#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/01/2013 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απειλή κατασχέσεων για χρέη έως 3.000 €Περίπου 1.000.000 μικροοφειλέτες του Δημοσίου αναμένεται να λάβουν εντός των προσεχών ημερών συστημένες επιστολές από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, με τις οποίες θα καλούνται εντός ολιγοήμερης προθεσμίας να εξοφλήσουν άμεσα ή να ρυθμίσουν σε δόσεις τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το Δημόσιο, υπό την απειλή κατασχέσεων σε εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία τους!

Και κλήσεις τροχαίας

Οι παραλήπτες των επιστολών θα είναι φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο ποσά μέχρι 3.000 ευρώ, από φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου, καθώς επίσης και από πρόστιμα πάσης φύσεως (ακόμη και για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας), τα οποία έχουν σταλεί κι έχουν βεβαιωθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Πρόκειται ουσιαστικά για οφειλέτες του Δημοσίου οι οποίοι χρωστούν μικρά σχετικά ποσά, για τα οποία οι αρμόδιες ΔΟΥ δεν απέστειλαν σχετικά ειδοποιητήρια. Πολλές από τις οφειλές αυτές είναι παλιές, έχουν παραμείνει δηλαδή ανεξόφλητες για πάρα πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα να έχουν επιβαρυνθεί με σημαντικού ύψους προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Τα οφέλη

Οι οφειλέτες που θα παραλάβουν τις επιστολές θα πρέπει να προσέλθουν στις αρμόδιες ΔΟΥ εντός της προθεσμίας που θα αναγράφεται σ’ αυτές για να εξοφλήσουν άμεσα τα χρέη τους ή να ζητήσουν «διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής», προκειμένου να πληρώσουν τις οφειλές τους σε μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 30% επί των προσαυξήσεων. Εφόσον τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, είτε με εφάπαξ εξόφληση είτε με συμφωνία για υπαγωγή τους σε «διευκόλυνση τμηματικής καταβολής», θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας και θα μπορούν ανεμπόδιστα να προχωρούν σε πωλήσεις περιουσιακών τους στοιχείων. Επιπλέον θα αποφύγουν τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, δηλαδή θα γλιτώσουν από κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων τους.

Συνέπειες

Για όσους, όμως, δεν προσέλθουν στις ΔΟΥ για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, τα δικαστικά τμήματα των υπηρεσιών αυτών θα κινήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Θα λάβουν δηλαδή εναντίον τους μέτρα που προβλέπουν:

1.  Κατασχέσεις απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων. Μισθοί, συντάξεις, ημερομίσθια, εφάπαξ παροχές, επιδοτήσεις, ενοίκια και πάσης φύσεως άλλα εισοδήματα και έσοδα που δικαιούνται να εισπράξουν οι οφειλέτες του Δημοσίου από τρίτους θα κατάσχονται εν μέρει ή εν όλω από τις αρμόδιες ΔΟΥ προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές προς το Δημόσιο. Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προβλέπει την κατάσχεσή τους μέχρι ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνο εφόσον το ύψος του ποσού αυτού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, δε, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ. Για τα ημερομίσθια προβλέπεται η δυνατότητα κατάσχεσης ποσοστού μέχρι 20%, ενώ από τα εφάπαξ η Εφορία έχει δικαίωμα να κατάσχει μέχρι και το 50%! Κατασχέσεις εισοδημάτων και εσόδων επιτρέπονται ακόμη και για πολύ μικρές οφειλές, κάτω των 300 ευρώ. Η διαδικασία των κατασχέσεων αυτών προβλέπει την έκδοση κατασχετηρίων εγγράφων και την αποστολή τους στους «τρίτους», δηλαδή στους εργοδότες που καταβάλλουν τους μισθούς ή τα ημερομίσθια, στα ασφαλιστικά ταμεία που καταβάλλουν τις συντάξεις, στους φορείς που πληρώνουν τις επιδοτήσεις, στους ενοικιαστές που πληρώνουν τα ενοίκια κ.λπ. Τα κατασχετήρια δεν κοινοποιούνται στους οφειλέτες του Δημοσίου! Οι παραλήπτες των κατασχετηρίων εγγράφων, δηλαδή οι εργοδότες, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι ενοικιαστές κ.λπ., οφείλουν να παρακρατούν τα υπό κατάσχεση ποσά από τα χρήματα που υποχρεούνται να καταβάλουν στους οφειλέτες του Δημοσίου και να τα αποδίδουν εντός 8 ημερών στις αρμόδιες ΔΟΥ.

