#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/08/2012 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απεξάρτηση από το «ναρκωτικό» του δανεισμού, σύμφωνα με την ALPHAΑπό το χθεσινό εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της ALPHA BANK δαιφαίνεται μια νότα αισιοδοξία σε ότι αφορά την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα οι αναλυτές της τράπεζα αναφέρουν:

Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αυτό κατέστη δυνατό με:

α) την πλήρη εξειδίκευση των μέτρων περικοπής δαπανών ύψους € 11,5 δις που είχαν θεωρηθεί (από την Τρόικα) αναγκαία για την εκτέλεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2012-2014, ώστε να εξασφαλισθεί πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 4,5%. του ΑΕΠ,

β) καλύτερη του προβλεπομένου εκτέλεση του Π2012 στο 7μηνο.’12,

γ)μεγάλη πρόοδο στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και

δ) σαφή προσανατολισμό και αποφασιστικότητα για επιτάχυνση της διαδικασίας ολοκλήρωσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εκτέλεσης του διευρυμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση λαμβάνει ήδη όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή υλοποίηση του Π2012, του οποίου η εκτέλεση είναι ήδη πολύ καλύτερη του προβλεπομένου στο 7μηνο του 2012, παρά το ότι η είσπραξη μεγάλου μέρους των κρατικών εσόδων θα πραγματοποιηθεί κυρίως στο τελευταίο 5μηνο του έτους. Με αυτά τα δεδομένα, διαφαίνεται ήδη ότι η υλοποίηση του Π2012 θα είναι πράγματι καλύτερη από ότι έχει σχεδιαστεί και, αν εισπραχθούν και τα έσοδα του ΠΔΕ όπως έχει προγραμματιστεί, τότε είναι πράγματι εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 0,5% του ΑΕΠ ήδη από το 2012.

Με το αποτέλεσμα αυτό, θα έχει ήδη συντελεστεί η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή σε παγκόσμιο επίπεδο έως σήμερα, με την μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος κατά 10,7 π.μ. του ΑΕΠ από το 2009 μέχρι σήμερα, παρά την δραματική πτώση του ΑΕΠ της χώρας κατά -6,9% το2011 και κατά -6,0% το 2012.

Επιπλέον των ανωτέρω, η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. Έχει επιτύχει σημαντική πραγματική εσωτερική υποτίμηση με βάση το σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, η οποία (σύμφωνα και με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) θα ανέλθει στο 23% στο τέλος του 2012, και στο 26% στο τέλος του 2013, έναντι του 4ου 3μήνου του 2009.

Η Ελλάδα μέσα σε 2,5 έτη κατάφερε να μειώσει δραστικά τις μακροοικονομικές της ανισορροπίες, τόσο στο δημόσιο τομέα όσο και στο ισοζύγιο πληρωμών, και να αυξήσει ουσιαστικά την διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.

Δημιουργήθηκαν έτσι οι συνθήκες για πλήρη απεξάρτηση της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα του ελληνικού δημοσίου από το σκληρό ναρκωτικό του συνεχώς αυξανόμενου δανεισμού από το εξωτερικό. Ο δανεισμός από το εξωτερικό υπήρξε στην Ελλάδα η «εύκολη» (πολιτικά ανώδυνη) πηγή χρημάτων για τη χρηματοδότηση ανεξέλεγκτων παροχών στους πάντες, αντιοικονομικών και αντικοινωνικών καταστάσεων σπατάλης και διαφθοράς στο δημόσιοδιατύπωση αρνητικών σχολίων για τη χώρα μας.

 Πόσες φορές, για παράδειγμα, μπορεί κανείς να επαναλαμβάνει την άποψη ότι μια χώρα μέλος της Ζώνης του Ευρώ δεν μπορεί να υποτιμήσει την πραγματική ισοτιμία του νομίσματός της, όταν η Ελλάδα έχει ήδη προβεί σε εσωτερική υποτίμηση κατά 23% μέσα σε 3-έτη. Έως πότε μπορεί τοοποιοδήποτε διεθνές μέσο ενημέρωσης να διατυμπανίζει καθημερινά ότι η Ελλάδα δεν έχει πραγματοποιήσει καμιά πρόοδο στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής, όταν η Ελλάδα έχει εξαλείψει ήδη το πρωτογενές έλλειμμα της ΓΚ.

