#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/03/2013 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντικειμενικές «λάστιχο»Ένα σύστημα παρεμφερές με αυτό που ισχύει σήμερα θα εφαρμόζει η εφορία για να προσδιορίζει τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων πολύ κοντά στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς. Με το σύστημα αυτό, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται εντός του 2013, αναμένεται να προσαρμοστεί το επίπεδο των αντικειμενικών τιμών που χρησιμοποιεί η εφορία για να επιβάλει φόρους στην απόκτηση και την κατοχή ακινήτων, με το ύψος στο οποίο έχουν διαμορφωθεί οι αγοραίες τιμές των ακινήτων. Αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου συστήματος θα είναι να μειωθούν σημαντικά, έως και 50%, οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων κυρίως στις πιο «ακριβές» περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και να αυξηθούν σε πολλές περιοχές της περιφέρειας!

Το σχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», η 6μελής ομάδα εργασίας υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Οικονομικών που συνέστησε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας κ. Α. Γούναρης για να μελετήσει την εφαρμογή ενός νέου τρόπου προσδιορισμού των αντικειμενικών φορολογητέων αξιών των ακινήτων κατέληξε σε ένα σύστημα το οποίο δεν θα έχει πολύ μεγάλες διαφορές από το ισχύον σήμερα.

Συγκεκριμένα, και το νέο σύστημα θα προβλέπει τον καθορισμό συγκεκριμένων τιμών αφετηρίας ανά τετραγωνικό μέτρο, με βάση τις οποίες θα προσδιορίζονται οι τελικές φορολογητέες αξίες όλων των ακινήτων, δηλαδή οι τιμές επί των οποίων θα επιβάλλονται οι πάσης φύσεως φόροι. Για κάθε δήμο, πρώην δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα οι τιμές αφετηρίας θα εξακολουθούν να καθορίζονται ανά τετραγωνικό μέτρο και ανά «ζώνη», όπως ήδη γίνεται και τώρα. Ουσιαστικά και το νέο σύστημα θα προβλέπει συγκεκριμένες τιμές ζώνης ανά τ.μ., οι οποίες όμως δεν θα αναπροσαρμόζονται κάθε τρία ή τέσσερα έτη, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά πολύ πιο συχνά, πιθανότατα κάθε χρόνο.

Για τον προσδιορισμό των νέων τιμών αφετηρίας ή τιμών ζώνης ανά τ.μ. θα ληφθούν υπόψη δεδομένα που διαμορφώνουν τις πραγματικές τιμές των νεόδμητων κτισμάτων σε κάθε περιοχή. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα εργασίας έχει συλλέξει στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, από εκτιμητές, από κτηματομεσιτικά γραφεία, από τα Τμήματα Φορολογίας Κεφαλαίου όλων των ΔΟΥ της χώρας και από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, για το ύψος των πραγματικών τιμών των ακινήτων, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστη βάση δεδομένων. Με βάση το πληροφοριακό υλικό το οποίο έχει συλλεγεί επιδιώκεται σε πρώτη φάση να αναπροσαρμοστούν οι ισχύουσες σήμερα τιμές ζώνης. Σε κάθε περιοχή, η τιμή ζώνης αντιπροσωπεύει τη φορολογητέα αξία ανά τετραγωνικό μέτρο νεόδμητου διαμερίσματος πρώτου ορόφου με πρόσοψη σε ένα μόνο δρόμο. Με τη διαδικασία που ακολουθείται, οι τιμές ζώνης που ισχύουν σήμερα προβλέπεται να μεταβληθούν ώστε να αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα της αγοράς.

Κερδισμένοι, χαμένοι

Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι:

* Σε πολλές περιοχές της Αττικής, της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης καθώς και σε άλλες αστικές πυκνοκατοικημένες ζώνες της χώρας, κυρίως δε στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές, διαπιστώθηκε ότι οι αγοραίες τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων έχουν υποχωρήσει πολύ και έχουν πέσει κάτω από τα επίπεδα των αντικειμενικών τιμών ζώνης. Ειδικότερα, οι εμπορικές τιμές διαμορφώνονται πιο χαμηλά από τις αντικειμενικές στις περιοχές Διόνυσο, Δροσιά, Εκάλη, Νέα Ερυθραία, Παλιό Ψυχικό, Βουλιαγμένη και Πειραιά (στην Αττική), Σταυρούπολη, Εύοσμο, Κορδελιό, Πυλαία και Καλαμαριά (στη Θεσσαλονίκη), Βόλο, Ερμούπολη Σύρου, Καλαμάτα, Κέρκυρα και Λάρισα (στην υπόλοιπη Ελλάδα).

