23/11/2010 13:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου δανείου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου δανείου από την τρόικα άφησαν οι επικεφαλής των ελεγκτών, στην περίπτωση που καταστεί αναγκαίο. Ο επικεφαλής του κλιμακίου Πολ Τόμσεν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει στις αγορές πριν ολοκληρωθεί το μνημόνιο, ειδάλλως όπως είπε εξετάζεται είτε η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων είτε ακόμα κι ένα νέο μνημόνιο. Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα ο κ. Ντερούζ (Κομισιόν) είπε ότι συμφωνεί απολύτως, προκαλώντας αίσθηση με δεδομένη την αρνητική στάση της Γερμανίας για το θέμα αυτό.

Ταυτόχρονα ανέφεραν ότι επιτεύχθηκε ο στόχος του Σεπτεμβρίου για το έλλειμμα, και η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για να επιτευχθεί και ο στόχος του Δεκεμβρίου, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την εκταμίευση της τρίτης δόσης. Πάντως η  τρόικα ζητά την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. "Πρέπει να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά θέματα προκειμένου η προσαρμογή να γίνει βιώσιμη", αναφέρει το ανακοινωθέν.

Η μείωση του ελλείμματος κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες είναι μεγαλύτερη από τον αρχικά επιδιωκόμενο στόχο, ειπώθηκε. Η ασθενέστερη από την προβλεπόμενη είσπραξη εσόδων και η πρόσφατη αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009 σημαίνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ το 2011.

Συμφωνήθηκαν νέα μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την εξάλειψη της σπατάλης από την πλευρά των δαπανών. Αυτά αφορούν ιδιαίτερα στις δαπάνες υγείας, στις δημόσιες επιχειρήσεις και τη φορολογική διοίκηση.

Αναφορικά με τις οικονομικές προοπτικές, αναφέρθηκε ότι η κατάσταση της οικονομίας θα αρχίσει να αναστρέφεται εντός του 2011 και οι πληθωριστικές πιέσεις θα αρχίσουν να μετριάζονται, θέτοντας τις βάσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.Η βασική πρόκληση είναι να εφαρμοστεί ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα στο επίπεδο της επιχείρησης με τη μεταρρύθμιση των συστημάτων συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαιτησίας, το άνοιγμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες και επαγγέλματα και το «ξεκλείδωμα» του δυναμικού της ελληνικής βιομηχανίας μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και των φραγμών εισόδου στην αγορά. Για τις τράπεζες, αναφέρθηκε ότι το πρόγραμμα υπήρξε αποτελεσματικό στην εξασφάλιση της σταθερότητας και το ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας είναι έτοιμο να παράσχει τυχόν βοήθεια.

«Για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία στις δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες» είπε ο κ. Τόμσεν και πρόσθεσε με έμφαση: «Αν επιστρέψουμε τον Μάρτιο αναμένουμε ότι θα δούμε πρόγραμμα δράσης και όχι γενικά σχέδια» πρόσθεσε.  Αναφορικά με το θέμα των απολύσεων στις ΔΕΚΟ ο κ. Τόμσεν είπε ότι συμφωνεί με την άποψη της κυβέρνησης για μείωση του αριθμού του προσωπικού σε εθελοντική βάση και όχι με απολύσεις, εννοώντας τις μετατάξεις και τη συνταξιοδότηση του προσωπικού.Στην επόμενη αξιολόγηση θα προσδιοριστούν τα χρονικά όρια δράσης για καίριες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 23/11/2010 13:50:15

  Η Ν.Δ. ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΧΡΕΟΣ ΠΕΡΙ ΤΑ 290 ΔΙΣ ΕΥΡΩ. ΕΧΘΕΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΝΕΚΟΙΝΩΣΕ ΧΡΕΟΣ 337 ΔΙΣ ΕΥΡΩ (ΣΤΙΣ 30 / 9). ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Η ΕΠΑΥΞΗΣΗ ? ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.
  ΠΟΣΑ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ 337 ΔΙΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ? ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΠΩΣ ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑ ΕΤΟΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΕΣ ? ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.
  ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ (ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑ !) ΤΟΥ ΓΙΟΥΝΑΝΙΣΤΑΝ...

 2. TASSOS avatar
  TASSOS 23/11/2010 15:24:38

  Στα εθνικά κράτη οι αλλαγές προέρχονται από κοινωνικές διεργασίες από γενιά σε γενιά. Στα προτεκτοράτα οι αλλαγές επιβάλλονται από τους "προστάτες - νταβατζήδες" σε διάστημα πολύ λίγων ετών. Διαλέχτε which is which

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.