στο τραπεζικό τους σύστημα; Και κυρίως, τι ανταλλάγματα ή «εμπράγματες εγγυήσεις» θα ζητήσουν από την Ελλάδα για να συναινέσουν σε περαιτέρω «διαγραφή» χρέους;

Πώς θα καλυφθούν οι όποιες αξιώσεις των ιδιωτών ομολογιούχων; Μήπως με «παραχώρηση δικαιωμάτων» επί ελληνικής δημόσιας περιουσίας, όπως προβλέπει το διαβόητο «σχέδιο ΕΥΡΗΚΑ» και οι «ιδέες» που διακινούν Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 08/10/2011 18:55:07

  Συζητείται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Βασικά η εγγραφή ζημιών από Ελληνικά ομόλογα και η κάλυψη μέρους αυτών από το κράτος μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Αν δούνε ότι βγαίνει ο λογαριασμός θα προχωρήσουν σε κούρεμα 50%+ του ελληνικού χρέους και οι δικές μας τράπεζες πλην μιας δυο θα πάνε για φούντο.

 2. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 09/10/2011 15:13:00

  ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΙΑ τη πασοκική κυβέρνηση;;;Το ρόλο της τον ΕΚΤΕΛΕΣΕ ΑΨΟΓΑ....ΝΤΡΟΠΗ και ΑΙΣΧΟΣ!!!Ο Παπανδρεϊσμός ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ το ΕΓΚΛΗΜΑ του!!Το πασοκικό καθεστώς σιωπά,πια,διότι τι έχει να πει;;Εξάλλου το ρόλο του τον έπαιξε ΙΔΑΝΙΚΟΤΑΤΑ!!ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ του πασοκικού ΘΙΑΣΟΥ.....

 3. drider avatar
  drider 09/10/2011 15:31:12

  Χα, χα ο "φιλέλληνας" Σαρκοζί και η "κατακτητής" Μέρκελ.
  Είδατε τί ωραία που τακτοποιούν τα μέσα την προπαγάνδα τους;

  Σαρκοζί, φοβάται για τις γαλλικές τράπεζες και δε συζητάει τροποποίηση του μηδενικού ουσιαστικά κουρέματος που προέβλεπε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

  Η Μέρκελ και οι Γερμανοί επιχειρηματίες ονειρεύονται επενδύσεις με μισθούς πείνας και με όρους μπανανίας, αφού τα βρουν με τους γερμανοτσολιάδες μας.

  Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες - τραπεζίτες - πολιτικό σύστημα τρομοκρατημένοι για την επικείμενη κρατικοποίηση των τραπεζών. Βλέπεται γίνονται έτσι πιο ευάλωτοι στις γερμανικές ορέξεις.

  "Απειλείται η εθνική μας κυριαρχία"
  Εγώ διαβάζω επιπρόσθετα ότι απειλείται το διαμορφωμένο στάτους κβο του μοιράσματος της πίτας... Δεν τους αρέσει που θα μπούνε και "εξωτερικοί" παίκτες έτσι;

  Δεν βλέπω όμως να εκπροσωπείται επαρκώς η πραγματικά πατριωτική άποψη ότι πρώτα πρέπει να έρθει το συμφέρον του λαού (το 90% του πληθυσμού) και μετά των συμφέρον των υπολοίπων (το 10% που νεμόταν ως σήμερα τον πλούτο της χώρας).

  Η κρίση είναι ΚΑΙ ευκαιρία που δεν μπορούμε να χάσουμε (για καταρχήν κοινωνική δικαιοσύνη). Αλλιώτικα σε 5-10 χρόνια τα ίδια θα συζητάμε πάλι...

 4. Κράτιστος avatar
  Κράτιστος 09/10/2011 15:43:00

  τι πιο αποκαρδιωτικό για έναν λαό, να βλέπει να αποφασίζουν γι αυτόν ξένοι, ενώ η κυβέρνηση που εξέλεξε, να είναι όχι απλά θεατής, αλλά και δούλος αυτών!!!!!
  η δημοκρατία έχει πάει περίπατο, ενώ εδώ αποφασίζουν εγχώρια επιχειρηματικά και πολιτικά λαμόγια

  ο Θεός να μας λυπηθεί!!!!!!!

