23/09/2011 15:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Αν η Αθήνα κηρύξει χρεοστάσιο, θα καταρρεύσουν το ευρώ και η Ευρώπη»

Στις απρόβλεπτες επιπτώσεις γεγονότων που εξελίσσονται μέσα στην ελληνική κρίση αναφέρονται σε σημερινό τους δημοσίευμα οι «Financial Times». Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι, εάν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, θα μπορούσαν να εξελιχθούν δυσμενώς τα πράγματα και να υπάρξουν απρόβλεπτες επιπτώσεις. Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μην εξυπηρετήσει τα χρέη της προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τράπεζες και τον ιδιωτικό τομέα. «Το σοκ του χρεοστασίου θα καταβαράθρωνε την οικονομία», τονίζεται στο άρθρο. Καθώς δεν θα υπήρχαν ικανά δημόσια έσοδα το Δημόσιο θα αδυνατούσε να πληρώσει υπαλλήλους και κοινωνικά επιδόματα, ενώ την ίδια στιγμή οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετώπιζαν την κατάρρευση καθώς το χαρτοφυλάκιο ομολόγων τους θα κατέγραφε τεράστιες ζημιές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αποδεχόταν τα στοιχεία αυτά του ενεργητικού ως εγγυήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας.

Η επακόλουθη δε διακοπή λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος πληρωμών θα πολλαπλασίαζε τα προβλήματα. Σύμφωνα με τους «Financial Times» η Ελλάδα θα έπρεπε είτε να επανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες και να ισοσκελίζει σε καθημερινή βάση τον προϋπολογισμό της, κάτι που θα προϋπόθετε τη χορήγηση νέων δανείων από τους πιστωτές, είτε θα έπρεπε να αποκαταστήσει τη δυνατότητα δημιουργίας χρήματος, κάτι που θα την οδηγούσε σε έξοδο από το ευρώ και την υιοθέτηση εθνικού νομίσματος.

Όπως προειδοποιεί η εφημερίδα οι επιπτώσεις οποιουδήποτε χρεοστασίου δεν θα περιορίζονταν στην Ελλάδα και σταδιακά θα εξωθούνταν εκτός ευρώ χώρες που θεωρούνται επικίνδυνες. Η δε μείωση της αξίας των ομολόγων των επικίνδυνων κρατών θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στις οικονομίες της Ευρωζώνης και σε πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες. «Αν μια χώρα έφευγε από το ευρώ θα αυξάνονταν οι φόβοι ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι δημιουργώντας κινδύνους σε όλη την Ευρωζώνη», σημειώνει το δημοσίευμα.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι καμία από αυτές τις εξελίξεις δεν είναι αναπόφευκτη και τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στο σύστημα καθιστούν αυξημένη την υποχρέωση επίγνωσης των μεγάλων κινδύνων που εγκυμονούν. «Αν η Αθήνα κηρύξει χρεοστάσιο, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να καταρρεύσουν και το ευρώ και η Ευρώπη», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 23/09/2011 15:18:03

  Να πει κάποιος σε αυτούς που φοβούνται για την Ευρώπη, να αναλάβουν την ζημιά αυτοί που μας πουλούσαν καθρέφτες και χάντρες με δανεικά που δεν έχουμε να ξοφλήσουμε. Δατσ' ωλ, απλό και καθαρό.

  Επιστρέφω στους αποστολείς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το αεροδόμιο Ελευθ. Βενιζέλος, την Γέφυρα, τα υποβρύχια, κάθε Καγιεν και κάθε Αουντι. Αν χρειαστεί και τα Γκολφάκια και όλα τα είδη κιγκαλερίας Πρακτικερ.

  Χώμα, πέτρες, αέρα, ήλιο ελιές και θάλασσα δεν δίνω.

