19/01/2010 16:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανοικτό το ενδεχόμενο πιστοληπτικής υποβάθμισης αφήνει η Standard & Poor's

H Standard & Poor's ίσως υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, αν η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει με αυστηρότητα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, λόγω κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων, είπε στέλεχος του οίκου αξιολόγησης την Τρίτη.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), η κυβέρνηση στοχεύει σε μείωση του ελλείμματος στο 8,7% φέτος από 12,7% το 2009. Ωστόσο, οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές για το πόσο γρήγορα θα αποδώσει το σχέδιο αυτό.

«Οι κίνδυνοι όσον αφορά την εφαρμογή παραμένουν», είπε ο Μάρκο Μρσνικ, διευθυντικό στέλεχος της S&P, σε συνέντευξη του στο Reuters.

«Η εφαρμογή είναι αυτή που είναι κρίσιμη για την αξιολόγηση» συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η S&P υποβάθμισε την Ελλάδα σε «BBB+» από «Α-», δίνοντας «αρνητικές προοπτικές», λέγοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση δεν θα βοηθούσαν στη διατηρήσιμη μείωση του δημόσιου χρέους. 

«Είναι πιθανές οι πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις», είπε το στέλεχος της S&P στο Reuters. «Εάν ενισχυθούν και εμποδίσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει και μετριάσουν τη δημοσιονομική προσπάθεια, οδηγώντας σε αποτυχία συμμόρφωσης με την στρατηγική σταθεροποίησης, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να μειωθούν» σημείωσε.

Η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία για τις 10 Φεβρουαρίου κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης, ενώ με απεργία τον επόμενο μήνα προειδοποιεί και η ΓΣΕΕ.

«Το ιστορικό επιτυχίας των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων όσον αφορά τα Προγράμματα Σταθερότητας σε σχέση με τα αποτελέσματα είναι μάλλον απογοητευτικό, πράγμα που στρέφει την προσοχή στην εφαρμογή του σημερινού σχεδίου», ανέφερε το στέλεχος της S&P.

Από την άλλη πλευρά, η επιτυχής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναβεβαίωση της αξιολόγησης. «Ο ορίζοντας για την απόφαση αναφορικά με την αξιολόγηση της χώρας είναι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες» είπε.

«Εάν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Ελλάδα εφαρμόσει με επιτυχία ένα σχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα για την μείωση του ελλείμματος ή άλλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διατηρήσιμη βελτίωση της πορείας του χρέους, η αξιολόγηση θα μπορούσε να επαναβεβαιωθεί» υπογράμμισε.

Moody's: Αρνητικές προοπτικές

Συμβατό με τη βαθμολογία των ελληνικών κρατικών ομολόγων («A2») χαρακτηρίζει σε έκθεσή της, την Τρίτη, η Moody's το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ).

Ωστόσο, δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει το πρόγραμμα σε εφαρμογή, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης επιμένει στην αρνητική προοπτική της χώρας.

Στην έκθεσή της, η Moody's επισημαίνει ότι το ΠΣΑ περιλαμβάνει μέτρα αντιμετώπισης των τριών μεγαλύτερων απειλών για την μακροχρόνια αξιοπιστία της Ελλάδας: των χρονικά ασθενών δημοσιονομικών θεσμών, την αργή φθορά της ανταγωνιστικότητάς της και την εντατικοποίηση των δημογραφικών πιέσεων.

«Παρότι τα δύο κρίσιμα σημεία της νομοθεσίας -που αφορούν στις συνταξιοδοτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις- βρίσκονται ακόμη υπό μελέτη, η ελληνική κυβέρνηση έχει παραθέσει αρκετά στοιχεία για να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα της τρέχουσας αξιολόγησης της Moody's για τη χώρα, καθώς το ΠΣΑ δεν διαφοροποιείται σημαντικά από αυτό που αναμενόταν να καταθέσει η κυβέρνηση», δήλωσε η κα Κάρλσον.

Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, το ΠΣΑ στοχεύει στην επίλυση σημαντικών και επίμονων προβλημάτων –όπως η διαδεδομένη φοροδιαφυγή και η αναφορά ανακριβών οικονομικών στοιχείων– τα οποία έχουν υπονομεύσει την αξιοπιστία της κυβέρνησης, επιδεινώνοντας τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας. Το φάσμα του νομοθετικού προγράμματος που επισήμανε η ελληνική κυβέρνηση για το πρώτο τρίμηνο του 2010, υποδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε επίπεδο υλοποίησης, τονίζει η Moody's.

Αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ακολουθήσει κατά γράμμα το Πρόγραμμα που ανακοίνωσε, καθώς το παρελθόν έχει δείξει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν φτωχές επιδόσεις στη μείωση του ελλείμματος, υποστηρίζει και η Fitch Ratings, δια στόματος του αναλυτή της Μπράιαν Κάουλτον.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με το Χρηματιστήριο τα 10ετή ομόλογα υπεραπέδιδαν έναντι των γερμανικών τίτλων, μετά την πρόσφατη πτώση που κατέστησε φθηνότερα πολλά από τα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Το spread υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης στις 257 μονάδες. «Υπάρχει πολλή νευρικότητα εκεί έξω και αυτά τα spread έχουν καταστεί πολύ φθηνότερα», είπε αναλυτής της ING. «Η άποψη σήμερα είναι ότι υπάρχει κάποια αξία σε αυτές τις αγορές» συμπλήρωσε.

FT: Πώς επέτρεψαν στην Ελλάδα να μπεί στην ευρωζώνη;

Δύο είναι οι πηγές των προβλημάτων της Ελλάδας, η τεράστια μαύρη οικονομία της και ο «παραγεμισμένος» δημόσιος τομέας της, αναφέρει σε δημοσίευμα της την Τρίτη η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

«Η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας αποτελεί την πιο σημαντική και σοβαρή δοκιμασία για την ενότητα της ευρωζώνης, από το 1999. Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, το πρόβλημα με τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας θα ταρακουνήσουν ισχυρότατα, τα θεμέλια της νομισματικής ένωσης της Ευρώπης.»

» Η Ελλάδα, όμως, αρά τα βγάζει πέρα. Η Γερμανία χτυπήθηκε από πτώση της τάξεως του 5% του ΑΕΠ της το 2009. Η Ελλάδα ένιωσε μόλις 1,1% μείωση. Η Ισπανία έχει 19% ανεργία. Η Ελλάδα μόλις 9%.»

» Η ιρλανδική κυβέρνηση προχωρά σε υπερβολικά σκληρά και αυστηρά μέτρα απέναντι στους πολίτες της για να προστατέψει την θέση της στην ευρωζώνη. Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα, δεν έχει κάνει τίποτα παρόμοιο. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη πως οι υπόλοιποι 15 της ευρωζώνης, η Κομισιόν και η ΕΚΤ, είναι όλοι έξαλλοι με τους Ελληνες πολιτικούς.»

Η παραοικονομία και ο πολυπληθής δημόσιος τομέας είναι οι «ανωμαλίες» και η ταυτότητα της Ελλάδας, υπογραμμίζει ο συντάκτης του άρθρου.

«Αντίθετα με την Γερμανία, η οποία χτυπήθηκε εντονότατα από την κατάρρευση της παγκόσμιας ζήτησης το 2008, η Ελλάδα δεν εξαρτάται από τις εξαγωγές τις στον κλάδο της μεταποίησης για να αναπτυχθεί. Αντίθετα με την Ισπανία, η Ελλάδα δεν εχει μία εργατική τάξη με εκατομμύρια προσωρινούς και μερικής απασχόλησης εργαζόμενους, τους οποίους μπορεί έυκολα να ξεφορτωθεί όταν οι οικονομικοί καιροί είναι ιδιαίτερα δύσκολοι.»

» Αντίθετα με την Ιρλανδία, η Ελλάδα έχει έναν απόλυτα μη αποτελεσματικό, τεράστιο σε μέγεθος και πολύ καλοπληρωμένο δημόσιο τομέα. Το μάθημα από την ελληνική κρίση είναι ότι χρειάζονται πάρα πολλά χρόνια απαράδεκτης και ανεπαρκέστατης πολιτικής για να φτάσιει ένα πρόβλημα να έχει τις διαστάσεις που έχει σήμερα στην Ελλάδα.»

»Δεν είναι κάτι που δημιούργησε η παγκόσμια κρίση το 2007-2008. Είναι κάτι που εδώ και πάρα πολλά χρόνια δημιουργείται από την κακοδιαχείριση των δημόσιων οικονομικών: υπερβολική σπατάλη, ελάχιστα έσοδα από φόρους και πολιτικό μαγείρεμα των στατιστικών στοιχείων. Και το εκπληκτικό είναι πως όλοι επέτρεψαν το 2001 στην Ελλάδα να υιοθετήσει το ευρώ, ενώ οι αδυναμίες και τα προβλήματα της χώρας, ήταν προφανέστατα» καταλήγει το άρθρο.

Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tony avatar
  tony 19/01/2010 17:47:35

  2101 στο τέλος της ημέρας.Σήμερα το χρηματιστήριο ήταν θρίλερ.Όλος ο πλανήτης εμάς παρακολουθούσε.Είμαστε οι καλύτεροι, είμαστε μοναδικοί, σε ξεσκίσαμε Hollywood.
  Δεν υπάρχει πρόβλημα, αγαπητοί συνελληνες δεν υπάρχει κρίση ότι και να γίνει εμείς θα ήμαστε πάντα από πάνω.
  Η ρίζα της λέξης Eurο είναι Ελληνική.Μας πληρωσαν και θα μας πληρωνουν στους αιώνες των αιώνων για εναν και μονο λόγο.
  Και αν τα βαρβαρικά σκουπίδια δεν θέλουν να πληρώσουν για το όνομα μας ας την μετονομάσουν σε βαρβαρική ένωση.Το όνομα Ευρώπη είναι Ελληνικό και είναι πολύ ακριβό.Δυο τρις ευρώ τώρα για το όνομα.Εμείς ήμαστε οι κληρονόμοι και θα πληρώσουν θέλουν δε θέλουν.Το όνομα ΕΥΡΩΠΗ αν το θέλουν πρέπει να το πληρώσουν.Όλοι ίσοι και όμοιοι γίναμε.Εγώ είμαι απόγονος του Περικλή και του Λεωνίδα.Θα μας δώσετε δυο τρις για το όνομα,με το ένα θα ξεχρεώσουμε και ένα για να περνάμε, και εμείς δεν θα σας λέμε βάρβαρους.
  Αλλιώς ονομάστε την Γερμανική ένωση να δω πόσο θα αντέξει.Βλάκες αγράμματοι βάρβαροι που εχαιτε την απαίτηση να δουλέψουν οι ΕΛΛΗΝΕΣ.
  Ξερεται ποιοι είμαστε εμείς ρε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ tony 19/01/2010 20:16:02

   Tony, ελπίζω αυτά που γράφεις να τα γράφεις για πλάκα. Δεν νομίζω να ήταν πολύ περήφανοι ο Λεωνίδας και ο Περικλής αν σε διάβαζαν. Στου Λεωνίδα το χωριό που το λέγανε Σπάρτη έπιναν μέλανα ζωμό και δεν ζούσαν με δανεικά, ενώ στου Περικλή το χωριό, την Αθήνα, έφτιαχαν απόθεμα χρημάτων για ώρα ανάγκης, χτίζανε καράβια, είχαν τον πιο δυνατό στόλο στον τότε γνωστό κόσμο, μια τόση δα πόλη κράτος φόβος και τρόμος παντού, και δεν ζούσαν με δανεικά για να αράζουν στις καφετέριες σαν τους δικούς μας.

 2. sotos avatar
  sotos 19/01/2010 18:34:35

  Ε λοιπον μια σταση πληρωμων τους χρειαζεται, μετα μια συνολικη επαναδιαπραγματευση του χρεους (θα γλυτωσουμε με 30%) και μετα ας γινουμε τα κακα παιδια, φουλ οι μηχανες του Νομισματοκοποιου να τυπωνουν 500αρικα!

 3. stelios avatar
  stelios 19/01/2010 18:46:09

  @sotos
  μπορουμε να σταματαμε και τα πλοια σαν τους Σομαλους για λυτρα,θα χεστουμε στο ταληρο!

 4. ΜιχΜιχ avatar
  ΜιχΜιχ 19/01/2010 19:45:32

  Φάκτορα, να οι "αδέσμευτοι" και "αντικειμενικοί" καλοθελητές. Οι μάσκες πέφτουν.


  Γιατί οι Financial Times επιτίθενται στην Ελλάδα;

  Είναι γνωστή η «έντονη» επίθεση που η εφημερίδα «Financial Τimes» εξαπολύει συστηματικά κατά της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. Σε μόλις δύο πρόσφατα άρθρα της εφημερίδας διαβάζουμε ότι θα αντιμετωπίσει νομισματική κρίση κάθε χώρα που, στα πλαίσια μιας εξωτερικά εισαγόμενης δημοσιονομικής πειθαρχίας, υιοθετεί μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία με την οποία έρχονται σε αντίθεση οι εγχώριες πολιτικές της. Αυτό, επισημαίνουν τα άρθρα, συνέβη στην Αργεντινή που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πρόσδεση του νομίσματός της με το δολάριο, και αυτό προβλέπει να συμβεί και στην Ελλάδα η οποία θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ σε δύο-τρία χρόνια.

