#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/09/2012 09:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανοίγει ο δρόμος για ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 50 δισ. ευρώΤραπεζική ενοποίηση με διαδικασία-εξπρές δρομολογείται στην ευρωζώνη, εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ώστε να μην επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών. Ισπανία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Κύπρος μπορεί να επωφεληθούν σημαντικά από την παραπάνω εξέλιξη.

Η χθεσινή μέρα ήταν εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον της ευρωζώνης, δεδομένου ότι από τη μία το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο έδωσε το «πράσινο φως» για τη σύσταση του ΕΜΣ, ενώ από την άλλη η Κομισιόν υπέβαλε δέσμη προτάσεων προς την κατεύθυνση της τραπεζικής ενοποίησης.

Οι προτάσεις που παρουσίασε ο αρμόδιος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ προβλέπουν τη σύσταση ενός Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος θα ελέγχει περίπου 6.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναφορικά με τις απαιτήσεις σε κεφάλαια, τη ρευστότητα και τη μόχλευση.

Η σύσταση του ΕΕΜ και η ανάθεσή του στην ΕΚΤ αποτελούσαν προϋπόθεση ώστε να επιτραπεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) να ανακεφαλαιοποιεί απευθείας τις ευρωπαϊκές τράπεζες, χωρίς αυτό να γίνεται μέσω των κρατών-μελών επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος τους.

Το γεγονός ότι η Κομισιόν προτείνει τη σύσταση του ΕΕΜ από την 1η Ιανουαρίου 2013 αυξάνει τις πιθανότητες και αναδρομικής εφαρμογής τους με πολιτική απόφαση των ηγετών της ευρωζώνης, κάτι που θα επιτρέψει τη μεταφορά στον ΕΜΣ των δανείων που αποφασίστηκαν για την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Ισπανία, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζές. Για την Ελλάδα το ποσό ανέρχεται στα 50 δισ. ευρώ, την Ισπανία μέχρι 100 δισ. ευρώ, ενώ η Ιρλανδία ζητάει να πάρει ο ΕΜΣ προσωρινή συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των κρατικοποιημένων τραπεζών έως ότου ιδιωτικοποιηθούν.

Στόχος της χθεσινής δέσμης μέτρων της Κομισιόν είναι η αποφυγή στο μέλλον προβλημάτων, όπως αυτά που αντιμετωπίζει σήμερα ο τραπεζικός τομέας σε πολλά κράτη- μέλη, και κυρίως να μην επιβαρύνεται πλέον ο Ευρωπαίος φορολογούμενος.

Το «πακέτο» της Κομισιόν περιλαμβάνει έναν κανονισμό με τον οποίο ανατίθενται στην ΕΚΤ διευρυμένες εξουσίες για την εποπτεία όλων των τραπεζών της ευρωζώνης, έναν άλλον κανονισμό με τον οποίο εναρμονίζεται ο ισχύων κανονισμός για την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την εποπτεία των τραπεζών και μια ανακοίνωση στην οποία περιγράφεται η σφαιρική θεώρηση της Επιτροπής για την τραπεζική ένωση.

Στο νέο ενιαίο μηχανισμό, η τελική ευθύνη για συγκεκριμένα εποπτικά καθήκοντα που συνδέονται με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα όλων των τραπεζών της ευρωζώνης θα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Οι εθνικές εποπτικές αρχές θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά την καθημερινή εποπτεία και την προετοιμασία και εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΚΤ.

Η Κομισιόν προτείνει να έχει συγκροτηθεί ο ΕΕΜ έως την 1η Ιανουαρίου 2013, ενώ για να καταστεί δυνατή η ομαλή μετάβαση στο νέο μηχανισμό προβλέπεται περίοδος σταδιακής εφαρμογής. Σε πρώτο στάδιο, από την 1η Ιανουαρίου 2013, η ΕΚΤ θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει να αναλάβει την πλήρη αρμοδιότητα εποπτείας οποιουδήποτε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, ιδίως εκείνων που έχουν λάβει ή ζητήσει δημόσια χρηματοδότηση. Από την 1η Ιουλίου 2013, θα τεθούν υπό την εποπτεία της ΕΚΤ όλες οι τράπεζες μεγάλης συστημικής σπουδαιότητας. Η περίοδος σταδιακής εφαρμογής πρέπει να ολοκληρωθεί έως την 1η Ιανουαρίου 2014, μετά την οποία ο ΕΕΜ θα καλύπτει όλες τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με την ΕΚΤ στον πυρήνα της τραπεζικής ενοποίησης και τη συμμετοχή εθνικών εποπτικών οργάνων, θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη όσον αφορά την εποπτεία όλων των τραπεζών της ευρωζώνης.