 Τελευταίως, υποστηρίζεται πλέον ότι «η Ελλάδα θα μείνει τελικά στο ευρώ, αλλά για πολιτικούς λόγους», καθώς πολλοί αναλυτές βρίσκονται σε αδυναμία να συγκεράσουν το καλό κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται για την Ελλάδα με τις βαθειά ριζωμένες αλλά λανθασμένες απόψεις τους για την έλλειψη προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

 Χαρακτηριστική, εν προκειμένω, είναι και η αναφορά του επικεφαλής του Eurogroup Jean-Claude Juncker στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ότι οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες, κάτι που δεν γίνεται αντιληπτό από πολλούς ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίοι θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί όταν ομιλούν για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εγκαταλείψει το Ευρώ, καθώς τέτοιες απόψεις υπονομεύουν την προσπάθεια προσαρμογής.

 Μετά τις μεγάλες προσαρμογές που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα, εκείνο που απαιτείται τώρα είναι η έγκαιρη (από το 2013) έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση. Αυτό θα πρέπει να είναι η κύρια επιδίωξη της οικονομικής πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμοστεί σε συνεννόηση της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα.

 Ολόκληρη η ανάλυση εδώ

 Γ.Φ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. vag avatar
  vag 24/08/2012 08:47:13

  Επείδη δούλεψα εκεί, σας προσυπογράφω ότι εδώ και 12 χρόνια το συγκεκριμένο τμήμα ανάλυσης πέφτει συνεχώς έξω είτε μιλάει για Ελλάδα είτε για τον υπόλοιπο κόσμο, ο συγκεκριμένος Δ/ντης του τμήματος έχει την υποχρέωση να τα βλέπει όλα καλά, και η πλάκα είναι ότι μάλλον τα βλέπει και ρόδινα. Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση (δική μου άποψη πάντα) η ALPHA βρίσκεται σε διατεταγμένη αποστολή να μας πείσει για την αναγκαιότητα των θυσιών (ώστε να συνεχίσουν όλοι εκεί μέσα να βγάζουν ένα πάρα πολύ καλό μεροκάματο, αλλιώς τελειώσανε κι αυτοί μαζί μας). Χαρακτηριστικότατα θυμάμαι τις τεράστιες αναλύσεις για την ανάκαμψη που έρχεται από το...2001, έχουμε κλείσει 11 χρόνια...ανάκαμψης, τι σόι ανάκαμψη είναι αυτή?

  • Κώστας τουρίστας. avatar
   Κώστας τουρίστας. @ vag 24/08/2012 14:53:09

   Γειά σου Συνάδελφε! Κάτι που εσύ θα το γνωρίζεις είναι οι παχυλοί μισθοί και τα Bonus που παίρνουν τα διάφορα στελέχη, τα οποία λαμβάνουν τις εντολές να γράφουν διάφορα άρθρα "κατα παραγγελία".
   Εγώ θεωρώ οτι μέσα απο τα άρθρα του οικονομικού αυτού δελτίου, γίνεται πολιτική.

 2. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 24/08/2012 09:10:04

  Απεξάρτηση από το «ναρκωτικό» του δανεισμού....τότε δεν χρειαζόμαστε την επόμενη δόση του δανείου που θα χρηματοδοτήσει ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ Τράπεζες επιβαρύνοντας το Δημόσιο χρέος.
  Σωστά;

  ΥΓ

  Η έκθεση αναφέρει και το ...κόστος:

  Όταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έρχεται
  αντιμέτωπο με μια παρατεταμένη περίοδο λιτότητας
  χωρίς σαφή προοπτική ανάκαμψης σε ένα όλο και
  πιο επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον, όταν οι
  προοπτικές απασχόλησης για τους νέους είναι
  μηδαμινές, όταν οι μισθοί μειώνονται και η
  ανασφάλιστη εργασία γίνεται θεσμός, όταν ένας
  στους τέσσερεις είναι άνεργος, όταν οι μακροχρόνια
  άνεργοι χάνουν την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη,
  όταν οι συντάξεις περικόπτονται, και, όταν, εν γένει,
  αποσυντίθεται το πλαίσιο κοινωνικής οργάνωσης,
  αρχίζουν να εμφανίζονται μια σειρά από
  αποκλίνουσες συμπεριφορές, όπως η αθέτηση
  υποχρεώσεων πληρωμών (εφορία, τράπεζες, ΔΕΗ
  κτλ) και, βεβαίως, η έξαρση της φοροδιαφυγής και
  της διαφθοράς.

