#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/09/2011 19:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανεξέλεγκτη χρεοκοπία στην Ελλάδα στα μέσα Δεκεμβρίου βλέπει η RBSΜετά την Wall Street Journal, ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας περί τα μέσα Δεκεμβρίου «βλέπει» και η Royal Bank of Scotland, εξέλιξη που θα προκαλέσει «βίαιη διάχυση» της κρίσης στις παγκόσμιες αγορές.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας, ο στρατηγικός αναλυτής της RBS European Rates, Harvinder Sian αναφέρει πως η Ελλάδα αναμένεται χρονικά να χρεοκοπήσει κοντά στην μεθεπόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα για την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Δεκεμβρίου.

Ο αναλυτής επισημαίνει την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, τους υπερ-αισιόδοξους στόχους προσαρμογής, την απουσία περαιτέρω ανοχής από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. αλλά και την αυξανόμενη δυσκολία έγκρισης νομοσχεδίων από την ελληνική Βουλή. 

«Ο μόνος λόγος που υποψιαζόμαστε πως η αξιολόγηση της 11ης Δεκεμβρίου θα αποτελέσει ορόσημο (και όχι η αξιολόγηση της 11ης Σεπτεμβρίου) είναι η υπόθεση πως η Ελλάδα έχει ακόμη μια σειρά υποσχέσεων να δώσει, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές έχουν κάθε λόγο να κλείσουν τα μάτια και να ελπίζουν, αφήνοντας μετέωρη την αμφιβολία έως ότου τα πράγματα πάρουν ξεκάθαρη αρνητική τροπή και δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο», έγραψε ο Sian.

Αν και όποτε η Ελλάδα χρεοκοπήσει, η βίαιη μετάδοση της κρίσης θα απαιτήσει την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πιθανότατα μια παγκόσμια αντίδραση.

"Απλούστατα τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν θα επιστρέψουν στις αγορές κρατικών ομολόγων αλλά και τις συνδεόμενες αγορές κεφαλαίων εξαιτίας της διόγκωσης του κινδύνου διάλυσης της Ευρωζώνης", σημειώνει ο αναλυτής και προσθέτει πως η ύστατη λύση θα ήταν "μια τεράστια παρέμβαση της ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων και ενδεχομένως στις ιδιωτικές ομολογιακές αγορές". Επίσης, μιλά για την πιθανότητα μιας παγκόσμιας παρέμβασης μέσω της αναχρηματοδότησης ή της αγοράς κρατικού και ιδιωτικού χρέους.

"Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική χρεοκοπία έρχεται και αυτό συνιστά καθοριστικό παράγοντα της άποψής μας πως αυτή τη στιγμή τα ομόλογα των κρατών της Ευρωζώνης, πλήν των γερμανικών προσφέρονται ως κερδοσκοπική επένδυση".

http://www.capital.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 06/09/2011 19:27:51

  Είναι προφανώς ο χριστουγεννιάτικος... μποναμάς που μας επιφυλάσσουν οι ξένοι τοκογλύφοι και οι ντόπιες παλλακίδες τους.

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 06/09/2011 19:38:41

  Αυτά όλα ξέρετε τι μου θυμίζουν; Το χρηματιστήριο να εκρήγνυται προς τα πάνω από τα συνεχή limit-up το Σεπτέμβριο του 1999, και τους αναλυτές να προβλέπουμε με κάθε βεβαιότητα ότι ο Γενικός Δείκτης πάει οπωσδήποτε για τις 7.000 μονάδες.

  Με την ίδια βεβαιότητα τώρα προβλέται η ελληνική χρεωκοπία.

  Ας κρατάμε μικρό καλάθι. Κάτι μου λέει ότι η καλύτερη επένδυση αυτή τη στιγμή είναι τα ελληνικά ομόλογα.

  • Δήμος avatar
   Δήμος @ Επώνυμος 06/09/2011 19:56:01

   Έτσι, Επώνυμε. Κάποιοι πρέπει να βγάζουν πολύ χρήμα από την εξωτερική... παραπληροφόρηση, ενώ η μοιραία και άβουλη κυβέρνηση φαίνεται να παίζει το παιχνίδι τους.

  • roula kalara avatar
   roula kalara @ Επώνυμος 06/09/2011 23:11:48

   Τι ειναι αυτο το "κατι" να το μαθουμε κι εμεις που βλεπουμε τη χρεοκοπια ante portas?

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ roula kalara 07/09/2011 10:08:35

    Επίγνωση του ότι όταν οι πολλοί περιμένουν μια "βέβαιη" καταστροφή ή μια "βέβαιη" θετική εξέλιξη, τότε οι λίγοι (πολύ λίγοι) προετοιμάζουν από πίσω την αντίστροφη εξέλιξη, προκειμένου να επωφεληθούν εις βάρος των πολλών.

    Άλφα-βήτα των χρηματιστηριακών και λοιπών παιχνιδιών.

