Αντιφατικές δηλώσεις Μοσκοβισί
18/03/2015 14:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντιφατικές δηλώσεις Μοσκοβισί

Η ΕΕ συνολικά επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ένα Grexit θα ήταν περισσότερο από οδυνηρό όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.

«Αν ένας αποχωρήσει, το ερώτημα που τίθεται αμέσως μετά είναι ποιος ακολουθεί και αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να γίνουν τα πράγματα» δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με αντικείμενο τη φορολογική διαφάνεια στην ΕΕ. Ο Π. Μοσκοβισί επέμεινε ότι απαιτείται η τήρηση των προϋποθέσεων που είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές και οι οποίες προβλέπονται από τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει η Επιτροπή για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ο κοινοτικός επίτροπος υπογράμμισε ότι η αντιπροσωπεία της Επιτροπής στη Αθήνα, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ντ. Κοστέλο, είναι εξαιρετικού επιπέδου και «χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης τόσο της Επιτροπής όσο και της δικής μου προσωπικά».

Η Επιτροπή έχει στόχο να είναι εποικοδομητική δύναμη που εργάζεται προς το συμφέρον της Ευρωζώνης και του ελληνικού λαού, είπε και τόνισε: «Υποστηρίζουμε το στόχο να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτοι, αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Δεν τίθεται με κανένα τρόπο θέμα άσκησης βέτο εκ μέρους μας για ένα νομοσχέδιο περί ανθρωπιστικής κρίσης το οποίο είναι αναγκαίο και που συζητήθηκε μεταξύ των κ.κ. Γιούνκερ και Τσίπρα».

Σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί, αυτό που υπογράμμισε ο κ. Κοστέλο είναι ότι, στο πλαίσιο της συμφωνίας πλαίσιο τη 20ής Φεβρουαρίου, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να έχουν διαβουλεύσεις από κοινού με τους εταίρους, ώστε να υπάρχει εκτίμηση του δημοσιονομικού αντικτύπου αυτών των μέτρων. Δεν θα πρέπει να γίνεται άδικη κριτική στην Επιτροπή, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Π. Μοσκοβισί, σημείωσε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει σκλήρυνση των θέσεων της Επιτροπής η οποία εργάζεται για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ τονίζοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β και βάση της εργασίας μας είναι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουμε γρήγορα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Μέχρι τα τέλη Απριλίου θα πρέπει να εξειδικευτεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια να αποφασιστούν άλλες διευθετήσεις τον Ιούλιο, τόνισε.

«Αν περνάμε τον χρόνο μας να παρατηρούμε ο ένας τον άλλος με καχύποπτο τρόπο χάνουμε χρόνο, ο οποίος δεν είναι είναι μόνο χρήμα αλλά και αποφάσεις και εμπιστοσύνη. Ζητούμενο είναι να υπάρξουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις που να είναι φιλόδοξες και ορισμένες με κοινωνικό χαρακτήρα στις οποίες δεν μπορούμε να αντιταχθούμε» κατέληξε.

Ωστόσο, λίγες ώρες νωρίτερα ο ίδιος είχε πει: «Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη με κάθε τίμημα, αλλά με αυστηρούς όρους, οι οποίοι είναι αποδεκτοί και από τις δύο πλευρές». Και συνέχιζε: «Να σεβαστούμε ότι οι Έλληνες ψήφισαν μια αλλαγή πολιτικής», διευκρινίζει ότι «την ίδια ώρα πρέπει οι Έλληνες να σεβαστούν ότι η χώρα τους δεσμεύτηκε με υποχρεώσεις έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της» και προσθέτει: «Τώρα βρισκόμαστε σε μια κοινή διαδικασία κατά την οποία μαθαίνουμε. Αυτή η διαδικασία προχωρά αργά, πολύ αργά. Δεν πρέπει τώρα να χάσουμε άλλο χρόνο, αλλά να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα από κοινού (...) Χρειαζόμαστε μια μεταρρυθμισμένη Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. airman avatar
    airman 18/03/2015 13:09:12

    "«ένα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο διάσωσης θα πρέπει να είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα»" Συνεπώς το τίμημα για την παραμονή στην Ευρωζώνη είναι ένα τρίτο "διαφορετικό" Μνημόνιο. Ένα "Συμβόλαιο για την Υγειή Ανάπτυξη" ας πούμε, με όρους που να παραπέμπουν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, διανθισμένους με μπόλικη "δημιουργική ασάφεια". Ο ΣΥΡΙΖΑ βάσισε την ύπαρξή του ως αντιπολίτευση στο Μνημονίο. Και ως Κυβέρνηση δεν μπορεί αν επιβιώσει χωρίς κάποιο Μνημόνιο, τέτοιο δέσιμο. Είναι πάνω απ' όλα ένα "θεσμικό" κόμμα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.