Ανυποχώρητοι οι δανειστές - Ζητούν νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ από την Ελλάδα
13/05/2015 13:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανυποχώρητοι οι δανειστές - Ζητούν νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ από την Ελλάδα

Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 3 δισ. ευρώ ζητούν οι θεσμοί από την Ελλάδα για το 2015, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο τονίζει ότι φαίνονται ανυποχώρητοι σε ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις και εργασιακά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο με γνώση των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές, ώστε να συγκεντρώσει άλλα 3 δισ. ευρώ και να ανταποκριθεί στους ελάχιστους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν θέσει οι δανειστές.

Σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου επικαλούμενο αξιωματούχο, που μίλησε στο πρακτορείο σε καθεστώς ανωνυμίας χωρίς τη λήψη νέων μέτρων και χωρίς αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική οι πιστωτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα καταγράψει φέτος πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ.

Οι περικοπές θα φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα μόλις πάνω από 1% του ΑΕΠ, ένας στόχος που χαρακτηρίστηκε «αποδεκτός» από τον υπουργό Εσωτερικών, Ν. Βούτση, σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι χωρίς καμία αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική, η Ελλάδα θα εμφανίσει στο τέλος του 2015 έλλειμμα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Και αυτή η απόκλιση μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, και επομένως να απαιτηθούν ακόμα περισσότερο δημοσιονομικά μέτρα, όσο χειροτερεύει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ήδη τα στοιχεία που κοινοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι το ΑΕΠ στο α” τρίμηνο υποχώρησε 0,2% σε σχέση με το δ” τρίμηνο του 2014 επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η οικονομία μπαίνει σε τροχιά ύφεσης.

Στις κύριες εκτιμήσεις τους οι πιστωτές, σύμφωνα με το Bloomberg, θεωρούν ότι φέτος το Δημόσιο δεν θα αντλήσει έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις αφού η κυβέρνηση απαιτεί την αναδιαπραγμάτευση των όρων των διαγωνισμών.

Eπιπρόσθετα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θεωρούν πως όσα μέτρα έχει προτείνει η Αθήνα μέχρι στιγμής για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στην πραγματικότητα δεν έχουν κάποιο θετικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό.

Δεύτερος αξιωματούχος που μετέχει στις συνομιλίες δήλωσε στο Bloomberg πως διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και θεσμών υπάρχουν ακόμα στα ζητήματα των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στις περικοπές των συντάξεων, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην αγορά εργασίας.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κατά τον δαίμονα εαυτού avatar
  Κατά τον δαίμονα εαυτού 13/05/2015 16:32:59

  Εντάξει. Το να ζητάς, δεν πάει να πεί και οτι θα πάρεις! Αλλά και να θέλουν να σου κάνουνε παραχωρήσεις οι ασκούντες (περιστασιακά) την εξουσία, προφανώς και δεν τους παίρνει έτσι όπως έχουν δεσμευτεί, ώστε να λάβουν την εντολή για να αρχηγέψουν. Γι αυτό, λέω οι εκβιαστές, να κάνουνε λιγάκι πίσω. Αν πάλι δεν επιθυμούν ούτε αυτό το λίγο, ας κάνουνε τελείως πίσω κα ας ξεκουμπιστούνε,να ησυχάσουμε. Κουραστήκαμε πια.

 2. οδυσσεύς Κ. avatar
  οδυσσεύς Κ. 13/05/2015 20:33:09

  Kαι δεν τους υπογράφουμε οτι θα κόψουμε 6 δίς? Ετσι κι αλλοιώς ανεκπλήρωτα προαπαιτούμενα θα γίνουν κι αυτά όπως και τα προηγούμενα...

