#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/05/2013 09:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποκρατικοποιείται σε τρεις φάσεις η ΔΕΗΔημιουργία "μικρής ΔΕΗ" με αντιπροσωπευτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που θα πουληθούν σε ιδιώτη, είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ και πώληση του 49% των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε σήμερα από το ΥΠΕΚΑ.

Το σχέδιο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2015 και περιλαμβάνεται στο μνημόνιο οικονομικής πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.
Όπως επεσήμαιναν αρμόδιες πηγές, εκτός από την εξασφάλιση εσόδων για το Δημόσιο μέσω της αποκρατικοποίησης της εταιρίας, το σχέδιο διασφαλίζει και τη δημιουργία των συνθηκών για την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.
Αναλυτικότερα το σχέδιο περιλαμβάνει τα εξής:

1. Διαχωρισμό και αποκρατικοποίηση του Διαχειριστή Συστήματος (ΑΔΜΗΕ), με τελική κατάληξη την ολοκληρωτική αποχώρηση της ΔΕΗ από τα δίκτυα μεταφοράς. Η πρώτη φάση, που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013, προβλέπει είσοδο επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με την οποία θα εκχωρηθεί έως το 49% των μετοχών και η διοίκηση της εταιρείας. Στη δεύτερη φάση που θα ολοκληρωθεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 ο επενδυτής θα αποκτήσει τουλάχιστον το 51% των μετοχών με πρόβλεψη για διατήρηση ποσοστού καταστατικής μειοψηφίας από το Δημόσιο. Οι προσφορές που θα κατατεθούν εξ αρχής από τους ενδιαφερόμενους θα καλύπτουν και τις δυο φάσεις.

2. Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού. Στόχος είναι να δημιουργηθεί βιώσιμη ανταγωνιστική νέα εταιρεία στην οποία θα δοθεί το 30% περίπου του υφιστάμενου παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και νέων μονάδων, καθώς και αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας της ΔΕΗ. Θα περιλαμβάνει δηλαδή λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές και μονάδες φυσικού αερίου καθώς και ορυχεία λιγνίτη. Το ακριβές παραγωγικό θα καθοριστεί μετά από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013, υπολογίζεται ωστόσο να μεταφερθούν 1400 μεγαβάτ λιγνιτικών, 500 υδροηλεκτρικής και 500 μεγαβάτ μονάδων φυσικού αερίου. Ο διαγωνισμός για την πώληση της μικρής ΔΕΗ θα γίνει με τη συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ. Η νέα εταιρεία θα πρέπει να στελεχωθεί με το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στις συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες και ορυχεία, και από το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό των λοιπών διευθύνσεων της ΔΕΗ (π.χ. λογιστήριο, μηχανογράφηση και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες) ενώ θα αναλάβει αναλογικά και μέρος του χρέους της ΔΕΗ.
Η ολοκλήρωση των ενεργειών θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2015 και θα ακολουθήσει αμέσως η έναρξη των δραστηριοτήτων της νέας εταιρείας.

3. Αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.
Προβλέπεται η διάθεση σε στρατηγικό επενδυτή του 17% των μετοχών της εταιρείας από το 51% που κατέχει το Δημόσιο και έχουν ήδη μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015, ή εντός του πρώτου τριμήνου του 2016.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kalel avatar
  kalel 15/05/2013 11:33:34

  Ποιος θυμάται τα παθήματα των Αμερικανών στην Καλιφόρνια με την ιδιωτικοποίηση? Αλλο τηλεπ/νίες κι άλλο ηλ. ρεύμα.

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ kalel 15/05/2013 11:40:05

   Μη, μη, μη... Θα σε πουν λαϊκιστή που σου έχουν κάνει αριστερή λοβοτομή.

   Το να χώριζαν την ΔΕΗ σε Παραγωγή και Διανομή και να ιδιωτικοποιούσαν πλήρως το δεύτερο με παράλληλη δημιουργία 2-3 ανταγωνιστών, παρόμοιο σχέδιο με τις τηλεπικοινωνίες δηλαδή, δεν ήθελαν. Ήταν πολύ αναρχοκομμουνιστικολαϊκίστικο για τα γούστα τους και δεν θα εξυπηρετούσε τους φίλους και κουμπάρους που θα αγοράσουν αυτά που θα πωληθούν. Άλλωστε, μιλάνε για την "ιδιωτικοποίηση" της ΔΕΗ λες και δεν είναι ήδη ιδιωτική κατά 49%...