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ archaeopteryx 23/09/2011 17:12:34

   Έτσι... κι επειδή όλο πιπιλάμε ότι δεν παράγουμε και όλο εισάγουμε, άρα τί να κάνουμε...
   επισκεφθείτε το e-bloko.gr, πολύ καλό πορταλ για τα ελληνικά προϊόντα και τους έλληνες παραγωγούς, με δυνατότητα αναζήτησης ανά κατηγορία και με προτεινόμενα πακέτα..
   Έκπληξη μου μεγάλη όταν διαπίστωσα ότι παράγουμε και μηχανήματα, πέρα από κάποια ηλεκτρικά ήδη..

   • Prometheus avatar
    Prometheus @ ΝΙΚΟΛΑΣ 23/09/2011 21:31:28

    το κακό με τα μηχανήματα ειναι οτι θα εχεις και άλλες εκπλήξεις κατα την χρήση τους :P

    • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
     ΝΙΚΟΛΑΣ @ Prometheus 23/09/2011 22:04:23

     Α, να μου λες ποια να φυλάγομαι..

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ archaeopteryx 23/09/2011 22:58:03

   Έτσι μπράβο!

 2. spiros avatar
  spiros 23/09/2011 15:28:42

  Συμφωνώ απόλυτα.

  • NEOTERA avatar
   NEOTERA @ spiros 23/09/2011 15:43:32

   Εγώ να δεις ! Κι αλήθεια να λέει ότι αιστάνεται έτσι και ψέμματα! ))

 3. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 23/09/2011 15:35:34

  Έτσι ακριβώς "Παράξενε".
  Η μόνη μακροχρόνια λύση είναι να έχουμε δικό μας νόμισμα. Δεν χρειαζόμαστε να "ανήκουμε" πουθενα για να είμαστε καλά εαν, και εφ' όσον, έχουμε εσωτερική δυναμική. Αφού την αποκ΄τησουμε μπορούμε να ανήκουμε είτε στη Δύση είτε στην Ανατολή, αλλά μόνο εφ' όσον εμείς ως Έλληνες ελεγχουμε τον (εθνικό μας ) βιο, και όχι από τάχα μου πλούσιες εξαρτήσεις. Αυτήν την δυναμική την ξεπούλησε με "συμμετοχή" σε σκληρούς πυρήνες και άλλα κουραφέξαλα, η κλεπταλήτ μας που τώρα μας φέρνει τα προθυρα εμφυλίου.

 4. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 23/09/2011 15:35:47

  Όμορφα..
  Κι ένας καθηγητής οικονομικών λέει σήμερα στη Γερμανική Handelsblatt ότι η Ελλάδα δεν έχει καμμιά βαρύτητα για το ευρώ...
  h__p://www.handelsblatt.com/finanzen/rohstoffe-devisen/devisen/griechenland-hat-keine-bedeutung-fuer-den-euro/4652382.html

  Συγχρόνως, το bloomberg αναφέρει πως η ως άνω εφημερίδα αποκαλύπτει δια του Bernd Raffelhueschen, καθηγητή στο Freiburg University πως η Γερμανία έχει 5 τρις ευρώ χρέος αντί για 2 (h__p://www.bloomberg.com/news/2011-09-23/germany-has-5-trillion-euros-of-hidden-debt-handelsblatt-says.html),
  κρύβοντας τα υπόλοιπα, γεγονός που αρκετοί άρχιζαν να σχολιάζουν
  h__p://www.capital.gr/News.asp?id=1288759.
  Τα ίδια στο h__p://www.commodityonline.com/market-movers/Real-German-debt-may-be-7-trillion-Euros-not-2-trillion-Professor-September%2023,%202011%2015:51:58-3-4047-3-1.html


  Όμως μια αναζήτηση στην online έκδοση της ίδιας της Handelsblatt δεν εμφανίζει αντίστοιχο άρθρο του

  Λοιπόν, οι διεθνείς ειδησεογραφικές μ.......ες σε βάρος μας κι όχι μόνο συνεχίζονται. Τί να πιστέψουμε πια;

 5. manos avatar
  manos 23/09/2011 16:05:37

  Δεν πα να καταρεύσει. Στα τέτοια μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.