 5. Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ avatar
  Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ 09/10/2011 15:44:16

  <>

  Σε αυτό που λες Φάκτορα έχεις απόλυτο δίκιο.

  Κοίτα τι επεξεργάζονται τώρα όμως...
  http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/84815/nea-ektakth-eisfora-stis-katatheseis

  Είναι σύννομο αυτό?Εννοώ την υποχρεωτική έκτακτη εισφορά στις καταθέσεις?

  Τα έχουμε δει όλα με αυτούς τους σοσιαΛΗΣΤΕΣ....αλλά ξεπερνάει κάθε έννοια ποινικοποίησης της ιδιοκτησίας!!!

 6. ORIMA avatar
  ORIMA 09/10/2011 16:28:27

  Κατά την ταπεινήου άποψη η μόνη τίμια λύση θα ήταν η πλήρης και αμετάκλητη διαγραφή του Ελληνικού χρέους, το οποίο σε συντρίτικό βαθμό έχει αποδειχθεί μ´εσα από λεπτομερείς και πλήρως τεκμηριωμένες έπιστημονοκές έρευνες Ελλήνων και μή οικονομολόγων, ιστορικών και νομικών ότι είναι ψευδεπίγραφο. Κάθε άλλη λύση περιλαμβάνει υποδόυλωση του λαού μας και Εθνικής Κυριαρχίας ες αεί. Και ο μόνος δρόμος είναι δυστυχώς η απείθεια απέναντι σε νόμους με κενό γράμμα. Η αυτο-οργάνωση σε κοινότητες μικρές και μεγάλες με σκοπό την οργανωμένη αντίσταση, αντίδραση και διεκδίκηση της αξίας μας. Μιά Ήρα αρχή, μακριά από τα αποβρασμοκόμματα του παρελθώντος. Ας ανοίξουμε τα αυτιά σε σοβαρές φωνές που ακόμα εκπέμπουν και ας δώσουμε την ευκαιρία στους εαυτούς μας και στην κοινωνία μας. Ανατροπή, αναγέννηση, συνειδητοποίηση, Αναμόρφωση. Το κόστος θα είναι μεγάλο, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα πιάσει τόπο.

  • drider avatar
   drider @ ORIMA 09/10/2011 16:46:03

   Μακάρι να γινόταν αυτό με "αστικό" τρόπο. Αλλά βλέπεις τώρα ένα σημαντικό κομμάτι του χρέους μας είναι προς τρίτες (ευρωπαϊκές) χώρες όχι ιδιώτες. Οσονούπω θα αλλάξει η αναλογία αυτή υπέρ των δάνειων κρατών, μετά από κούρεμα που θα γίνει στο χρέος που διακρατούν μόνο οι ιδιώτες.

   Συνεπώς το ερώτημα από εδώ και πέρα είναι αν μπορεί να υπάρξει πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ των λαών. Πάντως όσο θα υπάρχουν οικονομικές ελίτ που θα μας και θα τους κυβερνάνε η εύκολη απάντηση θα είναι ο πόλεμος, η τιμωρία, η εκδικητικότητα και η εξαθλίωση... Όχι η αλληλεγγύη.

 7. Vassilis avatar
  Vassilis 09/10/2011 16:33:08

  " Η Κυβέρνηση"... Έχει πλάκα να αποκαλείται η κατοχική κυβέρνηση σαν "κυβέρνηση".

 8. manos avatar
  manos 09/10/2011 17:10:21

  Ποιάς κυβέρνησης?

  Της συμμορίας θα έπρεπε να λες.

 9. χρυσηίς avatar
  χρυσηίς 09/10/2011 17:14:26

  Aν η αξιωματικη αντιπολιτευση πιστευει οτι ετσι εχουν τα πραγματα , ας μην δεχτει να παραστει σε Συμβουλιο υπο τον Προεδρο της δημοκρατιας και αντι αυτου , ας ζητησει εκλογες .
  Για να δουμε....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.