  Οι πολίτες θα σωθούν;
  Γιατί μέχρι τώρα για ιδιωτικά μαγαζάκια τρέχουμε που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ θα είχαν κρατικοποιηθεί.

 3. dirty harry avatar
  dirty harry 24/08/2012 09:21:31

  Κλασικη εκθεση τραπεζης. Μονο νουμερα , χωρις ποιοτικα στοιχεια.
  Δεν μας λενε ομως ?
  ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΕΙ Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΜΕ 1,500,000 ΑΝΕΡΓΟΥΣ ?
  Και αντε οι 20αρηδες και οι 30αρηδες θα βρουν καποια στιγμη δουλεια.
  Οσοι ειναι πανω απο 45 ομως ? Φυσικα ουδεποτε θα ξαναβρουν.
  Μια γενια εργαζομενων θα πεθανει στην ανεργια και στην υποαπασχοληση.
  Μηδεν προσφορα στο ΑΕΠ, μηδεν στην κοινωνια.
  Τι θα γινουν αυτοι ? Τι λεει η Αλφα για αυτο ?

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ dirty harry 24/08/2012 09:44:51

   Τι λεει η Αλφα για αυτο ?

   Πότε θα έρθουν τα επόμενα € ...το μόνο ενδιαφέρεται ο Ιδιωτικός Τομέας το κρατικό χρήμα και η περιουσία.

   Τι τους νοιάζει η ύφεση και η υποτίμηση.
   Λιγότεροι μισθοί.
   Φθηνότερες ιδιωτικοποιήσεις.

   ΥΓ

   Ελλάδα: η χώρα που οι Ιδιωτικές Τράπεζες δανείζονται δημόσιο Χρήμα / χρέος αγοράζοντας περιουσιακά του στοιχεία.
   Αν τους τα δίναμε δωρεάν θα γλιτώναμε τις ...ενισχύσεις.

   Γ@μ@τ@ δεν βρίσκεται και εμένα να με δανείσει κάποιος 500 εκατομμύρια να ιδιωτικοποιήσω / αγοράζοντας το ΤΤ ...προσπαθήσαμε βέβαια μερικές φορές στο παρελθόν τώρα θα το καταφέρουμε.

 4. Κβάντα avatar
  Κβάντα 24/08/2012 10:16:02

  Επικοινωνιακοί νεατερνταλισμοί!
  Το θέμα μας είναι αυτά που γράφει η ALPHA στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο ή αυτά που βιώνει η πλειοψηφία των Ελληνικών οικογενειών;

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/08/2012 11:16:23

  Ακριβές ! Από την δόση του Σεπτεμβρίου, το μεγαλύτερο μέρος (25 δις) θα πάει για ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών.
  Δεν βλέπω δυστυχώς να διεκδικούν σθεναρά για την Ελλάδα (όπως δικδικούν π.χ. οι Ιρλανδοί) την επέκταση της "Ισπανικής ρύθμισης":
  Να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες απευθείας ο ESM, χωρίς εγγραφή στο δημόσιο χρέος, να μεταβιβαστούν οι κοινές μετοχές στον Ευρωπαικό μηχανισμό (προσωρινή κρατικοποίηση στο "ευρύτερο κρατος"), να ασκεί διοίκηση και εποπτεία η ΕΚΤ μέσω της Ευρωπαικής Τραπεζικής Αρχής.
  Και να αποπληρωθεί το δάνειο που συνάπτουν οι τράπεζες μελλοντικά, στον κατάλληλο χρόνο, με την επαναπώληση των μετοχών του ESM σε ιδιώτες.

 6. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 24/08/2012 11:26:52

  Η εμπιστοσύνη τού πολίτη σέ ότι τραπεζικό γενικά ανταγωνίζεται αυτή πρός τούς πολιτικούς γενικά καί τούς βολευτές ειδικώτερα.

  Δε πά νά λέ....

 7. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 24/08/2012 12:17:59

  όλα καλά για την ALPHA, όλα καλά...

 8. Κομμουνι avatar
  Κομμουνι 24/08/2012 13:08:34

  Μην δινετε σημασια στην ΑΛΦΑ για την απεξαρτηση απο το ναρκωτικο του δανεικου. Ειναι ακομη μαστουρωμενη απο τα ναρκωτικα δανεικα που της δινει το Ελλ.Δημοσιο απο εποχης Αλογοσκουφη μεχρι την τωρινη ανακεφαλαιοποιηση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.