2. Κατασχέσεις ποσών από καταθέσεις των οφειλετών στις τράπεζες. Οι αρμόδιες ΔΟΥ θα ζητούν από τις τράπεζες στις οποίες έχουν ανοίξει λογαριασμούς οι οφειλέτες του Δημοσίου την παρακράτηση ποσών από τις καταθέσεις αυτές και την άμεση απόδοσή τους στο Δημόσιο!

3. Κατασχέσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων, όπως Ι.Χ. αυτοκίνητα, δίκυκλα, σκάφη αναψυχής, αντικείμενα που ανήκουν στους οφειλέτες.

Εκτιμήσεις για έσοδα μέχρι και 1 δισ. €

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι από την ενεργοποίηση των διαδικασιών για την είσπραξη των συγκεκριμένων μικρών οφειλών είναι δυνατό να εξασφαλιστούν έσοδα ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, ίσως και μέχρι 1 δισ. ευρώ, εντός των προσεχών μηνών!

Η προσπάθεια είσπραξης μικροοφειλών μέχρι 3.000 ευρώ από τουλάχιστον 1.000.000 φορολογούμενους εντάσσεται στο γενικότερο εγχείρημα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να εισπράξει εντός του 2013 «παλαιές» ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Για την είσπραξη του ποσού αυτού έχει δεσμευτεί στην Τρόικα ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας με το νέο Μνημόνιο που υπέγραψε πρόσφατα.

Από τον "Ελεύθερο Τύπο"  

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 30/01/2013 09:54:03

  Συνεχίστε έτσι με τον φοροεκφοβισμό και στο τέλος δεν θα μείνει όρθιο τίποτα.

 2. Αριστείδης Δ. avatar
  Αριστείδης Δ. 30/01/2013 10:16:16

  Η Γερμανική επέλαση μαπίνει πλέον στο ψητό. Στην ιδιωτική περιουσία των Ελλήνων... Για να δούμε τώρα πως θα αντιδράσει ο Ραγιάς...

 3. blue nile avatar
  blue nile 30/01/2013 10:41:24

  Το ερώτημα είναι αν αυτοί που δεν πληρώνουν, έχουν και δεν πληρώνουν ή δεν έχουν και δεν πληρώνουν;
  Μάλλον οι περισσότεροι δεν έχουν να πληρώσουν.
  Το κράτος τελείως αυθαίρετα έχει αυξήσει βάναυσα την φορολόγηση των μικρομεσαίων εισοδημάτων κάτι που σε συνδυασμό με την ύφεση (για την οποία ύφεση φταίει το κράτος που δεν εφαρμόζει καμιά πολιτική που μπορεί να την μειώσει ή να την αντιστρέψει) θα οδηγήσει σημαντικό μέρος των πολιτών στο να μην έχει να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις.
  Όταν ένα κράτος φορολογεί σε κλίμακες υψηλότερες από ότι μπορεί να αντέξουν οι φορολογούμενοι τότε απλά δημιουργεί ένα βουνό χρεών των πολιτών προς το κράτος ενώ μέρος των κρατικών χρεών βαφτίζονται ως απαιτήσεις του δημοσίου από τους πολίτες.
  Όλες οι περιοριστικές πολιτικές λιτότητας και η αναπόφευκτη μείωση του ΑΕΠ κάπου προς τα εκεί οδηγούν.
  Ως ένα σημείο αυτό μπορεί να είναι δικαιολογημένο.
  Η χρεωκοπία ποτέ δεν είναι εύκολη και επιβαρύνει τους πολίτες.
  Όμως μετά από ένα σημείο (που νομίζω ότι το έχουμε ξεπεράσει προ πολλού) παρατηρούνται διαλυτικά φαινόμενα.
  Ήδη στο μυαλό των φορολογουμένων όταν καλούνται να πληρώνουν φόρους που δεν μπορούν να αντέξουν πιστοποιείται η εικόνα του κράτους-άρπαγα που αντί να προστατεύει την περιουσία και την ποιότητα ζωής του πολίτη μεθοδεύει την φυσική του εξόντωση.
  Πολύ περισσότερο τώρα που λόγω των αδικιών (που σε μεγάλο μέρος και η κυβέρνηση δέχεται ότι γίνονται) οι ίδιοι και οι ίδιοι πληρώνουν ενώ δεν έχει ακούσει κάποιον πολιτικό ή εκπρόσωπο της διαπλοκής που να δημευτεί η περιουσία του.
  Αν η κυβέρνηση τραβήξει το σκοινί στα άκρα με κατασχέσεις ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων θα παίξει επικίνδυνα με τη φωτιά.
  Και θα είμαστε ένα βήμα μόλις απόσταση από την έκρηξη που θα επιφέρει την κοινωνική αποσταθεροποίηση.
  Με τους συριζοδιαμαντόπουλους να περιμένουν πως και πως να εκμεταλευτούν το μομέντουμ.
  Μη ξεχνάμε ότι η πρώτη επαναστατική πράξη των αμερικανών αποίκων κατά της βρετανικής ηγεμονίας ήταν το τότε ΤΕΑ party που ονομάστηκε έτσι από τα αρχικά: Taxed Enough Already...
  Ας προσέξουν οι υπεύθυνοι πριν η υπέρμετρη αριθμολαγνεία τους φέρει προ δυσάρεστων απροόπτων...