Στις περιοχές αυτές οι νέες τιμές ζώνης που θα καθοριστούν εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένες περίπου κατά 10% έως και 50%. Σε μέσα επίπεδα οι μειώσεις θα κυμαίνονται μεταξύ 20% και 25%.

* Σε πολλές άλλες περιοχές της περιφέρειας της χώρας, κυρίως σε κωμοπόλεις και χωριά, αλλά και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, κυρίως στις λεγόμενες «λαϊκές συνοικίες», οι πραγματικές τιμές της αγοράς διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται ακόμη σε επίπεδα υψηλότερα των αντικειμενικών τιμών ζώνης, οπότε οι νέες τιμές ζώνης θα αυξηθούν για να εξισωθούν με τις πραγματικές!

Φορολογητέες αξίες

Με βάση τις τιμές ζώνης ανά τ.μ. που θα καθοριστούν σε όλη την Ελλάδα θα υπολογίζονται οι φορολογητέες αξίες για όλες τις κατηγορίες ακινήτων εντός σχεδίων πόλεων, δηλαδή για τα παλαιά κτίσματα και τα οικόπεδα. Ο υπολογισμός των φορολογητέων αξιών θα γίνεται με βάση ένα συγκεκριμένο αλγόριθμο: Η τιμή ζώνης ανά τ.μ. θα πολλαπλασιάζεται διαδοχικά με συγκεκριμένους συντελεστές που θα αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου, όπως η παλαιότητα, η θέση, ο όροφος, η εμπορικότητα του δρόμου κ.λπ. Το ισχύον σήμερα σύστημα συντελεστών ενδέχεται να τροποποιηθεί ως προς ορισμένες επιμέρους λεπτομέρειες.

Η εξίσωση παρασύρει 12 φόρους - τέλη

Οι μεταβολές στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων τις οποίες θα προκαλέσει η εξίσωση των αντικειμενικών με τις πραγματικές τιμές της αγοράς θα έχουν επιπτώσεις σε 12 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν την απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας. Σε όσες περιοχές της χώρας η εξίσωση οδηγήσει σε άνοδο των αντικειμενικών τιμών θα προκύψουν αυξήσεις στους 12 αυτούς φόρους, ορισμένες από τις οποίες θα γίνουν αισθητές άμεσα και ορισμένες από το επόμενο έτος. Αντιθέτως, στις περιοχές όπου η εξίσωση θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αντικειμενικών θα υπάρξει σημαντική υποχώρηση και στις φορολογικές επιβαρύνσεις.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει προαναγγείλει εδώ και πολλούς μήνες μειώσεις συντελεστών στη φορολογία μεταβιβάσεων ακινήτων.

Αναλυτικά, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα προκαλέσει μεταβολές στις ακόλουθες 12 κατηγορίες φόρων και τελών που επιβαρύνουν την απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας:

1 Στον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα επιβληθεί το 2014.

2 Στο φόρο εισοδήματος επί των ενοικίων, από το 2014.

3 Στο φόρο εισοδήματος που προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης για την κύρια και τις δευτερεύουσες κατοικίες.

4 Στο συμπληρωματικό φόρο 1,5%-3% επί των μισθωμάτων.

5 Στο φόρο μεταβίβασης ακινήτων, ο οποίος επιβάλλεται με συντελεστές 8%-10%.

6 Στο δημοτικό φόρο μεταβίβασης ακινήτων, ο οποίος επιβάλλεται με συντελεστή 3% επί του φόρου μεταβίβασης που καταβάλλεται στην εφορία κατά την αγορά ακινήτου.

7 Στον ΦΠΑ 23% που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών.

8 Στο φόρο κληρονομιάς ακινήτων.

9 Στο φόρο δωρεάς ακινήτων.

10 Στο φόρο γονικής παροχής ακινήτων.

11 Στο τέλος ακίνητης περιουσίας.

12 Στα τέλη και τα δικαιώματα υπέρ δικηγόρων και συμβολαιογράφων.

Φυσικές καταστροφές:Καμία υποχρέωση ασφάλισης

Δεν τίθεται θέμα υποχρέωσης των πολιτών να ασφαλίσουν τα ακίνητά τους έναντι φυσικών καταστροφών. Αυτό ξεκαθάρισε χθες με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία εξετάζεται νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων.

Γιώργος Παλαιτσάκης, στον "Ελεύθερο Τύπο"

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τρεις λαλούν.... avatar
  Τρεις λαλούν.... 05/03/2013 10:14:59

  "* Σε πολλές άλλες περιοχές της περιφέρειας της χώρας, κυρίως σε κωμοπόλεις και χωριά, αλλά και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, κυρίως στις λεγόμενες «λαϊκές συνοικίες», οι πραγματικές τιμές της αγοράς διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται ακόμη σε επίπεδα υψηλότερα των αντικειμενικών τιμών ζώνης, οπότε οι νέες τιμές ζώνης θα αυξηθούν για να εξισωθούν με τις πραγματικές!"

