#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/10/2013 10:25
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντιστροφή κλίματος για την ελληνική οικονομία;Ο μεγαλοεπενδυτής John Paulson και μία ομάδα από αμερικανικά hedge funds ηγούνται της επέλασης σε ελληνικές τράπεζες, πιστεύοντας πως η οικονομία της Ελλάδας, που εδώ και καιρό θεωρείται η πιο αδύναμη στην περιφέρεια της ευρωζώνης, ανακάμπτει. Το ενδιαφέρον τους είναι τόσο ισχυρό που τα μεγάλα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο επιτάχυνσης της επαναϊδιωτικοποίησης του κλάδου, που εδώ και καιρό αντιμετωπίζει προβλήματα.

Ο Paulson, που έχει γίνει ευρέως γνωστός για το επιτυχημένο επενδυτικό στοίχημα ενάντια στην αγορά των αμερικανικών προϊόντων από τιτλοποιημένα ενυπόθηκά δάνεια το 2007, ύμνησε την «πολύ ευνοϊκή φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση της Ελλάδας». «Η ελληνική οικονομία βελτιώνεται και αυτό θα πρέπει να ευνοήσει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο», δήλωσε στους Financial Times. Επιβεβαίωσε ότι το δικό του fund, το Paulson & Co., έχει σημαντικά μερίδια στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Alpha Bank, τις δύο τράπεζες που έχουν αναδυθεί σε καλύτερη κατάσταση από την κρίση. «Και οι δύο είναι τώρα πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες και έτοιμες να ανακάμψουν με καλή διοίκηση», ανέφερε σε μία από τις σπάνιες δημόσιες δηλώσεις του.

Η Paulson & Co. είναι το υψηλότερου προφίλ hedge fund που επενδύει επιθετικά σε ελληνικές τράπεζες. Υπάρχουν και άλλα συπεριλαμβανομένων των Baupost, Eaglevale, Dromeus Capital, Falcon Edge, York Capital και Och-Ziff, σύμφωνα με πηγές κοντά στις εξελίξεις. «Long-only» funds, συπεριλαμβανομένων των Wellington Capital Group και Fidelity, έχουν ήδη πάρει θέσεις. Εν αντιθέσει με την Ισπανία και την Ιρλανδία, όπου τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο ήταν εκείνα που προκάλεσαν την ευρύτερη κρίση, στην Ελλάδα οι τράπεζες έπεσαν θύμα της κακής οικονομικής διακυβέρνησης. Δεδομένου ότι ήταν οι μεγαλύτεροι κάτοχοι κρατικών τίτλων, υπέστησαν βαριές ζημίες ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους.

Η Alpha και η Πειραιώς θεωρούνται ευρέως τα πιο ελκυστικά στοιχήματα μετά την ανακεφαλαιοποίηση νωρίτερα φέτος -όπου κυριάρχησαν τα κεφάλαια του πακέτου στήριξης- καθώς έμειναν σε ιδιωτικά χέρια ποσοστά της τάξεως του 16% και σχεδόν του 20% αντιστοίχως. Οι μετοχές και των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν ενισχυθεί μόλις 8% από τότε που έγιναν οι αυξήσεις κεφαλαίου. Τα warrants, όμως, που είναι διαπραγματεύσιμα ξεχωριστά, έχουν ενισχυθεί περισσότερο από 100% και 80% αντιστοίχως.

Τα warrants μπορούν να ανταλλαγούν με μετοχές σε προκαθορισμένο επίπεδο. Όσο ταχύτερα γίνει αυτή η ανταλλαγή, τόσο γρηγορότερα θα μεταβιβαστεί η ιδιοκτησία των τραπεζών από το κράτος στον ιδιωτικό τομέα. «Θα ήταν θετικό να βρεθεί ένας τρόπος να επιταχυνθεί περισσότερο η ιδιωτικοποίηση», δήλωσε ο Βασίλειος Ψάλτης, γενικός διευθυντής στην Alpha Bank, και συμπλήρωσε: «Η ζήτηση από τους επενδυτές ενισχύεται σημαντικά». Οι τραπεζίτες, όμως, πιστεύουν πως οι τιμές μετατροπής είναι πολύ υψηλές για να δελεαστούν οι επενδυτές των hedge funds. «Οι τράπεζες και η κυβέρνηση θα ήθελαν την επιτάχυνση της επαναϊδιωτικοποίησης μειώνοντας τις τιμές άσκησης», δήλωσε τραπεζίτης και συμπλήρωσε: «Το πρόβλημα, όμως, είναι η τρόικα». Το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, που εποπτεύεται από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι πιθανόν να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση των όρων της στήριξης των τραπεζών, παραδέχονται οι τραπεζίτες.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/f6316780-2e7d-11e3-9e14-00144feab7de.html

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.