  Επειδή η αρθρογραφία της είναι ιδιαιτέρως αιχμηρή κατά της Ελλάδος πολλοί εκτιμούν ότι η «επίθεση» των FT δεν προέρχονται μόνον από δημοσιογραφικό ενδιαφέρον αλλά έχει και άλλες αφορμές. Μία από τις αφορμές ,όπως εκτιμά ο κ. Γ.Φλωράς, ιδιοκτήτης της ομώνυμης αλυσίδας βιβλιοπωλείων, είναι η πρόσφατη απόφαση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά την εταιρίας Pearson, μητρικής των Financial Times.

  Financial Times and Pearson

  Η εταιρεία Pearson αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες μέσων μαζικής επικοινωνίας διεθνώς. Ανάμεσα στα περιουσιακά της στοιχεία είναι η εφημερίδα Financial Times καθώς επίσης και ο εκδοτικός οίκος ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών βιβλίων Longman-Pearson. Ο εκδοτικός οίκος ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών βιβλίων Longman-Pearson αποτελεί τον μεγαλύτερο εκδότη εκπαιδευτικών βιβλίων για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας διεθνώς.

  Τον Ιούλιο του 2009 η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού με απόφασή της (455/V/2009) τιμώρησε τον εκδοτικό οίκο Longman-Pearson με ποσό 1.434.452 ευρώ για απαγόρευση παθητικών πωλήσεων και απαγόρευση των εξαγωγών που είχε επιβάλει στα συμβόλαια της με την εταιρεία Απόλλων ΑΕ, αποκλειστικό διακινητή των βιβλίων της για την Ελλάδα από το 2001. Με απλά λόγια ο εκδοτικός οίκος βρέθηκε ένοχος για παράβαση του Δικαίου του Ανταγωνισμού που οδηγούσε βεβαίως σε υψηλές χρεώσεις στους Έλληνες αγοραστές ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών βιβλίων.

  Η έφεση της εκδοτικής εταιρείας ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου έχει προσδιοριστεί για τις 9/3/2010 στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (15ο τμήμα).

  Η εν λόγω υπόθεση είναι πολύ σημαντική για την εκδοτική εταιρεία Pearson, αφού μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τα πρακτικά της υπόθεσης, μπορεί να ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία με την σειρά της θα εξετάσει εάν πραγματικά η εκδοτική εταιρεία, όπως υποστήριξε στις 26/3/2009 η μάρτυρας της (η μάρτυρας της εκδοτικής εταιρείας ήταν η επί σειρά ετών Γενική Διευθύντρια της Pearson Hellas κα Carol Stein), παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο του Ανταγωνισμού επί σειρά ετών σε όλη την Ευρώπη. Εάν αποδειχτεί αυτό τότε τα πρόστιμα που αντιμετωπίζει η εκδοτική εταιρεία Pearson (ιδιοκτήτρια των Financial Times) μπορεί να ανέλθουν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

  Το έτος 2008 ο τζίρος της Pearson ήταν το 4.811.000.000 Λίρες Αγγλίας ή περίπου 5.47 δισ. ευρώ.

  http://www.express.gr/news/finance/254654oz_20100118254654.php3

 5. tony avatar
  tony 19/01/2010 20:28:38

  Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι που ακόμα μπορούν να κάνουν πλάκα. Ούτως ή άλλως τα πάντα θυμίζουν κωμωδία του Αριστοφάνη....Τ ι πιστεύουμε και τι όχι τι σημασία έχει τελικά αν δεν μπορούμε να σαρκάζουμε και να αυτοσαρκάζόμαστε....ίσως αν δούμε τα πράγματα με γέλΙο τελικά να φτάσουμε σε λύσεις.... Τά πιστεύω.Αλλά δεν είναι αυτό το κακό.Τό κακό ειναι οτι τα πιστεύουν και οι κυβερνήσεις μας.Αυτά δείχνουν τα έργα τους.