  Πλάκα κάνουν? Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών προς τα κάτω για Π. Ψυχικό, Εκάλη κλπ και προς τα πάνω για τις "λαϊκές συνοικίες" ????
  ... οι τιμές έχουν "βουλιάξει" παντού... όχι μόνο στις "ακριβές" περιοχές.... Ο κόσμος στις λαϊκές γειτονιές ξεπουλάει από κοσμήματα (βλέπε όλα τα καταστήματα αγοράς χρυσού που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια) έως σπίτια για να επιβιώσει... Που το είδαν οτι οι εμπορική αξία είναι ακόμα υψηλή? Ας ανοίξουν μια "χρυσή ευκαιρία" να δουν τι γίνεται... και που βρίσκονται οι τιμές των ακινήτων στις λαϊκές γειτονιές....

 2. Κώστας τουρίστας. avatar
  Κώστας τουρίστας. 05/03/2013 12:01:48

  ΄Αν κατάλαβα καλά:
  --Σε περιοχές ακριβές, Διόνυσο, Δροσιά, Εκάλη κ.λ.π., οι αντικειμενικές αξίες που είναι μεγαλύτερες των εμπορικών, θα μειωθούν.
  --Σε "λαϊκές" περιοχές, οι αντικειμενικές είναι χαμηλότερες των εμπορικών, άρα θα αυξηθούν.
  Πάλι ο απλός και φτωχός Πολίτης θα επιβαρυνθεί, ενώ όσοι έχουν χρήματα να αγοράσουν σε ακριβές περιοχές, θα πληρώσουν λιγότερα!!
  Τέλος, επειδή οι αντικειμενικές αξίες θα είναι "λάστιχο", θα πρέπει να διασφαλίζονται οι Πολίτες απο εκείνους τους εφοριακούς που θα "μπορούν να τραβούν το λάστιχο" προς όφελος των Πολιτών αλλά και το δικό τους.

 3. Κώστας τουρίστας. avatar
  Κώστας τουρίστας. 05/03/2013 12:08:50

  Και επ' ευκαιρία, (αλλά άσχετο), Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ υπάρχει υπερεπάρκεια στα αποθέματα νερού και μάλιστα, ετοιμάζεται να επιστρέψει μεγάλες ποσότητες στον Εύηνο!
  Θα μειωθεί δηλαδή η τιμή του νερού που είχε αυξηθεί τον καιρό που υπήρχε λειψυδρία;;;;

  • dimx avatar
   dimx @ Κώστας τουρίστας. 05/03/2013 13:37:15

   Φυσικα και απορω γιατι αμφιβαλετε , απλα η μειωση θα γινει μετα την πωληση της ΕΥΔΑΠ στους φιλανθρωπους επενδυτες .

  • Magic Chrystal Ship avatar
   Magic Chrystal Ship @ Κώστας τουρίστας. 05/03/2013 14:25:34

   Το αν θα ...μειωθεί το τιμολόγιο, είναι το λιγότερο. Το φλέγον θέμα είναι να παραμείνει το νερό σε Ελληνικά χέρια.

   • Κώστας τουρίστας. avatar
    Κώστας τουρίστας. @ Magic Chrystal Ship 05/03/2013 17:19:29

    Σωστά! Εννοείται οτι συμφωνώ!

 4. Σοφία avatar
  Σοφία 05/03/2013 13:25:52

  Και να μειωθει η τιμη του νερου, ποιοι νομιζεις οτι θα εχουν οφελος???
  Μαλλον αυτοι με τις (εσωτερικες και εξωτερικες) πισινες στις βιλες!!

  • Κώστας τουρίστας. avatar
   Κώστας τουρίστας. @ Σοφία 05/03/2013 17:18:54

   Εχεις δίκαιο!

 5. M. avatar
  M. 05/03/2013 15:30:55

  Θέλω να δω τι θα κάνετε και με το κέντρο της Αθήνας, τις περιοχές γύρω από την Κολιάτσου και την πλ. Αμερικής, όπου έχουμε πνιγεί στους μαύρους, τα ναρκωτικά και την πορνεία και όπου τα παλιά πουλιούνται στο 60% της αντικειμενικής. Εκεί δεν βλέπετε ότι έχουν πέσει οι τιμές;

  Τι αλητεία Θεέ μου!......

 6. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 05/03/2013 15:31:55

  Η ομάδα εργασίας του υπουργείου καλό θα ήταν να ασχοληθεί (δεν αναφέρει τίποτε σχετικό το άρθρο) και με την ψηφιοποίηση των ζωνών. Στον 21ο αιώνα φθάσαμε αισίως και η κρατική μηχανή επιμένει να δουλεύει με χαρτιά, καρμπόν και φωτοτυπίες.

