25/02/2010 18:32
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανολοκλήρωτα τα στοιχεία για τα swap

Ανολοκλήρωτα είναι σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Εurostat τα στοιχεία που απέστειλε η Ελλάδα στις 23 Φεβρουαρίου σχετικά με συμφωνίες για τα λεγόμενα swap, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα που διένειμε η κοινοτική στατιστική υπηρεσία.

Ειδικότερα, σε αυτό το σημείωμα η Eurostat αφού αναφέρει κατ΄αρχήν ότι για πρώτη φορά οι ελληνικές αρχές παραδέχονται την ύπαρξη συμφωνιών παραγώγων επί συναλλαγματικών ισοτιμιών το 2001 επισημαίνει παράλληλα, ότι θα ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές να παράσχουν, το συντομότερο δυνατό, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για μια πλήρη εκτίμηση και καταγραφή αυτής της συναλλαγής στη επόμενη κοινοποίηση που θα γίνει στο πλαίσιο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος και η οποία αναμένεται την Άνοιξη.

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι ελληνικές αρχές έχουν ενημερώσει την κοινοτική υπηρεσία ότι η αποπληρωμή του χρέους άρχισε το 2004, και συνεπώς η Eurostat θα πρέπει να καθορίσει, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, ποια ακριβώς θα είναι η αύξηση του δημοσίου χρέους λόγω αυτής της συγκεκριμένης συναλλαγής από το 2004 και μετά.

Στο ίδιο σημείωμα η Eurostat επισημαίνει ότι όταν το ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών λογαριασμών (ESA 1995) υιοθετήθηκε το 1995, τέτοιου τύπου πρακτικές δεν ήταν συνήθεις για τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και ως εκ τούτου δεν υπήρχαν συγκεκριμένοι στατιστικοί κανόνες για αυτές τις συναλλαγές swap. Συνεπώς, η Eurostat, σε συνεργασία με τις στατιστικές υπηρεσίες της ΕΕ, επεξεργάστηκε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για την καταγραφή τέτοιου τύπου συναλλαγών (τον Ιούλιο του 2002 και το Μάρτιο του 2008).

Ειδικότερα για τις συναλλαγές swap, η Eurostat αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ενημερώσει την κοινοτική στατιστική υπηρεσία και ότι σε επίσκεψη κλιμακίου της Eurostat στην Ελλάδα την περίοδο 15-19 Σεπτεμβρίου 2008 (δηλαδή μετά από τη θέσπιση των στατιστικών κανόνων), οι ελληνικές αρχές δήλωσαν ότι στην Ελλάδα, οι δημόσιες αρχές κυβερνήσεις δεν επιτρέπεται να εμπλέκονται σε συμφωνίες παραγώγων επί συναλλαγματικών ισοτιμιών.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.