 3. οδυσσεύς Κ. avatar
  οδυσσεύς Κ. 13/05/2015 20:46:21

  Αλήθεια σκέφτηκαν καθόλου οι δανειστές μήπως ο "Killer" Τσίπρας τους εκθέτει Παγκοσμίως σκόπιμα? Οι αριστεροί είναι μανούλες στην δυσφημιστική προπαγάνδα δια της "πλαγίας εκθέσεως" του αντιπάλου... Δεν νομίζω πλέον οτι υπάρχουν πολλοί Ευρωπαίοι και άλλοι, που να θεωρούν την κάθε λίγο και λιγάκι εκδηλούμενη μετρολαγνεία των "θεσμών" έναντι του ασθενεστέρου τους κρίκου, ως έντιμη και καθώς πρέπει εταιρική Ευρωπαική συμπεριφορά... Δεδομένου δε οτι τους έχει απαγορευθεί δια ροπάλου το Grexit,(Μέρκελ,Ομπάμα), όλοι αντιλαμβάνονται οτι η συμπεριφορά τους, εκτός απο αναποτελεσματική και επιζημια για την Ελλαδα και την Ε.Ζ. είναι και αδιέξοδη. Εκτός αν πιστεύουν οτι ο Τσίπρας ιδιαίτερα τώρα, μετά απο 5 μήνες ΗΡΩΙΚΗΣ αντίστασης, στούς "βρώμικους Καπιταλιστικούς εκβιασμούς τους" θα τους ξαναφέρει τον Σαμαρά, που αυτοί άφησαν να πέσει, και θα πάει σπίτι του να φτιάχνει μολότωφ με μπουκάλια απο μπύρες που όλοι έχουμε...Αν θέλουν Grexit, αλλά ντρέπονται ακόμα και να το πούν, προφανώς έχουν σοβαρό πρόβλημα...

  • George N avatar
   George N @ οδυσσεύς Κ. 14/05/2015 07:11:58

   Μάλλον κάποιος άλλος εκτίθεται παγκοσμίως για να μην εκτεθεί στο εσωτερικό :-) Για τους Ευρωπαίους και την στάση τους απέναντι στην Ελλάδα από όσο μπορώ να δω και αντίθετα με αυτό που επικρατούσε τον Φεβρουάριο, έχουν γίνει ένα. Τους ένωσε ο Τσίπρας κι αυτό δεν είναι μικρό κατόρθωμα μια και αυτοί είναι ικανοί να διαφωνήσουν ακόμα και για το αν ο ήλιος ανατέλλει από την ανατολή....

   • Black Pit avatar
    Black Pit @ George N 14/05/2015 12:57:37

    Aυτοί διαφωνούν και συμφωνούν, αναλόγως με τα συμφέροντα των οικονομικών συντεχνιών που εκπροσωπούν. Τους ενώνει στην περίπτωσή μας, η γλυκιά τοκογλυφία που εξασφαλίζει σε όλους οφέλη και ο κοινός φόβος, μήπως πάρουν αέρα τα μυαλά των πολιτών τους κι έχουνε ...άλλα.

    • George N avatar
     George N @ Black Pit 14/05/2015 15:00:36

     Ο τόκος 2% σε κεφάλαιο που δεν θα επιστραφεί αν δεν κουρευτεί δεν λέγεται.....τοκογλυφία! Ποιος τοκογλύφος δανείζει αν είναι να χάσει και το κεφάλαιο? Καλύτερα ακόμα, ποιος δανείζει? Από μια τέτοια οπτική γωνία η κριτική είναι ότι έγινε διάσωση της Ελλάδας για να πληρωθούν οι ξένες τράπεζες. Που φυσικά είναι κι αυτό λάθος μια και έγινε για να μην υπάρξει domino effect λίγο μετά την Lehman Brothers. Κάτι που φαίνεται καθαρά τώρα από τα σπρωξίματα του Σόιμπλε στην Ελλάδα προς την έξοδο.....αυτά τα: δεν τα λέτε με τους BRICS, μήπως να κάνατε κάνα δημοψήφισμα, μήπως να αποφασίζατε, να σας βοηθήσουμε αν είναι να φύγετε κτλ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.