Νίκος Μπέλλος για τον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 13/09/2012 09:28:12

  Τό γεγονός ότι η Γερμανία επιμένει νά διατηρήσει τό κυρίαρχο τού κράτους της αμφισβητώντας τήν ελεγκτική ικανότητα τού όποιου ΕΕΜ ενώ παράλληλα θέτει υπό έλεγχο τού κοινοβουλιου της τό ΟΜΤ τού Ντράγκι καί περιορίζει τήν έκθεσή της στά 190 δίς ευρώ δέν σάς λέει τίποτα;

 2. franc avatar
  franc 13/09/2012 09:32:14

  Aφου η κατάσταση έφτασε στο ΑΜΗΝ, οι Τραπεζίτες σήμαναν υποχώρηση. Συντεταγμένη όμως, ώστε αφ' ενός να διατηρήσουν τον έλεγχο υπάγοντας τα χρέη και τις 6000!!! Eυρωπαικές τράπεζες στον έλεγχο της ΕΚΤ-Ντράγι=Goldman Sachs και αφ΄ετέρου να συνεχίζουν να εισπράττουν βάζοντας όρους λιτότητας (=αποπληρωμής χρεών στους Τραπεζίτες) στα κράτη, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στον ΕΜΣ.
  Τέλος η μεταφορά των κεφαλαίων του ΕΜΣ απο τους φορολογούμενους της ΕΕ στην ΕΚΤ (Την τράπεζα των φορολογουμένων της ΕΕ) τους εξασφαλίζει και την ακεραιότητα της πίτας και τον προσωρινά "χοτρτάτο" σκύλο-φορολογούμενο.

 3. Κλέων avatar
  Κλέων 13/09/2012 10:31:17

  Εγεννήθη η Ευρωπαϊκή υπερ-τράπεζα.
  Με τις υγείες μας...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Κλέων 13/09/2012 17:56:56

   Η ΕΚΤ είναι κεντρική-εκδοτική τράπεζα και όχι εμπορική. Δεν έχει καταθέσεις και δεν κάνει επενδύσεις. Αυτό που αλλάζει είναι ότι θα αναλάβει με ειδικό μηχανισμό την εποπτεία και ρυθμιστική εξουσία των εμπορικών τραπεζών της Ευρωζώνης, αντι να την ασκούν όπως μέχρι τώρα έκαναν οι κεντρικές τράπεζες των επιμέρους χωρών (όπως π.χ. η δική μας Τράπεζα της Ελλάδος).
   Το Ευρωζωνικό (και γενικά της ΕΕ) τραπεζικό σύστημα είναι στην πράξη ενιαίο από την αρχή λειτουργίας του Ευρώ. Κάθε χρόνο ενοποιούνταν όλο και περισσότερο. Η όλη συζήτηση για το σύστημα δι-ευρωπαικών τραπεζικών λογαριασμών target2 το επιβεβαιώνει. Ωστόσο του έλειπε ένας πραγματικός ρυθμιστικός μηχανισμός. Οι επιμέρους κεντρικές τράπεζες ήταν αδύνατο να ασκήσουν έλεγχο.
   Όταν εφαρμοσθούν οι προτάσεις, θα υπάρξει επιτέλους η πολυπόθητη ρύθμιση στη θέση της αποτυχημένης απορρύθμισης (που πριμοδότησε το Μάαστριχτ και η Λισαβώνα).

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 13/09/2012 17:28:14

  Ο σημερινός Münchau (πάντοτε προσεκτικός και ποτέ ανεδαφικά αισιόδοξος) στον Spiegel:
  "Έρχεται τώρα η δημοσιονομική ένωση".
  "Μέχρι τώρα οι δικαστές υπερασπιζόταν την κυριαρχία την εθνική κυριαρχία του επιμέρους κράτους - με την απόφαση για τον μηχανισμό ESM αυτό αναιρείται. Το δικαστήριο στην Καρλσρούη άνοιξε τον δρόμο για την δημοσιονομική ένωση.
  .......
  Με την συνθηκολόγηση του Δικαστηρίου, η διαχειριση της Ευρωπαικής κρίσης γίνεται πιά εντελώς προφανώς μια καθαρά πολιτική υπόθεση. Δεν γίνεται απλή, αλλά κάπως λιγότερο περίπλοκη.
  Και τι θα γίνει με τους ενάγοντες και διαφωνούντες; Οι ευρωσκεπτικιστές, που κάθε φορά αντλούν θάρρος από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά και κάθε φορά απογοητεύονται, θα πρέπει τώρα να ασθάνονται όπως αισθανόταν ο αντιήρωας του Κάφκα στη σκάλα μπροστά στο Δικαστήριο (στη "Δίκη"): Έχουν υπερεκτιμήσει τους φρουρούς της εισόδου. Και γέρασαν κάνοντας προσφυγές.
  h**p://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/muenchau-verfassungsgericht-ueberlaesst-politik-loesung-der-euro-krise-a-855392.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.