22/03/2010 23:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντίθετη στην φορολόγηση και η Καθολική Εκκλησία

Την αντίθεσή της στην φορολόγηση με ποσοστό 20% των εσόδων της εκφράζει σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος.

«Αν επιβληθεί τελικά το ποσοστό του 20% στη φορολόγηση, τότε αυτομάτως μας καταδικάζετε σε πτώχευση και σε αδυναμία να επιβιώσουμε και να εκπληρώσουμε τους ιερούς σκοπούς της Εκκλησίας μας. Τότε η ευθύνη σας θα είναι πολύ μεγάλη, όπως και η αδικία σας εις βάρος μας! Αυτό θα σήμαινε στην πράξη σχεδόν 'δήμευση' της μικρής μας περιουσίας», αναφέρει στην επιστολή της», αναφέρεται στην επιστολή.

Η Καθολική Εκκλησία σημειώνει ακόμη ότι «δεν επιβαρύνει ούτε με ένα λεπτό τον κρατικό προϋπολογισμό».

Όπως επισημαίνει στην επιστολή «τόσο οι Αρχιερείς όσο και οι Ιερείς, οι Μοναχοί και οι Μοναχές της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, ούτε μισθό έχουν από το Κράτος, ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ούτε σύνταξη. Όλα αυτά πρέπει να τα εξασφαλίσει η κάθε Εκκλησιαστική Επαρχία. Παρόλα αυτά, μέχρι τώρα αγόγγυστα και με πολλές θυσίες καταβάλλουμε τις φορολογικές μας υποχρεώσεις, όπως ορίζει ο νόμος».

«Ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η δικαιοσύνη και η Κυβέρνηση δεν θα αδικήσει ακόμη περισσότερο την Καθολική Εκκλησία, την οποία, δυστυχώς, από χρόνια αδικεί με τη στέρηση οιασδήποτε χρηματικής αρωγής στο θρησκευτικό και κοινωνικό έργο της», τονίζεται στην επιστολή.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 23/03/2010 00:28:58

  Συνεπώς αγγίζει όλα τα θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα
  (δεν βρίσκω την ακριβή διατύπωση της νομολογίας, αν την έχει κανείς εύκαιρη θα βοηθούσε στην αποσαφήνιση των προθέσεων)

  Όμως ούτε μισθό έχουν από το Κράτος, ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ούτε σύνταξη λαμβάνουν οι Καθολικοί και έχουν απόλυτο δίκηο να ζητούνε εξαίρεση και νομικά θα την κερδίσουν. Για να δούμε τί θα γίνει με τους Μουσουλμάνους στη Θράκη -ουσιαστικά αυτό είναι και το αιτούμενο, να ισχύσει και γι΄ αυτούς.
  (το ΚΙΣ θα εξαιρεθεί ομοίως γιατί ισχύουν τα ίδια με τους Καθολικούς)

  • anonymous avatar
   anonymous @ B.K.Σ. 23/03/2010 01:12:02

   Η ορθόδοξοι παπάδες δε λαμβάνουν το μισθό από το κράτος επειδή είναι μάγκες ούτε επειδή είναι κρατούσα θρησκεία. τον λαμβάνουν διότι παραχώρησαν την περιουσία τους στο κράτος με αντάλλαγμα τη μισθοδοσία τους. Για να πάψουν να τους μισθοδοτούν πρέπει να τους στάξουν 14 δις που είναι η αξία της περιουσίας που παραχώρησαν.

   Επιπλέον δε φορολογεί μισθό αλλά περιουσία και μάλιστα ανεξάρτητα από το αν στο τέλος μένει κέρδος. Δηλ. αν εισπράξει 1000 ευρώ νοίκια θα του πάρει τα 200 και τα υπόλοιπα 800 θα τα δώσει σε αγαθοεργίες. Επί της ουσίας κλέβει από τις αγαθοεργίες 200 Ευρώ. Αυτός είναι ο σοσιαλισμός.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ B.K.Σ. 23/03/2010 10:31:52

   Υπάρχουν πάντως και οι Ευαγγελικοί! Όποιος παίρνει συχνά το τρένο για την Κατερίνη, συναντά εκεί αρκετούς! Και οι δικοί τους ιερείς δεν πληρώνονται ως Δ.Υ.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ B.K.Σ. 23/03/2010 10:37:38

   Μερικά Καθολικά εκκλησιαστικά ιδρύματα σε μικρά χωριά της Σύρου, Νάξου, Τήνου, που φυσικά δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος, έχουν επίσης άλλο κοινωνικό έργο (π.χ. καλλιεργητικές συμβουλές σε αγρότες της ενορίας τους, παιδικούς σταθμούς, επιμόρφωση γυναικών σε παραγωγικές δραστηριότητες οικοτεχνίας κτλ)

 2. anonymous avatar
  anonymous 23/03/2010 01:06:21

  Αν δεν επιβληθεί φόρος και στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο τότε αν προσφύγουν οι διάφορες εκκλησίες έχουν πιθανότητα λόγω της αρχής της ισότητας να κερδίσουν.

