07/09/2010 13:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα θα καταρρεύσουν Τράπεζες με ομόλογα

Ακόμη και μετά το πακέτο των 750 δισ. ευρώ για τις πιο ασθενείς οικονομίες της ευρωζώνης, οι επενδυτές εμφανίζονται «δειλοί» απέναντι στα κρατικά ομόλογα και απέναντι στις τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους κρατικά ομόλογα χωρών της περιοχής. «Πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλούσε την κατάρρευση των τραπεζών με μεγάλη έκθεση σε κρατικά ομόλογα», δηλώνει ο Konrad Becker, χρηματοοικονομικός αναλυτής στη Merck Finck & Co.

Προσθέτει δε πως μια χρεοκοπία οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας θα οδηγούσε σε πλήρη απώλεια της εμπιστοσύνης στις τράπεζες. «Εάν οι επενδυτές δεν είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σε τράπεζες πλέον, τότε πολλές τράπεζες θα καταρρεύσουν εντός μηνών και όχι ετών». Όπως επισημαίνει το περιοδικό Bloomberg Markets στην έκδοση του Οκτωβρίου, η νέα ανησυχία σχετικά με το πόσο ευάλωτες είναι οι τράπεζες της περιοχής, έρχεται καθώς οι πολιτικοί και οι ρυθμιστικές αρχές ανυπομονούν να ανακοινώσουν την πρόοδο στην «διόρθωση» του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, σχεδόν δύο χρόνια μετά από την κατάρρευση της πιστωτικής αγοράς.

Επισημαίνει δε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διεξάγει stress tests σε 91 πιστωτικά ιδρύματα, με τις 84 εξ αυτών να περνούν τα κριτήρια. «Τα stress tests δεν ήταν αρκετά αυστηρά. Πολλοί είναι οι επενδυτές ομολόγων που δεν πείθονται ότι οι Έλληνες έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο. Και εάν η Ελλάδα δεν έχει βγει από την κρίση ακόμη, τότε δεν το έχει κάνει και καμία τράπεζα που έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα», σχολιάζει ο Julian Chillingworth, που διαχειρίζεται 21 δισ. δολάρια στη λονδρέζικη επενδυτική εταιρεία Rathbone Brothers

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 07/09/2010 13:40:54

  Η πιό πάνω ανάλυση έχει παρθεί από το Bloomberg και είναι γραμμένη από τους Richard Tomlinson και Andrew MacAskill την 6η Σεπτεμβρίου. Είναι πολύ πιό αναλυτική, πιό πάνω εμφανίζονται παράγραφοι που αφορούν σε σχολιασμό της Ελλάδος. Για λόγους δεοντολογίας είναι αναγκαίο να αναφέρομε την πηγή, χωρίς όμως κριτική διάθεση εκ μέρους μου.

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 07/09/2010 13:41:33

  Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, το ύψος των απαιτήσεων ευρωπαϊκών διεθνών τραπεζών στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου ήταν 1.54 τρις δολάρια. Και δεν είναι αλήθεια ότι μόνο η Γερμανία θα υφίστατο τις μεγαλύτερες απώλειες από μια “ένρηξη” στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, αφού οι τράπεζές της είναι εκτεθειμένες στη Ν. Ευρώπη με “μόλις” 522 δις δολ επισφαλών απαιτήσεων, ενώ οι Γαλλικές με 781 δις δολ. έχουν εκτεθεί πολύ περισσότερο, και οι τράπεζες του ΗΒ με 236 δις δολ.

  Οι ΗΠΑ είναι οι λιγότερο εκτεθειμένες σε επισφαλείς απαιτήσεις του ευρωπαϊκού νότου, με μόλις 118 δις δολ., ενώ δεν μπορεί να λεχθεί το ίδιο για Γαλλία, Γερμανία και ΗΒ, που αθροίζουν πάνω από 1,5 τρις απαιτήσεων.
  Σύμφωνα με τις αναλύσεις στην ίδια έκθεση του ΔΝΤ και την επανεκτίμηση του κινδύνου εξ αιτίας των επισφαλών απαιτήσεων από την Νότια Ευρώπη [κοινώς από τα δάνεια που χρωστάει η Νότια Ευρώπη] μπορεί να υπάρξει σημαντικός αρνητικός αντίκτυπος στην ενδοευρωπαϊκή ροή κεφαλαίων, αφού και οι Γερμανικές και οι Γαλλικές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τις απαιτήσεις τους για να βελτιώσουν τους κεφαλαιακούς τους δείκτες.

  Στην ίδια έκθεση του ΔΝΤ η πρόβλεψη για το γερμανικό ΑΕΠ είχε μειωθεί από 1,5% σε 1.2% για το 2010 και για το 2011 από το 1.8% στο 1.7%, διότι βάσει των αναλύσεων, οι γερμανικές τράπεζες θα μπορούσαν να υποστούν σημαντικές απώλειες εξ αιτίας των εμπορικών επενδύσεών τους real estate στις ΗΠΑ και στην Ισπανία, αλλά πολύ περισσότερο εξ αιτίας της ευρείας έκθεσής τους στη Νότια Ευρώπη.