 6. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 19/01/2010 20:32:16

  Ξανά-μανά μιλούν για εξεταστική για "παραποίηση" στατιστικών στοιχείων. Θέλουν εξεταστική; Λοιπόν, τους έχω εγώ μια πολύ ωραία εξεταστική για τη διερεύνηση ενός πάρα μα πάρα πολύ σοβαρού θέματος που πιστεύω ότι έχει και ποινικές διαστάσεις:

  Για ποια παραποίηση μιλάτε μεσιέδες; Για να υπάρχει φόνος, πρέπει να υπάρχει και πτώμα. Τι είναι αυτό που δεν κατέγραψε ή κατέγραψε εσφαλμένα η προηγούμενη κυβέρνηση; Ποια λαθροχειρία έκανε ή πιστεύετε ότι έκανε και θέλετε τώρα εσείς να κάνετε εξεταστική; Το 2004 ξέραμε καλά ποια ήταν η λαθροχειρία: Οι δαπάνες εξοπλισμών δεν καταγράφονταν ούτε στην παραγγελία, γιατί υποτίθεται ότι ακολουθούνταν το σύστημα της καταγραφής με την παραλαβή, αλλά ούτε και με την παραλαβή, γιατί υποτίθεται ότι τηρούνταν το στρατιωτικό απόρρητο (που όμως τότε θα έπρεπε να είχαν τηρήσει το σύστημα της καταγραφής με την παραγγελία). Την ερευνήσαμε έως τέλους, κάναμε απογραφή, τα ξαναμετρήσαμε όλα, βγάλαμε σωστά τα νούμερα από το 1997 μέχρι το 2004, αποδείξαμε ότι μπήκαμε με την αξία μας στην ΟΝΕ (και ας λέει ο Μητσοτάκης τα δικά του), ΥΠΗΡΞΑΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ, ΥΠΗΡΞΕ ΤΟ ΠΤΩΜΑ, ΑΡΑ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΙ ΦΟΝΟΣ. Όσο και να φώναζαν τα πράσινα ανθρωπάκια, ποτέ δεν μπόρεσαν να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία της απογραφής.

  Είναι αλήθεια βέβαια ότι στην πορεία και ο Αλογοσκούφης προσπάθησε να κάνει διάφορα κολπάκια γιατί δεν του έβγαιναν τα νούμερα, όμως δεν του βγήκαν και τελικά αναγκαζόταν να στέλνει πάντοτε διορθωμένα νούμερα στας Ευρώπας.

  Τώρα έρχεστε εσείς και μας λέτε ότι τάχατες δεν τα έκανε καλά η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν μας λέτε όμως, ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΛΑΘΡΟΧΕΙΡΙΑ ΠΟΥ ΈΚΑΝΕ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΚΑΛΑ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ; Και, το κυριότερο που δεν μας λέτε, πράσινα ανθρωπάκια είναι το πολύ απλό: Υπάρχει ανάγκη σήμερα να γίνει ΑΠΟΓΡΑΦΗ, όπως υπήρχε ανάγκη να γίνει απογραφή το 2004, για να βρούμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ στοιχεία; Γιατί ρε μάγκες δεν έχετε προφέρει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ τη λέξη κλειδί ΑΠΟΓΡΑΦΗ, παρά μόνον αφήνετε να αιωρείται το ΑΙΣΧΡΟ ΨΕΜΑ ότι τάχα δεν τα έκανε καλά η προηγούμενη κυβέρνηση; Αν είστε τόσο μάγκες ελάτε και πείτε μας: ΠΟΥ ΕΙΠΑΝ ΨΕΜΑΤΑ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ.

  Αντιθέτως, καταπέλτες ήταν ο Κεφαλογιάννης και ο Σαμαράς που σας ισοπέδωσαν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό με τις φετεινές λαθροχειρίες που εμφανίζουν ένα σωρό δαπάνες του 2010 στο 2009 και έσοδα του 2009 στο 2010. Σας απέδειξαν ότι το έλλειμμα είναι μάξιμουμ 9,7%, με τα τότε στοιχεία που εσείς εμφανίζατε ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΩΣΑΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ σε αυτή την κατηγορία.