 3. Grigoris avatar
  Grigoris 06/09/2011 20:08:36

  Μπορει να μου εξηγησει καποιος απο το Antinews, πως θα δημιουργηθουν θεσεις εργασιας? Σημερα παλι ακουσα ανθρωπους να ετοιμαζονται προς μεταναστευση αφου εχασαν την εργασια τους.. Περασα εξω απο γραφειο του ΟΑΕΔ και ειδα πληθος κοσμου να περιμενει στην ουρα! Μονο για χρεωκοπια ακουμε...

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Grigoris 07/09/2011 10:18:22

   Τεράστιο το ερώτημα. Χοντρικά-απλοϊκά, νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται με την οικονομική ανάπτυξη. Η οικονομική ανάπτυξη έρχεται με πολλούς τρόπους, αλλά ας εξηγήσουμε εδώ δύο: α) με την πρόοδο της τεχνολογίας και των υποδομών, που δίνει τη δυνατότητα να κάνει κανείς καινούργια πράγματα που φέρνουν θέσεις εργασίας και β) με την αύξηση του πληθυσμού, που φέρνει νέους παραγωγούς προστιθέμενες αξίας στο προσκήνιο.

   Ας φέρουμε ένα παράδειγμα: Όταν δημιουργήθηκε η κινητή τηλεφωνία, με το που ήρθε στην Ελλάδα (ασχέτως που δεν αναπτύχθηκε αυτή η τεχνολογία στην Ελλάδα) δημιουργήθηκαν αμέσως χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η τεχνολογική αυτή εξέλιξη επέτρεψε τη δημιουργία θέσεων εργασίας και εισοδήματος, που με τη σειρά του επέτρεψε στους καλοπληρωμένους υπαλλήλους να δαπανήσουν περισσότερα για υπηρεσίες. Από το να στέλνουν τη γυναίκα τους πιο συχνά στο κομμωτήριο μέχρι του να πληρώνουν Αλβανίδα να τους καθαρίζει το σπίτι. Και ο (καλοπληρωμένος) υπάλληλος της κινητής τηλεφωνίας ξοδεύει περισσότερα για αγορά αγαθών, αλλά και η κομμώτρια της γυναίκας του ή η Αλβανίδα που καθαρίζει το σπίτι δημιουργούν με τη σειρά τους κάποια προστιθέμενη αξία υπηρεσίων, η οποία με τη σειρά τους τους δίνει εισόδημα που μπορούν να ξοδέψουν στο μπακάλη και στο μανάβη, ή για ενοικίαση και αγορά στέγης. Άρα αύξηση των στεγαστικών αναγκών, άρα αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, άρα δουλειά για τα 100 περίπου επαγγέλματα που συνδέονται με την οικοδομική δραστηριότητα.

   Ο αντίλογος είναι, ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας κατήργησε πολλές άλλες θέσεις εργασίας. Όμως ο αντίλογος αυτός είναι ψευτοαντίλογος, διότι τελικά η προστιθέμενη αξία της τεχνολογίας είναι τόσο μεγάλη, που δίνει τη δυνατότητα να παράγονται όλο και περισσότερα με όλο και λιγότερους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να στρέφει το εργατικό δυναμικό στην παροχή υπηρεσιών. Και δεν μιλάμε μόνον για κομμώτριες ή καθαρίστριες, αλλά και για κάθε είδους παροχή υπηρεσιών, την οποία μπορεί να στηρίξει η ευκολότερη παραγωγή αγαθών (και συναφών υπηρεσιών) λόγω της τεχνολογίας. Δηλάδή, στο σύνολο της οικονομίας η τεχνολογία πάντοτε αυξάνει την παραγόμενη προστιθέμενη αξία, άρα αυξάνει το οικονομικό προϊόν, άρα αυξάνει την οικονομική ανάπτυξη.

   Από κει και πέρα, είναι πολλά τα συναφή ζητήματα, αλλά αυτά θέλουν ολόκληρη οικονομική ανάλυση που δεν γίνεται μέσα από τις στήλες του antinews.

 4. Nikos Draxma avatar
  Nikos Draxma 06/09/2011 20:22:13

  Tο ίδρυμα γεωστρατηγικών μελετών ''STRATFOR'' κατηγορεί το Βερολίνο για αδυναμία κατανόησης των ελληνικών ιδιαιτεροτήτων και προεξοφλεί πως η Ελλάδα θα είναι αδύνατον να ξεπεράσει την κρίση και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης, με τα όσα της έχει επιβάλλει η Γερμανία αλλά συνολικά και η τρόϊκα.