  Η ειρωνία και η πικρή δική μας εκδίκηση είναι ότι εφόσον το ΔΝΤ μείωσε ΣΤΗΝ ΨΥΧΡΑ την πρόβλεψη για το γερμανικό ΑΕΠ, ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΣΤΑΣΕΙ να κάνει το ίδιο και για τη Γαλλία,χρησιμοποιώντας τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και μεθοδολογία!

  Οι Νοτιοευρωπαίοι χρωστάμε πολλά σε γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Αν αυτές οι γαλλικές και γερμανικές απαιτήσεις καταστούν επισφαλείς εξ αιτίας δυσκολίας εμπρόθεσμης αποπληρωμής, τότε θα έχουν πρόβλημα οι ίδιες οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, αφού οι επισφαλείς απαιτήσεις που θα έχουν από εμάς [ας τις πούμε τοξικές απαιτήσεις] θα επηρεάσουν αρνητικά τους δικούς τους δείκτες, τη δική ΤΟΥΣ πιστοληπτική ικανότητα και φερεγγυότητα.
  Είμαστε, συνολικά σα Νότος, εξαιρετικά οξυμένο πρόβλημα για ολόκληρη την ζώνη του Ευρώ.
  Και το τοξικό πρόβλημα των Ελληνικών τραπεζών που φοβούνται οι Ευρωπαϊκές τράπεζες είναι όλα αυτά τα εταιρικά και καταναλωτικά δάνεια, που δεν μπορούν να αποπληρωθούν και το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ είναι ότι έχουν εμπράγματες ασφάλειες [κοινώς υποθήκες], η πραγματική αξία των οποίων ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ, άρα άνθρακας και αυτός ο θησαυρός.

  [για την ιστορία:
  τα assets της DB ως ποσοστό αναλογούσαν στο 84% του γερμανικού ΑΕΠ...
  τα assets των 3 μεγαλύτερων γαλλικών τραπεζών, BNP Paribas, Credit Agricole και SocGen αναλογούσαν τη χρονική στιγμή σύνταξης της έκθεσης στο 237% του γαλλικου ΑΕΠ!]

 3. anonymos avatar
  anonymos 07/09/2010 19:21:50

  μακάρι

 4. KARAGIOZIS avatar
  KARAGIOZIS 08/09/2010 16:27:19

  Αυτό που πραγματικά θα γίνει σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ είναι ότι οι καθημερινές συναλλαγές θα συνεχίσουν να γίνονται σε ευρώ, οι καταθέσεις θα παραμείνουν σε ευρώ ως συνάλλαγμα και το μόνο που θα προσμετρείται σε δραχμές θα είναι το μηδαμινό σχεδόν χρέος μας, αφού θα έχουμε κηρύξει πτώχευση, και το «έλλειμμα» το οποίο θα έχει θετικό πρόσημο αφού ένα τεράστιο ποσό που θα πήγαινε σε αποπληρωμή δανείων θα έχει διαγραφεί με φυσικό επακόλουθο ο προϋπολογισμός της χώρας μας θα ήταν κατά πολύ ξελαφρωμένος.

  Θα είχαμε βέβαια ένα μικρό πρόβλημα με την ισοτιμία ευρώ δραχμής αλλά αυτό θα λυνόταν χάρη σε σωστές τοποθετήσεις των αποθεματικών μας, γύρισμα δηλαδή σε δολάρια και χρυσό. Το ευρώ θα κατρακυλούσε μετά την έξοδο μας από το ευρώ ακόμη και έναντι της δραχμής!

  Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι είναι αλήθεια αυτό που είχε πει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ότι δηλαδή θα χάσουμε το 30% των χρημάτων μας, έχει αναλογιστεί κανείς πόσο τοις εκατό έχουμε χάσει ήδη από τα μέτρα, τις αυξήσεις, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και τον πληθωρισμό και πόσο θα χάσουμε ακόμη;

  Η Ισλανδία που πτώχευσε πανηγυρικά το 2008 είχε ρυθμό ανάπτυξης ένα χρόνο μετά την πτώχευση -6,6%, ενώ για το 2010 προβλέπεται στο -3,0 αύξηση δηλαδή κατά 3,6% (άπιαστο όνειρο για την Ελλάδα). Επίσης η «πτωχευμένη» Ισλανδία έχει 36.750 δολάρια κατά κεφαλήν εισόδημα, με το αντίστοιχο για την Ελλάδα το 2009 και προ ΔΝΤ 32.100 δολάρια, ενώ το 2008 χρονιά της πτώχευσης είχε 42.700 δολάρια, διαφορά μόνο 7,2%, όσο δηλαδή και το ποσό που θα έχανε ετήσια ο Έλληνας από την αύξηση ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στα καύσιμα!

  Για όσους δεν γνωρίζουν, η Ισλανδία είναι μια χώρα που η οικονομία της βασίζεται κατά 70% στις υπηρεσίες, κατά 24% στη μικρή και ήπια βιομηχανία-βιοτεχνία και 6% σε αγροτική παραγωγή. Είναι μια χώρα χωρίς τουρισμό με μόλις 309.000 κατοίκους!!!

  Μετά την πτώχευση το μόνο που μάθαμε για την Ισλανδία είναι ότι είχε ένα ηφαίστειο με περίεργο όνομα, ενώ για την ανάκαμψη της οικονομίας της μέσα σε δυο χρόνια δεν μίλησε ποτέ κανένας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.