  Σήμερα για να υπολογισθεί η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου, μεσίτες, δικηγόροι, εφοριακοί και συμβολαιογράφοι (μεσάζοντες με μια λέξη) μελετούν (χάρτινους) χάρτες, το κόστος δημιουργίας και αναπαραγωγής των οποίων βαρύνει τους φορολογουμένους, οι οποίοι συνήθως αδυνατούν να τους χρησιμοποιήσουν, αφού ο τυχαίος πολίτης κάτοχος ιδιοκτησίας δεν μπορεί εύκολα μόνος να υπολογίσει την αξία των ακινήτων του. Είναι τόσο δύσκολο να φτιάξουν μια (ασφαλή) δικτυακή εφαρμογή η οποία με την χρήση των γεωγραφικών συντεταγμένων του ακινήτου κατά ΕΓΣΑ'87 (που αναφέρονται και στα χαρτιά του κτηματολογίου) και των άλλων χαρακτηριστικών του (είδος, παλαιότητα, όροφος) να βγάζει την αντικειμενική αξία;

  Ως πότε θα βασιλεύει το χαρτοβασίλειο και ο μεσάζων;

  Σημειωτέον, το κτηματολόγιο έχει ήδη εφαρμογή για τον εντοπισμό ακινήτων (είτε με γεωγραφικές συντεταγμένες, είτε με επιλογή περιοχής), άρα υπάρχει ήδη το απαραίτητο ψηφιακό υπόβαθρο. Γιατί δεν προσθέτουν τη δυνατότητα να εμφανίζεται και η αντικειμενική αξία της περιοχής; Ίσως επειδή οι μανδαρίνοι δεν ενεργούν πελατοκεντρικά, δεν σκέφτονται δηλαδή με βάση το πώς θα χρησιμοποιήσει το σύστημα ο πελάτης-πολίτης, αλλά υπηρεσιοκεντρικά, με βάση το πώς θα εισπράξουμε περισσότερους φόρους. (Η παραπάνω αντίληψη φαίνεται και από την ηλεκτρονική εφαρμογή για επιστροφή φόρου θέρμανσης στους δικαιούχους της και την αποτυχία του μέτρου).

  Μιλώντας για χαρτοβασίλειο κάτι σχετικό με την πρόσφατη καταδίκη πρώην δημάρχου. Πώς σε μεγάλο δήμο της χώρας, που ο δήμαρχος (κατά δήλωσή του) γνωρίζει προσωπικώς μόνο το 2% των χιλιάδων υπαλλήλων, επιτρέπονται οι συναλλαγές με μετρητά; Χάθηκαν οι επιταγές ή οι μεταφορές μέσω τραπεζικού λογαριασμού; Πολύ "αφελής" ήταν ο πρώην δήμαρχος για να "αφήνει" να διαχειρίζονται τα εκατομμύρια ευρώ του ταμείου σε μετρητά κάποιοι άγνωστοι (κατά δήλωσή του). Μάλλον για ειδικούς λόγους ήθελαν και επέτρεπαν συναλλαγές με μετρητά. Ίσως για να βολεύονται όλοι (μέχρι του ποσού των 33 εκατ. ευρώ περιλαμβανομένων των τόκων, σύμφωνα με εκτίμηση του Ελ. Συνεδρίου). Οι δήμαρχοι δεν είναι μόνο για να κόβουν κορδέλες σε εγκαίνια και να διορίζουν κομματόσκυλα στις δημοτικές "επιχειρήσεις", αλλά και για να εκπροσωπούν τα οικονομικά συμφέροντα των δημοτών τους και να προστατεύουν τις εισφορές τους από τους αετονύχηδες. Στα παραπάνω απέτυχε οικτρά ο καταδικασθείς.

 7. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 05/03/2013 18:23:31

  Δεν ειδα καποια αναφορα στη νησιωτικη Ελλαδα (Κρητη, Δωδ/σα, Κυκλαδες, Αν Αιγαιο, Ιονιο -πλην Κερκυρας- κτλ). Ελπιζω να ειναι τυχαιο γεγονος, αφου στα νησια ειδικα στις πρωτευουσες των νομών οι αντικειμενικες ειναι 40% πανω απ τις εμπορικες.
  Ελπιζω να μην παμε σε αλλαγες φαρσα...

 8. Υπήκοος avatar
  Υπήκοος 07/03/2013 00:27:48

  Ενω τα Πατησια, η Κυψελη, ε? Σφαιρα πανε οι αντικειμενικες...
  Ποιες τιμες, εδω υπαρχει αρνητικη ζητηση... Αλλα ξεχασα, να βολεψουμε το Διονυσο τωρα, να κανουν τα παλληκαρια μας φθηνες μεταβιβασεις!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.