 2. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 15/05/2013 11:48:08

  Η υπόθεση ΔΕΗ είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη!
  Το ζητούμενο είναι αν το αποτέλεσμα θα αποβεί υπέρ της Ελληνικής Οικονομίας και του Καταναλωτή (πράγματα αλληλένδετα) και όχι σε βάρος τους με το πρόσχημα της δήθεν "εξυγίανσης"!
  Από την ιδρυτική της διακήρυξη η ΔΕΗ , έχει ως σκοπό την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τον Ελληνικό λαό στην πλέον οικονομική τιμή!
  Συνεπώς αυτό που μετράει είναι, κάθε είδους "απελευθέρωση", "εξυγίανση" και ότι άλλο προκύψει, να οδηγεί στην ελάφρυνση της τσέπης του Κοινωνικού συνόλου.
  Κάθε άλλη ρύθμιση ή μη, που θα επιβαρύνει τους Καταναλωτές, άμεσα (με τιμολογιακές αυξήσεις), ή έμμεσα (με επιδοτήσεις του Κρατικού Προυπολογισμού στους νέους παρόχους), θα είναι απαράδεκτη και πέραν πάσης λογικής!
  Η άποψη ότι η "απελευθέρωση" θα οδηγήσει σε όφελος των καταναλωτών , είναι εύκολο να κατοχυρωθεί με μια απλή ρήτρα στη Σύμβαση που να απαγορεύει οποιαδήποτε αύξηση των Τιμολογίων πέραν των συνήθων!!!

 3. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 15/05/2013 13:05:33

  Η ΔΕΗ θα παει στους γερμανούς έχουμε τα μεγαλύτερα αποθέματα λιγνίτη στην Ευρώπη αυτή είναι η φάκα το τυρί είναι ότι κ´ καλά μας κάνουν χαρές κ´ θα διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας

 4. FOTZIO avatar
  FOTZIO 15/05/2013 15:10:02

  ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΛΟΥΤΟ. ΝΤΡΟΠΗ!!! Η κυβέρνηση των τριών κομμάτων θα πρέπει να γνωρίζει ότι πριν το 1950 υπήρχαν 400 ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες παρείχαν ηλεκτρικό ρεύμα …. κατ΄επιλογήν !!! Από τότε μέχρι σήμερα η ΔΕΗ -αξιοποιώντας τους φόρους του Έλληνα πολίτη αλλά και την περιουσία των Εργαζόμενων, περιουσία η οποία ως γνωστό είναι ενσωματωμένη στα Πάγια της επιχείρησης (άρθρο 34, Ν.2773/99)- κατάφερε να ηλεκτροδοτήσει ολόκληρη την επικράτεια, παρέχοντας το αγαθό της Η/Ε από το ένα άκρο της χώρας στο άλλο, από το πιο απομακρυσμένο χωριό στο πιο ακριτικό νησί και μάλιστα ΜΕ ΕΝΙΑΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

 5. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 15/05/2013 18:16:56

  ΟΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΑΣ, ΤΩΝ ΚΛΕΦΤΡΟΝΑΚΩΝ........ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Ο ΣΤΟΧΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ.........

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ Σαρακατσανος 19/05/2013 21:40:17

   Δηλαδή είναι σοβιετία, κλεφτρονάκια, συνδικαλιστές και νεποτιστές όποιος ανησυχεί για το γεγονός να πουληθεί το υπόλοιπο 51% της ΔΕΗ σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την εύλογη ή το γεγονός ότι θα παραμείνει μονοπώλιο αλλά ιδιωτικό (!!!) ή ότι ιδιωτικοποιείται τομέας στρατηγικής σημασίας; Ειλικρινά, ξέρετε με αυτό τον ορισμό που οι ιδιοκτήτες μιας επιχείρησης ανησυχούν για την πώληση της επιχείρησης του σε χαμηλότερη τιμή πόσοι επιχειρηματίες γίνονται σοβιετικοί; Όπως θα έλεγε και η Χρύσπα... 100%.

 6. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 15/05/2013 20:15:17

  Αν πρόκειται για ξεπούλημα η όχι δεν το ξέρουμε ακόμα.
  Πάντως η αξία με τιμές αντικαταστασεως , είναι πάνω από 20 δις.
  Εννοώ βέβαια τις τιμές που θα απαιτηθούν να στήσει κάποιος μια νέα ΔΕΗ, όμοια με την σημερινή.
  Συνεπώς οποιοδήποτε τίμημα που θα υπολογισθεί με βάση μικρότερη της προαναφερομενης αξίας, θα προκαλέσει σκάνδαλο.
  Προκειμένου για τη ΔΕΗ,το ζητούμενο δεν είναι το λιγότερο κράτος, άλλα το οικονομικό όφελος των Ελλήνων Καταναλωτών και η Εθνική Ασφάλεια!

  • ΝΙΚΟΣ avatar
   ΝΙΚΟΣ @ ΝΤΙΝΟΣ 16/05/2013 08:11:02

   ΠΡΟΕΔΡΕ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ Η ΔΕΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΑΠ, ΟΥΤΕ S.M.!!!

   ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΕ ΣΕΝΑ, ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΣΕΙΣ.

   ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΟΥ ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΜΠOΥΣ ΜΑΣ , ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ 1999..... ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ; ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗ ΔΕΗ ΠΙΡ ΜΠΑΡΑ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕΣ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙΣ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.