  Το αποτέλεσμα είναι, κατά το ''STRATFOR'', η πολιτική που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα να οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  Η συλλογιστική του ιδρύματος φέρει ακόμα και γεωγραφικές παραμέτρους: Η γεωγραφική διαμόρφωση της Ελλάδας με την κατάτμηση του εδάφους (νησιωτικά συμπλέγματα) και τα αρκετά βουνά, σε συνδυασμό με την πληθυσμιακή κατάτμηση, δεν επιτρέπει να υπάρξουν οικονομίες κλίμακος από αυτές που φαντάζεται η Γερμανία ότι μπορούν να υπάρξουν.

  Η Ελλάδα χρειάζεται πολλά αεροδρόμια και πολύ υψηλό κόστος κατασκευής τους στις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, η Ελλάδα χρειάζεται πολλά σχολεία με ελάχιστους μαθητές και πολλούς δασκάλους, πολλούς γιατρούς και ιατρικά κέντρα, γενικά πολλές δημόσιες υπηρεσίες για εξυπηρέτηση μικρού, αναλογικά, αριθμού πολιτών σε απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

  Η γεωγραφική διαμόρφωση της Γερμανίας, η οποία διαθέτει ποτάμια τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας στο σύνολο της χώρας, ενώ πρόκειται για χώρα για μια πεδική κατά κανόνα χώρα, διευκολύνουν την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη στο σύνολο της χώρας. Αντίθετα π.χ. με την Ήπειρο που είναι από τις πλέον φτωχές περιοχές της Ε.Ε. να είναι καταδικασμένη λόγω των ορεινών όγκων που την περιβάλουν, χρειάζονται μεγάλα κονδύλια και πολύ μεγάλα έργα για την ανάπτυξή της...

  Τα ίδια υποστηρίζει το ''STRATFOR'' ότι ισχύουν για το σύνολο του Νότου της ευρωπαϊκής ηπείρου, όπου, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν μπορεί να επιτευχθεί μοντέλο ανάπτυξης το οποίο να δεν θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις κινητικές ανάκγες του πληθυσμού.
  Οι μεν ανάγκες δημοσίων δαπανών είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ότι σε μια κεντροευρωπαϊκή ή βόρεια χώρα, αφ’ετέρου δε η φορολογική πολιτική απλά δεν μπορεί να αποδώσει γιατί η γεωγραφική διαμόρφωση δεν επιτρέπει την στενή τήρηση των κανόνων της, κοινώς ευνοεί την φοροδιαφυγή, αφού είναι αδύνατον να υπάρξει αναγκαίος αριθμός φορολογικών ελεγκτών σε μια χώρα με τέτοια γεωγραφική διαμόρφωση.

  Η ανάλυση καταλήγει ότι Γερμανία με τα όσα απαιτεί από την Ελλάδα, απλά επιταχύνει την κατάρρευσή της, αφού το μοντέλο τόσο το γερμανικό, όσο και του ΔΝΤ, είναι παρωχημένο, αφού πρόκειται για ένα «στενό κοστούμι» το οποίο έχει ραφτεί στα μέτρα άλλου και επιχειρείται να φορεθεί σε έναν με τελείως διαφορετικές αναλογίες.

  Υπενθυμίζεται πως το ''SΤRATFOR'' είναι ένα από τα βασικότερα think tank του αμερικανικού Πενταγώνου και των αμερικανικών υπηρεσιών πληφοροριών, και στελεχώνεται από πρώην στελέχη της CIA, της NSA, του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου.  http://www.gataros1.info/2011/09/stratfor.html


  Tελος η ισπανια ενα βημα απο το μηχανισμο διασωσης


  http://olympia.gr/2011/09/06/%c2%%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%ce%ae%ce%bc%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%bd-%cf%84%ce%bf-d%ce%b7%ce%bc%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%bf-%ce%cf%83%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1%c2%bb-%ce%b5/

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 07/09/2011 10:53:03

  εεε... συγγνώμη... Και ο αρχαιοπτέρυξ θεωρεί αναπόφευκτη την χρεοκοπία εδώ και τουλάχιστον 18 μήνες. Τα νούμερα δεν βγαίνουν. Ο ΓΑΠ είχε μία μοναδική ευκαιρία, όταν ανέλαβε. Δεν τον άφησαν τα αφεντικά του; Δεν έχει σημασία.

  Το 300 δις ευρω χρέος έγινε 340, 350, 380, κλπ κλπ σε περιβάλλον (και διεθνές) ύφεσης. Νιάου νιάου.

  Όσο για "νέες θέσεις εργασίας": Το 1960 οι πλούσιοι ήταν λίγοι (και πάντα "κακοί"), τα "υπηρετικά προσωπικά" Έλληνες, και οι νυν κάτοικοι Αθηνών και περιχώρων ήταν (φτωχοί) αγρότες στα χωριά τους. Το 1960 υπήρχε η μετανάστευση (τώρα και αυτή έχει υποκατασταθεί από μουσουλμάνους και λοιπούς κάφρους στις χώρες προορισμού). Κοινώς, καλά κρασιά (εισαγόμενα από την Μέση Ανατολή).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.