 4. Νικήτας avatar
  Νικήτας 30/01/2013 11:37:33

  Και γαμώ τις κυβερνήσεις .
  Στίβουμε τον μικρό κοσμάκη που μπορούμε όπου τον πετύχουμε : μισθούς ,συντάξεις , ακινητη περιουσία ,μικροοφειλές και αφήνουμε στο απυρόβλητο τους μεγάλους με τις περιουσίες .
  Κουκούτσι μυαλό που θα τους οδηγήσει κατ΄ευθείαν στα σκουπίδια της ιστορίας διότι και να πάρεις απο το 10000000 έλληνες , 1000 ευρώ απο τον καθένα αίντε να μαζέψεις 1000000000 ευρώ που είναι μια σταγόνα σε σχέση με τα δισεκατομμύρι που χρωστάνε οι μεγάλοι.
  Άσε τα πραγματικά προβλήματα που θα δημηιουργηθούν στον απλό λαό που ακόμα και αυτή η μικρή επιβάρυνση μπορεί να τους κάνει να πεινάσουν τέτοιοιυς καιρούς .

  Πρέπει να το καταλάβουμε ότι αυτοί που κυβερνάνε εξυπηρετούν φίλους και γνωστούς ή αλλιώς το κατεστημένο . Την οικονομική ελίτ που τρώει με χρυσές μασέλες όπως και πρίν όπως και αύριο. Και αυτό φαίνετε απο το συνεχιζόμενο κομματικό κράτος που στήθηκε για αυτούς , απο τα ασύδοτα Μ.Μ.Ε που εξακολουθούν να παρουσιάζουν το άσπρο μαύρο και απο κάτω τα πρόβατα να βελάζουν , απο την απουσία έστω και μιάς κατάσχεσης περιουσίας απο λαμόγια τύπου άκη ,γιάννου και σία που αποδεδειγμένα κλέψανε την πατρίδα .
  Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει . Κάτσε λίγο ακόμα στην στενή πατριώτη και μετά θα σε περάσουμε με κλινέξ και θα σαι πεντακάθαρος , αρκεί να το βουλώνεις αγόρι μου .
  Ο κατάλογος δεν έχει τέλος και ας όψετε η πανηλίθια αριστερά που δεν μπορεί να βγάλει πατριωτικό λόγο εξαιτίας του αυτοευνουχισμού της ειδάλως θα τους έπαιρνε η μπάλα τους άχρηστους .
  Περιμένουμε όμως , περιμένουμε έναν γνήσιο για να δούμε τι δύναμη ανατροπής κρύβει μέσα του αυτός ο λαός .

 5. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 30/01/2013 12:13:57

  Διυλίζουν (διαλύουν) τα "κουνούπια" των 3.000 και καταπίνουν την "καμήλα" των "λι(η)στών".
  Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι...
  Και αφού "παντελονιάσουν" οι Έλληνες αστοί και λοιπές συνεργαζόμενες μεγαλομεσαίες δυνάμεις, θα μας πουν ότι φταίνε οι "Γερμανοί".
  Φταίει βέβαια και ο Τσίπρας που "ήπιε μπύρες" με τον Σόιμπλε και μπέρμπον στα γραφεία του ΔΝΤ...
  Ο κακός μας ο φλάρος φταίει...