  Με όλα αυτά λοιπόν, όταν ΕΣΕΙΣ έρχεστε και, για να καλύψετε τα νώτα σας από τις δικές σας κωλοτούμπες αναγκάζεστε να πείτε ότι σας είπαν τάχατες οι άλλοι ψέματα και εσείς ταχατες "δεν ξέρατε" πόσο χάλια ήταν τα πράγματα όταν λέγατε "λεφτά υπάρχουν", όταν λοιπόν για να καλύψετε τη δική σας εξαπάτηση που κάνατε στον κοσμάκη που σας ψήφισε έρχεστε και ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙΤΕ, όχι την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΥΠΟΤΊΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΥΒΕΡΝΑΤΕ, εγώ με τα μπακάλικα νομικά που ξέρω έχω την εντυπωση ότι υπάρχει ένα άρθρο στον ποινικό κώδικα που λέγεται "διασπορά ψευδών ειδήσεων". ΑΥΤΗ η διασπορά ψευδών ειδήσεων, πράσινες κυρίες και πράσινοι κύριοι, μας έχει κοστίσει μέχρι στιγμής ΔΥΟ ΔΙΣ ΕΥΡΩ!!! Που τα έχετε πάρει από τη δική μου τσέπη και την τσέπη όλων μας, ψηφοφόρων σας και μη!!!

  Θέλετε λοιπόν εξεταστική επιτροπή; Εγώ θέλω. Να διερευνηθούν ΠΑΡΑΥΤΑ ΟΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ για το διασυρμό της χώρας με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων για τα στατιστικά της, με την ιδιοτελή στόχευση να κάνετε τη μεγάλη κωλοτούμπα από το "λεφτά υπάρχουν".

  Και ξέρετε, καλές μου πράσινες κυρίες και καλοί μου πράσινοι κύριοι, δεν είναι στο χέρι σας να κόψετε το θλιβερό ποιηματάκι ή όχι: Κάνω και μήνυση μόνος μου στον εισαγγελέα άμα λάχει που είναι υποχρεωμένος να τη διαβιβάσει ΠΑΡΑΥΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, αφού θα αφορά ευθύνες κυβερνητικών προσώπων.

  Εκεί να δω τη μαγκιά σας που θα πάει, αν θα έχετε κάτι να απολογηθείτε, αισχροί λασπολόγοι και συκοφάντες της χώρας, που προσπαθείτε να καλύψετε τη δική σας ανικανότητα και τη δική σας πολιτική εξαπάτηση του λαού αυτού, πίσω από τα δις που πληρώνουμε για να γίνετε εσείς σοσιαλιστική κυβέρνηση, τρομάρα μας!

 7. Γ Καισάριος avatar
  Γ Καισάριος 19/01/2010 21:24:23

  Δεν ειναι πλακα ολα αυτα και δυστιχος κανενας δεν τα παιρνει στα σοβαρα.

  Η αγορα παντως εχει προεξοφλησει πολυ χειροτερα απο αυτα που λενε εδω.

  http://www.market-talk.net/index.php/market_Intelligence/article/7933

 8. Orestios avatar
  Orestios 19/01/2010 21:34:29

  Έχουνε και σχέδιο Β διαλαλούν. Μόνο για γέλια είναι και δεν είναι παράξενο ότι πηγαίνει η χώρα για φούντο. Στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία τέτοια ρεντίκολα πιθανόν πρώτη φορά πέρασαν από την οικουμένη. Μπροστά τους ο Μουγκέμπε είναι οικονομικός εγκέφαλος για Νόμπελ.
  Άκου εκεί έχουν σχέδιο Β. Ούτε σχέδιο έχουν, ούτε τίποτε. Το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι η βούτα.

 9. tiramola avatar
  tiramola 19/01/2010 21:43:12

  Διαβάζοντας το "σεντόνι της αλήθειας" του Επώνυμου
  19/01/2010 at 8:32 pm
  είναι απολύτως βέβαιο ότι ακόμα και ο Αλογογκούφης θα γέλαγε...

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ tiramola 19/01/2010 22:15:45

   Ωραία, γελάσαμε όλοι. Πες μας τώρα και πού ακριβώς διαφωνείς.

 10. bugtrottel avatar
  bugtrottel 19/01/2010 22:06:01

  Ρε παιδιά, μπορεί κανείς να μας πει, σε όλους εμάς τους αδαείς, πως δανειζόμασταν παλιά; Πέρναμε δάνεια ως Κράτος απο τις "αγορές" ή απο κυβερνήσεις άλλων χωρών που είχαν απόθεμa; Και το περιβόητο ταμείο κοινοτικής στήριξης ή αλλυλεγγύης , κάπως έτσι το θυμάμαι, τι απέγινε; Από που δανειζόμαστε τώρα, απο τοκογλύφους;
  Πάντως βλέποντας τις δηλώσεις του φιλανδού σήμερα και του ολλανδού χθές, η ενοποίηση της Ευρώπης μάλλον ως μακρυνό όνειρο των ευρωπαϊστών και ευρωλάγνων φαντάζει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.