 3. OtiArpaxoume avatar
  OtiArpaxoume 23/03/2010 07:45:37

  Καιρός να τερματιστεί η κυριαρχία τους. Αρκετά χρόνια κρατάνε τον κόσμο στο σκοτάδι. Διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους ΕΔΩ και ΤΩΡΑ.

  • anonymous avatar
   anonymous @ OtiArpaxoume 23/03/2010 14:03:02

   Χωριστά είναι αγόρι μου. Δε σε υποχρεώνει κανείς ούτε να βαφτιστείς ούτε να παντρευτείς σε εκκλησία ούτε να κηδευτείς θρησκευτικά.
   Το μόνο που μένει είναι να αποφασίσει η Ελληνική πολιτεία να επιστρέψει πίσω την εκκλησιαστική περιουσία δηλ. να σκάσει 14 δις και να πάψει η μισθοδοσία των ιερέων από το κράτος. Γιατί γι αυτό φωνάζετε. Γιατί να πληρώνονται οι παπάδες από το κράτος.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ OtiArpaxoume 23/03/2010 16:31:10

   Πες τα anonymous!

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ OtiArpaxoume 25/03/2010 17:37:15

   OtiArpaxoume, ο θρησκευτικός όρκος τής κυβέρνησης είναι προαιρετικός, όπως κάθε όρκος.

   Από κει και πέρα, οι διάφορες θρησκευτικές ομάδες μπορεί να χρειάζονται την άδεια του μητροπολίτη (κακώς), αλλά μόνο οι καταστροφικές λατρείες αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Κάτι Σαϊεντολογίες κλπ. Η Εκκλησία προστατεύει ακόμη και όσους από εσάς νομίζετε ότι είστε ελεύθερα πνεύματα και πάτε και λατρεύετε πέτρες και ρυάκια και ενέργειες.

 4. Τάνταλος avatar
  Τάνταλος 23/03/2010 14:55:37

  Το ΚΙΣ γιατί εξαιτείται από την φορολόγηση της περιουσίας του και των εσόδων του;

 5. Τάνταλος avatar
  Τάνταλος 23/03/2010 15:00:16

  Και κάτι ακόμη.Είναι ψέμα ότι οι καθολικοί ιερείς δεν παἰρνουν μισθό από το κράτος.Όλοι διορίζονται ως θεολόγοι σε σχολεία στις περιοχές που υπάρχουν έλληνες καθολικοί (Σύρος,Τήνος,Κέρκυρα κ.α).Παίρνουν και μισθό από την καθολική εκκλησία συν τα έξτρα(γάμοι,κηδείες,μνημόσυνα κ.α).

 6. Στέργιος avatar
  Στέργιος 23/03/2010 16:40:36

  Μην τρελλαθούμε κιόλας...

  Οι Καθολικοί έχουν από πίσω το Βατικανό και την Τράπεζα τού Αγίου Πνεύματος για να τσοντάρει σε κάθε τους ανάγκη.

  Οι Ευαγγελικοί έχουν από πίσω τους την Αμερική. Η Αμερική ενισχύει τις ευαγγελικές εκκλησίες, γιατί αυτές διδάσκουν ότι όσο πιο καλός Χριστιανός είσαι, τόσο πιο πολλά αγαθά σου δίνει ο Θεός, που σημαίνει ότι αν είσαι φτωχός και άρρωστος το αξίζεις, και καλά να πάθεις. Οι ευαγγελικές εκκλησίες είναι η θεολογική πλευρά τού νεοφιλελευθερισμού.

  Οι Μουσουλμάνοι της Θράκης έχουν από πίσω την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία, και οι Εβραίοι έχουν από πίσω τις πάμπλουτες διεθνείς οργανώσεις Κέρεν Καγέμετ Λε-Ισραέλ και Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο (JNF).

  Μόνο η Εκκλησία τής Ελλάδας δεν έχει να κρατηθεί από πουθενά. Ποιος θα τη στηρίξει; Το Φανάρι με την περιουσία που κατακρατούν οι Τούρκοι;

  Επίσης, κανείς δεν λέει ότι η Εκκλησία νοικιάζει τα ακίνητά της σε εξευτελιστικές τιμές. Η Εκκλησία ζητάει 160 ευρώ νοίκι για επαγγελματική στέγη 60 τ.μ. επί τής οδού Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα έπρεπε να ζητάει 4 φορές πάνω.

 7. Χρήστος avatar
  Χρήστος 20/07/2011 16:27:09

  Όταν ένας ορθόδοξος παππάς είναι και καθηγητής πληρώνεται καλά. Πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί το ρητό, Η ΖΕΥΓΑΣ ΖΕΥΓΑΣ Η ΠΑΠΠΑΣ ΠΑΠΠΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.