 6. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 30/01/2013 12:16:58

  Δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα οι "δικοί μας"...
  Άς διδαχθούν τουλάχιστον, απο αυτό που κάνουν οι Ιταλοί:
  http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4784323

 7. cool avatar
  cool 30/01/2013 12:32:36

  1

 8. cool avatar
  cool 30/01/2013 12:35:07

  ο Μυτηλιναιος χρωσταει 110 μυρια στην ΔΕΗ εδω ενα χρονο κ αντι να του κοψουν το ρευμα οπως εχουν κανει σε καρκινοπαθεις κ εξαθλιωμενους ελληνες τον παρακαλανε να φυγει απο την ΔΕΗ η να πληρωσει .....

 9. cool avatar
  cool 30/01/2013 12:57:06

  η Ντορουλα αθωα !! με απαλακτικο βουλευμα ! αν ηταν απλος ελληνας θα του ειχαν παρει τα σωβρακα αφου θα τον ειχαν διαπομπευσει τα καναλια...

 10. Zame avatar
  Zame 30/01/2013 13:14:34

  "τσιγαρίζουμε τον κιμά" για λίγα λεπτά & μετά τον ρίχνουμε στο ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ..για να τον γευτούν με όλες τις μυρωδιές & τα αρώματα του..οι "προσκεκλημένοι σε αυτό το μεγάλο φαγοπότι"

 11. partyman avatar
  partyman 30/01/2013 13:23:16

  αυτό το κλίμα πανικού και αγανάκτησης που επικρατεί μετά το άκουσμα τέτοιων ειδήσεων, είναι αυτό που εννοούσε ο κ.Αντώνης πριν λίγες ημέρες "ανάπτυξη" ?

 12. cool avatar
  cool 30/01/2013 13:42:10

  αφου εχει δεσμευτει ο Στουρναρας ας τα δωσει εκεινος η ας τα παρει απο τους φιλους του,γιατι εμεις δεν εχουμε ...

 13. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 30/01/2013 14:59:50

  Ντροπη τετοια λογια για την κυβερνηση των νοικοκυραιων.....

 14. tak avatar
  tak 30/01/2013 15:29:04

  Ντρέπεται κανένας σας; Στουρνάρι τι λες; Οι άλλες ... μαϊμούδες του Υπουργείου; Τσίπα; Ντροπή; Άγνωστες λέξεις;

 15. Απογοητευμένος avatar
  Απογοητευμένος 30/01/2013 19:05:41

  Αγαπητοί μου είμαι ειλικρινά απογοητευμένος.
  Τι να πει κανείς;
  Τίποτα δεν έμαθαν απο το πάθημα του Πασοκ με το χαράτσι.
  Γιατί ας μην κοροιδευόμαστε η έδρα του προβλήματος δεν είναι στην Πλατεία Συντάγματος αλλά στου Μαξίμου, γιατί ο Στουρνάρας θα ξαναγυρίσει στο Πασοκ με τον τίτλο "Ο άνθρωπος που διέλυσε την Ν.Δ."

 16. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 30/01/2013 20:02:51

  Το παρόν άρθρο σε συνδυασμό με το προηγούμενο για χτίσιμο φοροφυλακών μού προκάλεσαν κάποιες μαύρες σκέψεις.

  Όταν μεγάλο μέρος των πολιτών χρωστάει στο κράτος, δεν θα σκέφτεται ενδόμυχα ότι καλύτερα να έλθει η κατάρρευσή του, ώστε να μην πληρώσει;

  Όταν κάποιο μέρος του ικανού να φέρει όπλο πληθυσμού είναι έγκλειστο σε φυλακές με κατεσχεμένη την περιουσία του για φόρους που δεν πλήρωσε, για ποια πατρίδα και ποια ελευθερία θα πάει να πολεμήσει τον όποιο εισβολέα, που θα λεχθεί (ορθώς) ότι επιβουλεύεται την γη και την ελευθερία του;

  Όσοι λόγω κρίσης δεν νυμφεύονται και δεν τεκνοποιούν ή φεύγουν στο εξωτερικό, πώς θα συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση εξωτερικών και εσωτερικών απειλών της πατρίδας;

  Με απλά λόγια, όποιος δεν έχει εστία και απογόνους να προστατεύσει, ίσως και να μην πολυνοιάζεται για το τι κράτος και πόση πατρίδα θα παραδώσει στην επόμενη γενεά. Εύχομαι να κάνω λάθος στους υπολογισμούς μου...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.